samlinger.gif (2504 bytes)

Fakta om cirkussamlinger og museer

Cirkusmuseum.gif (98439 bytes)

Cirkusmuseet i Hvidovre med Barlys samling har til huse i den gamle kommandantbygning i Avedørelejren i Hvidovre.

 

Cirkusmuseet i Hvidovre

Museet er åbent søndag til torsdag fra 11:00 til 15:00.

Adressen er Avedørelejren, Avedøre Tværvej 10, Hvidovre. Bus 133 kører til døren (133 kører fra Valby station til Avedøre station og omvendt).og bus 1 A, som passerer Hovedbanegården, holder få minutters gang fra museet.

Museet har en af Europas største samlinger af materiale om cirkus. Barlys samling er en del af museet.

Jongløren Ølund Barly (1917-1999) var søn af en cirkusmusiker. Barly var aldrig i tvivl om sin fremtid: CIRKUS - som artist og som samler. Begge dele optog ham allerede som barn. Når de andre drenge sparkede til bolde, så jonglerede Barly med dem og jobbet som programsælger gjorde det muligt at følge artisterne på nært hold. Ølund Barly debuterede i National Scalas Kunstnerforum i 1937 - og derefter var artistkarrieren stukket ud. Barlys samling på mere end 80.000 effekter er blevet til gennem et langt livs ihærdig indsamling og mange donationer fra trofaste artistvenner. Ølund Barly har aldrig købt anonyme samlinger, men oftest modtaget genstandene af personer for hvem de betød et langt livs erindringer. Ølund Barly har suget de spændende historier til sig. Samlingen er således ikke blot billeder og dragter - men levende historier.Tryllekunstneren Truxas samling indgår i Barlys samling.

Hjemmeside: www.cirkusmuseet.dk (sprog: dansk og engelsk)

 

barly.gif (25349 bytes)

 

Foto af Ølund Barly, gengivet med velvillig

tilladelse fra Barlys samling

Barlysvaerelse,svemagi.jpg (22732 bytes)

I Cirkusmuseet i Hvidovre har man indrettet en kopi af Barlys værelse

(Foto: Sveriges Magi-Arkiv)

Cirkusmuseet i Rold ligger i Nordjylland, ca. 15 km.  nord for Hobro. Det er etableret i 1982 i tilknytning til det ridehus, som cirkus Miehe byggede i 1912. Museet har en udmærket, men ikke særlig stor samling. Det er en del af Nordjyllands Historiske Museum. Der er kun åbent i perioden 1. maj til 30. september.

Link til hjemmeside: http://nordmus.dk/cirkusmuseet

cirkusmuseet3.jpg (9513 bytes)             udstilling1.jpg (11054 bytes)

Cirkusmuseet i Rold. Stakittet foran museet stammer fra Cirkus Morenos vinterkvarter. (Fotos venligst udlånt af Cirkushusets Museumsforening)

Skandinaviske samlinger

Sveriges Cirkusmuseum har til huse på Ingelsträda Skola. Ingelsträde ligger tær ved Höganäs, ca. 10 kilometer nord for Helsingborg. Det svenske cirkusakademi (på svensk: Cirkusakademien - Akademien för cirkuskonstens bevarande i Sverige) har siden 1975 samlet materiale om cirkuskunstens og dens udøvere. Samlingen hører nu til de største i Europa. Dele af denne samling kan ses på det lille svenske museum.

Link til hjemmeside: www.cirkusmuseum.net

Sveriges Trollerimuseum ligger i Kolmården, 20 km. vest for Norrköping og nogle få kilometer fra Kolmårdens Djurpark. Størstedelen af samlingen kommer fra Sveriges Magi-Arkiv, som blev etableret i 1946 af tryllekunstneren og skribenten Christer Nilsson.

Link til hjemmeside https://sverigestrollerimuseum.se/

Det Glade Arkiv ligger i Tønsberg i Norge. Arkivet er en privatsamling af billeder, bøger og biografiske oplysninger om norsk underholdningskunsts historie, med vægt på de såkaldte "offentlige forlystelser". Det er et historisk arkiv med kilder tilbage til 1700-tallet.

Link til hjemmeside: www.detgladearkiv.no

Udenlandske samlinger

Dan Roneklint Sørensen udarbejdede i 2016 en oversigt over cirkus- og gøglermuseer over hele verden. Oversigten kan ses på http://www.cirkus-dk.dk/cirkusmuseer

Tilbage til forsiden