nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 16. februar 2019

Opdateringerne dækker denne gang perioden 9. til 15. februar. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 16. februar.

På grund af ferie sker næste opdatering først lørdag 9. marts.

15. februar 2019

Oplev Cirkus Benneweis mangeårige kassechef Margit Volder Loginoff og hendes ægtefælle Larbi, som var hos Benneweis i 36 år, senest som teltmester, i et spændende talkshow, hvor de fortæller om deres liv hos Benneweis. Det sker på Cirkusmuseet i Hvidovre torsdag 7. marts kl. 19. Alle er velkomne. Entre 50 kr. Gratis adgang for medlemmer af Danske Cirkusvenner

klovn.gif (1460 bytes)

15. februar 2019

Reportager fra flere af vinterferiens forestillinger kommer, når denne side opdateres 9. marts.

klovn.gif (1460 bytes)

14. februar 2019

   

I vinterferien i uge 7 har Cirkusmuseet i Hvidovre budt på herlige shows med bugtaleren Peter Nørgaard samt cirkusleg og kreativt værksted. Fotos : Cirkusmuseet

klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2019

Resa till Charles Knie i Hannover 30-31/3. Martin Lasson Berglund skriver :

Följ med på en ny rolig och trevlig cirkustur, den här gången till stora fina Charles Knie som presenterar mästerdomptören Alexander Lacey med sina tigrar, senast i USA på Ringling Brothers, Diorios motorcyklar som kör runt i en globe, 5 stycken på samtidigt, Duo Vanegas dödshjul,  Duo Medini på rullskridskor, Marek Jama med hästar, högskoleritt och exotiska djur, Duo Romance i strapater, Jan Navratil fotjönglör, clownen Gino, sångerskan Katie, Charles Knie balett och den 9 man starka orkestern från Ukraina.

Ett härligt cirkusprogram utlovas!

Det är mina förhoppningar att vi under helgen också kan se ytterligare en cirkus innan vi vänder skutan mot Sverige. Vilken det blir avslöjas under resan.

Resa i minibuss, färjeöverfart, diesel, 1 hotellövernattning med frukost och biljett till Charles Knie (numrerad plats) i paketpris.

Mat och biljett till på cirkus nr 2 betalas av var och en under resan.

För mer info om tider/priser och anmälan vänligen maila till antilop80@hotmail.com

Sista anmälningsdag samt betalningsdag är 10/3!

klovn.gif (1460 bytes)

12. februar 2019

Cirkus Krone vintercirkus. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Musikhuset, Århus. Lille sal, mandag den 11. feb. kl. 14 og skriver:

Cirkus er tradition. I cirkus Krone er det en tradition, at Irene Thierry byder publikum velkommen. Hun opfordrer til, at man hilser på sin sidemand – og dernæst bukker alle for hende. Det er også tradition, at hun tager afsked med publikum i og med, at hun forsikrer om, at entreindtægten ikke ødsles bort – men bruges til rundstykker næste morgen. Så cirkus er tradition.

Men cirkus er jo også fornyelse. Nyt i cirkus Krone er, at de to musikere i Krone Band, direktør Frank Thierry og hans bror Marc, kommer ind i manegen og hilser på publikum, inden de sætter sig til instrumenterne og spiller Krones kendingsmelodi (som jo hører til en af traditionerne). Tradition og fornyelse med få sekunders interval.

Og så er cirkus overraskelse. Publikum skal helst en eller flere gange lade sig gribe i at tænke: det der, der kan ikke lade sig gøre. Og den store overraskelse i Krones vinterforestilling er Leonid Beljakov. Hans to hundenumre overgår med flere alen de hundenumre, man ellers oplever i cirkus. Han første entre er med 5 hunde af forskellig størrelse og udseende. Og ikke blot kan de hoppe, springe, trille og gøre det, en glad hund gerne vil. Han når længere med sine hundekunster. De kan gå på bagben – forlæns og baglæns. De kan gå på line. En hund står på bagpoterne i hans hånd, mens han slår en kolbøtte. De kravler rundt om halsen på ham. De balancerer på hans fødder, mens han ligger på ryggen. Det er det flotteste hundenummer i mands minde.

   

Et hundenummer i særklasse! Alle fotos taget af Jørna Bækmark

Og hans andet nummer er med en enkelt hund – en boxer. Den opfører sig, som om den har menneskeforstand. Den ligger på ryggen og sover. Den strækker sig og giver pote, da han vækker den.  Den kan balancere med en pind. Og til slut giver den koncert. Leonid spiller på mundharpe – hunden hyler i vilden sky. Som sagt: det er hundenumre på et niveau, som forbløffer.   

Jongløren Kasparas Bujanavkas er et ungt talent. Han ejer jonglørens dirrende spændstighed, og hans jonglage er stilrent, tempofyldt – og han har en stærk udstråling. Hans første nummer er jonglering med 3 cigarkasser, hvorefter han samler 19 kasser sammen i en lang række mellem sine to hænder. Den sidste samler han op fra gulvet – med sin fod. Hans anden entre er en festlig jonglering med bolde, kegler og ringe. Han bruger ikke kun hænderne, men lader boldene springe til og fra sin krop – og bag om kroppen. En jonglør fremkalder glæde og beundring. Sådan også her. Og min sidemand spurgte mig – i forundring: hvor mange tusinde timer har han brugt for at lære sig det? De kan nok ikke tælles. Men der skal ikke kun flid til, men også talent. Og talent – det havde han!

Kasparas Bujanavkas fra Litauen er et ungt supertalent. Han vandt Litauen har talent i 2017 (den lokale version af Danmark har talent)

Klovnen Don Carlos havde mange små entreer. Og hans maske er fin. Der er noget landligt over ham – samtidig med, at han er lidt barnligt naiv og har en ukuelig optimisme. Han lader sig aldrig slå ud, selv om alt driller – men forstår at redde situationen og få latteren over på sin side. Og så har hans maske et strejf af galskab. En klovn er jo ikke bindegal, men han befinder sig i et grænseland mellem det fiffige, det beregnende og det usandsynlige, hvor galskaben lurer et sted ude i horisonten. Don Carlos balancerer fint mellem klovnens mange facetter og udtryksmåder.

Det var en rigtig fin time. Og publikum var mætte og tilfredse. Det kunne man høre på kommentarerne på vej ud. Og efter en lys og god oplevelse som denne, får man bestyrket sin tro på, at det ægte, klassiske cirkus nok skal klare sig. Det er så stærkt, at intet kan slå det ud. Det er så ægte, så levende, så autentisk og forener tradition og fornyelse på en måde, som ingen anden kunstform kan.

Fra finalen i Krones vinterforestilling

 klovn.gif (1460 bytes)

11. februar 2019

Benny Schumanns vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter trækker som altid mange besøgende, herunder også børnehaver. Det var også tilfældet ved premeren 11. februar kl. 11 på årets forestilling. Ventetiden inden en forestilling kan være lang, så Benny bevarede den hyggelige tradition med at lade børn hjælpe sig med lidt småtryl og tallerkenbalance inden selve forestilingen gik i gang.

Masser af forventningfulde tilskuere. De blev bestemt ikke skuffede

Benny indledte forestillingen med at balancere en kniv på panden, spinne med et fad og at gå i spagat balancerende en sko på panden. Imponerende at den 73-årige Benny Schumann stadig kan klare det !

Dette trick ville være imponerende også for en langt yngre artist

Dernæst kom den svenske jonglør Erik Ivarsson i manegen med keglejonglering, endda medens han bukkede bagover (se foto). Elegant, og med god udstrålimg.

Erik Ivarsson viste sig som en meget alsidig og dygtig artist

Benny Schumann viste nu sit nummer med stolebalance, inden Erik Ivarsson kom tilbage og havde først 5, siden 6 og til sidst 7 bolde i luften.

Det er i år 51 år siden, Benny havde sin debut som tallerkenjonglør. Men han mestre fortsat kunsten med de 6 spinnende og 6 dansende tallerkener. Og det med en elegance, charme og rutine, som langt overstiger de fleste andre og langt yngre tallerkenjonglører.

Benny Schumann og hans dansende tallerkener. Efter 51 år stadig et topnummer

Efter et hånd-og hovedstandsnummer med Erik Ivarsson viste Benny trylleri og fik bl.a. hjælp af en dreng fra publikum.

Trylleentreen gik over i en kort bugtalerentre med Hunni, som præsenterede det næste nummer: Dog Dancing med Louise Vig og Ausssie hunden Cherie.

Dog Dancing bygger på et tæt samarbejde mellem hund og fører, der sammen udfører en koreografi bestående af tricks og/eller en række fri ved fod-positioner til musik. Herligt, at Benny Schumann i år havde fundet sådant en nummer i stedet for et mere traditionelt hundenummer. Ingen tvivl om, at også hunden nød at danse med sin partner.

Louise Vig og Cherie

Forestillingen sidste nummer var Erik Anderson, nu på monocykler i forskellige størrelse og med indlagt jonglering. Helt imponerende og et nummer, som problemfrit kunne have gjort sig godt både i Cirkus Schumann og hos Benneweis!

Erik Ivarssons sluttrick – et nummer af verdensklasse

klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2019

VinterCirkus 2019. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Søby-Højslev hallen 9. februar kl. 15 og skriver:

Vintercirkus – et barn af cirkus Trapez – besøger i vinterferien 9 haller i Jylland og på Fyn.

Premieren i Højslev bød på et afvekslende og righoldigt program. Præsentationen stod David Sosman for, og hans mor Isabella Sosman var til stede – diskret, men synlig – sammen med Bernhard Kaselowsky.

Den gennemgående figur var klovnen Rudi Brukson – en gennemrutineret klovn, hvis glade udstråling og mimik man følte sig tryg ved. Og så kunne han det, som nogle klovner ikke kan: han kunne finde vej ud af manegen, mens man tænker: bare det ville vare lidt længere. Og altså før man begynder at tænke: hvornår er han færdig?  Den kunst er ikke alle klovne forundt! Hans første entre var den, hvor han forsøger sig som kok, og alt mislykkes – hvilket jo også er meningen.

Rico Brukson var tennisjonglør. Han jonglerede med op til 5 ketsjere i en rutine, og naturligvis jonglerede han med bolde på ketsjerne – overraskende, fordi en ketsjer jo er beregnet til at sende boldene over nettet, men ikke til at lade boldene danse på ketsjerne.

Klovnen måtte derefter kæmpe med en lumsk slange, som boede inde i en stor krukke. Men slangen skiftede ham – og blev til en dansende fugl. Nancy Brukson viste et klassisk slørnummer, inden Rico jonglerede en tallerken på en pind, som dog var limet fast til pinden.

Og dyr hører til cirkus. 5 geder blev præsenteret af Noah og Nynne Samuelsen – assisteret af Bernhard Kaselowsky.

Geder i manegen uden af der gik ged i den. Alle fotos: smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

Efter pausen blev det tid til Henry Fröchte, assisteret af datteren Nathalie. Han viste sit flotte, robuste antipodenummer. Nyt var det, at regiet ikke længere var indianermiljø, men sørøverlook. Totempælen var dog flyttet med over i sørøverlejren – let genkendelig fra Winnetou-udgaven af hans klassiske jonglørnummer, som klæder enhver manege.

Piraten Henry Fröchte

Og så kom der nostalgi i manegen. Isabellas gamle, røde solotrapez, som hun har arbejdet på i sit liv som luftartist, blev nu tager i anvendelse af den 12-årige Nynne Samuelsen. Nynne er uddannet på Cirkusfabrikken – hos Einar Trie. Og hun er en artist i svøb. Bag en næsten sammenbidt alvor anede man, at hun allerede er ved at tilegne sig den professionelle artists attitude: stolt men ikke pralende. Glad, men ikke vigtig. Og med en stærk fysik viste hun svære tricks, f.eks. knæhang med et ben.

En stjerne i svøb? 12-årige Nynne Samuelsen

Klovn Rico måtte have hjælp af en dreng fra publikum. Drengen skulle hjælpe til med at jonglere tallerkner på pinde. Og så blev det David Sosmans tur. En ny jonglage, hvor hans lidt tunge rekvisit, som var nødvendig for at få boldene til at springe tilbage i overraskende vinkler, var erstattet af et podium, hvorfra han viste både jonglage og bouncing – med 6 bolde.

Simona Rhodin jonglerede med store ringe, og nummeret blev en blanding af jonglering og hula hop. Klovnen spillede på klokker – med publikums hjælp. En af klokkerne var hvinende falsk, men alligevel blev det til O sole mio. Forestillingen blev rundet af med Edi la Fortes hundenummer – veloplagt, humør- og tempofyldt, som hundenumre jo ofte kan være.

Det var en vel tilrettelagt forestilling, som havde fortjent en større tilskuerskare end de knap 200 mennesker, der havde fundet vej fra Skive og omegn til hallen, som ligger i en forstad til Skive.

klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2019

Monte Carlo once more. Rud Kofoed skriver:

Cirkus er ikke kun badutspring og en trussel mod vasketøjet. Efter at 250 års-jubilæet blev fejret med pomp, pragt og masser omstændigheder i alverdens maneger sidste år, turde det være rimelig klart, at cirkus er en klassisk kunstart - og formentlig den mest folkelige og globalt set mest inkluderende.

Skulle der have siddet bare den mindste tvivl tilbage, turde den være gjort til skamme med årets præsentationer ved cirkusfestivalen i Monte-Carlo, der har overgået sig selv - som beskrevet i bl.a. den seksstjernede anmeldelse

Efter præsentationen af guld-, sølv- og bronzeklovn-vinderne gælder det her det lidt mere stemningstonede med nye talenter på vej, overraskelser som et nummer med bisonokser, folk og fæ - og ikke at forglemme prinsessen og fyrsten og hvad deraf følger.

De store præstationer er selvsagt en bærbar oplevelse i en cirkus, men det er det også blot at være der og fornemme pulsen og den særlige atmosfære, der er forbundet med det. Cirkus er en 'vitaminfyldt' oplevelse i stadig mere digitaliseret og passionsfjendsk verden. Her kan undres og henrykkes ubegrænset.

Cirkus-festivalen i Monte-Carlo er ligesom de fleste andre større begivenheder underlagt de irriterede, men nødvendige sikkerhedskrav, dikteret af en ny, mere voldelig verdensorden. Det er endnu ikke sådan, at det springer voldsomt i øjnene, men at der foregår et langt mere omfattende sikkerhedsarbejde end tidligere er klart mærkbart i form af flere barrikader, hegn, afspærringer og akkrediteringskrav i enhver retning.

På en måde er det stik imod cirkuslivets natur som en verden, der om nogen er åben for alle nationaliteter, professioner og menneskelig formåen i snart sagt enhver retning, der er mulig med savsmuld som eneste bindemiddel.

Det er i cirkus det unikke kan opleves i et magisk øjeblik - og være væk det næste. Var det klovnen, vi grinede af - eller os selv? Spørgsmålet står stadig til fri besvarelse efter den 43. internationale cirkus festival i Monte-Carlo.

Klik her for at se flere fotos.

klovn.gif (1460 bytes)

6. februar 2019

 

Yderligere artist til Enoch's Cirkus Show. Jimmy Enoch fortæller, at han nu har hyret yderligere en artist til sine vinterferieforestillinger i Rosengaardcentret i Odense: den unge tjekkiske jonglør Sharon Berousek. Det med at jonglere har hun ikke fra fremmende: hun er datter af verdens hurtigste jonglør Mario Berousek. Det danske publikum oplevede hende i Cirkus Arena i 2013. Året efter turnerede hun med svenske Cirkus Brazil Jack.

klovn.gif (1460 bytes)

5. februar 2019

Med Agnete Louise Enoch i Monte Carlo. Cirkusdronningen Agnete Louise Enoch har sendt mig sin beretning om årets cirkusfestival i Monte Carlo. Den «gamle» Ekstra Blad anmelder Rud Kofoed har suppleret Agnetes omtale med fotos og billedtekster. En stor tak til både Agnete og Rud !

 

Agnete Louise Enoch besøgte årets festival sammen med sin mor Solvej Enoch og sin bror og svigerinde Dennie og Gitte Enoch. På Rud Kofoeds foto ses Agnete og hendes mor

43`erne FESTIVAL INTERNATIONAL DU CIRQUE MONTE CARLO. Fra den 17. til 27. januar 2019.

Jeg har haft suget i maven mange gange takket være Brianos Cirkusrejser, der åbnede vejen og interessen for mig til for efterhånden mange år siden endelig at opleve Cirkusfestivalen i Monte Carlo. Disse ture har fortryllet mig til at blive en ægte cirkusfanatiker, der følger med i, hvad der rører sig i den internationale cirkusbranche. Tak til Brian Behrendt som altid står til rådighed 24 timer i døgnet for at hjælpe sine venner!

Det har altid været en oplevelse at besøge Cirkusfestivalen Monte Carlo og møde alle de dejlige mennesker, man har optrådt med i udlandet, og artister der har været engageret i vores elskede Cirkus Dannebrog i op til flere sæsoner.

Denne gang var det en begivenhed større end hvad jeg nogensinde hidtil har oplevet i hele mit lange liv som artist og blæksprutte i Cirkus Dannebrog i de 40 sæsoner fra 1977 – 2016.

WEEKEND I MONTE CARLO

Allerede når vi mellemlander i Amsterdam begynder suget i maven og stemningen, hvor man møder cirkusdirektioner og cirkusvenner fra hele verden. Derefter lander man med flyet i Nice. Den gode stemning fortsætter i Monte Carlo 43`erne International Cirkusfestival 2019, hvor man bliver mødt af deres populære klovneorkester Les Clowns en Folie med min favoritklovn Miss Loretta i spidsen og hele hendes farverige klovne trup, der spiller ægte gammeldags cirkusmusik, som man også oplever igen inde i det store cirkustelt, der rummer 4.000 gæster. De spiller op til flere gange under forestillingen i de lange opbygnings-rekvisitnumre. Jeg nåede at overvære 2 udvælgelses forestillinger med en samlet varighed på ca.10 timer!

Artister og udvalgte smukke balletpiger og mænd fra hele Rusland, Swarovski-krystaller, strudsefjer, kostumer, koreografi og velplejede dyr for millioner.

Det ser man i en verdensproduktion af største format: Des Royal Circus af Gia Eradze, som bidrager med 68 artister, 24 balletdansere og 13 heste.

Derudover er der artister fra det Kinesiske Statscirkus og Europa. I alt ca. 200 medvirkende.

Forestillingen begynder, når det store 16 mands orkester under ledelse af Reto Parolari spiller op, og hvor en magisk klovn fantasifuldt kommer alene ind i manegen, hvor der udvikler sig til en stor Charivari med lys og pærer på lange silkesnore, som dumper ned oppe fra teltkuppelen, formet som en cirkus, og hvor der efterfølgende kommer udvalgte 12 smukke kvinder og 12 flotte mænd, der gør deres entre. Kvinderne danser i store rober for derefter at hænge oppe i de lysbelagte silkesnore i alle violette farver, Deres kostumer er aldrig set smukkere a la Rokoko stil med raffinerede cirkusbilleder i skørterne - ikke en af kjolerne er kreeret ens, det her er et mesterværk.

Festivalen begynder!

Ind i manegen kommer den altid oplagte og charmerende sprechstallmeister Petit Gougou og byder velkommen på fransk. Til denne her mega store internationale cirkusfestival kunne han godt have speaket lidt på engelsk og tysk, som jeg ved han kan flydende, da han var partner til min afdøde svoger, verdensklovnen Eddy Sosman. For mange år siden har jeg selv speaket til en cirkusforestilling på svensk, tysk, spansk og engelsk i samme velkomst på turne i Sverige. Men efterhånden kan jeg godt forstå det meste af hvad han siger! Han siger nemlig for det meste altid det samme! Med publikums hjælp slutter han præsentationen af med Monte Carlo!

Petit Gougou. Alle fotos: Rud Kofoed / Ajour Press

Det bliver fulgt af en perlerække af stjerneartister, hvor det ene nummer dupperede efter det andet, pakket ind i store strudsefjer og kostumer spækket med ægte Swarovski-krystaller i alle regnbuens farver.

Koreografi: Olga Poltarak, Creationer Tatiana Skirokova og Andre Grigoujo

Her kommer en lille beretning om højdepunkterne af, hvad man kunne opleve!

ARTEM LYUBANEVYCH: Flot veltrænet fyr oplevede jeg ud over det sædvanlige, oppe i en lodret hængede perch stang, hvor han udførte de mest utrolige atletiske discipliner.

WITHOUT SOCKS: klovne i nyere stil, der begejstrede! Morsomme og gennemmusikalske.

Det er svært at forestille sig større forskelligheder end Artem Babilov, Maxim Karpov og Konstantin Kopeikiw. Ikke desto mindre danner de klovne-trioen Without Socks. Hvorfor de er uden sokker er lige så logisk som alt andet, de foretager sig. Without Socks bryder med normerne og de kendte klovnestereotyper til fordel for deres egne kropslige, musikalske og intellektuelle forskelligheder. Det kommer der mange befriende grin ud af. Det har gjort dem berømte på den russiske hjemmebane, men efterhånden også i mange vesteuropæiske byer, f.eks. Budapest. Artistdiplomerne hentede de på State Theatre Institute i den russiske by Ekaterinburg. Det har nu givet pote i Monte-Carlo, hvor prinsesse Stéphanie's datter, Pauline, her overrækker dem Bronzeklovnen 2019.

DIAS BRØDRENE fra Portugal var fabelagtige og super dygtige ikarier, kendt fra Cirkus Dannebrog. Der er ingen tvivl om, at de bliver berømte, når de bliver lidt ældre.

Den store Familie JOY GÄRTNER begejstrede med håndstands akrobater og 4 dobbelt saltomortale på elefanter. Vi er i Skandinavien meget forvænte med enestående elefantnumre. Gärtners havde 2 forskellige entreer med deres elefanter i Monte Carlo. hvor pigerne (konerne?) dominerede i den ene version. Lidt rodet, må jeg lige tilføje. Der manglede personality! Sønnerne Joseph Jr., Jacky, Maverik og Francy kunne deres kram til fingerspidserne i samarbejde med elefanterne Belinda, Sabine, Baby og Pira på henholdsvis 54, 51, 49 og 48 år gammel. Ingen alder for en elefant! (Fejl i elefantnavnene i det trykte program: den ene af elefanterne var den tidligere Benneweis-elefant Thai, Red.anm.).

Joy Gärtner præsenterede denne gang fire asiatiske hunelefanter - angiveligt Belinda, 54, Sabine, 51, Baby, 49 og Pira, 48. Men elefanten, der indleder og afslutter elefantnummeret sammen med Gärtner-familiens yngste søn Francy skulle være identisk med den gamle Benneweis-elefant Thai. Det afslører Henrik Møller på 'Cirkus-dk.dk'. Han var manden, der passede Thai i Benneweis og genkender den på det manglende pigment på fronten af snablen. Desuden er hendes kæbe mere rund end de andres - og ser man hende forfra ligner hun en kobra! Thai var også med, da Gärtner-familien fik den første bronzeklovn i Monte-Carlo i 2014. Også cirkusrejse-arrangøren Briano Behrendt har hos Joy Gärtner selv fået bekræftet, at det er Thai, der har været med til at bære årets bronzeklovne-belønningen hjem. Dermed er Thai i form igen efter, at hun sidste år i april var med i en tragisk færdselsulykke i Spanien, hvor en af de fem elefanter blev slået ihjel. Indirekte mindes den med Gärtner-sangerindes smukke vuggevise om at miste sin bedste ven, som slutter nummeret, hvor elefanten ligger med drengen i sin 'favn'.

Joy og Candy Gärtner har 'skubbet' børnene Joseph Junior, Jacky, Maverik og Francy helt i front og udviklet familiens specialitet: At bygge elefant-pyramider. Klik her for at se flere fotos fra elefantnummeret og de andre numre, som blev belønnet med en bronzeklovn.

QUATUOR PRILEPIN: 4 herrer klædt i elegante habitter forbløffer med nummer hvor de kastede rundt med hinanden til Beatles sangen Yesterday. Den melodi brugte jeg også til mit eget håndstands nummer helt tilbage i 1969, hvor jeg optrådte I Regnbuen i Oslo. Melodien er faktisk udgivet den 14. juni 1965 med Paul Mc Cartney

De russiske 'fab four'-atleter i Prilepin Quartet tog publikum med storm i Monte-Carlo. Om de ligner The Beatles som unge eller ej er mindre afgørende. Ingen var i hvert fald i tvivl om, hvad der skulle forestille - understregede de store bifaldsbølger. Kvartettens 'opfinder' er den russiske topgymnast og europæiske juniormester Rodion Prilepin, der sammen med sine gode venner Artem Degterev og Ruslan Makhmudov fik ideen at forme nummeret som en Tribute to The Beatles, musikalsk drejet om 'Yesterday. Det sidste problem var at finde fjerdemanden, men også det gik let - med Nikita Kocherov, der ikke bare var vild med ideen, men også havde de atletiske kvalifikationer. De fire repræsenterer i Monte-Carlo Moskvas store Bolshoï Circus og bygger deres atletiske piedestal op i flotte to og tre-etagers håndbalancer. I finalen understreger Rodion selv sin kraft og sit overblik i en tredobbelt salto med skue og landing på 'gulvet'. Det er klar nok perfektionen og koreografiens enkle renhed, kvartetten går efter. Det fik de helt fortjent en bronzeklovn for.

YURI VOLODCHENKOV - Amour Gypsy er nok et af de smukkeste artistnumre, jeg nogensinde har overværet, der bliver spillet sigøjnermusik, manegen fyldes af smukke danserinder igen med speciel kreerede kostumer i mange forskellige farver. Derefter kom den henrivende solodanserinde Avelina Kvasova og en flot mand Yuri Volodchenkov i høj skoleridt, og samtidigt danser kvinden og hesten, Yuri sjipper sammen med hesten, for til sidst siddende på hesten at udføre den berømte Capriole Excellente. (Danskere husker måske Yuri Volodchenkovs soloentre fra Cirkus Benneweis 2012. Red.anm.)

'Hesteviskeren' Yuri Volodchenkov er nærmest født på sin hest Legion og et med den. Den smukke, æggende sigøjnerdanser Avelina Kvasova udfordrer og pirrer ham i en vild pas de deux, hvor der bliver åbnet for alle passionens sluser. Yuri ridder 'uden hænder' og Legion er med på det hele. Klimaks er en ridende capriole, altså hvor hesten letter fra manegen med alle fire ben på 'en gang. Normalt ser man det kun udført med lange longer og rytteren på jorden.

TROUPE ACROBATIQUE NATIONALE DE CHINE: Voltigeurs Sur Triple Masts er et nummer med 2 lange flagstænger, som folder sig ud fra midten af en postament, og truppen flyver frem og tilbage i alsidige kropsbevægelser. Nytænkning.

Man hører og læser tit at cirkus ikke følger med tiden. Det er ikke sandt. Man har haft cirkustradition i 250 år bestående af en rund manege og har altid haft fremragende og dygtige akrobater og dyrenumre. Også dengang kunne man fornemme, at artister kopierede hinanden lidt, hvis de kunne komme til det. Det er der stadigvæk nogen, der gør. Men til gengæld er der heldigvis kommet mange cirkusfolk til ude fra, som ikke er født ind i en cirkus familie, og som har specialiseret sig i at koreografere med nye ideer up to date! Man bør absolut ikke frygte for, denne form af underholdning nogensinde bliver kedelig.

Prinsesse Stéphanie overrakte igen i år en klovn til en knalddygtig kinesisk nationaltrup af atleter, denne gang en Sølvklovn. De kinesiske akrobater var hamrende dygtige i deres mastekunst, specielt da de tog fat i tredobbelte, bevægelige master, der rakte ud fra et fælles bundfæste og artisterne fløj rundt i dem som 'gummidyr'. Sværhedsgraderne og farligheden blev ikke mindre, da truppens frontfigur Xing Yunwei gik til tops i en tvedelt, bevægelig piedestal, der blev bygget op, da hans partner smed forlængerrør op til ham. Disciplinen er 30 år gammel, lanceret af den cubanske artist Rokaky. Men den fik ikke lov at udvikle sig længe, før den blev forbudt på grund af risikoen for at falde ned. Det har den været, indtil den kinesiske Xing Yunwei og hans trup genopfandt disciplinen og i år lancerede den ved festivalen i Monte-Carlo med stor succes.

MARTIN LACEY Jr.: For 2 år siden i 2016 var jeg i Cirkus Krone for at skrive kontrakt med vores flyvende trapez nummer fra Brasilien, Der stod jeg tilfældigvis og talte med fru Chipperfield fra England, og lige pludselig kom Martin Lacey Jr. hen til os, Wow sikke en flot høj mand, tænkte jeg, og tillige store veltrænede muskler. Meget hurtigt inden han forsvandt igen, men for at gøre indtryk, nåede jeg lige at fortælle ham, at jeg syntes han absolut var den bedste rovdyr domptør i hele verden. Han tog komplimentet med at svare tilbage ”Thank you very much”. Meget ædelt, høfligt og ærbødigt, sådan er Martin Lacey Jr. Jeg nød de 2 forestillinger i Monte Carlo med gensynet af Martin Lacey Jr. For øvrigt havde jeg også lige set ham I Cirkus Krone på Heiligengeistfeld i Hamborg i oktober måned. Jeg forguder og elsker den harmoniske, rolige og meget kærlige måde, han fremfører alle hans 26 løver og tigre på. Jeg havde et brændende ønske om at være en af hans løver. Man skulle næsten tro, han sov med dem om natten, det er nok ikke tilfældet, men en ting er sikkert: Han har givet alle hans rovdyr masser af kærlighed samt givet dem sutteflaske lige fra de var ganske spæde. I mit stille sind tænkte jeg: Han fortjener virkelig at modtage Guldklovnen i år. ´Det var minsandten også tilfældet. Han fik samtidigt en hel række andre anderkendelser. Bravo!

Martin Lacey Jr. Klik her for at se flere fotos fra nummeret

NAZERKE ET YOKA - DUE SEGWAY: 2 kvinder. Et specielt nummer fra Kasakhstan bestående af balance på et bræt, der ruller i alle retninger, til det helt utrolige og mest umulige. Undermanden klarede samtidigt at balancerende på rekvisitten og med bravour at have den anden lidt yngre kvinde oppe på hovedet. De udførte mange forskellige akrobatiske stilarter. Fantastisk! Aldrig set før.

3 J JUGGLING tog kegler. Truppen bestod af 3 unge fyre, som jonglerende a la lidt gadegøgl i moderne stil.

LES OEUFS FABERGE QUICK – CHANGE: Kostume skift. Dette nummer er en sensation. En stor ballet på 12 damer og 12 herrer, Store dekorerede Faberge æg, besat med 1000-vis Swarovski krystaller!

Jeg havde virkelig glædet mig til at overvære dette utrolige quick change nummer, men kunne samtidigt slet ikke forestille mig, det var så gigantisk og imponerende! Absolut cirkusmarkedets bedste og mest kostbare QUICK - CHANGE nummer.

Den russiske zar Alexander III ville overraske sin kejserinde Maria Feodorovna med et Faberge-påskeæg i 1885 for at fejre deres 20 års trolovelse. Efter sigende stjal han ideen til ægget fra kejserindens tante, Prinsesse Wilhelmine Marie af Danmark. Det var åbenbart hos hende, Fabergé havde lagt sit første guldæg. Nu har Gia Eradze i hvert fald genoptaget produktionen med seks kæmpeæg med plads til seks par, der danser og skifter deres overdådige kostumer for øjnene af publikum en halv snes gange. Kostumeskift-tricket er set før, men ikke i et omfang og en udførelse som her. Molin Rouge, Lido, Casino de Paris og Crazy Horse kan godt gå hjem og øve sig.

CHARLOTTE O`SULLIVAN and NICOLAS JELMONI: Akrobater/dansere i kunstnerisk format i meget veltrænet og farvepræget udførelse. En kombination af komik, dans, teknik og akrobatik. De gjorde stor lykke. De kommer henholdsvis fra Frankrig og Canada.

Nicolas Jelmoni, 27, er barn af de internationale cirkus-vibrationer i Monte-Carlo. Det er der, han er født og opvokset. Cirkuspassionen fik han gennem barndommen styrket ved de årlige besøg i prinsesse Stéphanie's cirkustelt. Appetitten på at lære mere drev ham til San Francisco Circus Center og senere til Montreal i Canada på National Circus School. Det var elevtiden på den skole, der blev skæbnesvanger for ham. Der mødte han den canadiske Charlotte O'Sullivan, 24, hvilket førte til det nu bronzeklovn belønnede 'hand-to-hand'-nummer. Det kræver den nærhed de også privat tilstræber. I 2016 vendte Nicholas første gang hjem for at vise sine evner som artist. Det skete på Monte-Carlos internationale ungdomsfestival for cirkustalenter. Det resulterede i en sølvklovn - og i år med invitationen til at deltage i 'den rigtige' festival med kombinationen af hånd-til-hånd indrammet i deres akrobatiske dans, hvor parret fik en bronzeklovn.

ROYAL CIRCUS DE GIA ERADZE TABLEAU BLANC er en hel historie for sig selv, med prismelysekroner og ”kongelig ballet” flyvende balletdansere med mega strudsefjer, flyvende heste med vinger og orgel besat med swarovski krystaller og store 5 armede lysestager, oppe på orgelet er der en mandlig ekvilibrist og samtidigt oppe under cirkuskupelen flyver en drøm af sensationelle luftakrobater i verdensklasse, alt sammen bygget op på klassisk ballet og musik.

Russisk cirkusdesigner lægger guldæg og ridder sit internationale gennembrud hjem på Pegasus. Det kan vi takke en uvorn knægt fra Georgien for. Gia Eradze, 39, gad fanden i sine forældres krav om at blive akademiker. Han ville lave cirkus! Allerede som 11-årig lykkedes det ham samtidig med skolegangen at blive assistent i en ryttertrup 'De georgiske Kosakker'. Det tændte hans vildeste cirkusdrømme. Han drømte om at træne store, vilde katte og lavede i 2009 sin første store egen-produktion 'Junglens vilde verden' med ni tigre og tre løver. I 2015 fik han den russiske Cirkus Oscar for sit show i Royal Cirkus, der blev noget af en sensation på hans russiske hjemmebane. Nysgerrigheden begyndte at vækkes i udlandet, specielt hos Monacos cirkusprinsesse Stéphanie, der hørte om hans unikke mix af luksus og moderne cirkus og inviterede ham til den 43. Internationale Cirkus festival i Monte-Carlo. Prinsesse Stéphanie var ikke i tvivl om, at Gia Eradze's deltagelse i Monte-Carlo ville blive en markant begivenhed i den internationale cirkushistorie. Hun fik ret. Gia Eradze kom til Monte-Carlo med sine 68 folk, overvejende artister, og dertil et balletkorps på 24 dansere og 13 heste. Det var, hvad der skulle til for at præsentere nogle af de største og mest luksuriøst tableauer og drømmeverdener, der formentlig er set i cirkus overhovedet. Foto Rud Kofoed /Ajour Press. Klik her for at se flere fotos fra Gia Eradzes fantastiske entreer.

ALAN SULC: En vidunder jonglør på 28 år. Vi havde hans forældre engageret i Cirkus Dannebrog 1990 og knap 1 mdr. efter kom denne vidunderlige dreng til verden, allerede fra ganske lille har han haft sit eget jonglør nummer, når han jonglere med 8 og 10 bolde med stor charme og personality til irsk folkemusik uden en eneste fejl, så løfter teltdugen sig til gengæld, og bifaldet tager ingen ende. Min personlige mening: Alan Sulcs kunnen gør, at han trods sin unge alder hører med til blandt de bedste jonglere i hele verden. Bravo!

MARCEL KRÄMER ÆSLER OG RODEO: Rodeo Show med meget velplejede æsler i den rutine, man plejer at overvære, når man ser frihedsdressur med heste. Han overraskede også med bison okser, som man sjældent ser i cirkus regi, og som sikkert vil være et trækplaster i et hvilken som helst cirkus.

CESAR DIAS: Det var et dejligt gensyn med Cesar Dias fra Portugal, som har været engageret i Cirkus Dannebrog en del år siden. Han gjorde det glimrende med hans hoved nummer ”I Did It My Way”. Desuden er han en meget venlig personlighed.

César Dias er fjerde generation af en portugisisk artistfamilie og startede sin karriere allerede som 6-årig rola-rola-artist. Som 19-årig blev han for alvor grebet af komediekunsten, men med hang til klovnekunsten i nye rammer. Det er nu lykkedes ham så godt, at prinsesse Stéphanie's datter Pauline Ducruet kunne overrække ham Bronzeklovnen 2019 i Monte-Carlo. Cesar Dias fik bronzeklovnen for sin elegante og charmerede måde at overraske publikum på. Det sker specielt i Frank Sinatra-parafrasen 'I Did It My Way'. Han croonede sig lige igennem alle genvordighederne til stjernerne. Pudsigt nok har det danske cirkuspublikum været blandt de første, der har set det, nemlig da han optrådte med det i Cirkus Dannebrog, der desværre nu er lukket ned. Men Cesar Dias er fortsat med at forbedre nummeret - og det faldt juryen for i Monte-Carlo.

JUST 2 MEN duperede med en fantastisk og enestående præsentation af lodrette tørklæder (tissue) hængende ned fra cirkuskuppelen, hvor de udførte ekvilibristiske trick af meget høj karat.

Sølvklovnevinderne Duo Just 2 Men er to unge ukrainere, Artem Lyubanevych og Oleg Shakirov. Prinsesse Stéphanie valgte dem til årets festival efter at have set dem ved Moskvas Internationale Ungdomsfestival i Cirkuskunst i Cirkus Nikulin i Moskva. De to stærke atleter er originale i deres måde at udvikle deres luftnummer på i 'aerial straps' . Flere af disciplinerne er set før, men udført på jorden. Her foregår det i luften, som stiller anderledes krav til balancen - og muskelkraften.

XING YUNWEI TROUPE ACROBATIQUE NATIONALE DE CHINE: Sensationel stående på hænder oppe på en roterende piedestal med en utrolig styrke, bygget op på et bevægelig trappestillads der bliver højere og højere, man tror det er løgn, at det kan lade sig gøre! Han er simpelthen fantastisk! Aldrig set før på det høje niveau.

LA TROUPE FILINOV Du Royal Circus: 8 personer udførte en pragtfuld version af dobbelt vandrette gynger, hvor der ellers blev fløjet frem og tilbage oppe i luften fra gynge til gynge med saltoer og meget mere.

En tur i den russiske gynge udløste en fornem sølvklovn. Den russiske Miklael Filinov og hans trup kommer fra guldvinderen, cirkusfænomenet Gia Eradze's Royal Circus med hele deres folkloristiske charme. Truppen består af syv herr.lige flyvere og én kvindelig ditto: Ekaterina Medvedeva. Hun er forrygende og i luften det meste af tiden i spændingsfeltet mellem to russiske gynger, hvor det hele foregår. Dobbelte saltoer med skrue hører til hverdagens orden, men med en dobbelt passage med tredobbelt salto er klimaks nået.

FIPS and BEAU: Komik med vand pjask, der ingen ende tager, de bliver ved og ved. Heldigt for mig jeg ikke sad nede i logen men sad tørt, godt og behageligt oppe på stoleterrassen.  

THE OWL and The PUSSY CAT- TRAPEZ er et kaste trapez nummer uden sikkerhedsnet, der går op i en højere enhed til det umulige. Det skal ses live! Formidable!

Prinsesse Stéphani's søn Louis Ducruet overrakte bronzeklovnen til 'Uglen' og 'Missekatten', den australske Paul Tracogna, 35, og den amerikanske Adrienne Jack-Sands, 34, for deres meget passionerede trapez-nummer. De to mødtes tilfældigt i Seattle på Emerald City Trapeze Arts for seks år siden. Hendes tilgang var en klassisk ballet uddannelse. Han havde færdiggjort sin artistuddannelse som elev af en kendt læremester Rodleigh Stevens og var en del af Flying Bull Dancers, der i 2008 blev de første australske artister, der skulle arbejde for Bougliones Winter Circus i Paris. Det unge pars møde i Seattle blev skæbnesvangert - og endte med, at de tog al deres passion med op i trapez-nummeret 'The Owl and the Pussy Cat' i 2017. Deltagelsen i den 16. internationale cirkus-festival i Nikulin Circus i Moskva resulterede i en sølvelefant. Det så prinsesse Stéphanie og inviterede parret til Monte-Carlo.

LES FEMMES DJIGUITES DU ROYAL CIRCUS: Tilbage i november 1973 kom jeg fra Japan, hvor det var plus 45 graders varme, til Moskva hvor der var 45 minus grader. Jeg var der 3 dage og oplevede byen som et ægte eventyr. Det jeg ikke så, fantaserede jeg mig til. Jeg kom forbi deres nyere cirkusbygning. Desværre var der ingen forestilling de dage. Nogle år tidlige havde jeg set Doctor Zhivago filmen, som virkeligt var højdepunktet for mange i midt 60’erne. Musikken, romancen og hele historien. Fantastisk. Derfor forestillede jeg mig også, at der ville være kosakryttere med russisk musik temperament og flotte kostumer inde i Det Russiske Nationalcirkus. Ja ! Og efter 45 år fik jeg i Monte Carlo indfriet min drøm fra dengang om at overvære russisk cirkus, når det er bedst. Med rytteren Ruslam Gazzaev i spidsen for sine kvindelige ryttere i en susende fart med masser af spring over pistekasserne. Op og ned, og rundt om hestene. BRAVO! Aldrig set bedre. 

Jeg takker Prinsesse Stephanie af Monaco og Urs Pilz som har bidraget til dette Fantastiske Eventyr 43` erne FESTIVAL INTERNATIONAL DU CIRQUE MONTE CARLO

Alievs sølvklovnebelønnede luftnummer i fire afdelinger er et vildt, farverigt show - en luftballet koreograferet af Kazakhstan-gruppens leder Alisher Aliiev. Det omfatter bl. a. et decideret luftnummer og et specielt nummer med russisk barre med dobbelte saltoer og passager, der kræver en ekstra vejrtrækning. Og det hele foregår i et hæsblæsende tempo. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press. Klik her for at se flere fotos fra de 4 numre, som løb med sølvtøjet

klovn.gif (1460 bytes)

3. februar 2019

Ny cirkus-biograf hjemmeside. Fotografen Mr. Sputnik alias Per Krogh Petersen har lavet en side med mange af de sjove videooptagelser, han har lavet, når han har besøgte danske cirkus. Klik her for at besøge siden.

klovn.gif (1460 bytes)

1. februar 2019

Cirkus i vinterferien. Som tidligere år kan du mange steder i landet opleve cirkusforestillinger m.v. i uge 7 og 8, hvor skolebørnene har vinterferie. Børnene har kun en uges ferie. Om det er i uge 7 eller 8 skifter fra kommune til kommune.

Her er en oversigt over, hvad du kan opleve i år. Præcise spilletidspunkter kan du se i Cirkuskalenderen.

I København og på Sjælland

Cirkus Paniks vintershow

Årets vintershow hedder "Har vi husket Bedste?" og spilles fra 9. til 16. februar i Paniks lille cirkusbygning i Vanløse. Adressen er Skjulhøj Allé 21, 2720 Vanløse. Det lille familiecirkus skriver:

Cirkus Panik gir’ den fuld gas i familieforestillingen: Har vi husket Bedste?

I forestillingen følger du tre generationer, som udfordrer hinanden i artisteriets verden. Cirkusmanegen og cirkuskuplen bliver fyldt med flyvende objekter til udfordring for artisternes færdigheder og til publikums larmende begejstring.

Luft-, gulv- og cykelakrobater udfordrer tyngdeloven, og magien vil frit svæve rundt i kuplen blandt tilbageholdte åndedræt. Alle sejl er sat til at give hele familien et festfyrværkeri af spændingsfyldt artisteri og hjertevarmt klovneri.

Gør en kold tid lys og levende. Giv dig selv, din institution, din familie, et barn eller kæreste denne vitaminindsprøjtning af livsglæde og turbohumør.

Vi glæder os så meget til at se jer!

Cirkusmuseet i Hvidovre

Optræden af bugtaleren Peter Nørgaard fra mandag 11. februar til og med fredag 15. februar i uge 7. Det er alle dage kl. 11. Cirkusleg og kreativt værksted både i uge 7 og uge 8. I de nævnte uger også åbent fredag.

   

Museet skriver:

Peter er en af Danmarks bedste bugtalere, og han fik sit helt store gennembrud i TV-showet Danmark har talent 2015, hvor han ikke blot bugtalte, men også ”bugsang” sammen med Elvis Presley og Tina Turner. Efterfølgende har han sågar optrådt i den tyske variant af showet. Billetter til showet kan reserveres på info@cirkusmuseet.dk. Billetten koster 80 kr. for voksne og 20 kr. for børn samt medlemmer af Danske Cirkusvenner og giver også adgang til museets andre ferieaktiviteter så som Cirkusleg, hvor man selv kan prøve cirkusdisciplinerne, det kreative værksted, hvor man som navnet antyder kan udfolde sig kreativt, Vilde historier, hvor du kan høre godbidder fra museets udstilling og meget mere. Billet uden show koster 60 kr. for voksne, mens det er gratis for børn ifølge med voksne samt for medlemmer af Danske Cirkusvenner..

Benny Schumans vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter

Benny Schumann byder fra 11. til 17. februar på vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter. De medvirkende er foruden Benny selv den utrolige cykelartist Erik Ivarsson samt Dog Dancing med Louise Vig og hendes hunde, bl.a. 2 år gamle Ausssie hund Cherie. Gratis adgang.

Benny Schumann mellem Cherie og Hunni. Sidstnævnt er en bugtalerdukke

Erik Ivarssons kærlighed til de enhjulede cykler begyndte, da han som niårig besøgte den svenske cirkusskole 'Ludvika Minicircus'. Da han var 12 fik han sit første artistjob: en måneds kontrakt med forlystelsesparken Liseberg i Göteborg. Det var bare begyndelsen. Hans færdigheder har siden ført ham til store scener overalt i verden. Klik her for at se et kort videoklip fra hans nummer.

Cirkusland i Årslev ved Slagelse

Fra 19. til 18. februar er der åbent hver dag fra 10 til 16. Entre 119 kr. 25 kr. rabat for medlemmer af Danske Cirkusvenner. Cirkusland skriver :

I 2018 fik Cirkusland skabt et helt nyt pirattema, og i vinterferien 2019 kan du møde vores velkendte pirater på nye eventyr. Hele dagen har I mulighed for sammen at gå på opdagelse i vores cirkuspark og komme tættere på cirkuslivet, og vores dejlige dyr i deres stalde. Oplev piratparaden hver dag kl. 11:15, eller tag en tur på skattejagt, hvor I kan vinde en flot præmie. Alle aktiviteter og shows er gratis, når entreen er betalt, så der opstår ingen uventede udgifter.

I løbet af dagen har du mulighed for at opleve forskellige shows. Den internationalt kendte søløvetræner Patrick Harrison besøger os, og han optræder med Cirkuslands egne søløver Luna, Sally og Oscar i alletiders søløveshow. Herudover kom du opleve Kalle Kanonkugle og hans piratvenner, når de underholder børn og barnlige sjæle på scenen i legeland. I den store cirkusforestilling kan du bl.a. opleve den italienske pizza-klovn Luigi, heste, dromedarer, lamaer, dygtige artister og meget mere. Det hele bliver præsenteret af Suzanne Berdino.

Temaparken byder på dyrestalde, indendørsmanege, vores helt egen cirkusudstilling med både antikke og nyere cirkusting, et 500.000 liters søløvebassin, cirkusskole, vores store indendørsområde med alt fra minigolf, til bistro og showscene. Prøv bl.a. vores antikke karrusel, kør en tur med vores lille tog, rid på rodeotyr eller afprøv din balance og gå på vandet i vores waterrollers.

Patrick Harrison er også kendt for sit hundenummer Hot dogs, som han undertiden har fremført under navnet Pat Clarrison. Han er lillebror til den tidligere søløvetræneren Inge Stiebner, som nu har droppet søløverne.

Cirkus Big

11. til 14. februar i Vestsjællandscentret. Gratis adgang

Cirkus Big skriver :

Cirkus Big præsenterer dagligt 2 forestillinger, som begge er sammensat med absolut latter-garanti for HELE familien.

Andreas Magic og Cirkusdirektøren Mr. Big må sammen bemande alle roller i dette festfyrværkeri af sjove karakterer, absurde fortællinger og finurlige påfund. De lover en vel varieret oplevelse med artisteri i verdensklasse.

Altsammen demonstreret med  jonglering, balance, trylleri, klovneri, dans, illusion og gøgl for det kræsne og kvalitetsbevidste publikum.

Dagens første Forestilling med komisk bold-jonglering, trylleri, balance og gøgl, overrasker og fastholder særligt det yngste publikum med kæmpekaninen Ninus. Kaninen snyder den frustrerede tryllekunstner til børnenes store begejstring.

Dagens anden Forestilling byder på Mr. Bigs  hatte-jonglering, tryllekunstneren Andreas og hans elegante assistent miss Laila, top-gymnasterne Arne og Bjarne og som finale Cirkus Bigs helt nye act. Sømandsduen med en overraskelse helt særligt for det unge og voksne publikum.

Snyd endelig ikke jer selv for vores cirkuslegeplads hvor de inspirerende artister hjælper voksne og børn med udfolde sig som rigtige cirkusartister i Vestsjællandscentret.  Cirkuslegepladsen er umiddelbart efter dagens første Forestilling.

Før hver Forestilling laver de dygtige artister en festlig parade igennem centret.

Mr. Big danser på rulleskøjter og domptøren tæmmer vores ny-erhvervede cirkuszebra Tommy Zebak.

Baldoni’s vintercirkus i Ishøj Bycenter

18. til 23. februar: Ishøj Bycenter. De medvirkende er René Mønster Baldoni, de ungarnske jonglører Trio Sáközi, klovnen Don Carlos og fodjongløren Nathalie Enoch Fröchte. Gratis adgang.

Trio Sáközi er blandt de optrænde, når Baldoni viser vintercirkus i Ishøj bycenter

På Fyn

Enoch’s Cirkus Show produceres af Jimmy Enoch og kan ses i Rosengårdcentret i Odense fra mandag den 11. til og med lørdag den 16. februar. Du kan opleve alt fra klovne og akrobatik til cykelshow og dyrenummer. Gratis adgang.

I den ca. 45 minutter lange forstilling møder du bl.a.

Jimmy Enoch

Armando Liazeed, håndstand fra Cuba.

Mange husker sikkert Armando Arano Liazeed fra Cirkus Dannebrog 2016. Det år var han også blandt de 3 nominerede til prisen for årets bedste nummet fra Den Danske Cirkuspris. Et klart kvalitetsstempel, selv om det ikke blev ham, som fik prisen.

Thais Ferreira, luftnummer fra Brasilien

Don Christian, klovn fra Østrig

Don Christian er blandt andet kendt og elsket fra flere sæsoner i Cirkus Benneweis.

Peter Taylor, hundenummer fra Tyskland.

Peter Taylor. Sjællænderne oplevede sidste år hans muntre nummer som drager med drilagtige hunde i Benny Schumanns vinterforestilling i Helsingør Bycenter.

Cirkus Flik-Flak byder som tidligere år på en vinterforestilling. I år er det fredag d. 15. februar kl. 10.30 i Cirkus Flik-Flak’s lokaler, Herluf Trolles Vej 138, Odense SØ. Entre.

De skriver :

Som en fast tradition laver børn og unge fra Cirkus Flik-Flak igen i år cirkusforestilling for hele familien i Vinterferien (uge 7).

Som en fast tradition laver børn og unge fra Cirkus Flik-Flak igen i år forestilling for hele familien i Vinterferien.

Programmet er sammensat af de unge artister og byder på en spændende forestilling, hvor inspirationen er hentet fra cirkusverdenen.

Her møder du en yderst veloplagt trup, der giver den fuld gas med alskens artisteri, underfundig og grinagtig klovneri, svimlende luftakrobatik, spektakulær udfording af tyngdeloven og svært begribelig illusion.

Kom sur - gå glad! - Vi gør en kold tid varm for dig og dine nærmeste med vores cirkusforestilling der luner langt ind i sjælen. Giv dig selv, din institution, din familie, et barn eller kæreste denne vitaminindsprøjtning af livsglæde, gåpåmod og turbo humør!

Cirkuslokalerne er bare den perfekte rammer til en varm, nærværende og god oplevelse for hele familien.

"Mine damer og herrer! Cirkus Flik-Flak har nu fornøjelsen at byde Dem velkommen til en overraskende og underholdende forestilling for børn i alle aldre."

I Jylland

Isabella Enoch Sosmans VinterCirkus.

Fra 9. til 18. februar præsenterer Isabella Enoch vintercirkus i 7 jyske haller samt 2 haller på Vestsfyn. Entre.

Programmet ser således ud:

Edi La Forte - hunde

Rudi og Irena Brukson - klovne

Rico Brukson ketsjer jonglør

Nancy Brukson - slør

Simona Danailova Rhodin - line og hula hop

Nynne - trapez

Nynne og Noah Hulsig Samuelsen - geder

Henry og Nathalie Fröchte - antipode i pirat stil

David Sosmann er sprechstallmeister og jonglerer, men med et andet nummer end det han lavede i Cirkus Trapez i 2018

Simona Rhodin er adoptivdatter af Diana Rhodin og har jævnligt optrådt i dennes Cirkus Rhodin.

Nathalie er datter af Henry Fröchte og Katja Enoch. Hun var med i Cirkus Trapez’ forstilling 2018. Efter Isabellas vinterforstillinger fortsætter hun til Baldoni’s vintercirkus i Ishøj bycenter. Foto : Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkus Krone i Aarhus Musikhus

11. til 19. februar inviterer Cirkus Krone til vintercirkus i Aarhus Musikhus. Entre.

   

I pressemeddelelsen skriver Cirkus Krone:

Traditionen tro gæster Cirkus Krone og familien Thierry igen Musikhuset Aarhus.

Efter sidste års generationsskifte, er det nu officielt med Frank Thierry ved roret.

Det blev for alvor stadfæstet på 2018’s sommerturne. Så man ikke sommerens anmelderroste forestilling, kan man se lidt om hvordan det gik på www.cirkuskrone.dk

Med er denne gang Leonid Beljakov - en af verdens bedste hunde dressører, som vi har ønsket at få med lige siden vi så ham første gang i Cirkus Roncalli.

Nu er det endelig lykkedes og vi glæder os meget til at præsentere jer for ham og hans fantastiske, dygtige, 4-benede venner. Lille sal bliver fyldt med hunde i alle størrelser.

Kasparas Bujanaukas, som vi havde den store glæde at arbejde sammen med på sommerens turne, faktisk så stor en glæde at vi har fået ham med igen her i vinterferien.

Kasparas er en fantastisk dygtig jonglør, det var derfor fuldt fortjent da han løb med sejren i Litauen har talent sæson 2017. Forud venter uden tvivl en stor international karriere. Vi er meget stolte over igen at kunne præsentere hans store talent.

Vi er også meget stolte over at Klovnen Don Carlos har valgt at holde vinterferie sammen med os. Det kommer ikke til at gå stille for sig, når børnenes ven, Don Carlos kommer og viser nogle af sine klassiske klovnenumre.

Farmor Irene vil på vanlig vis lede publikum trygt gennem forestillingen, i samarbejde med Frank.

De to holder liv i en gammel tradition, børneakrobatikken. Det kan de naturligvis ikke klare helt selv, så find jeres indre cirkusprinssese og cirkusprins frem, da artisterne skal findes blandt publikum.

Kate, Carla og Petrine sørge for at tæppet bliver trukket, rekvisitterne kommer frem og vigtigst af alt.. de lune popcorn.

Kom og hils på dem både for og efter forestillingen. De lover der vil være masser popcorn og flotte cirkusplakater at finde i vores Krone Cafe udenfor salen.

I vores legendariske Krone Band, sidder som altid Marc Thierry bag trommerne og sørger for den rette cirkus stemning. Dette gør han i samarbejde med Frank, som styrer keyboardet.

Der er lagt op til sand festivitas, når hele familien Thierry, denne vinterferie byder indenfor i Musikhuset.

Vi glæder os til at se jer.

Vi ses i vinterferien 2019 - til vinterens bedste børneforestilling- I Danmarks hyggeligste familiecirkus

Cirkus Mascot

Cirkus Mascot besøger Herning Centret i uge 7 og Aalborg Storcenter i uge 8. Gratis adgang.

De optrædende er medlemmer af familien Deleuran samt klovnen Ulmas/Gulio m. familie: fru Tatyana og datteren Juliya.

Marianne Deleuran og hendes pudler er utvivlsomt med i forestillingerne

klovn.gif (1460 bytes)

27. januar 2019

Når Monte-Carlo-Festivalen ikke vil komme til Danmark, må danske cirkusfolk tage til Monte-Carlo. Og det gør de – og i år flere end nogensinde for at blive inspireret, måske gøre et artist-kup, eller bare nyde nogle af cirkusverdenens største præstationer – og hilse på gode kollegaer og venner fra hele den vide verden.  På gruppebilledet ses fra venstre Cirkus Arenas ’svigersøn’, Daniel Koscik, gift med Suzanne Berdino, ved siden af to, der præsenterer sig som uhelbredelige cirkusfans, dernæst Agneta Louise Enoch, hendes bror Dennie med fru Gitte og mor Solveig Enoch, alle fra det hedengangne Cirkus Dannebrog. Smilet på bagerste række bag Solveig tilhører Lasse Nørager, som mange kender bedre som den international klovn Bonbon. Han har selv – sammen med sin kone Tiina – været i festivalmanegen i Monte-Carlo – i 2007 - med stor succes. Midt i hele selskabet Briano Behrendt ("Brianos Cirkusrejser"), der ikke helt uden grund kalder sig selv ’Danmarks største cirkustosse’. Foran ham står den altid sprudlende Irene Thierry fra Cirkus Krone, der nu har overdraget ansvaret for den lille cirkus til sin søn Frank, der ses ved siden af artisten Line Vittrup, der i sidste sæson var med i det nye Zirkus Barnly, Cirkus Baldoni-direktørparret René Mønster og Camila Frimann, yderst til højre med røde negle: Cirkus Big direktøren Benjamin Breith. -Tekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press.

Klik her for at se flere fotos af danske gæster i Monte Carlo.

klovn.gif (1460 bytes)

25. januar 2019

Omkring 40 personer havde fundet vej til Cirkus Flik-Flaks lokaler i Odense, da Danske Cirkusvenner torsdag aften havde fået Philip Schumann til at fortælle om sit liv i cirkus. Først om barndommen/ungdommen i Cirkusbygningen i København, og senere om et døgn i det turnerende Cirkus M. Schumann. Det blev et særdeles vellykket arrangement med en spændende og veloplagt foredragsholder.

klovn.gif (1460 bytes)

22. januar 2019

Et dødsfald: Steven Pedersen. Den charmerende søløvedomptør Steven Pedersen er død efter nogen tids sygdom. Han blev 58 år. Han var kendt for sit glade nummer med legesyge søløver, der blandt andet greb ringe, som børn fik lov til at kaste. Han entre sluttede altid med pingviner på rutchebane. I Danmark oplevede vi ham først i Cirkus Arena i 1994 og siden hos Benneweis i 2003 og 2005. Han var også med i flere af Benny Schumanns forestillinger. I 2006 var han med, da familien Haddy Enoch producerede Cirkus Kenny for Rosengårdscentret i Odense. Hans optræden der er kendt at utallige danske børn fra dvd’en Dyrene i Cirkus. Steven var søn af den engelskfødte søløvedomptør Doreen Pedersen og den danske bjørnedressør Henry Petersen. I mange år boede Doreen og Henry i en nedlagt landsbyskole i Farstrup på Fyn, hvor deres to sønner Hans og Steven også havde deres søløver og pingviner gående rundt omkring i bassiner eller i indhegninger, når de var hjemme.

Steven Pedersen. Foto fra Benny Schumanns Mini Cirkus 2008

klovn.gif (1460 bytes)

22. januar 2019

Årets vindere i Monte Carlo

Guldklovn til

Truppen fra  "Royal Circus" produceret af Gia Eradze (The Royal Circus Ballet med 68 artister, balletkompagniets 24 dansere, en trup af kvindelige kosakryttere, 13 heste og grej)

Martin Lacey jr. - Rovdyrdressur. Han fik tillige juryens specialpris

Superdressøren Martin Lacey Jr. scorede for anden gang en guldklovn ved den internationale cirkusfestival i Monte-Carlo. Ud over Guldklovnen 2019 for sit nummer med 26 løver og tigre fik Martin Lacey Junior Bronzeløven for det ekstraordinære og helt sublime resultat, han har nået. Han fik også publikumsprisen.

For mig er cirkus uden dyr som at gå til opera med playback... - siger prinsesse Stéphanie. Fyrst Albert og Martin Lacey er helt enige. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Hvordan Martin Lacey kan styre 26 løver i manegen uden at bringe sig selv og dyrene indbyrdes i fare er ubegribeligt. Men sådan er det, siger han og påstår, at hemmeligheden er, at han bygger sit nummer op som en opera med kor og solister. En hemmelighed mere: Det er et langt stykke ad vejen sine pupiller, han bruger til at dirigere dyrene med. De opfatter hver en bevægelse og har hele tiden øjenkontakt, når det er nødvendigt. Han brugte alle 26 til at erobre guldklovnen: 6 store, hvide hanløver, 5 hvide løvinder, 3 'brune' hanløver, 10 løvinder, den hvide hantiger Zhomart og den hvide huntiger India. Alle 'kattene' er født og opflasket af Martin Lacey i det store tyske Krone Circus, hvor englænderen fik sit store gennembrud for mange år siden. Tekst og foto : Rud Kofoed / Ajour Press. Klik her for at se flere fotos

Sølvklovn til:

Duo Just 2 Men - Strapater

Truppe Aliev - Flyende trapez

Truppe Filinov - Russisk gynge

Troupe Acrobatique de Chine - diverse numre, bl.a. tredobbelte bevægelige master

Bronzeklovn til

Familie Joseph Gärtner - Elefanter. Blandt elefanterne den tidligere Benneweis-elefant Thai.

Trio Without Socks - klovnetrio

Cesar Dias - komiker. I Danmark kendt fra Cirkus Dannebrog 2012 (" I did it my way")

Quatuor Prilepin - Håndvoltige

The Owl and the Pussy Cat - Duo-Trapez

Charlotte & Nicolas - Partner-Akrobatik (hånd-til-hånd)

De nævnte priser blev overrakt ved galla-forestillingen tirsdag aften.

Henrik Møller har sendt mig dette foto fra årets Monte Carlo-forestilling af den tidligere Benneweis-elefant Thai. Den 50 år gamle elefant tilhører nu familien Joy Gärtner. Henrik, der passede Thai i Benneweis-årene, fortæller, at man blandt andet kan kende Thai på, at hun mangler pigment på front af snablen og at hendes kæbe er mere rund end de andres. Ser man hende forfra ligner hoved og snabel en kobra. - Henrik var ikke selv i Monte Carlo. Elefantnummeret indbragte som nævnt Gärtner-familien en bronzeklovn.

Hvis du er på facebook, så søg på Fabio Montico. Han har lagt mange gode videoklip på sin væg, herunder også af elefantnummeret, som både indledes og afsluttes af den tidligere Benneweis-elefant Thai. Fabio Montico er præsident for International Circus Festival of Italy, også kendt som Latina-festivalen.

klovn.gif (1460 bytes)

22. januar 2019

Situationen for cirkus i Europa. I EU’s budget er der afsat 1,76 milliarder euro til kulturelle formål, herunder cirkus. Men det er kun en brøkdel af pengene, der bliver givet til de klassiske cirkus, måske fordi de klassiske cirkus ikke er nær så opmærksomme på mulighederne som fx nycirkus.

Med støtte fra EU gennemføres der for tiden en undersøgelse af situationen for cirkus i Europa. Undersøgelsen blev omtalt på det nylige ECA-møde i forbindelse med festivalen i Monte Carlo.

Undersøgelsen vedrører såvel klassiske cirkus som nycirkus. Det overordnede formål med undersøgelsen er:

At skaffe data om den socioøkonomiske (samfundsøkonomiske) situation og skaffe et samlet overblik over cirkussektoren

At lave en analyse af det innovative potentiale i cirkussektoren

At lave en kvantitativ og kvalitativ evaluering af EU-finansieringsmulighederne (støtteordningerne) for cirkussektoren

At skaffe oplysninger om skolegangsmulighederne for børn, der rejser rundt i EU med turnerende cirkus

Undersøgelsen har fokus cirkusdirektioner og på personer, der i 2018 havde et eller andet job i et cirkus.

Den gennemføres ved at bede ansatte, herunder artister, og direktioner besvare en række spørgsmål.

Spørgsmålene til ansatte findes på https://goo.gl/CaGHRE

Spørgsmålene ti direktioner findes på https://goo.gl/kywmgg

De er udarbejdet i samråd med bl.a. ECA (The European Association for Circus) og The Fédération Mondiale du Cirque.

Besvarelser skal være indsendt inden slutningen af februar. Nytteværdien af undersøgelsen er størst, hvis der kommer mange besvarelser!

Undersøgelsen foretages af forskeren Verena Cornwall i samarbejde med analyseinstituttet Panteia. Verena Cornwall er leder af det engelske Winchester Science Centre. Hun har tidligere været kunstnerisk leder af St. Patrick's Festival i Dublin og chef for English National Ballet School i London. Panteia er et stort hollandsk analyseinstitut.

klovn.gif (1460 bytes)

22. januar 2019

DET SKER I PARIS – unika och originella föreställningar – THEATRE DE BELLEVILLE presenterar en unik teater-show, vilken är helt inspirerad av en resa i NORDKOREA och skapad för att ge ett - teatraliskt - perspektiv, en visserligen humoristisk men dock realistisk bild av de totalitära, brutala, absurda och diktatoriska regler vilka befolkningen, hjärntvättad av en aldrig sinande propaganda - har att leva med.

Fotos er pressefotos fra forestillingen Corée du nord. Fotograf : Alban van Wassenhove 

THEATRE DE BELLEVILLE är en mindre teater, 100 sittplatser, belägen i Paris'  stora  CHINATOWN / det finns flera mindre dylika/, liksom et stort antal liknande teaterlokaler , är den tydligen inbyggd i en tidigare lokal, där varje  centimeter utnyttjats.

Stor scen, perfekt ljud-och -ljus-anläggning, mycket vänligt och trevligt mottagande av publiken, fullt hus, i Paris älskar man teater !!

Denna show är mycket visuell, aktörerna har alla en betydande energi och dynamik, den är kryddad med talrika och muntra infall, dekor och accessoarer är spektakulära, samspelet mellan de medverkande är synkroniserat och för fram mot en final som  sprutar fyrverkeri - en god idé!

ABSOLUT sevärt!!

Aktörer: OLIVIER LOPEZ, MARIE-LAURE BAUDAIN, ALEXANDRE CHATELIN, LAURA DEFORGE, ADELAIDE LANGLOIS.

Se mer: www.theatredebelleville.com

Plats: THEATRE DE BELLEVILLE, 94 rue du Faubourg-du-Temple, 75011 Paris. Metro: BELLEVILLE.

DET SKER I PARIS!!!

-----------------------------  reported by ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. januar 2019

Akademimöte i Stockholm Lördagen den 9 februari kl. 13.30 i ”Stallet” på Kaplansbacken 4 A-B (port in till gården), bredvid Kungsholms kyrka på Kungsholmen.

Det svenske Cirkusakademi skriver :

Johanna Abrahamsson, ÅRETS CHARLIE 2018, berättar/intervjuas om sitt yrkesval, Cirkusexpressen, Reinos Vänner och drömmen om ett nytt cirkushus i Bohuslän

Akademiledamöter och cirkusvänner som besökt den 43:e Internationella Cirkusfestivalen i Monte Carlo rapporterar om alla utdelade clownvalörer i årets festival

Hjärtligt välkomna till årets första Akademimöte, öppet för alla cirkusintresserade,                 så tag gärna med släkt och vänner!

Som vanligt, kaffeservering till humana priser!

 klovn.gif (1460 bytes)

18. januar 2019

Thai til Monte Carlo. Den tidligere Benneweis-elefant Thai tilhører i dag Gärtner-familien. Hun var med, da de optrådte ved Monte Carlo-festivalen i 2014, hvor nummeret fik en bronzeklovn. Hun er i Monte Carlo igen i år, hvor det endnu engang er familen Joy Gärtner, der står for elefantnummeret. Den nu 50 år gamle Thai er heldigvis kommet sig oven på de skader, hun i april sidste år pådrog sig ved en en trafikulykke i Spanien, hvor Gärtners elefanttransport kørte galt. En elefant af de 5 i vognen omkom. To andre, herunder Thai, blev kvæstet.

Joy Gärtner har denne gang 4 elefanter med til Monte Carlo. I forbindelse med forestillngen torsdag aften blev det oplyst, at det var Belinda, Sabine, Baby og Pira, der var i manegen. Joy Gärtner har dog fortalt Briano, at de ene af elefanterne var Thai.

Om selve forestillinen skrev Rud Kofoed: Flot forestilling i aftes, stor og mægtig, men unægtelig fjernt fra det cirkus, der formentlig - bortset fra undtagelser - vil kunne rummes på de hjemlige breddegrader,

Du kan læse mere om Thai og de andre Benneweis-elefanter i bogen Københavns Cirkusbygning og andre artikler om cirkus og artister, som udkom i december 2017 på forlaget Wisby & Wilkens.

Thai i Monte Carlo 2014. Foto : Rud Kofoed / Ajour Press

klovn.gif (1460 bytes)

17. januar 2019

Foredrag med Philip Schumann. Torsdag 24. januar kl. 19 i Cirkus Flik-Flaks lokaler i Odense kommer Philip Schumann og fortæller om sit liv.

Som søn af den legendariske cirkusdirektør Max Schumann og fru Vivi var det skrevet i stjernerne, at Philip ville få et liv i cirkus. Det holdt også stik de første 29 år af hans liv: Som Schumann-familiens øvrige børn voksede han så at sige op i Cirkusbygningen i København, når han da ikke uden for cirkussæsonen i København var med på turneerne i Sverige og England m.v.. Efter sæson 1969 valgte brødrene Albert og Max Schumann at stoppe i Cirkusbygningen. Albert trak sig helt tilbage fra artisttilværelsen, medens Max og hans to børn havde en drøm om at fortsætte det berømte Cirkus Schumann. Fra 1972 til 1975 arbejdede Philip i Cirkus Benneweis, hvor han var sprechstallmeister i en enkelt sæson. Derefter var han i et par år steward hos SAS. I 1977 startede Max Schumann med hjælp af Philip og hans søster Katja Cirkus M. Schumann som et omkringrejsende teltcirkus. Programmet var flot. Det var antallet af tilskuere desværre ikke, og efter sæson 1982 var det slut med Cirkus M. Schumann. Max, Vivi og Katja fortsatte i andre cirkus, men for Philip betød lukningen af hans fars cirkus slutningen på 29 års artisttilværelse. 

Selv om det nu er mere end 30 år siden at Philip forlod cirkusverden, har han bevaret kærligheden til cirkus og heste. Kærligheden er også gået i arv til hans børn: datteren Theresa er dyrlæge med speciale i heste. Datteren Laura er fysioterapeut, men kendes også for de hesteshows m.v. hun har lavet sammen med ægtefællen Luis på bl.a. Ditlevsdal Bisonfarm.

Philip Schumann

Arrangør er Danske Cirkusvenner i samarbejde med Cirkus Flik-Flak. Alle er velkomne. Gratis adgang.

klovn.gif (1460 bytes)

12. januar 2019

Malmö vintercirkus – en 5 stjernet fornøjelse.

Kan man lave cirkus om vinteren ? Svaret er et klar ja: selvfølgelig kan man det.

Kan man få publikum til at gå i cirkus om vinteren ? Det er et vanskeligere spørgsmål. 24 år gamle Albin Ganovics forsøg med i år at lave vintercirkus først i Malmö og så i Helsingborg vil vise, hvad svaret er. Kvaliteten af hans vintercirkus er der i hvert fald ikke noget at udsætte på : 5 ud af 6 mulige stjerner.

Albin forsøgte sig med julecirkus i Helsingborg i 2013 og 2014. Forestillinerne var udmærkede. Publikumsbesøget var rimeligt det første år og skuffende det næste år. Siden har Albin holdt pause med cirkus, men hvert år præsenterede forestillinger om efteråret i sin Cabaret Candy Club. Nu prøver han så lykken med cirkus i januar, hvor det nok er lettere af få gode artister end i december, hvor der er mange julecirkus i Tyskland, Holland m.v.

Teltet, som er stillet op på Møllepladsen i Malmø, er lejet af svenske Cirkus Olympia.

Der er en historie i den 2 timer lange forestilling, men den er svær at følge for dem, der ikke har svensk som modersmål. Men den handler om pigen Ofelia, der stikker af med cirkus og ender med at blive tibudt jobbet som direktør, et job hun dog overlader til klovnen Cito alias Albin Ganovic.

Klovnen Cito alias Albin Ganovic

Forestillingen starter med et festlige intro med nogle af Albins sangere og dansere fra Cabaret Candy Club. De fungere også som rekvisittører og er de kønneste rekvisotører, jeg nogen sinde har set! Også det velspillende 6 mand store orkester er fra Candy Club.

Candy Club singers and dancers – verdens kønneste rekvisitører ?

Derefter kommer klovnen Mama ud af en stor kasse. Rollen spilles af den elskelige og populære svenske skuespillerinde Marianne Mörck, som i sine yngre (og slankere) dag både både har været Eliaza i My fair Lady og Maria i Sound of Music.

Første artistnummer er et festligt og tempofyldt jonglørnummer med ungarnske Tri Sáközi. En fortræffelig måde at starte en forestilling på.

Tri Sáközi.

De afløses af en af forestillingens topstjerner : cubanske Hector Yzquierdo, den mandlige partner i Duo Solys. Han viser et utroligt flot håndstandsnummer, der blandt andet byder på hop fra hånd til hånd, hovedbalance for så at slutte med Enchos berømte trick med murstenene, der skubbes væk. Imponerende ! Og dejligt at se, at den ryg- og nakkeskade, som generede ham i slutningen af sæson 2018 hos Zirkus Nemo, ser ud til at være overstået.

Hector Yzquierdo

Næste nummer var strapatnummer, udført af Yosvany Rodriguez.

Efter et kort intermezzo, hvor klovnen Mama jonglerede med plastikposer, kom der heste i manegen: Olympia-direktøren Niklas Bengtsson, som har anlagt et klædeligt fuldskæg, viste et stor og lille nummer med en Tinker-hest og en pony.

Niklas Bengtsson og hans heste

Derpå kom Hector i manegen igen, denne gang samme med ægtefællen Tatiana. Som Duo Solys viste de deres fremragende nummer, som indbragte dem bronze ved sidste års cirksusfestial i Budapest og prisen som årets bedste nummer i Danmark 2018. Hvis de kom til Monte Carlo burde det mindst blive til en sølvklovn. Som i Hectors eget nummer var det en fornøjelse at se, at han nu igen synes fit for fight.

Duo Solys

Efter pausen var der igen et festligt indslag med de unge dansere og sangere. Det ledte over i det kendte nummer med 4 mandlige publikummer, der placeres på taburetter, som klovnen Mama derefter fjernede en efter en. Ganske hensynsfuldt over for «ofrene» satte hun taburetterne ind igen, inden de rejste sig op. Mange andre lader dem «kollapse».

Derefter kom Yosvany Rodriguez tilbage, denne gang med sit hovednummer på springline.Ganske som hos Cirkus Scott i 2013 og hos Benneweis året efter laver han gevaldige spring og kolbøtter, dog den aften jeg så forestillingen med lidt flere kiks end for 5 år siden.

Yosvany Rodriguez

Dernæst havde klovn Cito 3 børn i manegen, hvor de skulle skyde med forstøverdåser efter sæbebobler. En fin og sympatisk entre, hvor man undgik at sprøjte urimelige mænger vand i hovedet på logetilskuerne.

Sidste artistnummer var Silva JR (Weddington Silva), der viste sin far Super Silvas kendte og dristige luftnummer. Først gik han i armgang fra trapez til trapez og sprang så tilbage til den første trapez. Derefter samme tur, hængende i føddene, og med et fingeret uheld, hvor den ene fod gled ud af løkken. Afsluttende med endnu et spring fra trapez til trapez. Oprindelig var det vist tanken, at den optrædende skulle have været Alex Michael, som laver et tilsvarende nummer. Men Silva JR viste nummeret lige så godt som sin far og Alex Michael.

Silva JR

Et nyt indslag med de to klovne og sangerne og danserne afsluttede forestillingen. Selv om antallet af artister ikke var stort, var det en flot og vel sammensat forestilling. Lad os håbe at der kommer tilskuere nok til, at vi også næste år kan opleve vintercirkus i Malmö og Helsingborg.

Klik her for at se flere foto fra forestillingen

klovn.gif (1460 bytes)

12. januar 2019

DET SKER I PARIS – en av de mest prestige-fyllda teatrarna, THEATRE DES CHAMPS-ELYSEES, presenterar en show som är helt unik, nämligen en kombination av jonglering och klassisk musik!

THEATRE DES CHAMPS-ELYSEES befinner sig i ett av Paris' finaste kvarter där alla de stora mode-skaparna har sina butiker, det är en stor, traditionsrik teater, med stor sal och därtill ett galleri i tre etager, flott inredd med bekväma sittplatser, man välkomnas av en stab i mörk uniform, vilka övervakar allt. Scenen är reellt mycket stor, vilket gör att en stor show med ett antal medverkande - kommer till sin rätt, artistiskt sett.

Hela denna show som är konstruerad med tema "cirkus och klassisk musik", bär namnet

CIRCUS ORCHESTRA tolkande gamla tiders trubadurer's  vana  att uppträda samman med vad man idag skulle kalla "street performers", gycklare och jonglörer.

Kombinationen är skapad som ett samspel mellan jonglörerna och musikerna, allt av högsta klass, sällan har jag sett jonglörer med en aldrig svikande säkerhet, samtidigt stod det klart att de var all round cirkus-artister, med en bakgrund av akrobatik, dans och mim.

Fullt hus i den stora salen, en begeistrad publik, inklusive barn, standing ovation !!

COMPANY OBJETS VOLANTS, DAVID GREILSAMMER, direktion.

Jonglörer / bollar, klubbor, ringar i olika storlekar: JEAN-BAPTISTE DIOT, ALEJANDRO ESCOBEDO SOTO, DENIS PAUMIER, DANIEL SANCHEZ, OLLI VUORINEN

Musiker: JOANNA HUSZCZA /solo violin/, CECILE DORCHENE, TIMOTI FREGNI, GEMMA LONGONI, YUMI ONDA, KATHARINA PAUL, /violiner/, ADA MEINICH, ELIA PORTABALES,/alto violiner/,  IRA GIVOL, CELINE BARRICAULT, /cello/,  JEREMY BRUYERE,/kontrabas/, JUSTINE CHARLET, /klavecin/.

Compositörer: BACH, PURCELL, CORELLI, VIVALDI, HAENDEL, LULLY, MONTEVERDI.

Belysning och special effects:  CLOTHILDE HOFFMANN.

Absolut unikt !!

Plats: THEATRE DES CHAMPS-ELYSEES,15 Avenue  Montaigne, 75008 PARIS. Metro: ALMA-MARCEAU.

DET SKER I PARIS !!!

----------------------------------------  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

 11. januar 2019

Vintercirkus i Malmø og Helsingborg. Torsdag 10. januar 2019 var der premiere på årets første skandinaviske cirkusforestilling: Albin Ganovics Malmö vintercirkus, som spiller i Cirkus Olympias telt på Møllepladsen i Malmø.

Den populære svenske skuespillerinde Marianne Mörck har rollen som Clown Mamma og Albin Ganovic som Clownen Cito. Forestillingens artister er Super Silva, Duo Solys, Yosvany og Trio Sarkozi. Endvidere møder publikum Cirkus Olympias Niklas Bengtsson med heste.

Danskerne kender vovehalsen Super Silva fra Cirkus Dannebrog 2012, Duo Solys fra Zirkus Nemo 2016 og 2018, hvilket år Den Danske Cirkuspris kårede dem som årets bedste nummer, og Trio Sarkozi fra Cirkus Trapez 2014. Yosvany optrådte i Cirkus Benneweis i 2014.

Der er en historie i forestillingen, indtalt af Eva Rydberg. Historien handler om lille Ofelia, som stikker af med cirkus og ender som cirkusdirektør.

Ensemblet består af Rebecca Karlsson, Josefine Sebring, Felicia Daxberg, Julia Kristoffersson, Isabelle Hultqvist, Matilda Ek, Emma Ekelund. Det 6 mand store orkester består af Viktor Lundahl, Joel Selsfors, Kasper Hellström, Ludvig Collden, Olle Hellbring, Lucas Gulbing.

Der er forestillinger i weekenderne (inkl. fredage) Malmø til og med 20. januar. Derefter flyttes forestillingen til Helsingborg, hvor den under navnet Helsingborg Vintercirkus spiller på pladsen ved Sofiero Slot i weekenderne 26./27. januar og 2./3. februar. Om spilletidspunkter og billetbestilling : se Cirkuskalenderen.

Nærmere omtale af forestillingen med fotos kan læses på sidste nyt-siden fra 13. januar om eftermiddagen samt ved næste uges opdatering af denne side.

klovn.gif (1460 bytes)

7. januar 2019

Det sker også i London.

Vores britiske ven John Cooper skriver (min oversættelse)

Som faste læsere af denne side er opmærksomme på har man fra midten af ​​november til begyndelsen af ​​januar kunnet se Cirque Berserk, produceret af Martin "Zippo" Burton, i Winter Wonderland i Londons Hyde Park.

Hver dag (bortset fra juledag) var der tre shows hver aften kl. 18, 19 og 20. Hvert show varede omkring 50 minutter. Så der var meget kort tid mellem forestillingerne.

Musik var forudindspillet, og der var hverken konferencier eller trykt program, så jeg vil blot nævne enkelte af numrene.

For at holde tempoet op var de fleste numre splittet op i to eller flere sektioner eller skåret meget ned. Alle artister havde fået nye kostumer og ny musik, så du så ikke et nummer som du kendte det i forvejen. Men det er nok uden betydning for de fleste tilskuere.

Illusionisten Kim Kenneth (The Dane In The Fast Lane) havde to store entreer sammen med sin partner Jessica Caveagna.

Efter at have trylle Jessica frem fra en brændede rekvisit, knuste han hende i en kasse. Hun kom dog uskadt ud for blive lænket i et kabinet, som Kim kørte igennem på motorcykel, fulgt at to ryttere fra Dødsgloben. Rekvisitten blev fjernet før Jessica var sat fri – derved undgik man tid uden « action ».

   Kim Kenneth og Jessica. Alle fotos er taget af den fremragende endelse cirkusfotograf Andy Payne

I deres anden entre trylles Jessica væk i en kasse for så at komme frem sammen med en anden pige. Hun låses så inde i en stor boks, der gennemskæres af knivblade nogle sekunder før hun hun dukker op blandt publikum.

       

   

Kim Kenneth og Jessica Caveagna. Foto: Andy Payne

I showets finale tryllede Kim mange af de optrædende frem fra et tomt bur.

Jessicas eget sabelbalancenummer var skåret ned til kun at vise når hun gik op og ned af stigen. Men hun « solgte » nummeret lige så godt som altid.

       

Jessica Caveagna. Foto: Andy Payne

De, der så Cirkus Dannebrog i 2016, vil huske The Centners jonglørnummer, hvor Danny jonglerede på ladet af en lille firhjulstrækker. I Berserk arbejdede han med fluorescerende kegler og kegler med ild i.

The Centners i Cirque Berserk

Et andet nummer jeg må mævne er balanceringsnummeret med Alan og Rafael, som jeg har set præsenteret under forskellige navne. Der særlige er, at Rafael (top-manden) er en kørestolsbruger; et faktum, som ikke søges skjult. Han er en inspiration for mange.

Der er ingen tvivl om, at der kommer en ny produktion af Cirque Berserk Winter Wonderland 2019/2020, med Zippo's julecirkus i samme telt tidligere på dagen. Det er utvlsomt et besøg værd.

klovn.gif (1460 bytes)

4. januar 2019

Cirkusprinsen, der hader rampelyset. Mandag den 7. januar fylder Jackie Berdino, Cirkus Arena, 50 år. Som søn af Benny og Hanne Berdino var det givet, at han ville få et liv i cirkus, og fra 1978 til 1986 oplevede man ham i Cirkus Arenas manege med fx ponyer, heste og zebraer i frihedsdressur. Jackie havde imidlertid ikke storesøster Suzannes glæde ved optræde og fandt derfor hurtigt ud af, at han gjorde mere gavn backstage end i manegen. Glæden ved at optræde sprang simpelthen en generation over til Jackies ældste søn Patrick, som familien Berdino da også har valgt at lancere som Cirkus Arenas kronprins. At Jackie ikke er nær så synlig som papa Benny og sønnike Patrick betyder dog ikke, at han ikke er involveret i cirkusdriften. I snart mange år er det ham, der har engageret artister og været involveret i iscenesættelse af forestillingerne og meget andet af det ”baggrundsarbejde”, som er nødvendigt for at drive et cirkus. Medens Jackie som nævnt ikke viser sig i manegen, er ud over sønnen Patrick også fru Laura, som han blev gift med i 2009, et fast indslag i Arena-forestillingerne med flotte heste i frihedsdressur. Også deres fælles datter Scarlet har undertiden været med i forestillingerne.

Jackie Berdino. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

klovn.gif (1460 bytes)

4. januar 2019

Danske cirkus i 2019. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som turnerer i 2019, samt en oversigt over optrædende i det enkelte cirkus. Mange af artistnavnene har før været nævnt her på siden.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 20. marts. Forestillingens konferencier er Bubber. De medvirkende artister er Duo Costache med et helt nyt luftnummer, Diorios med deres dødsglobe, Andrejs Fjodorovs med duer, Oleg Izossimov med håndstand, Kolev Sisters med hånd til hånd-akrobatik, The Flying Wulbers i flyvende trapez, Laura Berdino med heste i frihedsdressur, eksoter fra Cirkus Arenas stalde samt Cirkus Arenas husklovn Jimmy Folco.

Cirkus Arli: landspremiere i Fløng i slutningen af marts. Navne på medvirkende er endnu ikke offentliggjort.

Du kan utvivlsomt møde klovnerne Martino & Co. i Cirkus Arli

Cirkus Baldoni: landspremiere i Lyngby 23. marts. Ud over direktøren René Mønster Baldoni medvirker blandt andre illusionisten Kim Kenneth, Abu Brothers med ikariske lege og klovnen/komikeren Peytchev Plamen Metodiev. Med i programmet skulle også være en knivkaster, en tempojonglør og en japansk linedanserinde.  

For andet år i træk er illusionisten Kim Kenneth og hans kæreste Jessica med i Baldonis forestilling. Men med helt andre tricks end dem, de viste i 2018

Zirkus Barnly følger i år med Zirkus Nemo og spiller i 3 byer: Aarhus (6. til 30. juni), København (7. august til 1. september) og Odense (4. til 15. september). Captain Frodo er igen hovedkraften. Frodo kan også opleves i Zirkus Nemo, hvor han i anledning af Nemos store jubilæum 20 år uden savsmuld er et af de store navne.

Lige som i 2019 er norske Captain Frodo hovedkraften i Zirkus Barnly. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkus Krone: Premieredato ikke oplyst. Navne på medvirkende er endnu ikke offentliggjort.

Som landets øvrige cirkus håber Cirkus Krone på masser af folk i kø ved cirkuskassen

Cirkus Mascot: Premieredato ikke oplyst. Ud over medlemmer af familierne Deluran og klovnen Gulio og hans familie er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort.

Marianne Deleruan præsenterer såvel hunde som geder og minigrise. Her fotograferet med en ged. Foto: Mr. Sputnik alias Per Krogh Petersen

Zirkus Nemo: landspremiere 18. april i Horsens. I forestillingen medvirker Søren Østergaard, gummimanden Captain Frodo, håndstandsartisterne Duo Kvas, jonglørduoen Menno og Emily van Dyke og den finske duetryller Marko Karvo.

Zirkus Nemos artister er fremragende. Men det helt store trækplaster er nok direktøren selv, ikke mindst når han optræder som smadremanden. Pressefoto fra Zirkus Nemo. Fotograf Steen Brogaard.

Cirkus Trapez: premieredato ikke oplyst. I forestillingen medvirker indianerdrengen Yakari og ponyen Lille Torden, Bernhard Kaselowsky, som fremfører frieserheste i frihedsdressur samt frieserhesten Frederik og den lille pony Bonito i et stor og lille-nummer, Saabel-familien, som præsenterer deres flotte sibiriske husky-hunde, Kelly Saabel med håndstand, Jennifer Saabel som antipodist, Randy og Mila med et luftnummer i aerial straps og Romany May med et luftnummer, vist nok i tissue. Forestillingens klovn er Michael Cadima, der tillige viser en jonglørentre.

klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2019

DUBAL - Danske Ungdoms- og Børne- Artisters Landsforening, fortæller i et nyhedsbrev, at 5 nye cirkusklubber så dagens lys i 2018, og at der nu er 28 steder i Danmark, hvor børn og unge kan træne artisteri. Blandt store begivenheder nævner de årets Cirkusfestival, der blev afholdt af Cirkus Kæphøj i Holbæk, Kr. Himmelfarts-træf på Cirkusfabrikken i Salling, European Circuscamp på Cirkusfabrikken i Salling og DUBALs deltagelse i Kulturmødet på Mors. I efteråret har der været afholdt Halloweeen-træf og Diabolo-træf, begge arrangementer i Odense.

Se mere om DUBAL på www.dubal.dk og på deres facebook-side.

Dejligt at flere og flere børn og unge gennem cirkusklubberne får en sund og meningsfuld fritid. Alle oplever på den måde, at cirkus er noget godt, sjovt og positivt, og enkelte ender måske som artister.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2019

Runde dage i 2019. Flere inden for den danske cirkus- og artistverden kan fejre en rund dag i løbet af 2019:

7. januar 2019: Jackie Berdino, Cirkus Arena, 50 år

16. april 2019: Steen Pegani 50 år

16. september 2019: Katja Schumann, Cirkusgården i Løkken, 70 år

25. oktober 2019: Daniel Deleuran, Cirkus Mascot, 30 år.

Jeg vil blive glad for en e-mail, hvis du er opmærksom på andre runde dage, som jeg burde have haft med i oversigten.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2019

DET SKER I PARIS – - under jul-säsongen – - ett stort antal förestâllningar.

Från 5 till 29 december visade ESPACE PARIS-PLAINE, en vacker/smuk/ teater sponsrad av kommunen, MIRAGES /HÄGRINGAR/, titeln skall föra tankarna till - en hägring, d.v.s. det overkliga, det underbara, det poetiska.

Denna show, av och med FRANK DESMAROUX and friends: SVETLANA ZINDOVIC, ROMANE CHANDELIER, MELL DESMAROUX, NANCY MOUTARDE, DANTE DESMAROUX, ERIC VARELAS, med bakgrunds-dekor av HIPPOLYTE ROMAIN, koreograf: JOHAN NUS.

Scenbilderna är vackra och originella, de skapar stämning och framhäver artisterna, vilka alla excellerar i flera specialiteter: single-jonglering och flerdubbel jonglering, flotta balanser, contorsion, clowning och comedy, akrobatik med och utan dans, flera luftnummer, aerial ring och textil, liksom vertikal-rep.

Alle fotos stillet til rådighed af La Lanterne Magique

Jag uppskattade/paaskönnede/ särskilt de eleganta kostymerna, uppenbart sydda för denna show, vidare gav artisterna signal till publiken att de älskar att uppträda, deras entusiasm gick ut  i salen, där publiken tackade med kraftigt bifall.

Musiken var lagom diskret, och var vad den skulle vara - en bakgrund.Vid slutet av denna show lämnade alla salen i högt humör !

Intressepunkt:  den ungdomliga publiken fick utan tvivel se att LIVE ENTERTAINMENT är mer sympatiskt än den elektroniska, och detta i enlighet med fransk teater-tradition, som funnits sedan MOLIERE'S dagar.

ABSOLUT SEVÄRT !!

   

Se mer: www.lalanternemagique.eu

Plats:  ESPACE PARIS-PLAINE, 13 rue du General GUILLOMAT, 75O15 PARIS. Metro: PORTE DE VERSAILLES, man kan sedan ta TRAMWAY eller promenera en halvtimme.

DER SKER I PARIS !!!

.............................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2019

Websiden Cirkus i Danmark har haft knap 30.000 hits (besøg) i 2018. Tælleren kan ses nederst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Som tidligere år har besøgstallet været højst i cirkussæsonen.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer vi nyt fra den danske cirkusverden, herunder om danske artisters optræden i udlandet. Jeg omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. Siden november 2006 har jeg tillige bragt omtale af cirkus i Paris, skrevet af min trofaste korrespondent Zarro Zarro. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden