nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 24. februar 2018

Opdateringerne dækker denne gang perioden 17. til 23. februar. Næste opdatering lørdag den 3. marts. sidste nyt-siden, kan du evt. finde nyheder, som er modtaget efter 23. februar.

23. februar 2018

Pladsleje på Bellahøj. I forbindelse med en renovering af cirkuspladsen på Bellahøj i starten af 00’erne besluttede Borgerrepræsentationen at afskaffe brugerbetaling fra cirkus, når disse gæstede København. Begrundelsen for dette var bl.a. at man anså cirkus for en kulturel aktivitet, som glædede og fornøjede hele familien uanset etnicitet, religion eller politiske overbevisning. Endvidere lagde man vægt på at cirkus ikke i forvejen fik offentlige subsidier af nogen art.

Men nu er det måske slut. På et møde i Borgerrepræsentationen den 6. marts behandler de et forslag fra Teknik- og Miljøforvaltningen om, at et cirkus fra og med i år skal betale 1.500 kr. pr. dag, ligger på pladsen. Forslaget er begrundet med, at et cirkus ifølge Statsforvaltningen ikke må tjene penge ved at bruge byens parker og pladser.

Lad os håbe Borgerrepræsentationen forkaster forslaget eller beslutter at yde cirkus kulturstøtte med et beløb svarende til pladslejen.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. februar 2018

Cirkus Arnado 2018. Det store norske Cirkus Arnardo har som det første cirkus i Norden premiere den 10. marts. Årets forestilling byder på Jennifer og Kelly Saabel med siberian husky og samojedhunde, muskelmanden Denis Ilchenko, Yvonne Lübben med frihedsdressur med pinto-farvede ponyer, Clown André (André Broger), Diana Boiachin, dels i aerial ring og dels med sæbebobler, de afrikanske akrobater Kenya Boys, Duo Costache med perch og i trapez, jongløren Nandor Varadi samt Are & Paolina Arnardo med illusioner. Ares farfar, Cirkuskongen Arne Arnardo, var Norges mest berømte tryllekunstner gennem tiderne. Han grundlagde Cirkus Arnardo, der nu er gået i arv til sønnen Arild.

Kraftaleten Denis Ilscenko var i 2017 i det svenske Cirkus Brazil Jack.

   

Skønt international kendt har den schweiziske klovn André Broger kun en gang tidligere turneret med et nordisk cirkus: i 2003 med Cirkus Scott. Fotos fra tyske Cirkus Charles Knie 2012. Såvel entreen med hajen i badekarret som entreen, hvor en klovn miner til ”Save my love” er opfundet af André Broger, men med større eller mindre talent kopieret af utallige andre klovne

Duo Costache har optrådt såvel i Cirkus Brazil Jack som i Cirkus Arena. Nandor Varado har optrådt i såvel danske Cirkus Krone som i Cirkus Baldoni.

-Jeg er overbevist om at årets forestilling er i god Arnardotradisjon. En eventyrlig og magisk verden der publikum møter gleden, fascinasjonen og spenningen i de rundt to timene de er våre gjester. Og vi vet å ta vel vare på våre gjester, sier direktør Arild Arnardo som har sett utallige små og store gå inn i cirkusteltet med forhåpninger i blikket. De har åpnet opp sine sanser og gitt Arild og artistene mulighet til å fylle dem med lyd, lys, lukt, spenning, fascinasjon og ikke minst latter.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. februar 2018

Cirkus Charles Knie i Flensborg. Et af de største tyske cirkus, Charles Knie, gæster Flensborg i dagene 28. april til 1. maj. Her kan danskere opleve noget, som i mange år har været forbudt i Danmark og andre nordiske lande: et nummer med løver og tigre. Og endda et af de allerbedste af slagsen: Alexander Lacey. I 6 sæsoner var han topstjerne i det amerikanske Ringling Bros. and Barnum & Bailey cirkus, men blev arbejdsløs, da de lukkede sidste forår. Nu er han tilbage hos Charles Knie, hvor han optrådte inden han tog til USA. Alle hans rovdyr er født i fangenskab – der er deres forældre og bedsteforældre også. Så det er ikke vilde dyr, man har indfanget. Hans dyr har fornemme pladsforhold, som kan måle sig med mange zoologiske haver. Forholdene minder bestemt ikke om de rovdyrbure, som ældre danskere kan huske fra tiden før 1963, eller om de kummerlige forhold i Københavns Zoos gamle rovdyrhus.

   

Alexander Lacey. Fotos fra 2008, hvor han også hos Charles Knie

Forestillingen byder også på skoleridt, heste i frihedsdressur samt eksoter, præsenteret af Cirkus Charles Knies chefdressør Marek Jana, som i 2017 modtog en sølvklovn i Monte Carlo.

Messoudi-truppen, som mange danskere husker fra Cirkus Dannebrog 2008 og 2014 og svenske cirkusvenner fra Maximum 2010 og Brazil Jack 2015, viser jonglering og håndstand. Flying Wulber optræder i flyvende trapez og et par af medlemmerne tillige i trampolin. De var med flyvende trapez hos det svenske Cirkus Maximum i 2003, men der er sikkert senere sket udskiftninger i truppen. Duo Medini er rulleskøjtestjerner, og Tatiana Kundyk har en elegant entre på slap line. Forestillingens klovn hedder Henry og kommer fra Venezuela og kalder sig Prince of Clowns. Musikken levers af et 8 mand stort orkester. Dertil kommer en sangerinde: Katie Azzario. Hun er gift med Alexander Lacey og var tidligere den ene halvdel af de berømte Azzario sisters.

Brianos cirkusrejser arrangerer en tur til Charles Knie lørdag den 28. april til forestillingen kl. 16. Transport i form af samkørsel i biler. Send en mail til Briano på  brianbehrendt@ymail.com for tilmelding eller nærmere info.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. februar 2018

Baldonis vintercirkus spillede i uge 8 i Ishøj By Center. Skolebørnene i en række kommuner syd for København har først vinterferie i uge 8. Og derfor var det i uge 8, at Ishøj By Center for tredje år i træk præsenterede Baldonis vintercirkus. Alle de ca. 35 minutter lange forestillinger var særdeles velbesøgte og trak utvivlsomt mange besøgende og dermed kunder til Ishøj By Center. Traditionen tro blev forestillingen præsenteret af René Baldoni og hans løve Leonardo. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Første nummer i forestillingen var Rudy Janacek, der rullede ind manegen på en stor kugle og siden jonglerede.

Hans mor Maria vise flot hula-hop artisteri

Baldoni clowns – Danilo, Cindy og Eduard – fik lattermusklerne i gang

11 år gamle Kaya Janacek afsluttede forestillingen rola rola på niveua med, hvad man ser voksne artister vise. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitisstens fotos fra forestillingen.

Klik her for at set et 4 minutter langt videosammendrag, optaget af Ole Simonsen med iPhone.

klovn.gif (1460 bytes)

21. februar 2018

VinterCirkus 2018 produceret af Isabella Enoch Sosman. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Hobro Idrætscenter 18. feb. kl. 15 og skriver:

Der var mellem 100 og 200 tilskuere i den store hal. De gennemgåede artister i forestillingen var klovnetrioen The Konyots. Og det er efterhånden længe siden, at vi har oplevet hvidklovnen sammen med 2 Auguster. Her var hun en kvinde – ikke sminket, men hvid. Og i samspil med to Dummepetere. Og især den ældre August mestrede klovnefaget. Han indledte forestillingen med den entre, hvor nodepapiret falder ned fra nodestativet, indtil han taper det fast – med den uforudsete konsekvens, at han taper sig selv fast.

Isabella Enoch bød velkommen, inden Marian fremførte 6 bjerggeder i et solidt og fyldigt dressurnummer, hvor hun viste, hvilke alsidige færdigheder disse dyr er i besiddelse af – behændighed og balanceevne. Et diabolonummer kom nu i manegen, hvor Duo Markewich jonglerede med diabolo-rekvisitter – bl.a. på høj monocykel. Henry Fröchte bød derefter på det klassiske tallerkennummer, udført helt efter bogen, inden The Konyots fremstod som musikalske klovne og spillede på trompet (to!), klarinet, klokker, mundharmonika, fløjte, båthorn – og til slut koncert for slange med tragt.

2. del blev indledt med en puddelsymfoni, fremvist af Anton Tarbeev. Hovedtricket var vel nok hunden, der stod på forpoter i dressørens hånd.  David Enoch Sosman har slanket sig.  Det nyder hans jonglørnummer godt af, for han har tilegnet sig jonglørens dirrende spændstighed. Han gennemførte sig svære nummer helt uden kiks. Hvad der er det vanskeligste i hans alsidige nummer, ved kun han selv. Men i hvert fald bouncede han 8 bolde, og det forekommer at være ekstraordinært vanskeligt – i hvert fald er det spektakulært.

David Enoch Sosman. Foto stillet til rådighed af Isabella Enoch Sosman

Et mellemspil med Katharina som hula hop-artist blev afløst af Henry Fröchte, alias indianeren Winnetou i sit robuste antipodenummer – assisteret af datteren Nathalie. Forestillingen blev afrundet med et lasso- og cowboynummer, udført af Lilli Lasso.

Og så var det slut. Isabella præsenterede forestillingens 11 medvirkende, inden vinterkulden atter opslugte publikum.          

Isabella Enoch Sosman omgivet at sit hold

 klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2018

Marianne Deleuran fra Cirkus Mascot gik videre i Danmark har talent. I aftenens udsendelse optrådte hun med regnehunden Bobby og lovede, at hun ville optræde med mange andre af Cirkus Mascots dyr, hvis hun gik videre. Dommerne var ikke helt enige, men showets to værter skar igennem og brugte guldknappen.

klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2018

Cirkus Big i Slagelse. Blandt årets vinterferieforestillinger var Cirkus Big, som optrådte i Vestsjællandscentret i Slagelse. Som billederne nedenfor viser, var der massevis af tilskuere, når Mr. Big (Benjamin Breith), Klovnen Knud (Thomas Larsen) og Andreas Magic var på scenen. Butikker og spisesteder i centeret nød utvivlsomt også godt af, at der skete noget, der trak besøgende og dermed også kunder til centeret i vinterferien.

   

   

 klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2017

Cirkushusets Museumsforening, der er støtteforening for Cirkusmuseet i Rold, har lige udsendt årgang 32 af deres årsskrift Cirkusbygningen. Cirkusbygningen er Miehe-familiens gamle ridehus i Rold, ikke den i København. Bladet er på 12 sider i A5-format og præsenterer bl.a. Rold-museets nye museumsinspektør Dorte Kook Lyngholm, som også er ansvarlig for en række andre museer under Nordjyllands Historiske Museum. Der er også artikler om en fortælleaften i Buderup ødekirke, om bryderen og cirkusdireketøren Magnus Bech-Olsen og om restaurering og genåbning af museets vogne. Det koster 50 kr. om året at være medlem af Cirkushusets Museumsforening. Medlemmerne har gratis adgang til Cirkusmuseet og en række af Nordjyllands Historiske Museums andre afdelinger. Formand for foreningen er Jørn Rasmussen, Spættevej 7, Rold, 9510 Arden.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. februar 2018

DET SKER I PARIS  --  THEATRE CLAVEL  presenterar  LA COMEDIE MAGIQUE, en teatralisk  MAGIC SHOW, av och med  CARMELO CACCIATO och  BERTRAND CRIMET.

Bertrand Crimet og Carmelo Cacciato. Foto stillet til rådighed af Theatre Clavel

THEATRE CLAVEL är formad i amfi-teater-stil, 120 platser och med en stor scen där artisterna har god plats att framföra programmet.

Både  CARMELO och  CRIMET är goda skådespelare vilka presenterar de olika sketcherna på ett attraktivt sätt:

Efter en lustig entré med en vit näsduk /lommetørklæde/ som förvandlas till olika former, detta kallas NAPKINS NONSENSE, följer sketcher med publikums medverkan, alltså interaction vilket drager in publikum i handlingen -- vi såg pappers-klipp, den klassiska Myntfångsten, en vertikal svävning, båda artisterna agerar i en tavla som hänger på väggen, svårt att beskriva men det var mycket levande.

En del sublima effekter gick kanske över huvudet på de minsta barnen  /6 till 10 år/, men alla hade en munter eftermiddag, både de små och de vuxna.

Carmelo Cacciato. Foto stillet til rådighed af Theatre Clavel

Speltid 60 minuter.

En sympatisk, munter och intressant föreställning - väl värd att se !!

DET SKER I  PARIS  !!!

Plats: THEATRE CLAVEL, 3 rue Clavel,  75019  Paris.  Metro:  Pyrénées.

Se mer:  www.theatre-clavel.com

...........................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. februar 2018

Enoch’s Cirkus Show 2018. Jacob Boas Leitisstein har set forestillingen og skriver:

Jimmy Enoch har efterhånden præsenteret Enoch’s Cirkus Show i en hel del år i vinterferien i Rosengårdcentret i Odense – og man må sige, at cirkusshowet er blevet populært iblandt centerets gæster. Lang tid før showstart var alle pladser i logen og på tribunen besat, og rundt omkring manegen var der også propfyldt med stående publikum. 

Efter et par år, hvor forestillingen er blevet afholdt i hhv. et tomt butikslokale og på et af centrets mindre torve, var Enoch’s Cirkus Show i denne vinterferie tilbage på det store torv midt i centret.

Dette års udgave af Enoch’s Cirkus Show bød på en del numre, som det sjællandske cirkuspublikum nok vil kunne huske fra de seneste to sæsoner i Cirkus Arli. Forestillingen startede ud med klovnerier med Francesco Fratellini, der havde et kamera med i manegen. Francescos nummer lagde derefter op til Jimmy Enoch, som kom cyklende ind og lavede et par tricks på cyklen inden han bød velkommen.

Jimmy Enoch. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Francesco Fratellini kom herefter i manegen igen – nu med jonglering og ethjulet cykel. Først jonglering med bolde og dernæst på ethjulet cykel, hvor han med foden stabler kopper og tallerkner oppe på hovedet.

Francesco Fratellini

Nu kom der dyr i manegen – det var Gina Giovannis hundeshow. Flot hundenummer med tricks som hop igennem ringe og sjipning. Nummeret blev afsluttet med, at alle Ginas hunde fik sig en rutsjetur.

Efter hundenummeret kom klovnen Francesco igen – nu med baby og barnevogn. Næste artist var Sarah Florees med et flot hula hop-show. Sarah kombinerede både akrobatik og hula hop.

Sarah Florees

Forestillingens sidste nummer var et sjovt og tempofyldt kaskadørnummer udført af Alexander Arli og Francesco Fratellini. Alt i alt præsenterede Jimmy Enoch endnu en gang en super flot vinterforestilling!

Alexander og Francesco, Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins fotos fra forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. februar 2018

Cirkus Krone. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Musikhuset, Århus. Lille sal, 13. februar kl. 14 og skriver:

Det var vist Per Højholt, der sagde, at hemmeligheden ved en god cirkusforestilling er, at den skaber stor og præcis forventning hos publikum – og derefter indfrier den.

Sådan var det her. Salen var propfuld – mange børn. Stemningen steg og steg, mens Allando gik rundt og småsnakkede med de børn, han kunne nå at komme hen til. Og da han omsider fandt vej til manegen, lå der badebolde overalt. De skulle naturligvis skaffes af vejen, inden forestillingen kunne komme i gang, og Allando smed dem op til publikum – som returnerede dem under øredøvende henrykkelse.

Allando hyggesnakker med tilskuerne. Foto: Jørgen Diswal

Krone Band, mere præcist Marc og Frank Thierry spillede Krones kendingsmelodi, inden eksdirektrice Irene Thierry bød velkommen med sit gængse ritual, som ender med, at publikum bukker for hende. Og så var vi i Danmarks hyggeligste cirkus. Senere i forestillingen præsenterede hun sin efterfølger i direktørstolen, sønnen Frank Thierry.

Familien Janacek fra Tjekkiet mestrer 8 numre. Vi fik nogle af dem. Rudolf på 5 år, klædt i flot, skræddersyet jakkesæt var ”Kugelläufer”, som det hedder på tysk, når ækvilibristen balancerer på en stor kugle. Han jonglerede med ringe, bolde, kegle og sabler.

Rudolf Janacek. Foto: Jørgen Diswal

Derefter skulle vi, eller rettere Allando, på skovtur. Men en drilsk pony forstyrrede ham, og den ville absolut ikke forlade manegen godvilligt. Stor jubel – og sympatien ubetinget på ponyens side.

Allando og den drilske pony. Foto: Jørgen Diswal

Eduard, faderen i Janecek-familien, udførte en stolebalance, forklædt som agent 007. 4 stole i afvekslende positioner med jonglage øverst oppe.

Eduard Janacek. Foto: Jørgen Diswal

Allando kom ind med et dyr af ubestemmelig art. Selv var han i tvivl. Var det en and, en løve, en hund, en sælhund eller en søløve? Børnene hjalp ham med heftige tilråb, og man enedes om, at det var en søløve. Men så dukkede en drillesyg pingvin op. Også her svigtede hans syn eller zoologiske viden. Var det en rapand, en dinosaurus, en tissemyre, en skruptudse eller en pingeling? Sammen med børnene bestemtes dyret som en pingvin, som dog udviste en adfærd, så man kunne forledes til at tro, at der befandt sig et menneske inde bag hammen.

Kaya (= Karel) på 11 år var en habil rola-rola ækvilibrist. Med sikkerhed stod han på 3 og 4 cylindre, og han mestrede også det trick, hvor artisten, stående på sit bræt øverst på rullerne, manøvrerer sin krop gennem to ringe.

Kaya Janacek. Foto: Jørgen Diswal

Og så var der finale. Irene Thierry er nu ikke længere direktør, men ansat, og bestemt ikke klar til pensionistlivet! Og vi venter spændt på, hvad den nye direktør lægger ud med, når cirkus Krone kommer på græs engang i løbet af foråret.

klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2018

Cirkus Mascot. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Herning Centret mandag den 12. feb. kl. 14 og skriver:

Der var opstillet et gradin med 3 rækker, og centrets personale sørgede for, at barne- og indkøbsvogne blev forvist, så der var god plads til børn. Torvepladsen var fuldt besat.

Daniel Deleuran bød velkommen. Kloven Gulio greb forstyrrende ind, inden Daniel viste Gulio nogle trylletricks – hvor børnene let gennemskuede et par. Hvilket jo også var meningen. Husik viste derefter sit flotte jonglørnummer med ”forvoksede” ringe, inden Gulio fremkaldte latter med en kåd og løbsk tøjhund. Men snart kom de rigtige hunde, da Marianne fyldte manegen med sine kæledyr – i en symfoni af hundekunster.

Husik og ringene. Arkivfoto

Gulio og Julia opførte en sketch med en mekanisk dukke. Den samme, som man kunne opleve sidste sommer i Mascots telt. Men nummeret var videreudviklet, så det blev mere poetisk og levende. Det nye var, at Julias mimik var blevet forfinet, så hendes ansigt udstrålede mange følelser – langt flere end i teltet. Hele følelsesregistret fra irritation og forbløffelse til drilleri og morskab var i spil.

Gulio og Julia. Arkivfoto

Cirkus er et godt indslag i nogle af de store indkøbscentres program i vinterferien. Storcentre kan vel egentlig virke lidt sterile og fortravlede med de mange flise- og glasfacader og travle mennesker på indkøb. Men helt tydeligt arbejder man frem mod, at indkøbsoplevelsen suppleres med en æstetisk og kulturel dimension: grønne oaser og udsmykning – og altså også cirkus. På sigt kan man håbe, at der året rundt bliver plads til cirkus og gøgl i gågaderne – i centrene og i bykærnerne.  Der må være muligheder for den folkelige kunst her. Og de forretningsdrivende vil gøre den erfaring, at gøglere, artister, gårdsangere ikke står i vejen for salget – men tværtimod styrker det, fordi de bidrager med en rar og afslappet stemning og giver plads til fantasi og forundring.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2018

Cirkusland i Slagelse – Vinterferien 2018. Jacob Boas Leitisstein skriver:

Igen i år har Cirkusland i Slagelse haft åbent i vinterferien. I denne vinterferie var det sidste chance for at opleve temaet ”Det Vilde Vesten” i cirkusparken. I sommerferien 2018 bliver cowboys og indianere nemlig udskiftet med pirater og sørøvere.

Udover forlystelserne i legelandet, cirkusskole, ponyridning og cirkusmuseet, er der fortsat størst fokus på live underholdning i form af diverse shows. Første show på programmet var westernshowet, der i vinterferien blev præsenteret af Texas Jack.

Texas Jack. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Første nummer i showet var et hundenummer med Stephanie Berdino, der blev afløst af klovnerier og piskesmæld med klovnen Christian Folco og Texas Jack. Dernæst kom Charmaine Berdino i manegen med sine to flotte heste. De sidste to numre i westernshowet var revolverjonglering med Texas Jack samt ponyshow med Daniel Koscik og Timm Delbosq.

Charmaine Berdino med en af sine flotte heste

Efter westernshowet var det tid til at opleve Arenas egne søløver Luna, Sally og Oscar. I første del af søløveshowet fortalte Stephanie Berdino lidt omkring, hvordan søløvetræningen foregår i Cirkusland. Herefter viste søløverne et fint show med tricks på land og i vand.

Efter frokost var der børneshow på den lille scene i legelandet. Høvding Talende Vandfald præsenterede her Texas Jack, der bød på et trylleshow. I børneshowet fik man også en lille forsmag på sommerens pirattema – det var et piratshow med papegøjen Gøje. 

Cirkus Landino var også klar med en ny flot cirkusforestilling, som blev præsenteret af Charmaine og Patrick Berdino. Forestillingens første nummer var Laura Berdino med flot hestedressur med i alt otte heste.

Laura Berdino

Klovnen Christian Folco, der også var med i efterårsferiens Landino-forestilling, havde et par nye entreer med. Første indslag med Folco var klovneentreen, hvor en fra publikum bliver inviteret med i manegen for at assistere i et springbrætnummer, der ikke går helt som forventet.

Christian Folco med hjælpere

Næste nummer var et illusionsnummer med Duo Biasini, der blev efterfulgt af Daniel Koscik med indiske løbeænder. Christian Folco kom nu i manegen med et meget ”farligt” dyr, der endte med at flå hans tøj itu J Derefter var det Patrick Berdinos tur til at lave et nummer sammen med sin fætter Oliver Berdino. Det blev til et flot og tempofyldt jonglerings- og kaskadørnummer.

Patrick og Oliver Berdino

Cirkusforestillingen blev afsluttet med massevis af cirkusdyr i selskab med Timm Delbosq – der var både dromedarer, zebraer, lamaer og en pony. 

Klik her for at se flere fotos fra Cirkusland

 klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2018

Magi på Cirkusmuseet. Cirkusmuseet i Hvidovre bød på hverdagene i uge 7 på et 45 minutter langt show med en af Danmarks mest internationalt anerkendte tryllekunstnere og illusionister, nemlig Kim Kenneth. Han og hans to assistenter viste også numre, vi ikke før har set i Danmark.

Det var fuldt hus til forestillingerne

Kim indledte med at jonglere og trylle med kort, medens han fortalte at han med sin far som lærermester som dreng startede med at trylle med kort. Senere fik han dog lyst til at trylle med damer J - og så var han nød til skifte kortricksene ud med illusionsnumre.

       

Tricket, hvor Kim sætter ild til rekvisitten og fremtryller sin kæreste Jessica. Ud over dette nummer bød forestillingen på illusionen, hvor Jessica lukkes inde i en kasse, som straks efter er tom. For så bagefter at vise sig at indeholde såvel Jessica som en yderligere assistent Henrika. Vi så også nummeret, hvor Jessica mases sammen i en kasse.

Showet bød også på tankelæsning. Et par tilfældigt udvalgte tilskuere skulle svare på, hvor de ville i cirkus, hvad billetterne kostede, hvordan de kom derhen, hvad de købte i cirkuskiosken og hvad forestillingens første nummer var. Svarene skrev Kim Kenneth op på en flipover. Derefter hejsede Line Vittrup en lille kasse ned fra loftet, der indeholdt en rulle, der viste sig at indeholde et papir med netop de svar, Kim havde skrevet på sin fliopver.

   

Jessica viste også sit eget nummer: elegant sabelbalance. På grund af brandreglerne dog uden sit sluttrick, hvor hun balancere sabler hen over en brændende stige.

Sluttricket ved forestillingen var en flot og original version af det nummer, der i fagsproget kaldes substitution trunk. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. februar 2018

Cirkusrejse til Tyskland. Martin Lasson Berglund skriver:

Vårens stora cirkusresa. Den 11-13 maj anordnar jag vårens stora cirkusresa som går genom Danmark och Tyskland. Följ med och se stjärnspäckade Cirkus Charles Knie med den berömda rovdjursdomptören Alexander Lacey!

I Danmark besöker vi Cirkus Trapez där en av få kvarlevande cirkuselefanter uppträder.

Vi besöker också stora Cirkus Probst, ”väst-enheten”, som är en av de största traditionella cirkusarna i Tyskland som fortfarande har många djur och riktig orkester. I år med ett stort rovdjursnummer, vilka också är på väg att försvinna från cirkusarna.

Eventuellt hinner vi med ytterligare en cirkus men det vet jag när det närmar sig! Ett mer detaljerat program utlovas vid resans start.

En cirkusresa med två övernattningar, spännande cirkusupplevelser och trevligt umgänge med mycket cirkusprat en hel helg!

Avresa från Lund via Malmö och Kastrup vid (fd Hilton hotell)

Biljetter till Charles Knie kan köpas av mig i förväg.

Anmälan och betalning behöver jag ha senast 28 mars för att kunna få hotellrum till rätt priser samt få önskade biljetter till Charles Knie. För anmälan eller mer info, skicka ett mail till antilop80@hotmail.com

Vid anmälan/betalning efteråt sker det i mån av plats och eventuellt kan hotellpriserna ha höjts vilket gör att resan blir lite dyrare. Rätt till ändring i programmet förbehålles!

Ps. Nästa cirkusresa äger rum i aug/sept till världens största cirkus- KRONE Ds.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. februar 2018

Det er en mangeårig tradition at Benny Schumann viser cirkusforestillinger i Helsingør Bycenter i vinterferien. Det er også en tradition, at han 10-15 minutter inden forestillingen begynder inviterer nogle børn i manegen. Alle fotos: Ole Simonsen

Blandt de optrædende i Bennys forestilling var hans niece Lauras mand Luis Torres, der har en fortid som partner for den berømte klovn Bello Nock. Hos Benny viser han pole akrobatik.

Benny Schumanns 2018-forestilling bød også på Peter Taylors komiske hundeshow. Benny selv optrådte bl.a. med tryl og som bugtaler. - Fotografen Per "Mr. Sputnik" Krogh Petersen har også besøgt forestillingen. Klik her for at se hans fotos.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. februar 2018

Cirkusmuseets årsplakat. Helt tilbage fra 2006 har Cirkusmuseet i Hvidovre haft deres egen årsplakat, skabt af forskellige danske kunstnere som Leif Sylvester, Carl Quist Møller og Nelly Jane Benneweis.

Cirkusmuset er gået nye veje med dette års cirkusplakat, der er lavet af kunstneren Mix-Madsen, der ellers mest har beskæftiget sig med ”street art”. Trods at cirkus fylder 250 i år, er det absolut ikke støvet eller afdanket ifølge afdelingsleder Mikkel Knudsen fra Cirkusmuseet: ”Cirkus har altid ladet sig inspirere af udviklinger i samfundet og samtidig er cirkus på mange måder løsrevet fra tid og sted. Derfor var det også naturligt for os, at spørge en særdeles nutidig kunstner i form af Mix-Madsen, om at komme med sit bud på en plakat for museet i et år, hvor cirkus fylder 250.”

Mix-Madsen er kendt for at blande mange forskellige teknikker og har ofte arbejdet med stencils og spraymaling, som er teknikker kendt fra graffitiens verden. Det er da også gennem graffitien, at han fattede interesse for kunsten. Hans lærreder har været alt fra butiksfacader til biler, og nu har han altså også kastet sig over plakatkunsten.

Hovedmotivet for årets plakat er jongløren Ølund ”Barly” Jacobsen. ”Barly” som han blot blev kaldt, var en glimrende jonglør, men nok så væsentlig for museet, var han også storsamler. Det blev således Barlys samling, der kom til at danne grundlag for museet, da det åbnede i 2001 i Avedørelejren. Det glæder Mikkel Knudsen, at Barly nu får et yderligere efterliv ved at være foreviget på plakat.

Her ses afdelingsleder Mikkel Knudsen med årets plakat, som kan købes på museet.

Plakaten er den 14. i rækken af årsplakater for Cirkusmuseet. Den kan købes i museets butik for 50 kr., hvor du også se og købe de tidligere års plakater.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. februar 2018

Det svenske Cirkus Brazil Jack, som i år er Sveriges største, har sæsonpremiere på Møllepladsen Malmø torsdag den 15. marts. De bliver i Malmø til og med søndag den 18. marts. 23. til 25. marts er de i Lund og 29. marts til 1. april i Helsingborg.

Årets forestilling byder på artister og klovne, men ikke på dyrenumre. Blandt året artister er den fantastiske diabolo-jonglør Pierre Marchand.

Danskerne oplevede den fantastiske Pierre Marchand i Cirkus Arena i 2017. Det svenske cirkuspublikum kan huske ham fra Cirkus Brazil Jack i 2015. Ingen tvivl om at det svenske publikum glæder sig til igen at opleve denne superstjerne.  Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det andet svenske cirkus, Cirkus Olympia, har premiere lørdag den 24. marts i Oskarström.

Norges største cirkus, Cirkus Arnardo, har premieren 10. marts i Arendal.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. februar 2018

Med Agnete Louise Enoch i Monte Carlo. Agnete Louise Enoch har sendt mig sin beretning om årets cirkusfestival i Monte Carlo.

Agnete Louise Enoch sammen med andre danske cirkusfolk og cirkusvenner foran teltet i Monte Carlo. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

42erne Festival International Du Cirque de MONTE - CARLO 2018

Cirkusfestivalen er stedet, hvor tradition og nytænkning år efter år går op i en højere enhed. Her mødes en farvestrålende palet af artister og byder publikum på deres absolut bedste.

Det gjaldt også for den netop afholdte 42erne FESTIVAL INTERNATIONAL DU CIRQUE de Monte - Carlo 2018.

Straks man træder ind på festivalpladsen mødes man som det første af det store farverige musikalske klovneensemble Les Clowns En Folie, duften af popcorn, vin, parfumer og savsmuld og hensættes i en følelse af den helt rigtige cirkusstemning.

Der er uddeles tusindvis af smil, kram og kindkys på pladsen, hvor familie, artister, direktioner, cirkusvenner og pressefolk er kommet rejsende fra hele verden.

Les Clowns En Folie - spillede også de danske gæster på plads. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Efter et fyrværkeri af en åbning, hvor især de smukke og historisk prægede palliet kostumer gjorde indtryk, kunne vi alle, som tidligere år, råbe med på MON-TE - CAR-LO.  Bingo pigerne, når de er bedst, fylder manegen med cirkus for 250 år siden - med gammeldags akrobatik og højt oppe under cirkuskuppelen I en up to date udgave. De er simpelthen både smukke, dygtige, fantasifulde og alsidige. Fremragende. WOW

Juryens specialpris gik til den vildt energiske Bingo-trup fra Ukraine. I sommer kan vi opleve det unge, energiske cirkusshow på turne med Cirkus Arena. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Forestillingen kunne endelig begynde og hvilken start. Hele verden stod nærmest stille - også for mit vedkommende - Da Merrylu Casselly Richter og hendes mand Jozsef Richter præsenterede deres Pas De Deux løftenummer oppe på hest i bedste standard og højeste karat. De tricks de udførte var smukke og i en meget høj sværhedsgrad, grænsende til det umulige, og blev akkompagneret af harmonisk og velvalgt musik. Publikum var henført og dybt berørt, man kunne have hørt et program falde til jorden, og efterfølgende bragede klapsalverne og BRAVO i stående applaus.  Dette var en drøm af et Pas De Deux nummer, som man sent vil glemme. De fortjente Guldklovnen, tænkte jeg! Og minsandten blev det en realitet: de var modtagere af den berømte Guldklovn. WOW!

Marrylu og Jozsef Richter. Fotos: Rud Kofoed /Ajour Press.

Min mening: Cirkus uden dyr er ingen ægte cirkus. Her i Monaco har Fyrstedømmet af Monaco sørget for at der er masser af dyr i deres manege. De elsker simpelthen cirkus, og bruger hele deres fritid til at arrangere denne Internationale Cirkusfestival i Monte - Carlo år efter år, lige siden 1974. Den bliver sendt i TV over næsten hele verden, bare ikke her i Danmark, men i over 100 andre lande på alle kontinenter

Prinsesse Stephanie og hendes søskende Prinsesse Caroline og Prins Albert har gjort meget for cirkus igennem årene over hele verden. Cirkusverdenen fortjener dette! Jeg er selv opvokset i denne verden, som jeg har fulgt hele mit liv. Cirkusartister og dem, som har dyrenumre, gør deres yderste for at leve op til nutidens krav. De ønsker kun at underholde på et meget højt niveau til glæde for børn og voksne i alle aldre. Man bliver ikke for gammel til at gå i cirkus, det er faktisk et led i et barns udvikling at opleve cirkus live.

Forældre skal gå i cirkus med deres børn. Cirkus må aldrig uddø - Cirkus længe leve!

Dyrenumrene var faktisk det bedste ved årets festival - dyrene bestod bl.a. af meget kælende tigre, som blev fremført af Carmen Zander.

Carmen Zander kommer ikke fra en cirkusfamilie, men var i sin tid med på et Østtysk gymnastikhold, der skulle med til De Olympiske Lege. Men det blev ikke til noget, fordi Carmen kom til skade og måtte opgive. I stedet forsøgte hun sig i cirkus - som jonglør, men barndommens passion om at præsentere og lege med store katte tog over. Forældrene hjalp hende økonomisk med at få fat i fire flaske-opfodrede tigre, som hun begyndte at træne med øjenkontrakt og en kæmpe tålmodighed - og det lykkedes så godt, at hun supplerede de fire bengalske tigre Imanii, Kiara, Face og Ashanti med den fire år gamle hvide hun-tiger Saphira. Carmen elsker angiveligt sine tigre. I hvert fald kan man ved selvsyn konstatere, at hun både kysser og rider på dem. Hvert år har jeg oplevet vilddyrsnumre ved Monte-Carlo-festivalen, men aldrig med en kvinde som eneste domptør. På det punkt er Carmen Zander i særklasse og helt i tråd med prinsesse Stéphanie kamp for at bevare retten til at vise dyr i cirkus som det er sket igennem de 250 år cirkus hidtil har eksisteret. Politisk korrekt eller ej. Det var et smukt nummer, Carmen Zander præsenterede. Hun fik ingen klovnestatuette, men flere særpriser. Én ting er sikkert: Hun dukker ikke op i Danmark, for der er vilddyr forbudt i cirkus. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Et andet nummer bød på masser af dyr på en gang i manegen- jeg har aldrig set så mange forskellige veldresserede dyrarter i et nummer i et stort menageri - WOW - Elefanter, store og mindre giraffer, zebraer, lamaer og heste, alle dyr samlet i manegen på samme tid, som blev fremført i en overdådig dressur, præsenteret og dresseret af Jozsef Richter. Hans svigerfar Rene Casselly har sikkert også været indblandet til at hjælpe til med sin ekspertise for at få dette gigantiske dyrenummer med flere forskellige racer op at stå uden et kiks. Fantastisk! Det var jo faktisk Rene Cassellys elefanter som var med i Richters nummer.

Nogle af de mange dyr, Jozsef Richter havde i manegen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

I pausen fik jeg en lille sludder med Rene Casselly, for også at spørge hvordan det hele hang sammen. Det var jo det umulige, der kunne lade sig gøre, med alle disse forskellige dyrarter i manegen samtidig. Rene Casselly fortalte mig at han styrede elefanterne fra ryttergangen ved hjælp af de lyde, der skal bruges til at fjerndressere elefanter.

Richter-familien medvirkede også med deres store ryttertrup, hvor Merrylu Casselly Richter også indgår. Hun har næsten taget hovedrollen i denne berømte trup fra Ungarn med alle hendes færdigheder og hendes enestående akrobatiske talent, arvet efter hendes mor Alexia, mormor, oldemor og tipoldemor, som alle var enestående dygtige akrobater. For mig er Merrylu Casselly Richter verdens bedste unge kvindelige artist. Hun kan springe ind alle steder. Jeg kan tydeligt huske da man for en 5-6 år siden manglede et nummer, som ikke var ankommet til Festivalen Monte – Carlo. En - to - tre!  Merrylu var straks parat til at udføre et hånstands nummer på højeste niveau, med flitsbue imellem benene, stående i håndstand for at skyde løs- og en af de vanskeligste discipliner man kan trænes op til i årevis tandem disciplinen. De anerkendelser, medaljer, og guldklovne, hun har modtaget igennem årene er velfortjente. Hun er og bliver en Stjerne.

Den smukke stjerneartist Yang Huang var for mig et dejligt gensyn. Jeg oplevede hende ved Cirkusfestivalen i Budapest i 2014. Hun udførte et nummer på slap line med discipliner, man sjældent ser udført af en kvinde. Hendes tricks mindede mig meget om verdensartisten Reino fra Sverige, som jeg i min barndom optrådte mange gange sammen med, også helt tilbage i 1965.

Yang Huan. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Jeg var henrykt over at overvære et stjerne perch nummer live- udført af Duo Stauberti, som er et gammelt kendt navn indenfor Show Biz. Jeg kendte Dimitr’s forældre og bedsteforældre, som også var perchartister, før han blev født for næsten 40 år siden. Jeg lå faktisk i forhandling med Stauberti op til Cirkus Dannebrogs sidste sæson 2016. Dette nummer kunne passe ind I et hvert cirkus i alle størrelser. Fantastisk og imponerende præstation elegance og charme! Sidende på en høj monocykel med en lang perch stang balancerende på panden, hvor hans niece Nancy udfører frit stående på hovedet, håndstand og meget mere helt oppe under cirkuskuppelen. Bravo!

Niecen og onklen går op i en højere enhed. Bæreren Dimitr Stauberti og hans niece, 'flyveren' Nancy, er fjerde generation af en tjekkisk perch-familie med balance-evner, der vil noget. Nancy begyndte samarbejdet med sin onkel i 2015 efter at have været en meget lukket student på Prags nationale danse-konservatorium. Deres foreløbige karriere har udviklet sig så betydeligt, at det i år udløste en fornem sølvklovn i Monte-Carlo. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Klovnen Sergey Prisvirnin og Company tog kegler, og mindede mig meget om Rolly og Arry el. Perry brothers for 40 og 50 år siden. Jeg var ved at dø af grin. Der var både komik, musik, trommer og stepdans, jeg var imponeret, ligeledes publikum, de bragede af klapsalver og latter så meget at cirkusteltet var ved at løfte sig. Det er det bedste klovne og komik nummer jeg har set i mange år. Jeg plejer ellers ikke at grine af klovne numre.

Sergey Prisvirnin og en af hans partnere. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Personligt er jeg stor beundre af håndstands artister - her blev jeg ikke snydt, her oplevede jeg ekvilibristerne Main A Main, udført af 2 flotte fyrer, hvor de faktisk i næsten hele deres nummer og uden pauser, udførte trick efter trick, sikke en udholdenhed og styrke. Et verdensnummer af første klasse. I skulle have været vidne til publikums begejstring.

Scott & Muriel oplevede jeg nede i Hamborg for en del år siddende er simpelthen fantastiske med deres komik og trylleri - det nummer skal ses.

Saly brødrene fra Italien viste temperamentsfyldt argentinsk folklore med dans og trommer, hvor den ene af brødrene på et tidspunkt tog en tilfældig kvinde fra publikum ind i manegen, hvor hun skulle føres til at danse deres dans. Det lykkedes med bravour. I gamle dage, da jeg selv var artist, optrådte man ofte med den form for argentinske danse-og tromme numre.

Ursula Rossi og Leandro Zeferine optrådte oppe på en høj piedestal med et fremragende rulleskøjte nummer - hurtigere end hvirvelvinden.

Chu Chuan-Ho udførte diablo kunsten, som var enestående, imponerende og super sejt.

Et stående perchnummer blev udført af parret Svetlana Markova og Anton Markov Perche Aerienne som et meget spændende nytænkning indenfor cirkus- meget smukt og krævende nummer.

Det var et herligt gensyn at opleve astronauterne Laszlo Simet og co. i en kombination af dødshjul og trapez i et meget spændende og dristigt nummer. De er et godt verdenskendt navn, som i den kommende sæson kan opleves i Cirkus Arena. Dette nummer kræver et stort cirkus at optræde i - deres rekvisitter fylder meget.  

Men flere specialpriser fra Monte-Carlo kan det danske cirkuspublikum glæde sig til at møde den ungarske Laszlo Simet og hans partnere Olivia Kapitany og Linda Carannante på en rumtur i Cirkus Arena i den kommende sæson

Duo Miracle var 2 unge mennesker, som udførte et lidt gammeldags plastik og partere nummer i kautsjuk, sammensat i en smuk koreografi.

Michael Ferreri fra Spanien er trods sine kun 21 år som jeg kender ham den venlige, høflige, ydmyge og galante person med stor respekt for alle mennesker. Den unge mand udførte en af de bedste jonglør numre, som jeg har overværet. Michael Ferreri er simpelthen fantastisk, han jonglerede med op til 9 små bolde på en gang i et tempo, jeg aldrig tidligere har set - hans charme og personality blev sendt helt op til den sidste række af cirkusteltet, jeg kiggede mig rundt, og observerede publikums begejstring. Efter min mening, skulle han have modtaget mindst en sølvklovn, men juryen gav ham kun bronze. Sommetider sidder jeg og tænker om de, som sidder i juryen, egentligt har begreb om, hvor vanskeligt og krævende det er at jonglere med så mange bolde oppe i luften på en gang, med så hurtige skift, temperament og charme. Han kommer med 100 % sikkerhed til at optræde på de bedste steder i hele verden - agenter og direktioner kommer til at stå i kø for at købe sådan en fremragende jonglør i verdensklasse. Bravissimo! Viva Spanien!

Han starter med tre bolde og ender med ni i luften samtidig. Den iltre spanske Michael Ferreri vil nogle kunne huske fra Cirkus Arena i 2015, hvor han var med efter at have placeret sig med en Junior-sølvklovn i prinsesse Paulines fjerde New Generation-festival i Monte-Carlo. I år blev det til bronze ved hovedfestivalen.

Michael Ferreri kan man også møde i Guinness Book of Records som verdens hurtigste jonglør - med 390 gribninger på 1 minut! Billedtekst og fotos: Rud Kofoed / Ajour Press

Puddelhunde er altid flotte dyr, her var 7 af slagsen i alle størrelser. Evgeniy Komisarenko er en person, som kan imponere mig meget med sine veldresserede og velplejede puddelhunde hunde, som faktisk ikke havde haft nødigt, at deres herre var til stede. De kunne selv og var utrolige dygtige og det hurtigste hundenummer, jeg nogensinde har set.  Det nummer ville være en gevinst for ethvert cirkus.

Evgeniy Komisarenko var elev på Moskvas berømte cirkusskole, indtil han i 2006 blev i stand til at realisere sin drøm om at træne pudler og fremelske alt, hvad de kunne byde på. Det er i den grad lykkedes. Selv om han ikke fik en klovn i år, vandt han ud over masser af publikumssympati også junior-juryens pris. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

La Troupe Acrobatique De Shanghai optrådte med russisk barre - både som enkelt person, dobbelt og tredobbelt, og samtidigt udfører de discipliner i en fantastisk sværhedsgrad. De nåede helt til tops og blev de heldige modtagere af den fornemmeste pris: Guldklovnen. Og ligeledes udførte de stående ovenpå hinanden, ikke stående på fødderne, pyramider som marokkanske trupper plejer at optræde med, men stående på en arms hånstande i alle dimensioner bygget op i forskellige pyramider ovenpå hinanden Sensationelt! De var 10 personer i truppen.

Shanghai-akrobaterne optrådte både med russisk barre og som pyramidebyggere. Fotos: Rud Kofoed / Ajour Press

Nicolai Kunzt udførte dristige discipliner i svingende trapez

Saolo Sarmiento optrådte med akrobatik på stående stang - Nytænkning.

Klovnen Jigalov havde masse af morsomme gags med i lommen.

Duo 2 - Zen - 0 var parret i en Globe, som blev hejst op og ned i en romantisk poetisk dramatisk kærligheds historie akkompagneret med meget smuk musik. Super dygtige artister.

Marie Eve Bisson og Jonathan Morin i bronzeklovn-belønnet cross wheel- intimitet. De to artister mødte hinanden i Cirque de Soleil og startede deres eget nummer: Duo 2-Zen-O, der med dobbelthjulet som base udtrykker al den animerede passion, man kan ønske sig af et luftnummer. Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

5 dygtige kinesiske friske bedårende unge damer i flotte farverige kostumer, udførte med et meget imponerede monocykel kunst, hvor de samtidigt siddende på cyklen kastede kopper op ovenpå hovedet i balance.

Imponerende, indbyrdes udveksling af underskåle... Billedtekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press. Klik her for at se flere af Ruds fotos fra årets Monte Carlo-festival

Et flyvende trapez nummer blev udført dristigt og meget spændende på et højt niveau af La Troupe The Heroes.

Det var igen en oplevelse for mig at besøge Cirkusfestivalen i Monte-Carlo.

Jeg takker alle dem som bakker denne vidunderlige cirkusverden op, som for mig var et eventyr og en del af mit liv.

klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2018

Tilføjelse til oversigt over Cirkus i vinterferien. Et par forestillinger på Fyn, som ikke var kommet med i oversigten dateret 2. februar:

Enoch’s Cirkus Show produceres af Jimmy Enoch og kan ses i Rosengårdcentret i Odense fra mandag den 12. til og med lørdag den 17. februar. Du kan opleve alt fra klovne og akrobatik til cykelshow og dyrenummer. Gratis adgang.

Cirkus Flik-Flak byder som tidligere år på en vinterforestilling. I år er det fredag d. 16. februar kl. 10.30 i Cirkus Flik-Flak’s lokaler, Herluf Trolles Vej 138, Odense SØ. De skriver:

Som en fast tradition laver børn og unge fra igen i år forestilling for hele familien i Vinterferie. Programmet er sammensat af de unge artister og byder på en spændende forestilling, hvor inspirationen er hentet fra cirkusverdenen. Billetbestilling Cirkus Flik-Flak´s hjemmeside www.cirkusflikflak.dk Billetpriser: Voksne: 40 kr., børn: 20 kr.

Her møder du yderst veloplagt artister, der giver den fuld gas med alskens artisteri.

Der bliver trylleri, akrobatik, jonglering, optræder på ethjulede cykler og det hele krydres med musik og gags. Vi er klar til at give dig en fantastisk oplevelse med masser af livsglæde, gåpåmod og godt humør! Cirkuslokalerne er bare den perfekte ramme til en varm, nærværende og god oplevelse for hele familien.

"Mine damer og herrer! Cirkus Flik-Flak har nu fornøjelsen at byde Dem velkommen til en overraskende og underholdende forestilling for børn i alle aldre.”

Efter forestillingen vil der som tidligere år også være mulighed for selv at prøve de forskellige cirkusdiscipliner.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. februar 2018

Omkring 50 cirkusinteresserede havde fundet vej til Cirkusmuseet torsdag aften, hvor Katja Schumann havde taget den 350 km. lange køretur fra Løkken til Hvidovre for at fortælle om sit liv. Det gjorde hun spændende og livligt og med mange sjove anekdoter.

Afslutningsvis fortalte Katjas ven Luffe Bøgh dels om det nu lukkede No Name Cirkus, som Katja også var involveret i, dels om sit bud på fremtiden for cirkus, herunder dyr i cirkus. - Danske Cirkusvenner arrangerer til juni et besøg på Katjas og Luffes Cirkusgård Løkken.

Blandt tilhørende var illusionisten Kim Kenneth, der her ses i snak med Katja.

Nogle af tilhørerne

 klovn.gif (1460 bytes)

8. februar 2018 

Boganmeldelse: Dick H. Vrieling: The Best of Best – the unique circus collection of Jaap Best. Forlaget Bijzondere Collecties (Amsterdam Universitet). Softcover, 48 sider, 21 x 21 cm. Rigt illustreret. Anmeldt af Ole Simonsen

Der er mange samlere, men langt færre værdifulde samlinger. Mange samlere, der overvurderer værdien af deres egen samling. Men der hænder, at en samler har en virkelig værdifuld samling. Et eksempel er Ølund Barly, hvis enestående samling dannede grundstammen for Cirkusmuseet i Hvidovre.

I Holland hed en af de helt store samlere Jaap Best (1912-2002). Fra 1947 til 1961 arbejdede han som sekretær/forretningsfører for en række store cirkus. Ved sin død efterlod han sig omkring 9.000 plakater og 7.000 fotografier, som siden er affotograferet og digitaliserede og gjort tilgængelige på websiden www.circusmuseum.nl

Siden er for tiden under rekonstruktion og vil blive udbygget med et par andre samlinger.

Den hollandske cirkushistoriker Dick H. Vrieling fortæller i den lille bog om Jaap Best liv og om hans enestående samling, som netop er overført til Amsterdam Universitets afdeling for særlige samlinger. Bogen er velskrevet, særdeles præsentabel og rigt illustreret og indeholder tillige omtale af en række cirkus som har turneret i Holland. Den fås både i en engelsksproget og en hollandsk version. Prisen er særdeles rimelig; 14,95 Euro eller lige godt 100 kr. Hertil kommer forsendelse. Bogen kan købes på https://bijzonderecollecties.hexspoorwms.nl/NL/webshop/museumwinkel

klovn.gif (1460 bytes)

4. februar 2018

I min omtale 2. februar af Isabella Enoch Sosmans vintercirkus skrev jeg, at forestillingens klovne, de ungarske The Konyots, ikke tidligere havde optrådt i Skandinavien. Min engelske bekendt John Cooper har rettet mig.  De har været hos Arnardo i Norge. Gennemgang af programmer viser, at det var i 1999, hvor David Konyot og hans kone Ansca sammen med en tredje partner var hos Arnardo. 

Parrets datter Lilli var født dengang, men alt for ung til at være med i forestillingen.

Så hvor det var forkert når jeg skrev, at klovnetrioen ikke tidligere havde optrådt i Skandinavien, kunne jeg i stedet have skrevet, at "Syngende Lilli Lasso, som drejer og kaster med reb i alle størrelser og retninger," ikke før har optrådt i en Skandinavisk manege.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. februar 2018

DET SKER I PARIS  –   men sannerligen också i –  DUBAI– nämligen under den stora  DUBAI SHOPPING FESTIVAL –  då man kan se enastående fina föreställningar, framförda i de stora SHOPPING MALLS/Köpcentral/. Arrangör:  DREAMMASTER.

Detta år har jag valt att presentera några helt ovanliga shows, vilka kombinerar musikaliska inslag /islæt/ med fysiska prestationer och en praktfull dekor och kostymering.

ELECTRIKA STRING QUARTET är fyra kvinnliga musiker, 2 violiner, 1 viola, 1 violoncell, vilka spelar barock-musik, klädda i epokens mode- vackra kostymer med därtill hörande peruker/parykker/. De cirkulerar mitt ibland publiken i flera shopping malls och får stor succé - aldrig sett här tidigare, -- DET ÄR EN UNIK VISUEL OCH MUSIKALISK SHOW.

ELECTRIKA STRING QUARTET. Fotograf: ADRIAN CHITIC.

SUPER DRUMMERS – är 8 trum-virtuoser, vilka utstrålar enorm energi och rytm-känsla, de presenterar en utmärkt koreografisk show, baserad på musik med enbart trummor.

Klädda i färg/farve/strålande kostymer och hattar får de stor succé hos publikum - som ju egentligen är , också i denna shopping mall,  för att handla - alla dessa trum-slagare visar stor talang, och man förstår att de blivit shortlisted i talang-tävlingen ARAB GOT TALENT.

   

Super Drumners. Fotograf Marcela Bello.

Se: www.dreammasterme.com

I THE GLOBAL VILLAGE, som är en stor nöjes-park finner man köpmän och marknads-resande från alla världens hörn/hjørne/, välkända marknads-attraktioner, restauranter med etniska maträtter – men också muntra, intressanta och vackra föreställningar på flera frilufts-scener. Det var mig icke möjligt att få detaljer i år.

Se: www.globalvillage.ae

DET SKER I --  DUBAI.

............................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. februar 2018

Cirkus i vinterferien. Som tidligere år kan du mange steder i landet opleve cirkusforestillinger m.v. i uge 7 og 8, hvor skolebørnene har vinterferie. Børnene har kun en uges ferie. Om det er i uge 7 eller 8 skifter fra kommune til kommune.

Her er en oversigt over, hvad du kan opleve i år:

I København og på Sjælland

Cirkusmuseet i Hvidovre

Museet skriver:

STOR MAGI. Fra d. 12.-16. februar kan du alle dage kl. 11 opleve den berømte illusionist Kim Kenneth i et forrygende show på Cirkusmuseet. Han vil blive assisteret af Jessica Caveagna, der bl.a. vil udføre balancekunst med sværd. Billetterne koster 20 kr. for børn og 70 kr. for voksne (20 kr. hvis medlem af Danske Cirkusvenner) og kan reserveres på info@cirkusmuseet.dk. Billetten giver også adgang til museet og de andre ferieaktiviteter.

På Cirkusmuseet kan du opleve illusionisten Kim Kenneth og hans kæreste Jessica, som viser sabelbalance.

Museet byder desuden på Cirkusleg mandag til fredag i både uge 7 og 8 fra kl. 12.30-14.30. De har også kreativt værksted de selv samme dage, hvor du kan lave tryllehatte, tryllestave og meget mere.

Benny Schumans vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter

Benny Schumann byder fra 12. til 18. februar på vinterferieforestillinger i Helsingør Bycenter. Benny fejrer 250 året for Cirkus med at fortælle historien i mellem de forskellige numre. De medvirkende er foruden Benny selv Luis Schumann-Torres med stang akrobatik samt Peter Taylor (Peter Taylor Balder) med sit komiske hundeshow.

Gratis adgang.

Cirkusland i Årslev ved Slagelse

Fra 19. til 18. februar er der åbent hver dag fra 10 til 16. Entre 119 kr. 25 kr. rabat for medlemmer af Danske Cirkusvenner. I en pressemeddelelse skriver Cirkusland:

Vinterferien er sidste mulighed, hvis du vil nå at opleve al det bedste fra Det Vilde Vesten i Cirkusland, da sommerens tema bliver helt nyt.

Tag en snak med høvding Talende Vandfald, prøv kræfter med guldgravning, bueskydning og ponyridning i vores store legeland. Alle aktiviteter og shows er gratis, når entreen er betalt. Oplev Cirkus Arenas søløver, zebraer og andre dyr uden for og i manegen og få et kig ind i en ægte cirkusvogn. Slå dig løs på prærien, træn med artister eller gå en tur på vandet i vores waterballs.

Cirkusland byder bl.a. på westernshow med Texas Jack, her set sammen med høvding Talende vandfald, søløveshow samt forestilling og cirkusskole i Cirkus Landino

Cirkus Big i Vestsjællandscentret

Fra 12. til 17. februar 2 shows dagligt samt cirkuslegeplads og mulighed for at optræde i et særligt børnegallashow. Du kan møde Cirkus Direktøren Mr. Big, Klovnen Knud og Andreas Magic. Gratis

Baldoni’s vintercirkus i Ishøj Bycenter

19. til 24. februar: Ishøj Bycenter. De medvirkende er René Mønster Baldoni, Danilo og Cindy samt familien Janacek fra Tjekkiet: Den 11-årige Kaya med rolla rolla, Maria med hula hop, og Eddie er med i klovnenummeret. Gratis.

Kaya Janacek var også med i Baldoni’s julecirkus

 I Jylland

Isabella Enochs VinterCirkus.

Fra 9. til 18. februar præsenterer Isabella Enoch vintercirkus i en række jyske haller. Entre.

Programmet ser således ud:

Isabella Enoch byder velkommen

Frække geder fra Alperne præsenteret af Marian

Smukke Kathrina fra Ungarn med hulahop

Diabolo med Duo Markawich

Jongler i verdensklasse David Enoch Sosman

Henry Fröchte fra Tyskland antipode

Klovne trioen The Konyots fra Ungarn

Navnebrødrene David og David. Trylleri så man skulle tro, de var tvillinger.

Dansende tallerkner udført af Henry og Nathalie.

Hundenummer præsenteret af Anton Tarbeev fra Rusland

Syngende Lilli Lasso, drejer og kaster med reb i alle størrelser og retninger.

Det sjællandske cirkuspublikum kender Katarina Markawich og Anton Tarbeev fra Cirkus Arli 2013 og Cirkus Baldoni 2015. Billedet er fra Arli 2013

Henry Fröchte optrådte under navnet Winnetou i flere sæsoner i Cirkus Dannebrog. Sammen med Katja Enoch, som har i en periode var gift med, har han datteren Nathalie.

Familien Konyot er en kendt ungarsk artistfamilie. David Konyot optrådte i flere år som hvid klovn sammen med Toni Alexis. The Konyots har så vidt jeg ved ikke tidligere optrådt i Skandinavien.

Cirkus Krone i Aarhus Musikhus

11. til 19. februar inviterer Cirkus Krone til vintercirkus i Aarhus Musikhus. Entre.

I pressemeddelelsen skriver Cirkus Krone:

Cirkus Krone & Musikhuset Aarhus præsenterer international vintercirkus 2018

Cirkus Krone og Musikhuset har efterhånden skabt en tradition med vintercirkus i vinterferien. Musikhusets lille sal danner de perfekte rammer til en varm, nærværende og god oplevelse for hele familien.

NYHED! I 2018 Sker der et generationsskifte i Cirkus Krone, i det at Frank Thierry er tiltrådt som direktør. Dette betyder dog ikke at cirkusdirektør Irene Thierry ikke vil være at finde i manegen igen i år, blot at hun har trukket sig tilbage fra driften af Cirkus Krone. Generationsskiftet vil betyde at Cirkus Krone vil blive videreført, og forhåbentlig bestå i mange år fremover.

I år kan vi med stolthed præsentere numre fra den helt unge generation i samarbejde med den tjekkiske familie Janecek. Karel (Kaya) på 11 år og hans familie, har i år valgt at holde deres vinterferie i Danmark sammen med os i cirkus Krone. Karel laver et meget flot rolla rolla nummer på niveau med voksne. Med sig har han taget sin lillebror Rudolf og far Eduard. Rudolf laver et fint og sødt jonglerings nummer på walking globe. Eduard kommer med et lidt anderledes håndstands act, hvor rekvisitterne består af køkkenstole. Mor Maria sørger får at alle drengene får deres rekvisitter rettidigt.

Jan Allan er klovnen Allando - i alt beskedenhed Danmarks ubestridt, bedste klovn! Allando arbejder i år sammen med hans bedste ven Pingo. Med de to sammen i manegen, skal der nok ske ting og sager!                                                                                 

Selvfølgelig er de små ponyer også med i Musikhuset, som muligvis kunne finde på at drille Allando J.

Cirkusmusikken bliver leveret af Marc og Frank Thierry, og i Krone’s cirkus café sørger pigerne for, at foyeren dufter af popcorn som jo hører sig cirkus til.

Cirkusdirektør Irene Thierry guider som altid publikum sikkert og trygt gennem forestillingen.

Kom og oplev en meget alsidig, hyggelig, sjov, spændende, farlig og traditionel cirkusforestilling i børnehøjde for hele familien.

Cirkus leveret som altid med hjertet

Cirkus Mascot

Cirkus Mascot besøger Herning Centret i uge 7 og Aalborg Storcenter i uge 8. Gratis adgang.

De optrædende er medlemmer af familien Deleuran samt klovnen Ulmas/Gulio m. familie: fru Tatyana og børnene Husik og Juliya.

Gulio med den levende dukke, her hans kone Tatyana.

klovn.gif (1460 bytes)

2. februar 2018

Katja Schumann på Cirkusmuseet. Torsdag den 8. februar kl. 19 får Cirkusmuseet i Hvidovre besøg af Katja Schumann, der tager den 350 km lange tur fra Løkken til Hvidovre for at fortælle om sit eventyrlige liv. 

Katja Schumann. Opvokset i Cirkusbygningen i København. Hun deltog i den allerførste cirkusfestival i Monte Carlo i 1974, hvor hun fik La Dame du Cirque-prisen. I 1976 fik hun en guldmedalje ved Circus World Championships i London. Fra 1977 til 1983 var hun en af de drivende kræfter i sin fars Cirkus M. Schumann. Dernæst sæsoner med Arena og Dannebrog. Fra 1981 til 2003 var hun stjerne i New Torks Big Apple Circus. Senere vendte hun tilbage i Danmark og optrådte bl.a. i Cirkus Dannebrog, Cirkus Mascot og No Name Cirkus. I dag ejer af Cirkusgården i Løkken. Et eventyrligt liv, som Katja vil berette om.

Cirkusmuseet sørger for salg af lidt vådt og tørt i forbindelse med arrangementet. Arrangørerne Danske Cirkusvenner og Cirkusmuseet håber på godt fremmøde. Dørene åbnes kl. 18:30. Entre 50 kr. Gratis adgang for medlemmer af Danske Cirkusvenner.

klovn.gif (1460 bytes)

1. februar 2018

Konstantin Mouraviev til Zirkus Nemo. Søren Østergaard har udvidet artisttruppen i den kommende sæson til også at omfatte den rablende russiske rullehjuls-artist Konstantin Mouraviev, også kendt som 'The Fat Man'.

Første gang danskerne mødte Konstantin Mouraviev var hos Arena i 2001, hvor han viste et klassisk nummer i Rhönrad. Den komiske version med manden på slankekur oplevede vi først i 2004. Dels i klovneshowet på Bakken, dels i Søren Østergaards Tivoli Variete. I 2010 var han igen hos Arena og i 2012 igen på Bakken og hos Søren Østergaard, denne gang i Nemo. Pressefoto fra Zirkus Nemo, taget i 2009, hvor Konstantin var med i Monte Carlo.

Ud over Smadremanden og andre af Sørens egne figurer byder forestillingen herefter på den fransk-cubanske håndstandsduo Duo Solys, hulahop-stjernen Geraldine Philadelphia, verdens hurtigste tempojonglør Mario Berousek, Konstantin Mouraviev samt den dekadente dukkeførerduo Cabaret Decadanse.

 klovn.gif (1460 bytes)

31. januar 2018

Ingen dyrenumre i Cirkus Brazil Jack i 2018. På Djurens Rätt hjemmeside kan man læse følgende:

I ett historiskt beslut meddelar Cirkus Brazil Jack, Sveriges äldsta cirkus, att de slutar använda djur i sina förställningar.

I år firar cirkuskonsten i Sverige 250 år och cirkusar är fortfarande något som engagerar och berör. Men hur ser framtidens cirkusverksamhet ut?

Djurens Rätts inställning i frågan har alltid varit att cirkus är kul, men inte för djuren. Sedan tidig höst har vi haft en dialog med Cirkus Brazil Jack, som nu tar det historiska beslutet att bli helt djurfria till säsongen 2018!

– Cirkus Brazil Jack är Sveriges äldsta cirkus och vi har alltid anpassat oss till tiden. Att sluta med djur är något vi har tänkt på under lång tid och därför har vi fasat ut djuren under flera års tid för att nu blir helt djurfria, säger Trolle Rhodin, cirkusdirektör på Brazil Jack.

Over for den svenske avis Expressen uddyber den 29-årige Trolle Rhodin beslutningen således: 

Vi vänjer och anpassar oss och ger publiken vad de vill ha … Brazil Jack var en djurcirkus på 40-50-talet och hade jättemycket djur men som sagt, vi anpassar oss efter utvecklingen. Det är viktigt att följa utvecklingen. För oss är cirkus en konstform, och det är därför jag blir ställd när folk lägger ner. För vi har så mycket annat att visa.

Djurens Rätt er en svensk, politisk neutral dyreretsorganisation med omkring 36.000 medlemmer, hvilket gør den til Sveriges største dyreretsorganisation.

Cirkus Brazil Jack 2016. I forgrunden Rosi Hocheggers store hundegård. Men den slags er historie: i den kommende sæson vil du hverken opleve staldtelte eller hundegårde, for der er ingen dyr med i forestillingen

I Tyskland har Cirkus Roncalli tidligere truffet samme beslutning som Brazil Jack. I Schweiz har hverken Cirkus Salto Natale, Církus Conelly, Cirkus Monti eller Cirkus Starlight dyr med i deres forestillinger. Og tyske Cirkus Flic Flac har aldrig haft dyr med i forestillingerne.

De sidste par år har svenske cirkus i mange byer haft demonstranter uden for teltet, som har forsøgt at fortælle de besøgende, at cirkus mishandler deres dyr. Demonstranterne har normalt afvist dialog med anderledes tænkende, lige som de har afvist ved selvsyn at se, hvordan dyrene har det.

Cirkus Brazil Jacks beslutning handler om sæson 2018. Der er IKKE tale om, at de har lavet en "deal" med Djurens Rätt. Kun om, at Djurens Rätt roser dem for den beslutning, de har truffet om den kommende sæson.

De sidste par år har Brazil Jack kun haft ganske få dyr med i forestillingen: i 2017 heste, fremført af Donnert familien, og i 2016 hunde og en hest, fremført af Rosi Hochegger.

Så vidt vides vil det andet svenske cirkus, Cirkus Olympia, igen i år have dyr med i forestillingerne. Dog hverken elefanter eller søløver, som aldrig har indgået i Olympias forestillinger. Men derimod heste, hunde og kameler, som altid har været grundstammen i familien Bengtssons forestillinger. Bortset fra helt små cirkus bliver Brazil Jack og Olympia i år de eneste cirkus i Sverige.

klovn.gif (1460 bytes)

29. januar 2018

Monte Carlo 2018. I forbindelse med gallaforestillingen den 23. januar blev der uddelt følgende priser:

Guldklovn:

Troupe acrobatique de Shanghai - ekvilibrister (russisk barre og håndstand)

Jozsef & Merrylu Richter - Pas de Deux og  eksoter

Fotos: Rud Kofoed /Ajour Press. Klik her for at se flere fotos fra parrets numre mv. 

Jozsef & Merrylu Richter fik tillige publikumsprisen samt nogle andre særpriser. Danskerne kender Merrylu under hendes pigenavn Merrylu Casselly. Hun optrådte i flere sæsoner i Cirkus Arena og var i en periode forlovet med Patrick Berdino.

Sølvklovn

Sergui Prosvirin - klovn

Duo Stauberti -  perch

Duo Balance - hånd-til-hånd

Bronzeklovn

Duo 2-Zen-0 -  luftakrobatik

Troupe acrobatique de la Mongolie Intérieure - jonglering på monocykler

Truppe Vavilov - håndvoltige

The Heroes - flyvende trapez

Michael Ferreri -  jonglør

Danskerne oplevede den unge jonglør i Cirkus Arena i 2015

Derudover var der som sædvanligt en lang række specialpriser, blandt andet til Troupe Bingo, som danskerne i den kommende sæson kan opleve i Cirkus Arena. Laszlo Simet og hans Astronauts, som danskerne også kan møde i Cirkus Arena, modtog også er par særpriser.

Juryens specialpris gik til den vildt energiske Bingo-trup fra Ukraine. I sommer skal vi opleve det unge, energiske cirkusshow på turne med Cirkus Arena. Gruppen fejrede sit 20 års jubilæum i 2016 og har før præget festivalen med deres animerende dans og velkoreograferede humøroptrin. 'The Bingo Circus Theatre' lever helt op til sit engelske navn ved netop at repræsentere en sammensmeltning af både cirkus, teater og musical-stemning pakket ind i farverige kostumer. Deres show giver plads til både solo- og holdpræstationer, men vigtigst: Der er Bingo på det høje humør. Tekst og foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Danske cirkusfolk til Monte-Carlo-festival. Forrest fra venstre: Jan Allan og Irene Thierry, Cirkus Krone, Daniel Koscik og Susanne Berdino, Cirkus Arena, Camilla Frimann og René Mønster, Cirkus Baldoni med Agnete Louise Enoch imellem sig. Ved siden af Agnete hendes bror Dennie og Gitte Enoch. Bagerst fra venstre: Cirkusrejsers Briano Behrendt, Andreas fra Cirkus Big, Stéphanie Berdino, Arena, Benjamin og Tomas, Cirkus Big. Ud over de pågældende var også Isabella Enoch Sosman, hendes søn David Sosman, hendes sambo Bernhard Kasselovsky samt Cirkusagenten Jörgen Börsch, som har fulgt Monte-Carlo-festivalen gennem alle årene, i Monte Carlo. Og så selvfølgelig anmelderen og fotografen Rud Kofoed med sin kone Trine. Fotos: Rud Kofoed /Ajour Press. Klik her for at se flere fotos af danskere i Monte Carlo.

Jeg håber i nær fremtid at kunne bringe en reportage og flere fotos fra årets festival.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. januar 2018

Det Svenske Cirkusakadamis første møde i år finder sted lørdagen den 10. februar 2018 kl. 13.30. De skriver:

Vi följer då upp förra vårens seminarie från torsdagen den 18 maj 2017 i

Solna ”En eftermiddag med Cirkuskultur”!

Vår specielle gäst denna eftermiddag är Cirkusdirektören Trolle Rhodin III,

numera också känd från vita duken.  Han har lovat ge sin syn på framtiden

för den klassiska Cirkusen både i Sverige och internationellt.

Alla cirkusintresserade med släkt och vänner är hjärtligt välkomna till

Pumpan, Färgargårdstorget 1 på Södermalm i Stockholm.

Kaffeservering till humana priser!

Anmälan om deltagande senast den 8 februari Hans Lindgreen,

tel. 0706-230166, alt. e-mail: soh.lindgren@tele2.se.

Mødet er åbent for alle cirkusinteresserede.

klovn.gif (1460 bytes)

21. januar 2018

Bobylev i Budapest. De danskere, der var til cirkusfestivalen i Budapest, mødte en gammel bekendt: den russiske klovn Alex Bobylev. Sammen med sin daværende kone var han hos Benneweis i 2007 og 2009 og i Sverige hos Maximum i 2013 og 2014. Parret blev senere skilt, og han arbejder nu sammen med en ny ung partnerske, der dog endnu ikke helt er på niveau med ex-konen.

   

 klovn.gif (1460 bytes)

19. januar 2018

Lotte Arli fylder 80 år den 30. januar.  Kun 19 år gammel mødte Lotte Arli den flotte og charmerende malerlærling Søren Arli Hansen, og begge blev ramt af Gud Amors pil. De dannede hurtigt par, og Søren, der som 18-årig havde haft sin artistdebut i den daværende bakkekonge Frode Jensens variete "Alhambra", fik overbevist Lotte om, at tilværelsen som malerfrue ikke var nær så spændende som tilværelsen som artist. De blev gift i 1960 og skabte sammen et komisk jonglørnummer, Lott and Arli. Parret optrådte også med en melange-akt. Derudover arbejdede Søren som hvid klovn og Lotte som tankelæser under navnet Madame Zarina. Med numre som disse optrådte Søren og Lotte i en række cirkus, herunder Cirkus Moreno (blandt andet 1957,1960 og 1965) og Cirkus Arena (blandt andet i 1963 og 1964 og – sammen med sønnen Martin – i 1969 med indianernummeret Dakotas).

Lotte Arli. Foto Rud Kofoed / Ajour Press

Som mange artistpar drømte Lotte og Søren om at få deres eget cirkus. Det skulle ikke være verdens største cirkus, men et lille cirkus med intim kontakt til publikum og med atmosfære som i gamle dage. I 1971 gik drømmen i opfyldelse, da de åbnede Cirkus Arli i et lille 1-mastet telt, som de selv havde syet. De byggede også selv bænke, manege, ridegang og facade. Personalet bestod af Søren, Lotte og deres søn Martin. De første to sæsoner tilbragte Cirkus Arli i Jyllands Mini-Zoo i Haustrup. Siden 1973 har Cirkus Arli turneret på Sjælland med Faxe Ladeplads som det sydligste punkt med familievenlige forestillinger udført af familien Arli selv bistået af et par udenlandske artister, som altid af god kvalitet. Det lille cirkus fik hurtigt succes og har fastholdt konceptet om at det skal være småt, men godt.

Efter Søren Arlis død i 2011 fortsatte Lotte Arli driften af det lille cirkus i tæt og godt samarbejde med sønnen og svigerdatteren Martin og Bettina Arli, som i dag står som ejere af det lille cirkus.

Lige fra dag et har Lotte siddet i billetvognen. Og sådan skal det være: mange føler, at en Arli-forestilling vil være helt forkert, hvis man ikke har købt sine billetter hos Lotte. I dag er der dog flere og flere, som køber billetterne over nettet. Det passer Lotte godt, for så er arbejdet i kassen ikke så stresset, som da der var lange køer. Trods de 80 år er der ikke planer om, at Lotte stopper med at passe kassevognen. Som sønnen Martin siger: ”Mor må gerne gå på pension, bare hun stadig passer sit arbejde!”.

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2018

Cirkus Maximum holder pause i 2018. Rygterne har længe verseret. Og nu er de bekræftet: Sveriges største cirkus, Cirkus Maximum, tager ikke på turne i år. Ejeren Bengt Källquist vælger at holde en pause og "lade batterierne op" og finde et nyt koncept for den måde, han vil drive cirkus på. Klik her for at se videoklip, hvor han fortæller om sin beslutning og baggrunden for den.

Bengt Källquist (født 1958) startede sit cirkus i 1983 under navnet Cirkus Minimum og med et telt med plads til 400 tilskuere. Hans cirkus voksede og skiftede navn til cirkus Maximum. I hans seneste telt var der plads til 1.400 tilskuere. Han præsenterede altid en international forestilling af høj kvalitet, ofte med de samme artister som danskerne oplevede hos Benneweis og nordmændene hos Merano.

Cirkus Maximum er det femte store nordiske cirkus, som inden for de seneste år er stoppet eller har valgt at holde pause. Norske Cirkus Merano stoppede efter sæson 2014. Cirkus Benneweis efter sæson 2015. Cirkus Dannebrog og svenske Cirkus Scott efter sæson 2016.

Bortset fra helt små cirkus bliver de eneste cirkus i Sverige i den kommende sæson Cirkus Brazil Jack og Cirkus Olympia.

Der fremsættes i nær fremtid forslag i den svenske rigsdag om at forbyde elefanter og søløver i cirkus. Mærkværdigt i betragtning af, at ingen svenske cirkus har vist sådanne numre siden 2013 og at ingen af dem har planer om at gøre det igen.

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2018

Cirkusfestival i Budapest. Verdens fornemste cirkusfestival er utvivlsomt den i Monte Carlo. Festivalerne i Budapest og Massy kan slås om andenpladsen. I hvert fald i år var der flere af cirkusverdenens "sværvægtere" blandt jurymedlemmerne i Budapest end i Massy. Sidstnævnte havde forresten danske Isabella Enoch blandt jurymedlemmerne.

Den 12. internationale cirkusfestival i Budapest blev afholdt i dagene 8. til 14. januar. Det artistiske niveau var særdeles højt og klart bedre end i 2016 (festivalen holdes kun i lige år). Der var ingen danske artister med i forestillingerne, men derimod mange danske gæster. Herunder 18 på en tur, arrangeret af Brianos Cirkusrejser. På billedet ses nogle af Brianos gæster. Der var også flere danskere, som på egen hånd var rejst til Budapest.

Her ses størstedelen af Brianos gruppe: set fra venstre Bent Soelberg, Jørgen Lorenzen, Cindy Binau Nielsen, Sonja Soelberg, Britta Thanning Olsen, Kim Thanning Olsen, Irene Thierry, Daniel Dimitrijevic ("Danilo"), Camilla Frimann, Ole S. Hansen (næsten skjult), Frank Thierry, René Mønster Baldoni, Marc Thierry Deleuran (næsten skjult), Lasse Nørager (”Bonbon”), Briano Behrendt og Julia Myllykangas

Alle festivalens forestillinger blev indledt af Florian Richter og hans søn Kevin med et hestenummer: først elegant skoleridt og så Ungarsk Kurer (også kaldet Sct. Petersborg kurer) med hele 20 heste ud over de to, rytteren stod på. Det flotteste og mest imponerende hestenummer, jeg har set siden Schumann stoppede i Cirkusbygningen i 1969. Klik her for at se et foto- og videoklip fra nummeret. Da jeg viste Diana Benneweis videoklippet havde hun følgende kommentar: ”Ja men, du godeste! Hold da helt kæft, godt man ikke er 20 mere... Flot! Flot og mere flot! For en gammel hesteelsker er det alene næsten turen værd”. (Diana var ikke i Budapest)

   

Florian og Kevin Richter viste et imponerende hestenummer. De deltog ikke i konkurrencen om priser.

Der var to indledningsnumre, som ikke deltog i konkurrencen. Ud over Richters var det de ungarske håndstandsakrobater Rippel Bros., som optrådte på en platform der hang ned fra cirkuskuplen, elegant flankeret af elever fra Rippel Bros. Academy.

Ud over en række særpriser blev der uddelt følgende priser:

Guld til Nomuna Troupe (springbræt og håndvoltige) og Chinese National Acrobat Troupe (diabolo og jonglering med paraplyer). Sølv til Andrejs Fjodorovs (duer og hund), Duo Funcoholics (pole) og klovnetrioen Without Socks. Bronze til jongløren Stanislav Vysotskyi, the Vodyanik Group (luftnummer med en mand og fem kvinder), Duo Solys samt pole-duoen Adam Fehér og Benjamin Kassai.

   

Guldvinderne Chinese National Acrobat Troupe viste to numre: et hvor de jonglerede med paraplyer og et med diabolo. Nummeret med paraplyerne blev indledt med af artisterne dannede en menneskelig lotusblomst

Der var også guld til Nomuna-truppen fra Mongoliet. De viste to numre: springbræt og håndvoltige.

Duernes herre Andrejs Fjodorvs fra Letland startede sin internationale karriere hos Einar Trie i Cirkus Charlie. Han fik sit gennembrud hos Cirkus Arli i 2008, hvor udenlandske cirkusdirektører så ham og spottede hans helt enestående talent. I 2015 var han i det svenske Cirkus Maximum. Sølvmedaljen i Budapest er hans hidtil fornemste udmærkelse. En deltagelse i Monte Carlo-festivalen for nogle år siden gav "kun" en særpris.

Victoria og Konstantin fra Duo Funcolics viste et fremragende nummer i pole. De kommer fra Rusland. De blev belønnet med en sølvmedalje.

   

Det er sjældent at klovne løber af med en af de fornemme priser. Men det skete i år, hvor de 3 unger russere som kalder sig Without Socks fik en velfortjent sølvmedalje. De have fire fine og helt originale entreer. I den første opførte et kamera med selvudløser ikke helt, som de havde forventet. I den næste havde de sjov med et gulv, som spillede, når de steppede på det. I den tredje var to af klovnerne myg i kamp med den tredje klovn. Deres fjerde og sidste entre var en moderne musikalsk entre. Det ville være herligt, hvis Cirkus Arena ved lejlighed giver Jimmy Folco orlov og i stedet præsentere os for Without Socks.

Der var bronze til Stanislav Vysotskyi, der blandt andet bruger vrist og skinneben som afsæt for jonglering (ikke vist på foto) – noget jeg aldrig før har set.

Der var bronze til Vodyanik-truppen fra Rusland for et udsædvanligt og spektakulært luftnummer

   

Den fransk-cubanske håndstandsduo Duo Solys, som danskerne oplevede i Zirkus Nemo i 2016, fik en velfortjent bronzemedalje ved den netop afsluttede cirkusfestival i Budapest. Danskerne kan glæde sig til at gense Duo Solys i den kommende Nemo-forestilling.

Adam & Benjamin kommer fra Ungarn, og de fik bronze for deres nummer i pole.

Nedenfor fotos af et par andre numre, som er værd at nævne:

Bazan Sisters viste flot håndstand/hånd-til-hånd. De kommer fra Brasilien

Hametov family fra Usbekistan bestod af far, mor og en lille søn. De lavede et flot nummer i strapater (aerial straps). Der var dog ikke alle der brød sig om, at de tog deres lille søn med op i luften, og det kan nemt have kostet dem en medalje.

Fra finalen ved B-forestillingen

klovn.gif (1460 bytes)

16. januar 2018

Ny cirkusrejse til Budapest. Brian ”Briano” Behrendt, som lige har haft 17 gæster med til cirkusfestival i Budapest og nu er på vej med andre gæster til festivalen i Monte Carlo arranger også en forårstur til Budapest. Han skriver:

Cirkusrejse til Budapest marts 2018      

Jeg har flere gange med succes hjulpet gæster, som gerne vil på cirkusrejser i Europa, med praktiske ting såsom hotelbooking, billetkøb m.v.                                                                             

På marts-rejsen til Budepest bliver der afgang fra København den 15. mrts om med Norwegian og hjemrejse  den 18. marts med Ryanair. Du skal selv booke fly.                                                                                                                                                       

Vi skal se premieren på Richter-familiens cirkus, hvor man i 2018 bl.a. møder Caselly familien, klovnen Don Christian kendt fra Benneweis og Cirkusland Martin Lacey jr.’s rovdyrgruppe præsenteret af Raffo samt jongløren fra Kina Yoyo. I bygningen skal vi bl.a. se Steven Pedersen med søløverne og meget andet som Ikke er offentliggjort.

Det bliver en rejse med hotel inkl. morgenmadsbuffet og cirkusbilletter. Hotellet ligger centralt i forhold til cirkusbygningen, og der er bad og toilet på værelserne. Bus – metro næsten til cirkus.

Pris er pt. for enkeltværelse, cirkusbilletter til 2 forestillinger og tranfer T/R fra lufthavnen  1.800 kr. Ved overnatning i dobbeltværelse er prisen 2400 kr. pr. par. Hertil kommer prisen for fly. Med i prisen er frokostbuffet med drikkevarer fredag.

Hotellet kan opkræve en byskat ved hjemrejse. Denne er for deltagernes egen regning. For tiden ca. 1 euro pr døgn pr. person.

Cirkusbilletter gode pladser hvis I booker og betaler inden 1. februar 2018.                                          

Interesseret: så ring til Briano på tlf. 22 59 50 46

klovn.gif (1460 bytes)

14. januar 2018

Norske Cirkus Minimax stopper. Direktør Carl-André Hjelvik fra det lille norske Cirkus Minimax har besluttet sig til at stoppe. Han skriver:

Cirkus Minimax legger ned! Vi har dessverre besluttet å legge ned vårt minicirkus inntil videre. Grunnen er stadig økte utgifter og at det er vanskeligere å drive cirkus. Vi ønsker med dette å takke alle som har støttet oss i disse fem sesongene! Det har vært mye glede disse årene, men også en god del slit for å komme ut på veien i gledens tjeneste. Vi takker også alle artistene som har vært innom oss, og ikke mist vårt fantastiske publikum! Vi kommer kanskje tilbake igjen en gang i fremtiden.

Cirkus Minimax holdt pause i 2017. Og nu er det altså helt slut.

Cirkus Minimax 2016, hvor personalet bestod af Carl-André Hjelvik, klovnen Don Carlos, Ingrid Lone og Oliver Berdino.

Eneste cirkus i Norge i år bliver så det store Cirkus Arnardo og det mellemstore Cirkus Agora.

klovn.gif (1460 bytes)

9. januar 2018

Marianne Deleuran med i Danmark har talent. Det populære TV program starter en ny sæson op og sender første udsendelse 20. januar kl. 20.00 på TV2. Cirkusdirektør Marianne Deleuran og puddelhunden Bobby, begge fra Cirkus Mascot, er klar til audition. Følg med fra 20. januar og de følgende lørdage og se, hvordan det går dem.

Marianne Deleuran og Bobby er klar til audition. Foto: Cirkus Mascot

Dommerpanelet består i år af veteranerne Jarl Friis-Mikkelsen, Peter Frödin og Cecilie Lassen og debutanten som dommer Thomas Buttenschøn.

klovn.gif (1460 bytes)

9. januar 2018

Cirkus Big i København. Benjamin Breith skriver:

Velkommen i Cirkus Big’s nye eventyrlige lokaler på Nørrebro, hvor vi præsenterer et festligt og fornøjeligt familieshow for voksne og børn i alle aldre.

Cirkus Big startede i 1998, og har frem til 2015 haft hovedkvarter i Aarhus. Efter 18 gode år i det jyske, satte vi kursen mod København. Efter et par gode år med kontor på Østerbro, var tiden inde til et større sted, hvor vi kunne samle flere af vores

aktiviteter.

Vi har valgt Nørrebro på grund af dens mangfoldighed og det legende folkefærd, som præger bydelen. Efter at have oplevet Den Røde Plads (Nørrebrohallen) var vi

ikke i tvivl om, at vi var hjemme her. Pladsen er præget af børn, unge og ældre samt mange forskellige kulturer, som leger på kryds og tværs. Dette falder lige i vores ånd, og

derfor har vi valgt at leje kontor, lager, parkering og showroom lige ved denne plads.

Forestillingen er en comedy-galla med artisteri, trylleri, musik, jonglering og masser af klovnerier.

Vi byder på en intim oplevelse med kun 25 publikumspladser.

Oplev Klovnen Knud, Tryllekunstneren Andreas og Cirkusdirektøren Mr. Big i et show med 100% lattergaranti for både store og små.

Forestillingen er egnet for 3-12 årige + deres familie. (De voksne kommer naturligvis OGSÅ til at grine!)

Praktiske oplysninger

Forestillinger: 27. januar, 3. februar og 3. marts, alle dage kl. 11.00 + 13.00 + 15.00

Entré: 95 Kr. Pr. Person. Der kan købes billetter i forsalg på Billetto. Billetsalg i døren 30 min. før hver forestilling. Vi tager kontant, MobilePay og Visa-/Mastercard.

Adresse: Cirkus Big, Esromgade 15, opg. 2, 2 sal, lokale 2202, 2200 Kbh. N.

klovn.gif (1460 bytes)

5. januar 2018

Danske cirkus i 2018. Her er en oversigt i alfabetisk rækkefølge over de cirkus, som turnerer i 2018, samt en oversigt over optrædende i det enkelte cirkus. Mange af artistnavnene har før været nævnt her på siden.

Cirkus Arena: Landspremiere på Bellahøj den 28. marts. Forestillingen præsenteres af Patrick Berdino og rapperen Clemens. De medvirkende artister er Laszlo Simet og hans astronauter med deres Giant Semaphore, trapezakrobaten Alexander Lichner,

jongløren Juan Pablo Martinez, Pat Harrison og hans hot dogs, Laura Berdino med araberhingste, fodjongløren (antipodisten) Jan Navratil, Zhang Fan på slap line, Charmaine Berdino med spanske heste, klovnen Jimmy Folco, Rudi Althoff med Cirkus Arenas elefanter, Trio Angelis med russisk barre samt artister fra Bingo-truppen.

Cirkus Arli: landspremiere 1. april i Fløng. Blandt de medvirkende er ud over medlemmer af familien Arli Francesco Fratellini og Sarah Florees, begge med andre numre end i 2016 og 2017. Yderligere artistnavne er endnu ikke offentliggjort.

Martino & Co. Arkivfoto fra 2017

Cirkus Baldoni: landspremiere medio marts i Lyngby. Ud over direktøren René Mønster Baldoni og klovnen Danilo og hans kæreste Cindy medvirker illusionisten Kim Kenneth, Jessica Caveagna med sabelbalance, akrobaterne Mombasa Boys (med andre numre end i 2017), Kaya Janacek med rola rola, kaskadøren Freddi Steckel samt den musikalske klovn Eddie Janacek.

René Mønster Baldoni og løven Leonardo er et uundværligt indslag i Baldonis forestillinger. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Cirkus Krone: Premieredato ikke oplyst. Ud over Irene Thierry og klovnen Allando er navne på medvirkende endnu ikke offentliggjort.

I Cirkus Krone kan du blandt andet møde den elskelige klovn Allando

Cirkus Mascot: landspremiere 28. marts i Roslev. Ud over medlemmer af familierne Deluran og klovnen Gulio og hans familie er navnene på de medvirkende endnu ikke offentliggjort.

Marianne Deleuran og hende vovser er et uundværligt indslag i en Mascot-forestilling

Zirkus Nemo: landspremiere 18. april i Horsens. I forestillingen medvirker Søren Østergaard, håndstandsduoen Duo Solys, hula hop-stjernen Geraldine Philadelphia, superjongløren Mario Berousek og dukkeførerduoen Cabaret Decadanse.

Duo Solys er tilbage hos Nemo efter en sæson i svenske Cirkus Maximum

Cirkus Trapez: premieredato ikke oplyst. I forestillingen medvirker tre medlemmer af familien Chaves: klovnen Angelo Chaves, luftartisten Erica Chaves og rola rola akrobaten Kevin Chaves. Yderligere medvirker antipodisten Nathalie Enoch. Desuden optræder Bernhard Kaselowsky med sin elefant Ramboline samt med frieserheste, ponyer og æsler. Orkester under ledelse af Tino Aaby. Forestillingen præsenteres af den syngende sprechstallmeister Mathilde Gormsen.

Cirkus Trapez og Cirkus Arena er de to eneste cirkus i Norden, som fortsat har elefanter med i forestillingen. Hos Arena er der tre elefanter, hos Trapez en, som her ses sammen med sin ejer Bernhard Kaselowsky,

klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2018

DUBAL - Danske Ungdoms- og Børne- Artisters Landsforening, fortæller i et nyhedsbrev, at 10 nye cirkusklubber har set dagens lys i 2017, og endnu flere er på vej. Nordea-fonden bevilgede sidste år 3,86 millioner til at etablere nye cirkusklubber i Danmark, og DUBAL er i gang med projekter i flere danske kommuner. Målet er at der i løbet af de næste tre år skal etableres mindst 20 nye klubber rundt i landet. Med udgangen af 2017 var 23 cirkusklubber medlem af DUBAL. Se mere om DUBAL på www.dubal.dk og på deres facebook-side.

Dejligt at flere og flere børn og unge gennem cirkusklubberne får en sund og meningsfuld fritid. Alle oplever på den måde, at cirkus er noget godt, sjovt og positivt, og enkelte ender måske som artister.

klovn.gif (1460 bytes)

3. januar 2018

Nycirkuskompagniet GLiMT skriver i et nyhedsbrev:

GLiMT siger 1000 tak for et vildt jubilæumsår og ønsker et brag af et nytår!

GLiMT har i år 15 års jubilæum. Og selvom vi har haft fødselsdag har vi ikke ligget på den lade side.

I løbet af året har vi har haft premiere på tre forestillinger, repremiere på en fjerde og turné med en femte. Vi har samlet spillet 78 forestillinger på turné og hjemme i Tårnby - og 5.279 mennesker har i løbet af året været inde og se en GLiMT forestilling.

Fra GLiMTs forestillig Kran på Kastrup havn. Forestillingen spillede hen over 2 dage og blev iflg. GLiMT set af over 750 mennesker

Derudover har vi undervist workshops, vi har undervist valgfag i nycirkus i samarbejde med Tårnby Ungdomsskole, og vi har taget hul på et helt nyt undervisningsprojekt, der hedder Viden i Kroppen.

Det har været travlt, og spændende - og vi glæder os usigeligt meget til at fortsætte arbejdet i 2018!

GLiMT blev skabt i 2002 af Lars Lindegaard Gregersen og Camila Sarrazin. Du kan læse mere om GLiMT og om deres forskellige projekter her: www.glimt.info/da

Ingen danske cirkus vil finde et årligt tilskuerantal på 5.279 tilfredsstillende. GLiMTs forestillinger finansieres da heller ikke af entreindtægter, men gennem salg af forestillinger og tilskud af offentlige midler.

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2018

Bejublad julcirkus i Schwerin! Martin Lasson Berglund skriver:

Strax innan nyår begav jag och cirkusvännen Uno Karlsson, oss till Schwerin för att titta på julcirkusen där. Tyvärr finns de stora julcirkusarna bara nere i södra Tyskland med något undantag.

Vi blev båda positivt överraskade när det gäller programmet och helheten. Det är familjen Huppertz som satt samman produktionen och man har engagerat ett par artister av god klass, bla. truppen Federovi som reste med Cirkus Brazil Jack för ett par år sedan. (2011)

Man hade rest ett stort vitt förtält med vacker juldekoration med flera små bodar som sålde bratwurst, glögg och mandlar. Dessutom hade man tryckt program som fanns till försäljning. Programmet bjöd på följande:

Truppen Federovi på trampoline och räckakrobatik fr Ukraina. Miss Joana i luftakrobatik och hästdressyr fr Tyskland

Medlemmer af Federovi-truppen i trampolin. Alle fotos: Martin Lasson Berglund

Michael Badehose- tempojongör från Prag

Togni Brothers- jonglering med fötterna med varandra, från Italien

Togni Bros

Andy Ortmann- exotisk djurtablå från Cirkus Rolina i Tyskland (det är osäkert om detta nummer kommer att åka med till Rostock pga platsen är för liten för deras stalltält)

   

Andy Ortmann med exoter og zebraer

Clownerna Giuseppe, Gonzales och Charly - från Tyskland och skaparna av produktionen

Henry Quaiser- mastakrobatik, styrka och smidighet i ett, från Tyskland

Henry Quaiser i pole

Robin Lauenburger med sina ponnyhästar och stora hästar från Tyskland

Välspelande liveorkester- det fanns två familjemedlemmar som spelade hela tiden men under föreställningen fylldes det på med andra familjemedlemmar och som mest var dom 7 man stark. Dessutom var det mycket bra musik som spelades, ofta utan noter!

Ljussättningen vill jag också berömma då det var imponerande att se en sådan liten cirkus med ett sånt fantastiskt ljus som skulle kunna höra hemma på Cirkus Krone i Tyskland. Dessutom ett stort plus för det höga tempot i föreställningen. Jag kan förstå att ryktet spridit sig om att det är show man ska se då det rådit biljettrusning och föreställningen vi såg var utsåld, likaså kvällsföreställningen.

I Schwerin spelar dom tills den 3 december och sen flyttar cirkusen till Rostock där de spelar i ungefär 2 veckor.

Nu finns det ett unikt tillfälle att följa med på en dagstur och se föreställningen i Rostock den 27/1. Biljetter kan köpas av mig i förväg.

Anmälan och betalning senast 14/1, det finns möjlighet att hoppa i Kastrup vid fd Hilton hotell i Danmark.

Martin Lasson Berglund E-post antilop80@hotmail.com

klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2018

DET SKER I PARIS – Cirque PINDER presenterar ett gott familje-program med allt det som en familj med barn, små som större - kan önska sig:

RINGMASTER, i Frankrike kallad MR LOYAL leder publiken genom programmet:

SOPHIE EDELSTEIN har agerat som regissör, men vi saknade hennes storartade illusions-show med fem acrobatic dancers. Vi saknade också PINDER'S elefanter.

SANDRO MONTEZ framför säkert och med mæstria 6 siberiska kameler, 6 åsnor /æsler/ 2 zebror, 3 vackra hästar och - senare i programmet - ett muntert nummer med 6 hundar som villigt utför konststycken som är naturliga för dem.

SANDRO MONTEZ © Cirque Pinder

ZDENEK POLACH är ytterligt snabb tempo-jonglör, som behärskar - 7 bollar!

Zdenek Polach © Cirque Pinder

SWING URBANO /Eri och CARLOS/  utför hisnande akrobatik i kinesisk mast.

Swing Urbano © Cirque Pinder

FREDERIC EDELSTEIN framför sina 12 lejon/   lever/  2 hannar, 10 honor/, vita, vackra och lydiga - med brio.

Frederic Edelstein © Cirque Pinder

Under nedmontering av den cirkelrunda buren - ser vi VALERIY i vertikalt rep, ett nummer annars mest gjort av kvinnliga artister.

CLOWNS RAMPINS utför den kända skechen "LILLE BI, GIV MIG HONUNG/HONNING/   mot bakgrund av en mycket vacker och smakfull dekor.

Clowns Rampins © Cirque Pinder

TROUPE HABANA, är föreställningens höjdpunkt - dels ett räcknummer som utföres på samma höjd som flygande trapets, sedan i ett nummer med RYSKA GUNGAN, där dessa cubanska akrobater slungas högt upp - för att landa dels på "madrass" dels i toppen på en perch-stång, jag bemärkte särskilt den enda kvinnliga akrobatens prestationer!!

Cirque Pinder är i Paris fram till 21 januari

Cirque Pinder spiller i et gigantisk telt med plads til 5.000 publikummer. Det nuværende telt er fra 2017. I modsætning til tyske Cirkus Krone, der har et ovalt telt, har Pinder et rundt telt, og det gør, at der er langt fra sidste gradin-række og til manegen. Måske af denne grund har Pinder flere TV-skærme opsat i teltet, hvor man kan se, hvad der foregår i manegen.

DET SKER I PARIS!!!

Se mer: www.cirquepinder.com - på franska, en google-översättning kan hjälpa.

Plats:  PELOUSE DE REUILLY, metro Porte Doree, 75012 Paris.

........................   reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. januar 2018

Cirkus i Danmark 2017 på CD-rom. Hvis du er interesseret, kan du mod at betale forsendelsesomkostningerne lige som tidligere år få en CD-rom indeholdende alt det, som blev lagt på nyhedssiden og kalendersiden i 2017 samt en oversigt over optrædende i danske cirkus m.v. i 2017. CD’en indeholder også de årlige nyhedsoversigter fra 2000 og fremefter.

Send mig en e-mail, hvis du ønsker at modtage en kopi af CD-rommen.

klovn.gif (1460 bytes)

1. januar 2018

Hjemmesiden Cirkus i Danmark har haft knap 34.500 hits (besøg) i 2017. Tælleren kan ses nederst på den første side (den, hvor du vælger sprog). Tælleren registrerer ikke skift mellem de enkelte undersider eller deep-links til siden. Som tidligere år har besøgstallet været højst i cirkussæsonen.

Siden har mange læsere, som besøger den en eller flere gange om måneden. Adskillige hver weekend, fordi siden med nyheder normalt opdateres hver lørdag. Til de faste læsere kommer et stort antal, som i anden forbindelse falder over siden, herunder journalister, som foretager research. På nyhedssiden bringer jeg nyt fra den danske cirkusverden, herunder om danske artisters optræden i udlandet. Jeg omtaler også cirkus i nabolandene Sverige og Norge. Siden november 2006 har jeg tillige bragt omtale af cirkus i Paris, skrevet af min trofaste korrespondent Zarro Zarro. En særlig sidste-nyt side opdateres, hvis der er særlige nyheder siden seneste ugeopdateringer. Kalendersiden opdateres dagligt, hvis der er ændringer.

Ud over nyhedssiden og kalendersiden indeholder Cirkus i Danmark sider med historiske fakta om de enkelt danske cirkus, om cirkussamlinger og museer, om cirkuslitteratur på de skandinaviske sprog, om danske cirkusfamilier og om foreninger for cirkusinteresserede. Derudover findes der en underside med lidt længere artikler om cirkus. Klik her for at finde links til de omtalte undersider (findes et stykke nede på den side, der kommer frem).

 

29. december 2017

Året, der gik

Året, der gik, er en fast rubrik på nyhedssiden. Den er bragt ved udgangen af hvert år. Du finder link til tidligere års nyheder nederst på nyhedssiden.

Indledning

Det er ikke let at drive cirkus. Omkostninger ved levende underholdning som cirkus og teater er høje. Billetpriserne kan derfor ikke konkurrere med prisen for en tur i Biffen. Mange voksne mener desværre, at en cirkustur med ungerne langt fra må koste det samme, som når far og mor skal til koncert, i teateret eller se en af landets mange revyer.

Samtidig gør den stigende bureaukratisering det gumpetungt at drive cirkus. Der er regler, der giver både branche og kommunerne en række nytteløse, men tidskrævende opgaver. Eksempelvis er det svært at forstå, hvorfor et cirkus, der skal spille flere steder i en kommune, skal sende en ansøgning for hver enkelt spilleplads og ikke kan gøre det i en samlet henvendelse. Det udløser merarbejde for både cirkus og kommune. Et andet eksempel er reglerne om opsætning og nedtagning af plakater. De er forskellige fra kommune til kommune. Og fortolkes langt fra så liberalt, som når det handler om politikernes valgplakater. Visse kommuner er også grådige, når det handler om pladsleje. Der findes heldigvis også findes kommuner, der er glade for cirkusbesøg og gerne stiller en plads til rådighed, blot cirkus passer godt på den.

Hverken Cirkus Benneweis eller Cirkus Dannebrog turnerede i 2017. De øvrige cirkus gennemførte alle en sædvanlig turne, og de fleste melder om bedre besøgstal end i 2016.

Som sædvanligt var kvaliteten af forestillingerne i de danske cirkus god og publikum godt tilfredse med, hvad de så.

For niende år i træk fik de danske cirkus konkurrence fra DR Big Bandet og Muskelsvindfondens børneteaterforestilling Cirkus Summarum. Der er ingen tvivl om, at DR har været med til at flytte markedsandele væk fra de rigtige cirkus og over til Cirkus Summarum.

For andet år i træk lykkedes det med støtte fra private sponsorer at uddele Den Danske Cirkuspris.

Prisuddelingen fandt sted den 9. august i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre.

Kulturminister Mette Bock overrakte dansk cirkus- og artistverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, til Søren Østergaard fra Zirkus Nemo. Årets talentpris gik til AMoC (Akademiet for Moderne Cirkus) som anerkendelse af deres evne til at uddanne talentfulde artister med færdigheder, som kan bruges såvel inden for nycirkus som i klassiske cirkus og i teatersammenhæng. Prisen for årets bedste nummer tilfaldt Rafaella Honden fra Cirkus Mascot. En nystiftet indsatspris blev efter forslag fra Cirkusdirektørforeningen tildelt fhv. kulturminister Bertel Haarder, som efter at cirkus i mange år ressortmæssigt til stor skuffelse for branchen havde hørt under justitsministeriet tog cirkus ind under kulturministeriets vinger.

Årets forestillinger

I skolernes vinterferie havde CIRKUS KRONE forestillinger i Aarhus. BENNY SCHUMANN bød på mini cirkus i Helsingør Bycenter. CIRKUS MASCOT optrådte i Herning Centret og Aalborg Storcenter. CIRKUS BALDONI optrådte i Ishøj bycenter. JIMMY ENOCH producerede en forestilling for Rosengårdcentret i Odense. ISABELLA ENOCH viste vintercirkus i 6 jyske haller. Cirkusmuseet i Hvidovre bød på optræden af bugtaleren Preben Palsgård. Russian Cicus on Ice havde forestillinger i Musikhuset i Aarhus og i Operaen i København.

23. – 26. marts gæstede Cirque du Soleil Royal Arena i København med forestillingen Varekai.

Cirkus Arena

Cirkus Arena havde landspremiere på Bellahøj i København den 23. marts. DU MILLE FOR EN SUCCES skrev den "gamle" teater- og cirkusanmelder Rud Kofoeds om forestillingen og fortsatte:

Ih, du Millle for en forestilling. Lige til at blive glad i låget af, rigtig glad. Overordnet set er det egentlig mere en forestilling om cirkus end med cirkus, men artisteriet fornægter sig ikke.

Den iltre, unge djævelspilskonge Pierre Marchand og den modne ’verdensmesteren’ i håndstand Encho burde kunne holde enhver snak om cirkuskrise fra døren. Kors i ryggen, hvor er de gode ...

Pierre Marchand er ikke længere kun ung og håbefuld, men en ung, brændende fuldblodsartist, et topnummer – forestillingens bedste og mest overrumplende i al sin roterende herlighed. Glem al den snak om håbløse spindoktorer, her er mesteren!

Pierre Marchand. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det er Milles skyld alt sammen. Hun blev døbt Mille Gori i Rødding … Men det er som Motor Mille fra DRs Ramasjang, hun nu kommer med fuld drøn på og virkeliggør drømmen i Arena.

Hun er cirkusprinsessen. Det er Mille, der står for hele manegeeventyret med idé, manuskript og instruktion. Hun har lavet koreografien til de forfriskende, internationale dansepiger … Dertil har hun skabt en musik og den stribe letfordærvelige popsange, der gør eventyrforestillingen til en cirkusmusical...

Motor Mille alias Mille Gori. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Vi møder også den 65-årige franske 4. generationsjonglør Kris Kremo, der har vundet en sølvklovn i Monte-Carlo og var med i 40 års jubilæumsforestillingen forrige år ...

Kris Kremo. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Ud over Mille er der også en rigtig Cirkusprinsesse i historien, nemlig den smukke Laura fra Viborgenia med sine fuldblodsarabere. Hun er gift med Berdinos ældste søn Jackie.

Det var Laura som lille, der fik det største publikumsbifald. Hun dukkede op som en tro kopi i familiens yngste, Scarlet på 4, der præsenterede sine shetlandsponyer og dermed fik sin ilddåb i manegen.

Laura og Jackie Berdinos datter Scarlet. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Berdino-familiens kronprins Patrick, 25, prøver en helt ny rolle, nemlig som kaskadør sammen med sin fætter Oliver, 23. Det sker i et forrygende tempo og imponerende akkuratesse på og omkring et bord...

Fætrene Patrick og Oliver Berdino. Patrick er søn af Jackie Berdino og Oliver af Suzanne Berdino. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Det hele startede med ren magi – med Jidinis Magic Company’s spektakulære illusioner. Keryazov Brothers, franskfødte Angel på 17 og bulgarskfødte Radostin på 14, tilføjede moderne springrytmiske udfoldelser i talent-konkurrenceagtige dansemønstre. (De er vist nok sønner af håndstandsstjernen Encho.)

Den russiske Diana beviste, at det er en skrøne, at gravhunde ikke kan lære noget. Hendes seks mini-gravmænd kunne ’det hele’ i en sjælden charmerende synkronopdragelse.

Diana Vedyashkina og hendes små gravhunde. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Mod al blidheden i første afdeling stod Bøllerne fra Balladegade – rumænske Duo Costache – som en rå kontrast, hvor de sætter alt på et bræt, eller rettere en stang, der sågar kan rumme et ’dødshjul’ for enden. Så kan fruen muntre sig med at køre dødsdrom i det …

Den italienske repriseklovn Jimmy Folco har Buster Keaton som forbillede, men det hjælper lige fedt, når Mille hele tiden jager ham ud, fordi han ikke er med i historien. Det kæmper han tappert for at få ændret. Gæt, om det lykkes f.eks. med at få fire publikummer til at te sig i en musikalsk joke.

Hvis der manglede lidt svirp over 1. Afdeling, så er der til gengæld fuld drømmevaluta for penge i 2. Afdeling, der starter med, at vi må sluge et par kameler eller seks - undskyld, det er dromedarer - og nogle flotte, hvide lamaer til dessert. Det gør vi med glæde sammen med Rudi Althoff, der senere vender tilbage med sine tre afrikanske elefanter Jenny, Laura og Jungla, der kan deres kram.

Den russiske Ekaterina Karmashova ikke bare spinder som en kat, men danser og bevæger sig også som en, også når hun gynger under telttoppen.

Der er ikke mange store truppe, eller dyrt isenkram med i forestillingen. Det er mere på solistplanet, det foregår, men når man kan opleve stjerner som Encho og i udpræget grad publikumsmagneten Pierre Marchand, så gør det altså ikke så meget.

Encho. Sidst vi så ham i Danmark var i 2006. Nogle måneder senere fik han såvel publikumsprisen som en sølvklovn i Monte Carlo. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Jacob Boas Leitisstein var også til premiere hos Cirkus Arena 23. marts. Klik her for at se hans fotos fra forestillingen.

Midt på sæsonen afløste Bubber Motor Mille som sprechstallmeister, idet hun skulle optræde i Cirkus Summarum. Besøgsmæssigt var Motor Mille et større trækplaster end Bubber, og hun vendte da også tilbage i slutningen af sæsonen.

Cirkus Arena sluttede sæsonen 4. september i Roskilde.

Som tidligere år holdt Cirkus Arena vinterkvarteret i Årslev åbent i vinterferien, sommerferien og efterårsferien. Cirkusland, som det kaldes, bød på søløveshow, wild west-show, cirkusskole for børn, ponyridning, legeland, museum m.v. samt korte forestillinger i Cirkus Landino. Blandt de optrædende i sommerferien var klovnen Don Christian, kendt fra flere sæsoner i Cirkus Benneweis.

Cirkus Arli

26. marts havde Cirkus Arli landspremiere i Fløng.

Årets forestilling var en temaforestilling, kaldet Ship Ahoy, og foregik ombord på det gode skib M/S Arli. Som sædvanligt hos Arli var alt gennemført. Martin Arli var iført kaptajnsuniform, Bettina Arli en flot styrmandsuniform. Cirkustjenerne var iført matrosuniformer.

Første nummer i forestillingen var et fremragende kaskadørnummer med Alexander Arli og Francesco Fratellini. Nummeret var bedre end det i øvrig udmærkede kaskadørnummer, Patrick og Oliver Berdino viste i Cirkus Arena.

Alexander og Francesco. Alle fotos: Ole Simonsen, med mindre andet er nævnt

Dernæst mødte publikum lettiske Olga Makejeva med et flot nummer i en roterende ring. Hun var også hos Arli i 2007 og 2008 og hos Baldoni i 2005. Den gang var efternavnet Guseva.

Olga Makejeva

Sidste år var der nogle, som savnede Martin Arlis hyggelige tryllenumre. I år var han tilbage i manegen og fremtryller bl.a. guldfisk i en entre, der vist er ”opfundet” af Paul Arland. Dejligt at traditionen med hyggeligt trylleri nu blev taget op igen.

Martin tryller guldfisk frem

Det er ikke hver dag, man oplever havfruer, og slet ikke i en aerial ring. Men det gjorde man i årets forestilling. Havfruen kom fra Sydafrika og hedder Sarah Florees og er i øvrigt kæreste med Francesco Fratellini. Både Sarah og Francesco var også hos Arli i 2016, men med helt andre numre end i år. Det skal også med Arli i 2018.

Den sydafrikanske havfrue Miss Sarah

Havfruen blev afløst af et kort indslag, hvor Francesco vil fiske. ”Du må ikke fiske her,” siger Bettina Arli, og Francesco går så over i den modsatte side af manegen, lige som i den klassiske ”du må ikke spille her”-entré. Til sidst fangede Francesco en lille hund.

I et egyptisk tableau mødte man den dygtige ungarske antipodist Eva Varadi, der både kunne jonglere med hula hop ringe, bolde og cylindre og til sidst et kors med ild.

Eva Varadi

Eva Varadi var også med i det første nummer efter pausen. Donnerts Quick change, hvor hun sammen med gemalen Richard Donnert skiftede tøj med lynets hast.

Donnerts med lynkomklædning

Dernæst kom Francesco i manegen med en kiste, som viser sig at indeholde en dukke (hans kæreste Sarah). En fin entre, som ender med at han vrider rundt på sin kæreste, se foto.

Francesco og Sarah

Olga Makejeva var herefter tilbage i manegen med en entre i vertikal sejl.

Forestillings sidste nummer var de herlige musikalske klovne Martino & Co. I år med Martin Arli som dummepeteren i matrostøj, Alexander Arli som hvid klovn og Francesco som sidste mand i trioen. Alexander tilbød Martin 500 kr., hvis han kunne spille klarinet. Det kunne Martin ikke. Men det kunne Francesco, som Martin tilbød 20 kr. for at gemme sig under et bord og spille, medens Martin med klarinet mimede til. Den endte selvfølgelig med en festlig finale, hvor Alexander og Francesco spiller på trompet og Martin på trombone.

Martino & co.

I forbindelse med finalen hyldede Martin Arli sin mor Lotte Arli, som i 2017 kunne fejre sit 60 års cirkusjubilæum. Lottes debut i cirkus skete i 1957 i Cirkus Moreno. 14 år senere, i 1971, grundlagte hun sammen med sin mand Søren Arli (1935-2011) det lille Cirkus Arli, som lige siden har været på landevejene hver sommer.

60-års jubilaren Lotte Arli. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Jacob Boas Leitisstein tog en lang række fotos fra forestillingen. Klik her for at se dem.

Cirkus Arli sluttede sæsonen 22. august i Sengeløse. Som sædvanligt holdt de sig til Sjælland med Faxe Ladeplads som det sydligste spillested.

Lige som i 2014, 2015 og 2016 stod familien Arli fra midten november og frem til jul for H.C. Andersens julemarked i København. I år var julemarkedet flyttet til Nytorv. En langt bedre beliggenhed end i 2016, hvor de lå på Axeltorv.

Cirkus Baldoni

Cirkus Baldoni havde landspremiere på Cirkuspladsen i Lyngby den 21. marts.

Som noget nyt havde de i år stole på alle pladser, hvilket reducerede det samlede antal pladser på de to logerækker og de fem rækker på gradinnet fra 450 til 414.

Forestillingen blev som sædvanligt præsenteret af René Mønster Baldoni og hans løve Leonardo.

Som noget nyt havde Cirkus Baldoni i år musikalske klovne. Husklovnen Danilo havde nemlig fået bistand af den supermusikalske Eddie (Eduard Janacek), som publikum sidste år oplevede som jonglør og rola rola-akrobat. Mellem numrene i forestillingen forsøgte han også det klassiske jonglørnummer med at kaste 7 teskeer op i 7 glas. Det mislykkes gang på gang - for så at lykkes til allersidst i forestillingen.

Danilo og Eddie indledte forestillingen med musik på hhv. trombone og trompet, hvilket gik over i indledningen med alle artister i manegen, som hos Baldoni er en scene. Artisterne svingede med Dannebrogsflag og sang Happy Birthday. Cirkus Baldoni kunne nemlig i år fejre 15 års fødselsdag.

Første artistnummer var Emmanuel Zuma og hans 3 Mombasa Boys, som optrådte i pole. Dernæst så vi et elegant og charmerende nummer med dresserede katte, fremført af Fatime (Fatime Horwath) med bistand af ægtefællen Peytchev (Peytchev Plamen Metodiev). Også kattene så ud til at nyde nummeret.

Danilo og Cindy havde herefter en entre, hvor Danilo først prøvede med at skyde med pile og Cindy derefter forsøgte sig som knivkaster med en publikummer som skydeskive.

Dernæst kom Mombasa Boys igen i manegen, denne gang med et flot udført Limbo-nummer.

En af de fire Mombasa Boys med flot limbo-nummer

Sidste nummer inden pausen var Agnes og Roland Dittmars forrygende entre, hvor Roland finder en kæreste i et lille hus.

Roland ser en dejlig dame i vinduet i det lille hus

Den komiske entre med trampolinen, som er maskeret som et basebassin og med en 3-metervippe ved siden af, gør altid lykke. Hos Baldoni blev den udført af Mr. Jumping alias Peytchev Plamen Metodiev. Han har to gange før været hos Baldoni, men var ifølge programmet den artist, som publikum flest gange har bedt om at få lov til at se igen.

Vi havde set det før. Men Danilos version af Renée & Renatos gamle 80’er hit Save Your Love tålte godt gensyn. Entreen med gulvmoppen som paryk er vist egentlig opfundet af den schweiziske klovn Andre Broger, men måske bedre kendt i José Michels version.

Danilo ”synger” Renatos stemme i Save your love my darling, save your love 

Roland og Agnes Dittmar kom derefter tilbage med en opfølgning af deres første entre. Denne gang fandt den invaliderede Roland en lampe, hvis ånd gav ham 3 ønsker.

Maria Janacek havde derpå en entre i vertikal sejl.

Danilo og Eddie fik herefter assistance af Cindy i den musikalske klovneentre "Du må ikke spille her", hvor Eddie nåede at spille på mange forskellige instrumenter – endda på to trompeter på en gang - inden Cindy fik lov til at lægge hoved til ”Min hat, den har tre buler”. Se foto.

Sidste artistnummer var Mombasa Boys som dels sjippede, dels byggede imponerende menneskelige pyramider.

Mombasa Boys.

Slutnummeret var en slags danseentre med Danilo og René og derpå samtlige artister iført boksehandsker. Det gik over i finalen med Baldonis afskedssang ”Vi har været de bedste venner” og alle artisterne i manegen.

Grand Finale. Alle fotos: Ole Simonsen. Klik her for at se en række gode fotos, som Jacob Boas Leitisstein tog under forestillingen.

Teltsæsonen, hvor man traditionen tro holdt sig til Sjælland og Lolland-Falster, sluttede 30. august i Algestrup, men blev efterfulgt af et gæstespil i haller på Færøerne.

BALDONI´S JULECIRKUS havde i november og december forestillinger i 17 forskellige haller på Sjælland, herunder i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Desuden lavede de under navnet CIRKUS NISSESJOV en række institutionsforestillinger. Dog færre end tidligere år, da instruktionernes budgetter næsten alle steder er skåret ned som led i kommunale besparelser.

Cirkus Krone

Det lille Cirkus Krone havde landspremiere 17. april i Salten.

Cirkus Krone på cirkuspladsen i Salten. Foto: Ole Simonsen

Forestillingen blev indledt med, at den poetiske og lidt naive klovn Allando gik rundt og hyggesnakkede med publikum. Dernæst opdagde han, at det flød med plastikposer i manegen. Når han smed dem i skraldespanden, smed drilagtige kaniner dem straks ud igen. Allando fandt ud af at man kunne jonglere med plastikposerne, og til sidste regnede der ned over ham med plastikposter fra en lille kasse under cirkuskuplen.

Første artistnummer var Nedyalko og Veselka, der i mørke jonglerede med lysende sværd. Til sidst kom parrets 8 år gamle datter Yana ind manegen iført en art illuminerede sommerfuglevinger.

Den lille familie bliver afløst af Allandos elskede entre, hvor to ponyer vil spise med af hans æble.

Så kom Yana tilbage i manegen med hula hop som altid gør lykke, når det vises af en dygtig lille pige.

8 år gamle Yana. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Nu væltede 4 pirater ind i manegen. Det var de to tjekkiske Wolf-brødre med deres ægtefæller. De lavede flot og tempofyldt stigebalance, hvor de også viste deres evner som jonglører. Efter min mening forestillings bedste nummer.

   

Wolf-familien mestrer både stigebalance og jonglering. Fotos: Ole Simonsen

Første nummer efter pausen var Nedyalko med tallerkenbalance på illuminerede pinde. Bestemt ikke den i øvrigt alsidige artists bedste nummer.

Det er en tradition i Cirkus Krone, at Allando skal kæmpe med et farligt dyr. I år var det en elefant. Både små og store jublede over den naive Allandos mange påfund i den særdeles vellykkede entre.

Et klassisk Krone-nummer er nummeret med Allando og et farligt dyr. I år en elefant, som selv den mest ihærdige dyreretsaktivist vist ikke kan protestere mod optræder i et cirkus. Foto: Ole Simonsen

Næste nummer var Nedyalko og Vesalka med fin adagio-balance, hvor han stod i manegen, medens han på arme og skuldre bar Veselka i forskellige stillinger.

Derned kom Wolf-familien tilbage igen. Denne gang med flot og tempofyldt formationsjonglering.

Forestillingens sidste nummer var det ikke helt unge artistpar Alessandro og Christina Gillert. Først gik Christina på stram line. Dernæst fortsatte Alassandro på slap line, hvor han bl.a. kørte på ethjulet cykel, balancerede med Christina på ryggen og endte med at balancere på en stige, der stod på linen.

Alessandro Gillert kunne balancere på en stige, endda på slap line. Foto:Ole Simonsen

Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Alessandro og Christina Gillert valgte senere på sæsonen at stoppe. De blev afløst af den dygtige franske Chinese Pole artist Guillaume Peudon. Han er født i 1983 og dermed langt yngre end Gillert-parret. 

Guillaume Peudon

I forbindelse med en forestilling onsdag den 12. juli Cirkus Krone blev Irene Thierry udnævnt til æresmedlem af Danske Cirkusvenner. En hæder som blandt cirkusdirektører tidligere kun er overgået Haddy Enoch. Irene har stået i spidsen for Cirkus Krone siden 1984. Hun fyldte 70 i foråret og 2017 var hendes sidste sæson i ledelsen af Cirkus Krone.

Cirkus Krone spillede sæsonens sidste forestilling 3. september i Aarhus efter at have turneret i Jylland og på Fyn og Ærø. Det var Irene Thierrys sidste sæson som cirkusdirektør. Fra og med næste år tager sønnen Frank Thierry over. Det er dog stadig tanken, at Irene og Jan Allan alias klovnen Allando skal være med i forestillingerne.

Cirkus Mascot

Cirkus Mascot havde landspremiere i Roslev den 29. marts. Jørgen Lorenzen var med til landspremieren og skrev:

Daniel Deleuran præsenterer forestillingen – med et skæg, som er en prøjsisk krigsgeneral værdigt, og i år har han tillagt sig en frisure, som med garanti ikke er set før i hele Roslev og omegn. Hans speak er veloplagt og præcist.

Klovnen Gulio er jo efterhånden blevet en fast del af Mascots forestilling. Hans entreer er nye hvert år – de fleste i hvert fald. Og man nyder hans åbne ansigt og finurlige glimt i øjet. Han er en sand børnenes ven, og det bedste er, at manden ser ud, som om han er den, der morer sig allerbedst.

Efter Daniels velkomst viser Marianne sig i manegen med sin symfoni af hunde. Overraskende at se dem som åbningsnummer, men forklaringen er, at man har to hundenumre med – i hver sin ende af forestillingen.

Marianne Deleuran og hendes hunde er et helt uundværligt indslag i en Mascot-forestilling.

Derefter kommer Rafaela ind med hesten Amigo og hunden Indy.  Amigo vil på restaurant, men Indy blander sig. Og så er der lagt op til løjer, og naturligvis kommer Rafaela til kort, da hun vil opdrage til god bordskik.

Fodringstid for Rafaela Hondens tinkerhest

Og så er det tid til et flot rola-rola nummer. Latoya laver et rent, svært balancenummer. Det er for udenforstående svært at se, hvad der er det vanskeligste trick, men 4 brædder stablet op på gyngende ruller er jo altid imponerende.

15 år gamle Latoya er datter af Rafaela Honden og hendes mand Eric Zwart

Gulio har nu et intermezzo med en tam høne, som kan baske med vingerne på kommando. Den kan også lægge æg på bestilling, og naturligvis ender det med, at Gulio får et æg oven i hovedet.

Gulios søn Husik balancerer og jonglerer med ringe – større end dem, man sædvanligvis ser.  Og hans stil er ved at udvikle sig til den ægte artistattitude: sikker, men ikke selvsikker - stolt men ikke pralende, og selvbevidst, men ikke arrogant.

Ringenes herre Husik er søn af klovnen Gulio og luftakrobaten Tetyana

Ranco, Rocco, Rikki og Lille My. Sådan hedder cirkus Mascots 4 ponyer. Og nu er det deres tur. De bliver fremført af Daniel Deleuran. I år har de fine, grønne plumer, som passer fint ind i teltet og manegens farver, men som samtidig skærper opmærksomheden mod ponyerne. (En plume er en fjerprydelsen til et hestehoved).

Og der er flere dyr. Rafaela og Latoya fremfører en flok papegøjer. Det er underlige dyr, ikke kun på grund af deres farvestrålende fjerdragt. Men deres lyde er som en kommentar til det, der sker – en underlig gnæggende strubelyd, som kendere sikkert kan fortolke, på samme måde som man kan fortolke husdyrenes lyde. Papegøjerne kan balancere, gribe med næbbet, holde noget i næbbet, cykle på line og flytte og skubbe ting.

Gulio har herefter en entre med sin datter Juliya – et drømmespil, hvor Juliya er en ubevægelig dukke.

Gulio med datteren Juliya

Alfred og Luna er navnet på cirkus Mascots canadiske grise. De spiller bold, hejser flag, kører i rutchebane og går over forhindringer. De skal stimuleres kraftigt af Marianne Deleuran, men det, at de ikke vil eller gider og derfor må fodres med adskillige lækkerbidder, er jo en del af nummeret. Og jublen vil ingen ende tage, da en lille babygris gør sin entre.

Til en god cirkusforestilling hører et luftnummer. Her er det Tatyana, som laver akrobatik i en roterende ring, som er forsynet med to nedhængende ”gardiner”. Det er jo vanskeligt for ikke-akrobater at sige, hvad der er den sværeste øvelse at udføre. Men mon ikke det er tåhang, altså at hænge i ringen kun med fødderne?

Næstsidste nummer et forestillingens andet hundenummer. 8 hvide, sibiriske hyrdehunde præsenteres af Rafaela, ligeledes i hvidt. Nummeret et æstetisk og flot. Hundene virker glade, afslappede og yderst velholdte, og til slut agerer de næsten som heste, da Rafaela kalder dem sammen og beder dem om at stå på bagbenene. Steigerhunde! Det er et stærkt nummer – og et bevis på, at dyrenumre er og skal være en integreret del af cirkus.

Rafaela Honden og hendes flotte hvide schweiziske hyrdehunde

Slutnummeret er det før sete klovnenummer, hvor klovnen Gulio inviterer 4 mænd i manegen til stoleleg, som jo ender med, at stolene tages væk og de 4 aktører holder hinanden i balance. Med sin afvæbnende humor får Gulio de medvirkende til at slappe af, så de også får morskab ud af det.

Klik her for at se flere fotos fra Mascots forestilling.

Cirkus Mascot sluttede sæsonen 24. september i Glyngøre. Juli måned tilbragte de lige som i 2015 og 2016 som ”free attraction” i Sommeland Sjælland.

Ud over efterårsferieforestillinger i Bytorv Horsens i uge 42 viste de i nogle weekender før jul en ca. 30 minutter lang forestilling i en række Plantorama-centre.

Zirkus Nemo

Fra 26. april, hvor der var landspremiere i Horsens, og frem til 16. september besøgte Søren Østergaard i et antal byer med sit Zirkus Nemo, som han kalder Danmarks eneste voksencirkus. Hvor de øvrige cirkus har mange endagsbyer, ligger Zirkus Nemo normalt mindst 5 dage på en plads og har aldrig forestilling søndag og mandag. Derved bliver arbejdet med at flytte teltet mindre stressende end i de øvrige cirkus.

Rud Kofoed var til premieren i Horsens den 26. april og skrev bl.a.:

Hvis kravet til Zirkus Nemo er, at det ikke bare skal være underholdende, men kalde på et højlydt engagement, det bedste af det værste og nogle af de kvalitetsmæssigt højst rangerende artister, så er det lige før de højst mulige seks stjerner for en topforestilling er for lidt i år. For hvor er det gungrende godt.

Bager Jørgen er tilbage i en overrumplende topform og helt ude af manchetten, når han lader sin Black-and-White-wienerstang danse sig til døde med en chokoladetrekant - og tilmed påfører sig selv et helvedes besvær med at få Black-and-White-stangen oversat til engelsk for, hvordan kan man lige det?

Et folkekrav: -Uden Bager Jørgen intet Zirkus Nemo! Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Bager Jørgen er blevet kult. Det er et folkekrav, at han er der. Kort sagt: Uden Bager Jørgen - ikke noget Zirkus Nemo! Basta!

I Zirkus Nemo bliver vi mere end nogensinde udsat for Zirkus for Voksne. Dels er det forestillingens titel, men understreges samtidig med Volmer Sørensen-testen. Den afslører, at publikum er så bedaget, at det ved, hvem Volmer var...

Artisterne i Nemo er kendt for at være i topklasse. Det gælder også i denne sæson. Dem, vi har set før - også i større og andre sammenhænge som eksempelvis i Arena og Benneweis - er kun blevet bedre.

Hvad angår de ukrainske sportsmestre i Crazy Flight er det lykkedes Søren Østergaard at inspirere dem til at vende tilbage med en helt ny entré ud over deres banebrydende signaturnummer. Verdenspremieren overværede vi i måbende begejstring ved Horsens-premieren. De fire femdobbelte guldvindere i sportsakrobatik er vildt suveræne og så geniale, at deres entréer kommer til at stå som eksempler på den menneskelige krops formåen. Det er moderne klassicisme, så det fløjter og rejser de små hår på ryggen.

   

Tv: I det nye nummer optræder Sergey Sakun og hans Crazy Flight med russisk barre. Th: Crazy Flight med deres gamle nummer. Fotos: Rud Kofoed / Ajour Press

Den 11. maj fylder Søren Østergaard 60 …

Søren Østergaard kan allerede nu præsentere sin første, store fødselsdagsgave: En 'hjemmehjælper'! Det er en ældre - et år ældre - skuespiller og kollega: Michel Castenholt, der nu endelig får lov at udleve sin drengedrøm om at blive cirkusklovn. Han tog tilløb som vikar-praktikant i tre dage i 2015, hvor han og vi publikummer også første gang så Crazy Flight folde sig flyvefærdige ud. Det gjorde kun drømmen mere påtrængende.

 -Jeg har en klovn, jeg i den grad skal af med! - siger Michel Castenholt.

Det kommer den debuterende klovn allerede fra forestillingens start, hvor han gør sin klovneentre: - Hvor fanden er børnene? Jeg gider ikke optræde for det her plejehjem...

Skuespilleren Michel Castenholt får et gennembrud som Søren Østergaards nye makker. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Men om han kan? Mon ikke! Bingo - både som illusionist, magiker, Hamsternes Dronning Jytte Nielsen og ikke mindst, da han sammen med Søren Østergaard giver begrebet andespil en helt ny betydning. De to er som siamesiske tvillinger, hævde de – og mon ikke. Se billederne, hvor de sætter deres hjerner på spil! Og meget, meget mere.

Michel og Søren som klovnerne Pip og Pop

Sammen med Castenholt kan vi fortsat nyde den allestedsnærværende Laura Kvist Poulsen, der er skuespiller, kendt fra flere film og ikke mindst tv med bl.a. ’Krysters Kartel’, ’Live fra Bremen’, ’Forbrydelsen’ og ’Anna Pihl’.

Hun er lige så fin og rapkæftet i manegen, som hun er kendt for at være blid, men bestemt og effektiv udenfor i nærmest enhver sammenhæng. Som den topmagiske Sannie giver hun den bogstaveligt talt hele armen i manegen. Fanden til ballade, da hun skal finde den igen! Om det lykkes? Vi siger det ikke ...

Men lad os først dvæle ved det, der er værd at blive i teltet for: Englænderen Ingo Stiebner og hans søløve Lappy. Det er et verdensnummer, hvor dyr og menneske smelter sammen i en symbiose af skønhed. Det ser virkelig ud, som om Lappy elsker at danse med sin domptør – og omvendt. Ren nydelse.

Ingo Stiebner og søløven Lappy illustrer, hvordan menneske og dyr bliver et... Det er en fornøjelse at se parret folde sig ud. Lappy gik i øvrigt på pension med udgangen af sæsonen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Ligesom Stiebner med sin søløve kan den spanske jonglør Picaso Jr. få sine bolde og tallerkener til at gøre, hvad han beder dem om. Nu lever især boldene også i farezonen, for dem ordner han med mundkraft, mens tallerkenerne lever et udsvævende liv over publikums hoveder. Det er så elegant og charmerende afleveret, at man fornemmer det smækfyldte telts totale overgivelse. Cirkuslivets Picaso matcher på den måde kunstnerverdenens.

Picaso Jr. er søn af den legendariske jonglør El Gran Picaso, der også har oplært ham. Fanden forstå, at Junior knapt turde gøre sin entre i manegen efter sin berømte far, for han har i den grad arvet hans talent og lært hans færdigheder til perfektion. Men det siger noget om respekten for faget.

Picaso Jr. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Kendte personager som Målermanden Heine Heine Heinesen er heller ikke til at holde nede med sine vildt overraskende snapmålinger … Hentehårsartisten Lesley Boye Møller, kan sætte håret op til både Lillebæltsbroen, Triumfbuen, Grækenland og sukkerfabrikken fra hans barndomsøer Lolland-Falster er i helt forrygende form.

Smadremanden – også fra Lolland-Falster – har til gengæld kun lige tid nok til at stikke næsen inden for i sin gennemsavlede netundertrøje at minde lorte-Horsens om, at de kan rende ham et vist sted, for han er blevet så kult, at det har startet en helt bevægelse, der optager ham så meget, at han ikke gider optræde i det lorte-cirkus mere. Fanden tage ham – ud over det, han allerede har gjort.

Alle disse oplevelser glider ned som en forførende Aphrodite Cocktail for både øjne og ikke mindst ører. Orkestret ’Frans Baks Nye Drenge’ med den harmonikaspillende kapelmester Øyvind Ougaard i spidsen er ren magi og lige så genialt som resten af forestillingen, der således med rette kunne bære overliggeren: En musical om menneskets fald og storhed.

Takket være orkestret Frans Baks Nye Drenge har Nemo udviklet sig til at være en utraditionel og genial musical med harmonikavirtuosen Øyvind Ougaard i spidsen som kapelmester. Han er overrumplende god og gør det svært at sidde stille på rækkerne. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press. Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Zirkus Nemo sluttede sæsonen 16. september i Odense. Trist nok afgik en af de medvirkende artister Picaso Jr. ved døden den 24. september, kun få dage efter at have sluttet engagementer hos Zirkus Nemo. Han blev kun 47 år.

Cirkus Trapez

Cirkus Trapez havde premiere i Kolding den 12. april og tunerede derefter i Jylland og på Fyn.

Det var Cirkus Trapez sæson nr. 2 på de danske landeveje. Artistmæssigt var forestillingen er bedre end sidste år. Isabella Enoch Sosman havder også opgraderet hele sit set up: der var levende musik og hun har engageret en erfaren sprechstallmeister.

Musikken stod Tino Aeby for. Han var i nogle år kapelmester hos Cirkus Dannebrog, hvor han havde 8 musikere i sit band. Hos Trapez måtte han nøjes med tre. Men resultatet er blevet overraskende godt og på niveau med, hvad man oplever i det langt større Cirkus Arena.

Som sprechstallmeister havde Isabella engageret Judy Glosted, der i flere sæsoner var sprechstallmeister hos Benneweis.

Efter nogle års pause fra cirkuslivet var elegante og velsyngende Judy Glosted i første halvdel af sæsonen tilbage i cirkusverdenen som sprechstallmeister.

Med 550 pladser i teltet er Trapez en noget mindre forretning end Benneweis og Dannebrog, og økonomien tillader ikke, at man hyrer stribevis af topartister. Men mindre kan også gøre det, og publikum virkede veltilfredse med de artister, Isabella har valgt: den alsidige spanske Jackson-familie, de to unge tyske luftartister Seraina og Michelle samt klovnen og jongløren Marc Dorfner. Samt selvfølgelig Bernhard og nogle af hans dyr: heste, ponyer, kameler og elefanten Ramboline. Andre af Bernhards dyregrupper var udlejet til andre cirkus.

Forestillingen blev indledt af repriceklovnen Marc Dorfner, der tændte for en radio, som det hele så strømmede ud af. Efter Judy Glosteds velkomst fremviser Bernhard Kaselowsky 6 friesereheste. Det var ganske unge heste, og unge heste er tit magre. Selv om der ifølge en dyrlæge ikke var tale om vanrøgt, udløste de magre heste en shitstorm, og nummeret udgik efter få uger.

I den oprindelige version af forestillingen blev Frieserne afløst sorte ponyer.

Næste nummer var et flot luftnummer med Seraina og Michelle, som sjællænderne oplevede sidste år i Cirkus Arli. På grund af en skade udgik den ene af dem senere på sæsonen af nummeret.

Seraina og Michele , som sidste år var hos Cirkus Arli, viste et flot trapeznummer

Derpå havde Marc Dorfner en fin og original klovnereprice, hvor han brugte en lang ballon som bue. Altid herligt at se en klovn lave noget, man ikke før har set.

Det må gøre ondt at blive hejst op under teltkuplen, medens man hænger i året. Men det klarede Fina Micaelo Jackson, samtidig med at hun jonglerede med fakler og senere er hængt op i spagat. Hendes mand Mr. Jackson havde derefter en klovnereprice, hvor han sagde sjove lyde og senere boksede i slowmotion med en tilskuer.

Han blev afløst at Marc Dorfner, nu som jonglør med både ringe og køller. Til sidst jonglerede han stående på en fritstående stige.

Derefter kom Mr. Jackson tilbage med en komisk entre, hvor han kæmper en fortvivlet kamp med en mikrofon, medens han sang ”My Way”. Ideen med mikrofonkampen stammer vist nok fra den legendariske George Karl, som danskerne oplevede på Plænen i Tivoli i begyndelsen af 1990’erne. Kombinationen med at synge ”My Way” under slagsmålet med mikrofonen husker mange danskere sikkert fra Cirkus Dannebrog 2012, hvor Cesar Dias væltede teltet med nummeret. Der var dog ikke tale om, at Mr. Jackson har hugget nummeret fra Cesar. Tvært imod. Papa Jackson er nemlig Cesar Dias onkel og har oplært Cesar Dias og lavet hans rekvisitter. Og ganske som sin nevø lægger Mr. Jackson teltet ned med nummeret.

Første nummer efter pausen var et balletindslag, som gik over i 17-årige Lara Jacksons jonglørentre, hvor hun sad på en høj monocykel og med foden kastede kopper og tallerkener op på hovedet med sin tvillingebror Marco som assistent.

Nogle cirkusgængere mener, at der skal være en eller flere elefanter med i en god cirkusforestilling. Hos Trapez var det Bernhard Kaselowskys elefant Ramboline.

Elefantnummeret blev afløst af en hula hop entre med Lara Jackson og Seraina. Afslutningsvis blev de hejst op under teltkuplen, medens de roterede med deres ringe.

Næste nummer var en kombination af kameler i manegen og et luftnummer med Michelle i tissue. Udført medens Judy Glosted samg ”Smile” for Marc Dorfner. Isabella Sosman gør altid meget for at kombinere forskellige artistdiscipliner og skabe den slags kombinationsnumre, der passer fint til rammerne i hendes cirkus.

Judy Glosted og Marc Dorfner

Efter en kort reprice med Marc Dorfner kom forestillingens sidste nummer: Jackson-familiens imponerende kunstcyklistnummer Mr. Jackson viste artisteri højt oppe i de øverste sværhedsgrader – også når han kørte rundt med moderen og de to børn.

   

Fotos fra Jackson familys kunstcyklistnummer. Sidste år var de hos Cirkus Olympia i Sverige

Klik her for at se flere fotos fra forestillingen.

Senere på sæsonen kom Bernhard Kaselowskys ko-gruppe med i forestillingen. De havde været lejet ud til finske Cirkus Finlandia, som efter er stykke tid sendte nummeret hjem, da det ikke svarede til deres forventninger.

Sæsonen blev ikke helt let for Cirkus Trapez. Ud over beskyldningerne om vanrøgt at dyr var der dyr, der stak af, kollaps af gradin mv. Midt på sæsonen forlod såvel sprechstallmeisteren Judy Glosted som marketingschefen Louise Mandrup Cirkus Trapez. Og værst af alt: skuffende besøgstal i en del byer. Sæsonen sluttede 28. september i Tommerup, dog med en ”seniorforestilling” i Vojens den 30. september med sangerne Kisser og Søren og det syngende postbud Henning Vad blandt de optrædende.

Andre forestillinger

År tilbage kunne man opleve artistoptræden i mange forlystelsesparker. Men det er desværre historie.

Katja Schumann har indrettet en cirkusgård lige uden for Løkken, hvor hun i sommermånederne og frem til begyndelsen af oktober viste korte forestillinger.

I skolernes efterårsferie optrådte CIRKUS MASCOT i Bytorv Horsens. CIRKUS ARENA producerede en forestilling for Kolding Storcenter. CHARLIE OG BINALTO fra Cirkus 3 optrådte i Frederiksbergcentret. På Cirkusmuseet i Hvidovre mødte gæsterne klovnen og multiartisten Benny Schumann.

Benny Schumann var også en af stjernerne i Wallmans nye dinnershow ENTOURAGE, som havde premiere i Cirkusbygningen i september. Han optrådte med sit tallerkenjonglørnummer, som han allerførste gang viste hos Schumann i Cirkusbygningen i 1967. Som den eneste af premiereaftenens optrædende blev Benny belønnet med stående applaus. Min sidedame nægte at tro mig, da jeg fortalte at Benny var 72 år og dermed aldersmæssigt kunne være far eller bedstefar til en stor del af de øvrige medvirkende.

Benny Schumann. Foto stillet til rådighed af Wallmans

Året, der gik, er en fast rubrik på nyhedssiden. Den er bragt ved udgangen af hvert år. Du finder link til tidligere års nyheder nederst på nyhedssiden.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. december 2017

Magi og artister i svensk tv. Nytårsaften 21:45 - 22:30 sender svensk SV1 udsendelsen
En magisk aften med Robert Bronett. Forestillingen er fra november 2017 og blev vist under navnet "MagicXmas".

Næsten samtidig, 21:30 - 22:30, sender svensk SV2 en udsendelse om Circo Aereo, som er en international cirkusgruppe fra Finland. I anledningen af Finlands 100-års jubilæum var gruppen i samarbejde med Finlandsinstituttet i Stockholm og Riksteatern på turné i Sverige. Her ser vi dem i en indspilning fra Södra teater i oktober 2017.

 klovn.gif (1460 bytes) 

29. december 2017

Lærersønnen som blev præst som blev lærer. Jørgen Lorenzen, Ulstrup, fylder 75 år den 3. januar

Jørgen Lorenzen

Jørgen er født og opvokset i Middelfart, hvor hans far var førstelærer på en landsbyskole uden for byen. Allerede som barn var han tosset med cirkus. På vej til skole passerede han den daværende cirkusplads i Middelfart. Jørgen husker en dag, hvor Cirkus Moreno lå der, og han hjalp med at hente heste på stationen m.v. i stedet for at gå i skole. Om aftenen var han lidt urolig for, hvad hans far ville sige. Men far havde forståelse for, at et cirkusbesøg kunne være sjovere end skolegang.

I 1959 tog Jørgen Lorenzen realeksamen fra Middelfart Realskole og blev trafikelev hos SAS - i Tirstrup og Århus. Efter er år fandt han ud af, at han hellere ville have en anden uddannelse, og han startede på Fredericia gymnasium, hvorfra han blev student i 1963.

Derefter gik turen til Århus, hvor han indskrev sig som stud.theol. på universitetet. Et studium, der bestod af 1/3 sprog, 1/3 historie og 1/3 filosofi lød spændende. I 1971 blev Jørgen så cand.theol. I studietiden havde han egentlig ikke særlige planer om, hvad uddannelsen skulle bruges til. Men næsten alle ledige stillinger for teologer var præstestillinger (den gang var der adskillige ubesatte præstestillinger). Efter råd fra biskop Højrup i Århus søgte han stillingen som sognepræst i Hvorslev-Gerning pastorat. Han fik stillingen og havde gode år i Hvorslev. Han var dog aldrig sikker på, om et præstekald skulle være hans slutstilling, så han læste bifag i dansk og blev i 1974 cand. mag. i kristendomskundskab og dansk.

På grund af et dødsfald blev der i 1976 med kort varsel en ledig stilling på Randers statsskole. Den søgte Jørgen, og i august 1976 forlod han Hvorslev sogn og blev gymnasielærer. Et job, han beholdt til han gik på pension. Og endda lidt længere, da i nogle år havde vikariater m.v. Han vikarierer også for forskellige præster, for tiden i en ledig stilling i Andreas kirke i Randers.

Samtidig med jobskiftet købte Jørgen det hus i Ulstrup, han fortsat bor i. I 1978 besøgte Cirkus Dannebrog Ulstrup, og det gav Jørgens interesse for cirkus et boost. Da han om morgenen kom på pladsen manglede de folk og tilbød ham løn for en dags arbejde. Desværre skulle han jo i skole og passe lærerjobbet. Men kontakten med Cirkus Dannebrog var etableret, og fra 1981 og ca. 10 år frem arbejdede han i sine sommerferier hos Dannebrog. Det tætte forhold til familien Enoch består stadig, og de har brugt Jørgen som konsulent ved pressemeddelelser, programtekster m.v.

I 1987 udgav han bogen Rundt om cirkus og i 1991 bogen Hvad er cirkus? Begge skrevet med støtte fra Anders Enevig, hvis indsats omkring cirkus og folkemindehistorie Jørgen altid har været dybt betaget af. Jørgen har også skrevet mange cirkusfaglige artikler i tidsskrifter og dagblade og produceret dokumentarfilmene Mellem gråd og latter – en film om cirkusklovnen (2002) og Agnete Louise Enoch – et liv i cirkus (2005). Han drømmer i øvrigt om at lave yderligere en dokumentarfilm om den danske rovdyrdomptør Carl Mundeling.

Jørgen Lorenzen holder mange foredrag om cirkus på højskoler og i andre folkelige sammenhænge. På den runde dag finder man ham i hjemmet i Ulstrup.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. december 2017

Bingo til Arena. Cirkus Arena har suppleret listen over de optrædende i den kommende sæson med Bingo-truppen. Bingo-truppen er artisttrup fra Bingo Circus Theatre i Kiev, Ukraine. Truppen fik en bronzeklovn i Monte Carlo i 2003. Bingo Circus Theatre har siden leverer større eller mindre artisttruppe til en lang række cirkus. Der er tale om unge all-round uddannede artister, der uden at være verdensstjerne kan lidt af hvert og som fylder godt i en manege. I 2014 var 5 artister fra truppen med i Cirkus Dannebrogs forestilling, hvor de viste håndstand, hånd-til-hånd, adagio-akrobatik og hula hop.

Jeg går ud fra, at Bingo-artisterne hos Arena skal erstatte den ballet, Arena har haft med de senere år.

Tre af artisterne fra Bingo-truppen. Foto fra Cirkus Dannebrog 2014

klovn.gif (1460 bytes)

28. december 2017

Filmmusicalen 'The Greatest Showman' havde dansk premiere i juledagene. Den følger showkongen P.T. Barnums farverige liv i 1800-tallets New York. I foromtalen står der bl.a.:

”Da Barnum narrer banken til at låne ham penge, åbner han et museum, hvor folk kan komme og se alle landets særlinge samlet på samme sted. Disse inkluderer Den skæggede dame, Den irske kæmpe og Verdens tungeste mand.

En snobbet anmelder bruger ordet ”cirkus”, da han skriver om sin misbilligelse for museet. Barnum tager ordet til sig og skaber et succesfuldt show med sang, dans og trapezkunst.

Sangene synges live og er skrevet af mændene bag det tidligere musical-hit La La Land. Hugh Jackman har erfaring med musicals fra sin Oscar-nominerede præstation i Les Misérables, mens Zac Efron både sang og dansede i High School Musical-filmene.”

'The Greatest Showman' må ikke forveksles med musicalen Barnum, som også er baseret på den amerikanske showkonge Barnums liv og har tekst og musik af hhv. Michael Stewart og Cy Coleman. Den spillede i 2 år på Broadway og fik også succes i London og blev senere sendt på turne. I den engelske udgave spillede Michael Crawford, som senere blev berømt som The Phantom of the Opera, hovedrollen. BBC optog forestillingen, som senere er udsendt på dvd. Melodien til sangen Join the Circus er blevet en klassiker i cirkussammenhæng.

klovn.gif (1460 bytes)

26. december 2017

Cirkus Trapez 2018. Cirkus Trapez har tidligere fortalt, at såvel 21-årige Erica Chaves som hendes bror Kevin Chaves er med i den kommende forestilling. Erica i tissue og Kevin med rola rola. Nu har de offentliggjort, at forestillingen byder på endnu et medlem af Chaves famlien: klovnen Angelo Chaves, som sikkert er far eller onkel til de to unge.

Klik her for at se et slide/video-klip fra nogle af hans entreer, blandt andet den kendte dirigententre med ”musikere” fra publikum og film-entreen.

Yderligere er Cirkus Trapez glade og stolte over at kunne offentliggøre at de lige som i 2017 får Tino Aeby med hans live orkester med på tur. I 2017 var der tale om en særdeles velspillende trio.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. december 2017

Zirkus Nemo har tidligere fortalt, at de medvirkende artister i 2018 ud over Søren Østergaard er håndstanduoen DUO SOLYS, hula hop-stjernen GERALDINE PHILADELPHIA og superjongløren MARIO BEROUSEK. Nu oplyser de, at der bliver endnu et nummer: CABARET DECADANSE. De skriver: Denne dejligt dekadente dukkeførerduo har optrådt i de prisvindende shows La Clique og La Soirée. Helt i vores ånd henvender deres flotte, frække og flabede dukker sig overhovedet ikke til børn, men til et (vel)voksent publikum, der sætter pris på overdådige kreationer og overraskende humor – og hvem gør ikke det?”

Cabaret Decadanse var også inde i flere runder af årets udgave af natcabareten ved Aarhus Festuge som dukkeførere med dansende skeletter og som fabelvæsener. Jørgen Lorenzen skrev: ”Tilsyneladende kunne artisterne også synge. Sangen virkede ikke som play back.

Cabaret Decadanse. Foto fra Aarhus Festuges natcabaret. Fotograf: Martin Dam Kristensen

klovn.gif (1460 bytes)

23. december 2017

Et dødsfald. Klovnen Julius, hvis borgerlige navn var Allan Julius Nielsen, afgik ved døden er par dage inden jul. Han var uddannet på Akademiet for utæmmet kreativitet i København og L`Ecole de Cirque Carrè Sylvia Montfort i Paris, Frankrig, samt diverse kurser i Belgien og England.

Julius. Foto: Lise Kokholm

Han havde artistens charme og gadegøglerens frækhed, når han i manegen optrådte cirkusdirektør, tryllekunstner, klovn samt jonglør m.m. Undertiden sammen med sin klovneven Bubblz, som har klovnens utrolige charmerende uvidenhed, når hun er i manegen eller på scenen optræder som klovn samt ballon og sæbebobbelkunstner m.m.

I mere end 25 år havde Julius optrådt over hele landet, fx med forestillingen "Alle Tiders Sjow", hvor Julius på sin egen måde præsenterede et unikum af smukke klassiske traditionelle cirkusnumre såsom klovneri, magi, jonglering samt ballondyr i en nutidig indpakning.

Hans Cirkus Julius har også optrådt med sit klovneshow på festivaler i Grønland, Ungarn, Holland, Sverige, Frankrig, Tyskland, Finland, Polen, Irland, England og Azorerne.

Julius var kendt som et utroligt hjælpsomt menneske, der har hjulpet mange andre klovne i deres opstart.

Fra forestilling med Julius. Foto: Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden