nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 25. Maj 2019

Opdateringerne dækker denne gang perioden 18. til 24. maj. Næste opdatering lørdag 1. juni. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 24. maj

24. maj 2019

Cirque Éloize i Aarhus. 24. og 25. maj gæster det canadiske Cirque Éloize Musikhusets Store Sal med deres show SALOON. Besøget er et led i Aarhus' internationale teaterfestival ILT.  

Arrangørerne skriver: SALOON er en skøn blanding af dans, akrobatik og teater inspireret af fortællingen om det vilde vesten i Amerika. Til tonerne af tidens folkemusik udfolder sig et show, der, når du træder ind ad saloon-dørene, vil betage, underholde og begejstre dig. En mytisk verden tager form foran dig i et hastigt tempo fyldt med spektakulære optrædender ved Cirque Éloizes dygtige ensemble.

Klik her for at se et videoklip fra forestillingen.

klovn.gif (1460 bytes)

24. maj 2019

Nycirkus på Nordisk Vand. Lørdag 25. maj kl. 19:00 og søndag 26. maj kl. 14:00 kan du se den helt nye forestilling Nycirkus på Nordisk Vand i Odense på Estlandskaj bag skateboardbanen. Der er gratis adgang.

DYNAMO Workspace har produceret forestillingen i samarbejde med det svenske cirkus kompagni Spinning Circus Performance. De skriver:

Gaffelriggen Johanne har sejlet tusindvis af sømil fra Nordsøen gennem lumske Skagerrak til den åbne Østersø. Hun har lagt skrog til galskab og skørbug og igennem årene har hendes besætning konspireret, drukket og lært sig selv nye tricks.

I stiv kuling står havgusens helte vejrbidt og rå klar med et vildt og imponerende cirkus-show! En gal og genial balancegang om livet ombord og om verden på land.

Med halsbrækkende akrobatik fra masten, håndstand i vinden og uovertruffen præcision i alt hvad der sker, viser besætningen af artister og musikere, hvad der sker når kommandolinjen går fløjten og det kreative anarki bryder ud.

“Nycirkus på Nordisk Vand” er et flot og forførende cirkusshow af ca. 60 min. varighed med livemusik af den svenske electronica-artist Jenny Nilsson og anbefales til alle aldre. “Nycirkus på Nordisk Vand” er den 2. i rækken af DYNAMOs co-producerede nycirkus-forestillinger.

Medvirkende: Andrea Hilario, Johannes Starke, Matthew Horton og Rebecca Seward. Musik af: Jenny Nilsson. Instruktion/iscenesættelse: Rune Vadstrøm Andersen

Forestilling er produceret med støtte fra: Odense Kommune, Statens Kunstfond, Odense Havnekulturfestival, Det Svenske Kulturråd og Region Skåne.

Forestillingen foregår på det gamle 18 meter lange træsejlskib Johanne samt på kajen foran skibet. Det er planen at den efter Odense skal på turné til andre havne.

DYNAMO i Odense er et arbejdsrum for nycirkus og ny scenekunst beliggende i et nyrenoveret gammelt pakhus midt i Danmark på Odense havn. Det gamle pakhus giver med sine 1.300 m2 plads til at danske og internationale nycirkusartister, scenekunstnere og grupper kan få tag over deres produktioner i et professionelt og inspirerende arbejdsmiljø.

klovn.gif (1460 bytes)

23. maj 2019

Benny Schumann på jobfestival. Onsdag den 22. maj var der jobfestival for 6. klasserne i Hørsholm Hallen. Blandt de mange forskellige stande stillede Benny Schumann op for artistfaget. ”Der var kø for at høre, hvordan det er at være klovn. Skønt at de unge gider spørge en gammel klovn om sådan et mærkeligt job,” fortæller Benny Schumann.

klovn.gif (1460 bytes)

19. maj 2019

Skoleforestillinger. Min omtale 13. maj af Cirkus Baldonis projekt Børn i manegen kunne få nogle til at tro, at det er en unik Baldoni-ide. Men det er ikke tilfældet.

Benny Schumann har i mange år – også før René Mønster Baldoni startede sit cirkus – haft forestillinger med skolebørn, som optræder efter forudgående træning. Enten på skoler eller i kommunalt regi. Fx stod han i mange år for forestillinger med børn fra Hørsholm i kommunens kulturhus Trommen. For tiden er Benny Schumann i gang med et stort cirkusprojekt med godt 200 elever fra Rungsted Private Realskoles SFO. I den kommende måned skal de øve sammen, så børnene kan præsenterer en flot og morsom cirkusforestilling til den store sommerfest på skolen d. 14. juni.

Sommerfesten for Rungsted Private Realskoles SFO hedder Cirkus Ønskeøen. Børnene i forestillingen har trænet med Benny Schumann

Cirkus Baldoni er heller ikke de første, hvor skoleforestillinger foregår i et cirkustelt. Modellen blev for nogle år siden afprøvet af Cirkus Benneweis i samarbejde med Line Vittrup. Der er også andre cirkus, som ind imellem bruger modellen. Eksempelvis havde Cirkus Mascot 16. maj et projekt på Gjerndrup Friskole, hvor de i samarbejde med skolen og Einar Trie fra DUBAL og Cirkusfabrikken havde 140 elever igennem manegen til dagens to udsolgte forestillinger i Gjerndrup. Alle skolens børn havde trænet forskellige cirkus-discipliner hele ugen og sammensat små numre, som blev implementeret i Mascots forestilling, så cirkusgæsterne både kunne opleve friskolens elever samt udvalgte numre fra årets Mascot -forestilling. Klik her og her for at se to korte indslag fra TV SYD.

Der er dog ingen, der bruger konceptet så systematisk som Cirkus Baldoni. Rene Mønster Baldoni lægger ikke skjul på, at indtægterne ved billet- og kiosksalg fra skoleforestillingerne er et kærkomment supplement til indtjeningen ved de almindelige forestillinger.

klovn.gif (1460 bytes)

18. maj 2019

BubberTV. Bubber har åbnet sin egen YouTube-kanal BubberTV. Han lægger ud med en serie, der går bag om hans liv i Cirkus Arena. Klik her for at se de første afsnit i serien. 

klovn.gif (1460 bytes)

17. maj 2019

”Varm luft – handling nu” kræver politikeren. ”Bare rolig – vi er på vej” beroliger Cirkus Arli. – Valgplakaterne har i øvrig nogle steder i landet givet problemer, idet politikerne for at få plads til egne plakater har skubbet cirkusplakater op i en sådan højde, at de ikke kan fjernes ved brug af en almindelig stige.

16. maj 2019

The Clowns Show på Cirkusmuseet i Hvidovre. Søndag d. 26. maj kl. 12.30 kan du opleve nogle af fremtidens stjerner på klovnehimlen, når The Clowns Show bliver spillet på Cirkusmuseet. Her vil en række danske og udenlandske klovne vække lattermusklerne og give nye perspektiver på tilværelsen for såvel store og små, når de tager menneskets gode og dårlige sider under behandling. Det sker med hjertet på rette sted, og forestillingen er for alle aldre. Showet spiller i Fægtesalen og varer ca. 35 minutter. Entré er 20 kr. per person + entré til Cirkusmuseet. Entréindtægterne går ubeskåret til klovnene, så de kan komme ud i verdenen med deres show.

Klovnene kommer fra Commedia School i København. Skolen har gennem årene udklækket en række klovne til hospitaler, pantomimeteatret og mange andre steder.

klovn.gif (1460 bytes)

16. maj 2019

Grand Circus Hotel i Malmø. Der er åbnet et nyt hotel, eller måske snarere et vandrehjem, på et nedlagt jernbanedepot i Malmø. De reklamere med, at man kan tilbringe natten i en cirkusvogn. Hotellet hedder Grand Circus Hotel og adressen er Södra Bulltoftavägen 51, Malmø. På hjemmesiden www.grandcircushotel.com præsenteres hotellet således:

On a disused railway lot in Malmö, we’ve created a hotel consisting of circus wagons. Each wagon is one room, and all twelve rooms are decorated in different themes; the Clown’s Wagon, the Manager’s Wagon, the Magician’s Wagon, and so on.

There is a built-in kitchen and bathroom in some of the wagons, and shared ones for others. Our facilities include a shared kitchen, a house with showers and lavatories, and a reception with a minimarket.

All the rooms come with two bikes, free to use during your stay. Additional bikes are available to rent. The hotel also has ten spaces for guest caravans, with access to electricity.

Nearby, there is a street food truck, a supermarket, pizzerias, laundry etc. The city centre can be reached by bus, train or a fifteen minute bike ride.

Welcome to Malmö’s most spectacular accommodation!

Priserne for en overnatning ligger på mellem 800 og 2.100 svenske kroner.

klovn.gif (1460 bytes)

14. maj 2019

Lille programændring hos Cirkus Arena. Cheban-truppen er udgået af årets forestilling. Det er ikke det store tab - i sin 5-stjerne-anmeldelse af forestillingen skrev Rud Kofoed: "Svagest står nok Cheban med deres russiske gynge og hopperiet på oppustede gigantslanger fra landingshjul ..."

Cheban-truppen er i resten af sæsonen erstattet af Alexander-truppen med springbræt. Utvivlsomt et godt bytte.

Fem mand høj - den rumænske Alexander-trup i svenske Cirkus Maximum i 2014. Året før var de hos Cirkus Merano i Norge. Nu kan du opleve dem i Cirkus Arena. Jørgen Lorenzen skriver, at de er glimrende. Klik her for at se et videoklip med truppen.

”Ett klassiskt och fartfyllt nummer, med mänskliga pyramider till både fyra och fem man högt” skrev Tobias Schött om Alexander-truppen, da de optrådte hos Maximum i 2014. Foto: Tobias Schött

klovn.gif (1460 bytes)

14. maj 2019

Mere om Fiedel-familien. 10. maj omtalte jeg den beboelsesvogn, som Cirkusmuseet i Rold erhvervede for nogle år siden, og som havde tilhørt tivoliejer Alfred Fiedel (1903-1986). Alfred Fiedel var søn af en tysk snedker Johan Carl Wilhelm Fiedel, som i 1895 flyttede til Aarhus og fra 1919 ernærede sig som markedsrejsende. Han og ægtefællen Martha Fiedel fik 9 børn, hvoraf adskillige blev markedsrejsende. Parrets ældste søn Wilhelm Fiedel rejste i mange år rundt med kulgrubemodellen ”Den Sorte Diamant”. Du kan læse mere om Fiedel-familien i artiklen Fiedel – en markedsrejsende familie fra Århus af Marianne Ritzau, optaget i Historisk Samfund for Århus Stifts årbog for 2007. Klik her for at læse artiklen.

klovn.gif (1460 bytes)

13. maj 2019

Børn i manegen er titlen på et projekt, som Cirkus Baldoni har haft succes med siden de lancerede det 2017. Det er et samarbejde mellem på den ene side Cirkus Baldoni og på den anden side skoler, der får et projekt at arbejde med, som munder ud i en lukket forestilling i en kombination af skolernes børn og Baldonis artister. Til den forestilling hjælper børnene med at sælge billetter til familie og venner, som selvfølgelig skal se deres børn og børnebørn m.v. optræde. Cirkus Baldoni står for opsætning af telt og udstyr i nærheden af skolen, og de kommer med alle deres artister, og popcornmaskiner, som hører et cirkus til. På selve dagen kommer børnene i Cirkus Baldoni om formiddagen, hvor de sammen med Baldonis folk gennemgår numrene med musik, lys og det praktiske med at tage rekvisitter ind og ud, så alt er klar, når børnene senere på dagen skal optræde for forældre, søskende, familie og venner.

Cirkus Baldonis telt danner rammerne om et antal lukkede forestillinger, hvor både skolebørn og Baldonis artister er i manegen

”Det har været en kæmpe motivation for børnene, at de skal ud og optræde i virkeligheden i et rigtigt cirkustelt foran en rigtigt publikum,” siger en lærer fra Høsterkøb Skole til Frederiksborg Amts Avis. Skolen har netop haft et sådant projekt, hvor 90 børn fra skolen var aktivt medvirkende i cirkussets forestilling på sportspladsen i Høsterkøb. ”Vi har haft børn, som fra starten ikke ville være med, men som så alligevel har kastet sig ud i det og fundet glæden ved at blive rigtig gode til noget,” fortæller en anden lærer til Amtsavisen.

klovn.gif (1460 bytes)

10. maj 2019

Nyt fra Cirkusmuseet i Rold. Museet er en afdeling af Nordjyllands Historiske Museum, som skriver:

Cirkusmuseet erhvervede for nogle år siden den beboelsesvogn, der i de sidste mange år af tivoliejer Alfred Fidels liv (1903-1986), udgjorde rammen om hans hverdag. I maj 2018 åbnede museet udstillingen ”Livet på hjul” i vognen for at vise, hvordan det omrejsende liv blev levet.

I forbindelse med åbningen af udstillingen deltog en række af Alfreds slægtninge, hvoraf flere har haft deres gang i vognen, da han endnu boede i den. De kunne imidlertid fortælle, at noget af det inventar, der var blevet brugt i forbindelse med museets indretning af vognen, ikke stod der oprindeligt.

Efterfølgende har Alfred Fiedels barnebarn, Reno Fiedel, doneret en mængde genstande, som oprindeligt har stået i vognen. Oplysningerne om indretningen på Alfreds tid og de nyerhvervede genstande gør nu museet i stand til at nyindrette vognen, så den giver et meget mere levende indtryk af, hvordan den oprindelig tog sig ud.

Foto fra Nordjyllands Historiske Museum

Noget, der i den forbindelse især vil være med til at gøre tivolifamilien Fidels liv nærværende, er de fotos, der oprindelige prydede væggene i Alfreds beboelsesvogn. Som et led i nyindretningen vil der i løbet af foråret 2019 blive opsat kopier af disse fotos i vognen.

Som nævnt, har beboelsesvognen i sin tid været beboet af tivoliejer Alfred Fiedel. Alfred blev efter endt skolegang ansat hos faderen Wilhelm Fiedel, der ernærede sig som markedsrejsende.

På forskellige markeder fremviste og demonstrerede faderen blandt andet en stor kulminemodel med en mængde mekaniske indretninger. Modellen var et tilløbsstykke, men i 1928 solgte faderen den til en dansk/svensk tivoliejer ved navn Fridan Bøgild. Alfred blev i den forbindelse ansat af Bøgild til fortsat at assistere med fremvisningerne af modellen.

Efter et par år hos Fridan Bøgild fik Alfred imidlertid arbejde på Dyrehavsbakken. Opholdet her blev dog af kort varighed, da han var mere tiltrukket af det omrejsende markedsliv end den faste arbejdsplads på Dyrehavsbakken. Alfred flyttede derfor til Kalundborg, hvor hans storebror, karruselejer Max Fiedel, havde base. Her fik han mulighed for at rejse rundt til de sjællandske markeder. Det gav Alfred mod på selv at binde an med et lignende foretagende. I 1934 flyttede han derfor til Aarhus og startede ”Alfred Fiedels Tivolipark”.

På rejserne rundt i Jylland med tivoliparken boede Alfred i forskellige beboelsesvogne, og efterhånden foretrak han denne livsform året rundt. Vognen, der i dag står på Cirkusmuseet, var således hans hjem i de sidste mange år af hans liv.

klovn.gif (1460 bytes)

9. maj 2019

Cirkus på Netflix. På Netflix kan du for tiden se en dokumentar i to afsnit om nogle af tidligere tiders amerikanske cirkus. Den tager sit udgangspunkt i Barnum & Bailey Circus, men fortæller også om P.T. Barnum og James Anthony Baileys tidligere cirkus og om konkurrenterne Adam Forepaugh og Ringling Bros. Der er masser af gamle fotos og videooptagelser samt korte indslag med cirkushistorikere og gamle artister. Blandt disse danskfødte La Norma, som her i landet måske mest er kendt fra Aase Thomassens bog om den gamle trapezstjerne. Netflixudsendelsen hedder ”The Circus”. Hvert afsnit varer knap 2 timer.

klovn.gif (1460 bytes)

9. maj 2019

Bubber eller Benny Berdino. I år det det Bubber, som præsenterer forestillingen i Cirkus Arena. Der er dog nogle få perioder, hvor han ikke kan være med, og der overtager Benny Berdino rollen som sprechstallmeister. Det drejer sig om dagene 11. til 16. juni, 1. til 3. juli og 24. til 27. juli. Så vil du gerne genopleve Benny i hans gamle rolle som sprechstallmeister, har du muligheden de nævnte dage.

Ved nogle af forestillingerne i juni og juli bliver Bubber (tv.) afløst af Benny Berdino (th.). Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

klovn.gif (1460 bytes)

8. maj 2019

Cirkusgården 2019. Der er sæsonpremiere på 2019-forestillingen i Katja Schumanns Cirkusgård i Løkken søndag den 11. maj kl. 16. Hos Schumann er det heste og dyr, der er i fokus. Dyrene bliver vist i temaet "lege - lære - mestre".

Fra 11. maj til 23. juni er der forestilling hver lørdag og søndag kl. 16. I ferieugerne 26 – 32 er der forestilling hver dag undtagen mandag kl. 16.

Adressen er Cirkusgården, Vrenstedvej 287, 9480 Løkken.

Fra 2018-forestillingen

klovn.gif (1460 bytes)

7. maj 2019

Valget forsinket forbuddet mod cirkuselefanter. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har som bekendt udskrevet valg til Folketinget d. 5. juni 2019.

Det er praksis, at Folketingets almindelige virksomhed standses, når valget er udskrevet. Det betyder blandt andet, at forslaget til ny dyrevelfærdslov, som giver ministeren mulighed for at forbyde elefanter i cirkus, er bortfaldet, fordi det ikke var vedtaget inden valget blev udskrevet. Et nyt forslag bliver næppe fremsat før Folketingets ordinære samling begynder til oktober, og det vedtages næppe før tidligst i december.

Derfor er det fortsat tilladt at lade elefanter, søløver og zebraer optræde i cirkus, selv om et stort flertal i Folketinget sidste år tilkendegav støtte til et forbud mod elefanter m.v. En sådan tilkendegivelse er nemlig IKKE et forbud, men kun et løfte om at senere at stemme for et forbud.  

De to cirkus, som har elefanter – Arena har tre og Trapez en – har dog valgt at lade elefanterne blive hjemme i år. De ved, der kommer et forbud, og virker mere interesserede i at få økonomisk kompensation for elefanterne end i at lade dem optræde endnu en sæson.

klovn.gif (1460 bytes)

7. maj 2019

Cirkusplakater og valgplakater. De mange valgplakater gør, at cirkusplakater drukner lidt i bybilledet. Der er eksempler på, at cirkusplakater, som var sat op før valget blev udskrevet, er blevet skubbet nedad på lygtepælen, så det blev plads højere oppe til valgplakater.

Gad i øvrigt vide, om plakater med et partibogstav eller et foto af en kandidat flytter stemmer ...

klovn.gif (1460 bytes)

7. maj 2019

Det historiske hjørne Elvira Madigan gravsten fup? Selv om dramaet med Elvira Madigan og Sixten Sparre i år har 130 år på bagen, dukker der stadig nyt op.

Den seneste nyhed handler dog ikke om selve dramaet, men om en gravsten med indskriften ”Hvil i Fred Elvira”, som i mange år stod på Elvira Madigans grav på Landet sogns kirkegård på Tåsinge. Ingen ved præcis, hvornår stenen blev sat på graven, men en tidligere præst ved embedet fortalte i juli 1964 Faaborg Avis, at den havde stået på graven i mange år og var helt tilgroet af stedsegrønne buske.

Dette er de originale gravsten, som fortsat står ved graven i Landet kirkegård, hvor de nu er anbragt på en mindeplade. På Elviras grav stod indtil en gang i 1990’erne yderligere en sten med indskriften ”Hvil i Fred Elvira”.

Stenen forsvandt fra graven en gang i 1990’erne, og forfatteren Anders Enevig gættede i sin bog ”Fakta om Elvire Madigan og Sixten Sparre” på, at den var røget ud ved en gartners forskønnelse af gravstedet og som mange andre gravsten endt på et stenknuseri. Han fik dog – måske i forbindelse med korrekturlæsningen – tilføjet, at stenen blev fundet på Tåsinge i sommeren 2005, samme år som Enevigs bog udkom.

Fyns Amts Avis omtalte sagen og berettede, at der sammen med stenen var et håndskrevet brev: ”Min mand tog denne sten fra, så den ikke kom på fyldepladsen. Efter at den har været efterlyst, vil jeg ikke have den i haven mere. Jeg tror, min mand ville have den tilbage på graven. Jeg vil gerne være anonym”.

Anders Enevigs forlægger Jacob Wisby fortæller nu, at den tilbageleverede sten var en practical joke fra Enevigs side. Stenen havde han og hans hustru Inga selv lavet i deres have på Skovløkkevej i Seden. Brevet havde den højrehåndede Anders skrevet med venstre hånd. Han fortalte Jacob Wisby om sagen, men betingede sig, at Jacob først måtte lade historien gå videre, når både Anders og Inga Enevig var døde. Anders Enevig døde i 2013 og Inga Enevig i 2018.

Stenen, som blev fundet i 2005, står i dag på Tåsinge Museum, hvor man har svært på at tro på at den er lavet af Anders Enevig som en joke. Efter at have sammenlignet den genfundne sten med fotos af den oprindelige sten er museumfolkene dog enige i, at det ikke som de hidtil har troet var den oprindelige gravsten, der dukkede op i 2005. De er fortsat uvist, hvad der er blevet af den oprindelige sten.

Stenen fra 2005 findes på Tåsinge Museum, som bl.a. har en udstilling kaldet ”Myter og fakta om Elvira og Sixten”

Sagen var omtalt i Fyens Stiftstidende 23. og 28. februar i år.

Anders Enevigs bog med fakta om Elivira Madigan og Sixten Sparre udkom i 2005. Den indeholder en detaljeret beskrivelse af dramaet, baseret på facts. Bogen, som er indbundet og illustreret og på 200 sider, kan købes for 99 kr. på www.bogshop.dk

klovn.gif (1460 bytes)

6. maj 2019

DET SKER I PARIS  -- evigt och alltid -- en rad av spännande, intressanta och muntra visuella föreställningar -- just nu THÉÂTRE ALAMBIC COMÉDIE presenterar en barn-och-familje-föreställning med trolleri och muntra infall och överraskningar. 

THÉÂTRE ALAMBIC COMÉDIE är en mindre teater, festligt dekorerad och inrättad med en medelstor scen, ordentligt förhänge och utmärkt ljud-och-ljus/lyd-og-lys/system, allt som visas ses tydligt och klart.

Aktören OWAN NEMO kallar sin show ..." ET TOUT  CELA POUR DES CHAMPIGNONS"!

Fri översättning: " UT ATT PLOCKA SVAMP"  ...  denna sketch är full med lustiga episoder, originella och trevliga.

Barnen medverkar ivrigt, en del inviteras till scenen, där är mycken interaction, alla är aktiva.

Intressepunkter: den franska och speciellt parisiska teater-traditionen lever vidare, man besöker cirkus och teater, alltsedan MOLIERE'S tid, och barnen ser att roliga företeelser kan upplevas utan elektronik - LIVE är bättre !!

Sevärt och lustigt för barn -- och deras föräldrar !

Foto stillet til rådighed af Owan Nemo. Klik her for at se et videoklip fra forestillingen.

Se mer: www.owan-nemo.fr och https://www.alambic-comedie.com/

Plats: THÉÂTRE ALAMBIC COMÉDIE, 12 rue Neuve de la Chardonniere, 75018 Paris. Metro: SIMPLON.

DET SKER I PARIS !!!

----------------------------   reported by  ZARRO ZARRO.

klovn.gif (1460 bytes)

3. maj 2019

Cirkus Mascot. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Stevnstrup 1. maj kl. 17 og skriver:

Cirkus er tradition og fornyelse. Begge dele. Tradition, fordi publikum kommer for at føle genkendelsens glæde. Det skal være, som det altid har været. Men hvis der ikke på samme tid er fornyelse – sommetider umærkeligt – føles det stift og uvedkommende. Så cirkus skal rumme begge dele.

Cirkus Mascot holder fast i traditionerne – helt bogstaveligt. Det er de to artistfamilier Deleuran og Gulyamov, der står for det meste af forestillingen. Altså ligesom sidste år. Og der er to nye artister, to brødre fra Ethiopien. De erstatter de to polske artister, som medvirkede sidste år. Og i år har forestillingen fået titlen: cirkus går amok.

Men: både famlien Gulyamov (far, mor, datter og søn)  og familien Deleuran  (Marianne og hendes søn Daniel) overrasker med helt nye numre. Alt føles frisk, nyt og forynget. Og så afvikles forestillingen i et stramt og kvikt tempo. Det styrker altid seværdigheden.

Klovnen Gulio (Ulmas Gulyamov) udvikler sig mere og mere. Hvert år er hans entreer helt nye – og er et festfyrværkeri af indfald, skæve ideer og løjerlige, tekniske Storm P.-opfindelser. Og han bruger mange replikker – er i perioder ren taleklovn. Men et bevis på hans evner får man f.eks., da han kyler en forvokset badebold ud blandt publikum. Det kan så mange, men Gulio gør det så underfundigt, at hele teltet runger af fryd og latter – ren og skær skæg og ballade. Alle er med – alle føler sig henrykt. Sådan kan kun den gode klovn agere. Og en anden original entre: klovnen støder på et menneskestort gebis, der sidder i en kæmpemund, der kan gå ved egen kraft. Det bliver så Gulios opgave at sørge for, at kæmpemunden får børstet tænder. Ikke nogen let opgave, for kæmpemunden kan både gå frit rundt, svare igen og bide fra sig.

Gulio med tandbørsten. Alle fotos: Daniel Deleuran, Cirkus Mascot

Og i år har han konstrueret en klappemaskine, så han kan måle styrken i publikums bifald. Det går han så rundt og gør, og bifaldet bliver så stort, at maskinen eksploderer.

Og sammen med datteren Julia har han en ubetalelig, gakket entre. Den begynder som den klassiske spaghetti-entre, hvor klovnen skal servere for en restaurantgæst. Her går det helt grassat, da gæsten får serveret rotte-suppe. Rottesuppe! Hvem finder på det? I begyndelsen flyder suppen med døde rotter (af tøj), men snart vrimler det med levende rotter. Det er helt – nåja – til rotterne. Og ustyrligt morsomt. Næsten vildt, for hvornår så man sidst rotter? I hvert fald ikke tamrotter!

Juliya og Gulio vil servere rottesuppe

Fru Gulyamov, som har bevaret efternavnet Primachenko, har vi set før – i et gardinnummer, altså to stofbaner, som hænger ned fra kuplen. I år er hun stadig luftartist, men nu i det klassiske reb, som kaldes vertikalsejl. Og det gør hun suverænt, bl.a. med hurtige piruetter, mens hun hænger i en fod, i en arm og i nakkehang. Styrke, skønhed og suveræn beherskelse af rekvisit og krop.

Tetyana Primachenko

Sønnen Husik optræder i et kostume, der fører tankerne hen på en rummand. Eller er det en ridder? Han jonglerer med diabolo, og gør det sikkert og overbevisende

Husik med diaboloer

Men forestillingen igennem vrimler det med et dyr. For cirkus og dyr hører sammen.  Mariannes hunderevy har man vel set før? Men nej, den føles frisk og ny. Bl.a. fordi den indledes med regnehunden Bobby, som i år har lært sig at spille på klaver. Det gør den så – ivrigt tilskyndet af Mariannes godbidder, når den rammer de rigtige tangenter. Og der er mange andre dyr: ponyer, grisene Yrsa og Sille (fremført af Marianne i et kækt ungpigeoutfit), geder, en gås, i pausen et æsel – og som sagt rotter.

Marianne Deleuran og Sille

De to afrikanske artister optræder i kostumer, som ikke ligner den klassiske, europæiske dragt. Det virker som farvestrålende sportstøj, og det er sikkert en etiopisk iklædning. De indleder forestillingen med hattejonglage, og de slutter den med et solidt ikarier-nummer.

Abebe og Dessta med ikariske lege, dvs. et nummer, hvor den ene ved brug af fødderne jonglerer med den anden.

Andreas, bror til Daniel, er ikke synlig i manegen, men i det trykte program er han udnævnt til pladsofficer. Mon det er en rang over teltmesteren?

Kort sagt: det er nyt, men det er klassisk. Det er tempo- og humørfyldt uden at blive forjaget. Det er rigtigt cirkus. Og det fyldte telt kvitterede da også med varme bifald og stor medleven – helt til finalen. Ingen blev trætte. Men mange kunne ønske, at det fortsatte. Det gør det jo også – næste år! Så gå bare amok igen næste år.

klovn.gif (1460 bytes)

3.maj 2019

Forbud mod elefanter i cirkus er endnu ikke vedtaget. Opdateret status.

Det forslag, til dyrevelfærdslov, som giver Miljø- og Fødevareministeren mulighed for at forbyde, at elefanter, søløver og zebraer optræder i cirkus, vedtages næppe på denne side af folketingvalget. Det var sat på dagsordenen med henblik på vedtagelse den 7. maj, men sagen er blevet forsinket i Folketingets Miljø- og fødevareudvalg og er derfor taget af dagsordenen. Selv om der er bred enighed om elefantforbuddet, er det andre elementer i lovforslaget, som handler om meget andet end cirkusdyr, som der bestemt ikke er enighed om. Det virker som om man har opgivet at få lovforslaget igennem inden folketingsvalget.

Derfor er det fortsat tilladt at lade elefanter, søløver og zebraer optræde i cirkus. De to cirkus, som har elefanter – Arena har tre og Trapez en – har dog valgt at lade elefanterne blive hjemme i år. Hvis der kan opnås en aftale om kompensation til Arena og Trapez er det tanken, at de fire elefanter skal til Knuthenborg Safaripark. Men politikerne er for tiden langt mere optaget af det kommende valg end af cirkuselefanternes skæbne.

Et stort flertal i Folketinget tilkendegav sidste år støtte til forbuddet mod elefanter m.v. Men det er altså IKKE ensbetydende med, at det er vedtaget!

Det koster i omegnen af 700 kr. om dagen at fodre en voksen elefant. En omkostning, der påløber de to cirkusser, mens de venter på en afklaring og ikke har en indtjening på elefanterne, da de står i karantæne – klar til at blive flyttet til Knuthenborg. Fodervirksomheden Brogaarden har besluttet sig for at hjælpe de fire cirkuselefanter igennem deres forventede kommende flytning, og har valgt at donere foder til elefanterne for at sikre den bedst mulige trivsel og forberedelse til flytning og nye omgivelser.

klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden