nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 17. August 2019

Opdateringerne dækker denne gang perioden 10. til 16. august. Næste opdatering lørdag 24. august. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 16. August

16. august 2019

La Soiree i Aalborg. I aften har La Soiree verdenspremiere i Aalborg på deres helt nye show. Vores trofaste cirkuskender, cirkusfan og anmelder Jørgen Lorensen er selvfølgelig blandt premieregæsterne. Fra lørdag 17. august sidste på dagen kan du læse hans omtale af forestillingen på sidste nyt-siden.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. august 2019

Cirkus Krone. Familien Thierrys lille jyske Cirkus Krone har i år for første gang i mange år ikke haft deres sædvanlige sommerturne. De kun været aktive i februar, hvor de spillede i Musikhuset i Aarhus, samt 5 dage i forbindelse med Randers festuge.

Cirkus Krone i Randers. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

Jørgen Lorenzen så forestillingen ved Randers festuge 14. august kl. 10.15 og skriver:

Cirkus Krone er tilbage i bybilledet! I det mindste en uges tid – i Randers festuge.

Der var to forestillinger den 14. om formiddagen. Og en stor overvægt af børn, der deltog med liv og sjæl. Cirkus Krone står i et generationsskifte. Irene Thierry præsenterede. Alt var som i gamle dage. Men det var det så alligevel ikke, for man mærker, at Frank Thierry langsomt træder nye spor. Hans underfundige, men smittende humor og hans sproglige veloplagthed slår igennem og er i høj grad med til at gøre Krone til Danmarks hyggeligste cirkus. Dette slogan er det ene af to selvbetegnelser. For cirkus Krone er også: Cirkus med hjerte.

F.eks. konstaterer han, at orkestret ikke er mødt til tiden. Så man jo spille ved hjælp af tankeoverføring, og derfor sætter han sig selv til klaveret og lader tankerne og tonerne flyde frit. Og ganske rigtigt: det er cirkus Krones kendingsmelodi, der kommer til ham fra atmosfæren.

Irene Thierry og hendes to medhjælpere, Kate og Zitha, er klædt i karnevalsdragter med mange pailletter – en blanding af en bajads og hvidklovnen. Klovnen Don Carlos har optimale arbejdsbetingelser, når han henrykker børnene og får dem delt i to lejre, hvor den ene råber: nej og den anden: ja. Hans problem er, at han ikke tør sætte sig op på en enhjulet cykel, men til sidst enes børnene om at råbe nej. Altså tør han ikke. Men netop dette nej får klovnen til at gøre det modsatte: han cykler derudad – og børnene jubler af fryd. Så han hjuler af sted – på sit enhjulede transportmiddel, som han kalder en rabatcykel, fordi det ene hjul er sparet væk!

Men størst opmærksomhed vækker hundehviskeren Leo Beljakov. Han er inde to gange. Først med en solohund, og dernæst med 5 hund af forskellig race. Man kommer uvilkårligt til at tænke på duedressøren Andrejs Fjodorov, som fik årets cirkuspris for årets bedste nummer. Begge har en evne til at omgås med dyrene, så der opstår helt uventede situationer – og publikum må stille sig spørgsmålet: hvordan kan det lade sig gøre? Hvordan får man en hund til at balancere på line, til at løbe baglæns, til at stå på bagpoter og på forpoter i hans hånd og til at klatre rundt på Beljakov, som om han var en rekvisit eller et stativ. Men det er han jo netop ikke, og hans dressur går ud over det muliges kunst. Og en cirkusforestilling må gerne rumme et øjeblik, hvor publikum næsten samstemmigt tænker: det der er umuligt; sådan kan man ikke gøre. Men jo, vi er jo i cirkus, og her er alt muligt.  

Og cirkus Krone holder på formerne og traditionerne. Morfars mast er stadig bundet til en af rundstængerne. Og man tør vel efterhånden ikke overvære en Krone-forestilling til ende, hvis ikke man får historien om den mast. Og pengene, som kommer ind, bliver stadig brugt til rundstykker om morgenen. Måske også kryddere, birkes og basser?

Man må så inderligt håbe, at cirkus Krone kommer på landevejen igen. For Krone er en uundværlig del af den danske cirkusbestand.

Irene Thierry med sønnen Frank. Smartphonefoto, taget af Jørgen Lorenzen

klovn.gif (1460 bytes)

14. august 2019

Kolev Sisters. Årets talentpris gik som bekendt til de to italienske søstre Nicole og Michelle Kolev for deres imponerende hånd-til-hånd nummer. De er døtre af Gilda Vulcanelli og Miltcho Kolev. Sidstnævnte er en af flyverne i The Flying Wulber, som fra 2016 til 2018 var hos det store tyske cirkus Charles Knie. Det samme gjaldt artisterne Messoudi Brothers. Det var ved at træne sammen med dem Nicole og Michelle fik lavet deres fantastiske nummer. Det blev kun vist ganske enkelte gange i Cirkus Charles Knie. Men i december 2018 havde pigerne stor succes med deres nummer i Cirque de Noel Christiane Bouglione i Paris. Fra 15. februar til 9. marts i år optrådte de i det prestigefyldte amerikanske Cirkus Sarasota. En anmelder skrev, at de helt klart var topnummeret i forestillingen. Sæsonen med Cirkus Arena har været deres første fulde sæson som soloartister. Deres fantastiske talent og udstråling gør, at de utvivlsomt bliver et efterspurgt nummer i branchen.

Den danske talentpris var deres første pris. Men det bliver utvivlsomt ikke den sidste!

   

Kolev Sisters optrådte i forbindelse med prisuddelingen 8. august. Foto: Jacob Boas Leitisstein

 klovn.gif (1460 bytes)

13. august 2019

Dannebrogs gradin solgt til Tyskland. For et par år siden solgte Cirkus Benneweis deres telt og gradin til et tysk cirkus. Nu er også Cirkus Dannebrogs gradin (tribune) havnet i Tyskland, hvor det et købt af Circus Voyage. De han endda både købt det gradin, Cirkus Dannebrog brugte i deres sidste sæson, og et ældre gradin.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. august 2019

Cirkus Rhodin 2019. Jörgen Börsch har besøgt det svenske cirkus og skriver

Cirkus Rhodin turnerer i Sverige som landets 3. og mindste cirkus, for tiden på Göteborg-kanten. Under Diana Rhodin's ledelse holdes familienavnet i hævd under mottoet: Cirkus som på Farfars tid. hvilket nok ikke relaterer til Brazil Jack's stil.

Virker teltet bekendt? Det er det også – Diana Rhodin købte for nogle år siden et af Cirkus Arlis gamle telte. Foto: Jörgen Börsch

Diana indleder selv med en pony-frihed. Jindra Faltyni jr. viser glas-balance med mama Edita Faltyni, som assistent. Klovnen Jerry gemmer under maskeringen Jindra Faltiny snr.  Diana's datter, Simona, viser en hula-hoop rutine. Og så lever Diana op til begrebet cirkus, med igen et dyre-nummer: hunden Bosse. Klovn Jerry viser sig som slange-betvinger, og så sluttes 1. afdeling af Edit Belitzky-Arrieta og Raul Angel Arrieta's argentinske Tromme- og Bola-nummer.

Diana Rhodin med ponyer i manegen. Foto: Jörgen Börsch

Jerry klovner som optakt til 2. afdeling efterfulgt af Simone på stram line. Klovn Jerry tegner (?) en tilskuer, og Diana viser, at hun har lært hunden Bosse at ride på en pony. Jindra jr. rola-rola'er, og Simona viser trolleri. Og så slutter Edit & Raul Arrieta med deres armbrøst-nummer og efterfølgende finale-præsentation af artisterne og takke-ord fra Diana.

Se mere på www.cirkusrhodin.se

klovn.gif (1460 bytes)

12. august 2019

Circus Theater Roncalli 2019. Thorbjørn Klæbo Flo har set det tyske cirkus og skriver:

Circus Theater Roncalli sett i Hamburg en svært varm søndag i juli. Som alltid en stor estetisk opplevelse å se vogner vakkert dekorert. Stort fortelt med alt av hva man kan ønske av drikke, spise og handle med hjem minner som modell biler, cd plater, plakater, krus med mere til.

Alle fotos. Thorbjørn Klæbo Flo

Selvsagt en tur til cirkus cafeen - Cafe des artistes også en opplevelse man kan nyte. Opplevelsen starter alt ved inngang med confetti, levende musikk ledet av Georg Pommer og hans Roncalli Royal Orchestra. Musikken herfra komponert av Pommer finnes i nesten alle Europeiske cirkus. Så dette er et orkester som er i forkant, tidligere mye inspirert av Italienske Nino Rota, huskomponisten til filmregisøren Fredderico Fellini.

Georg Pommer og hans orkester spiller før forestilingen i forteltet

I år har Dir. Bernhard Paul fjernet dyrene helt fra cirkus og tatt konsekvensen av dette med navne endring fra Circus Roncalli til Circus Theater Roncalli.

Et hologram erstatter dyrene i begynnelsen av forestillingen hvor stemmen til Paul forteller om cirkuset historie og dyrene der. Dette fungerte og like etter kommer Ringamster inn med en dukke laget som hest i full skala.

Elefanterne er et holgram og ikke levende dyr, da Bernhars Paul ikke længere har dyr med i forestillingen

Resten av forestillingen er en blanding av clovner, komikere og akrobater i luft og bakken. Mange sterke artister og nevner spesielt Bello sisters, Quincy Azzario, Cedeno Brothers, Zhenyu Li og Queens of Baroque - Vivi & Natalia. Alle sterk artister i sine disipliner.

Jemile Martinez - ( arbeidet hos Cirkus Merano som jonglør i 2002) (Roncalli fra 2011) - er ringmaster nå og gjør en glimrende figur. klovner har alltid hovedfokus i Roncallis manesje med Gensi, Carillon, Anatoli Akerman og den yngere Christirrin. Moderne komikk med Robert Wicke - type street art artist og Kai Ekermann med break dance blant annet.

   

Tv. Bello Sisters. Th. Qincy Azzario

Cedeno Brothers

To af klovnerne

Musikk, lys, lyd og artister gjør en glimrende jobb i et svalt telt med tanke på 32 pluss grader ute i solen. Som alltid lang finale og publikum i losje får anledning til å danse med artistene.

Vil anbefale årets program tross jeg savnet levende hester hos Roncalli, tror at Hamburgs publikum hele 66.000 er enig med meg der. Circus Theater Roncalli ligger nå i Lübeck fra 1 - 25 august og for mange Dansker er ikke veien lang.

Se nærmere i Cirkuskalenderen om spilletidspunkter og billetbestilling

 klovn.gif (1460 bytes)

12. august 2019

DET SKER I PARIS – ELLER ICKE. Nedan en resumé av aktiviteter med etiketten CIRKUS - och detta alltsedan begynnelsen av 80-talet.

Paris hade beteckningen PARIS AIME LE CIRQUE/ Paris älskar cirkus! 

Paris har mycket god plats till cirkus: den mega-stora parken PELOUSE DE REUILLY, parken BOIS DE BOULOGNE i anslutning, plus andra platser.

Man kan diskutera djur/dyr/ i cirkus, men med en saklig och objektiv grund.

LA MAIRIE de Paris /den lokala styrelsen/ har meddelat att de icke vill se rovdjur i cirkus, de är icke beslutsfattande, ärendet hamnar hos regeringen vilken har andra och viktigare problem - beslut kan dröja.

Sedan 1980 har jag sett och recenserat talrika cirkus-program: ALEXIS GRUSS / hästnummer icke sedda sedan SCHUMANN-tiden/, PINDER/rovdjur i särklass/, ARLETTE GRUSS/tradition i förnyelse/, CIRQUE D'HIVER BOUGLIONE/ super-program i den magnifika cirkus-byggnaden/, CIRQUE DE NOEL, CHRISTIANE BOUGLIONE/ familje-vänlig show/.

Tidigare kunde dar vara upp till 8 cirkus-företag under en julsäsong, varav CIRQUE ROMANES / nu annorstädes vid besök i Paris, CIRQUE PAUWELS/ fastliggande i BRUXELLES sedan länge, CIRQUE MORENO BORMANN/ nu nära Metro Balard/, cirque KINOS/ledlagd/, CIRQUE ZAVATTA/ stor familj med flera cirkus-företag/, FRATELLINI/ med cirkus-skola i utkanten av Paris/, CIRQUE GONTELLI/ liten familjecirkus speciellt för de minsta barnen/ spelar i Paris-trakten sommartid, vintertid i Marseille/.

Under den kommanda julsäsongen spelar Cirque PHENIX i parken PELOUSE DE REUILLY, /super duktiga kines-trupper, icke cirkus, men elit-gymnastik /som jag ser det, man kan tycka/synes annorledes/.

Av klassisk cirkus ser vi i Paris den lommande jul-säsong ALEXIS GRUSS och CIRQUE D'HIVER BOUGLIONE = färre än tidigare!! Bouglione har alltid haft rovdjur och elefanter som ett flaggskepp. Men inte under den kommande säsongen. Dystert.

Vinterens forestilling i det berømte Cirque D'hiver Bouglione hedder Delfi. Der er premiere 12. oktober. Sidste spilledag 15. marts 2020. I en del af sæsonen spilles kun lørdage og søndage

Dessutom från 16 november till 15 december CIRQUE DE NOEL CHRISTIANE BOUGLIONE i Porte de Passy.

ARLETTE GRUSS kommer icke til Paris eftersom publiken svek/svigtede/ senaste säsong.

PINDER som inställt sin vanliga turné kommer - utan rovdjur - och enligt vad jag vet - visar en show med ny-examinerade artister /cirkus-skola/, uppenbarligen har de givit in för en trend, vilken icke alla delar, ytterligare har de en konkurs/fallit/ att beakta, de har nämligen förlorat en stor del av sina skol-föreställningar, eftersom de mindre skol-barnens schema har ändrats, vilket gör dessa ekonomiskt inbringande events - omöjliga.

Denna resumé avslutas med en sorg-modig tanke tillbaka till tiden när cirkus-livet blomstrade --  vem vet - tiden kan komma igen --// citat Dansk Artistforbund:

LIVE ENTERTAINMENT FOR LIVE PEOPLE!!!!!!!!!!

DET SKER I PARIS -- ELLER ICKE!!!

Paris,  AUG 2019,  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. august 2019

Den Danske Cirkuspris til Benny Schumann. Talentprisen til Kolev Sisters, prisen for bedste nummer til Andrejs Fjodorovs og den særlige indsatspris til borgmester Helle Adelborg, Hvidovre kommune

Kulturminister Joy Mogensen overrakte i dag dansk cirkus- og artistverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, til Benny Schumann.

Den nybagte, højgravide kulturminister Joy Mogensen overrakte den største hæderspris i dansk cirkuskunst, nemlig Den Danske Cirkuspris, til klovnen og artisten Benny Schumann. Det synlige bevis på prisen var et maleri af Viggo Salting. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Benny er nu 74 år og turnerer på 40. år med sine børnevenlige forestillinger. For et par år siden oplevede vi ham med sit berømte nummer som tallerkenjonglør hos Wallmans i Cirkusbygningen, hvor han 50 år tidligere havde haft sin debut som tallerkenjonglør og som medlem af den berømte Schumann-familie også tilbragt sine barne- og ungdomsår.

Kulturminister Joy Mogensen benyttede lejligheden til en meget personlig og varm tale om, hvor vigtigt det er at turde noget – og også fejle. Ofte vil man samtidig finde ud af, hvor meget der kan lade sig gøre - også af det, man ikke troede muligt. De unge har aldrig været under et voldsommere pres end nu. Derfor kaster de sig helst ikke ud i noget, de ikke er sikre på, de kan, sagde ministeren.

-Jeg håber, de kommer i cirkus og mærker energien – og mærker, at de kan, tilføjede Joy Mogensen i sin tale til Benny Schumann,

Hun roste ham for som klovn at få os til at grine både sammen og også lidt af os selv og fandt hans indsats for at bringe cirkus videre til den nye generation vigtig.

Benny Schumann takkede ydmygt for den fornemme pris, som har en meget speciel betydning for ham. Hans berømte far, Albert Schumann, var nemlig den første, der modtog den. Det skete i 1968, og kort efter forlod Albert Schumann cirkus og vendte aldrig tilbage i manegen.

Det samme kan Benny Schumann aldrig finde på, forsikrede han. Hans eget største forbillede igennem hele livet har været hans morfar, den verdensberømte klovn Charlie Rivel, som blev ved til sidste åndedrag.

Benny Schumann benyttede lejligheden til at markere, at det efter hans mening er helt ude i hampen at forbyde så mange forskellige dyr i cirkus, senest med et lovforslag om forbud mod elefanter.

-Der har været dyr i cirkus i flere hundrede år. I stedet for det ene forbud efter det andet, skulle man sende nogle dyrepsykologer ud og studere, hvordan artister og dyr kommunikerer sammen i cirkus, mente Schumann og var ikke i tvivl om, at det kunne gøre mange klogere på, hvad det faktisk er, der foregår i cirkus, selv om der også der kan være brodne kar.

Cirkusmuseet var vært for prisuddelingen, Her byder museumschef Mikkel Knudsen velkommen. I forgrunden kulturminister Joy Mogensen. Smartphonefoto taget af Ole Simonsen

Som tidligere år havde mange artister og cirkusinteresserede fundet vej til prisuddelingen. Her hylder de med stående applaus Kolev Sisters, som optrådte forud for selve prisoverrækkelsen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Prisoverrækkelsen blev igen i år en festlig begivenhed, som for fjerde år i træk fandt sted i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Skuespilleren og sceneinstruktøren Jan Hertz, der er medlem af prisjuryen, var dagens veloplagte konferencier.

Jan Hertz var dagens veloplagte konferencier. Eller sprechstallmeister, som det hedder i cirkusverdenen. At der i sidste øjeblik kom lidt uforudsete ændringer i rækkefølgen i programmet, klarede Jan med stor elegance. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Jan mindedes, at de store cirkus i 1950’erne hed Benneweis, Belli, Louis, Moreno, Miehe og Schumann. Han fortsatte:

”I dag er alle de nævnte cirkus forsvundet, men nye er kommet til. Sådan har det altid været i cirkusbranchen: nogle forsvinder og andre kommer til. Og husk: de omkringrejsende cirkus er unikke privatejede forretninger, der ikke modtager nogen form for statsstøtte.

I manegen mødte vi i mine børneår ud over artister og klovne massevis af dyr, herunder løver, tigere, bjørne, chimpanser og elefanter.

Rovdyrene forsvandt fra manegen i 1963 og chimpanserne i 1980. Nu er også elefanterne på vej væk. Lad os håbe, der findes en løsning, som sikre dem en god fremtid, når de nu ikke længere kan optræde i danske maneger.

Men vi har dygtige artister og herlige klovne. Flere cirkus har også heste, hunde, katte, grise, geder og papegøjer med i forestillingerne. I år har vi sågar kunne opleve både duer og rotter i de danske maneger. Fælles for de danske cirkus – Arena, Arli, Baldoni, Barnly, Mascot, Nemo og Trapez – er, at de skaber herlige forestillinger, som hvert eneste år glæder hundredetusindevis af danskere.”

Årets talentpris gik til Kolev Sisters fra Cirkus Arena. Den var sponseret af Simon Spies fonden og blev overrakt af Hvidovres borgmester Helle Adelborg.

Søstrene Nicole og Michelle Kolev er brudt ud med hånd-til-hånd akrobatik og viste girlpower i international klasse, der udløste Talentprisen 2019. De to italienske søstre kan utvivlsomt se frem til flere priser ved kommende cirkusfestivaler m.v. Deres nummer, som de viste som indledning til prisuddelingen, er enestående og aldrig før udført af kvindelige artister. Nicole og Michelle er døtre af to af artisterne fra The Flying Wulber og fortæller, at de i de tre år, Flying Wulber turnerede med tyske Cirkus Charles Knie, trænede sammen med de fremragende håndstands- og hånd-til-hånd akrobater Messoudi Brothers, som danskerne mødte i Cirkus Dannebrog i 2008 og 2014. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Prisen for årets bedste nummer gik til Andrejs Fjodorovs fra Cirkus Arena. Jan Hertz røbede, at valget mellem de tre nominerede numre, som alle var prisværdige, ikke havde været let og fortalte, at juryen ikke alene så på den tekniske sværhedsgrad, men også på artistens udstråling og om der var noget, som gjorde nummeret helt specielt. Prisen, som var sponseret af Cirkushusets Museumsforening og Danske Cirkusvenner, blev overrakt af repræsentanter fra de to foreninger: Leif Andersen fra museumsforeningen og John Lington fra Danske Cirkusvenner.

Andrejs Fjodorovs overraskede enhver, da han som autodidakt duehvisker i 2008 dukkede op i det lille Cirkus Arli. En udenlandsk cirkusagent spottede ham. To år efter optrådte han ved den internationale cirkusfestival i Monte-Carlo, og det internationale gennembrud var en realitet. I år er Fjodorovs tilbage til Danmark, denne gang i Cirkus Arena. Duernes konge kan det umulige så overbevisende, at man får reinkarnationstanker! Han må have været due i sit tidligere liv. Jurymedlemmerne var enige om, at Fjodorovs nummer er helt enestående og lysår bedre end de andre duenumre, de har set. John Lington fra Danske Cirkusvenner og Leif Andersen fra Cirkushusets Museumsforeningen overrakte diplomet

Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli overrakte Indsatsprisen til borgmester Helle Adelborg. Prisen går til den politiker eller offentlige person, der har gjort mest for cirkus i det forgangne år. Hvidovre kommune, hvor Helle Adelborg er borgmester, har gennem driften af Cirkusmuseet i Hvidovre gjort en helt enestående indsat for at bevare historien om de danske cirkus og skabt en kombination af aktivitet og museum, der gør oplevelsen unik og til noget andet og mere end det traditionelle museumsbesøg.

Martin Arli og Helle Adelborg. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacobs fotos fra prisuddelingen.

Den Danske Cirkuspris 2019 bestod af et maleri, skabt og doneret af maleren Viggo Salting.

Talentprisen bestod af et diplom samt et beløb på 10.000 kr.

Prisen for årets bedste nummer bestod af et diplom samt et beløb på 500 Euro.

Indsatsprisen bestod af et maleri af Viggo Salting.

Prisvinderne fra venstre: Helle Adelborg, Kolev Sisters, Andrejs Fjodorovs, Joy Mogensen og årets hædersprismodtager Benny Schumann. Bagest prisjuryen: Ole Simonsen, Jan Hertz, og Rud Kofoed. Foto: Trine Kofoed / Ajour Press

I sin afsluttende tale sagde juryformanden Ole Simonsen:

”Vi er lidt stolte over, at vi i år for fjerde år i træk har kunnet overrække velfortjente priser til nogle få artister og cirkusfolk. Den oprindelige cirkuspris fra 1968 overlevede kun i to sæsoner. Vi har sikret os, at vi i hvert fald også i 2020 for 5. gang kan overrække priser for at hædre den branche, der hvert år glæder hundredetusindevis af danskere med deres forestillinger.

Valget af prismodtagere har ikke været let. Året har budt på rigtig mange flotte numre og dygtige cirkusfolk, der kunne fortjene en anerkendelse. Men som jury skal vi træffe et valg. Og jeg er glad for at vi i dag har haft mulighed for at hædre nogle få af de talenter, som vi har mødt her i landet siden prisuddelingen sidste år.

Jeg siger tak til kulturministeren, fordi du i en travl kalender fandt tid til at deltage i prisoverrækkelsen. Jeg glæder mig også over, at du som alle vist kan se er i lykkelige omstændigheder og dermed gør dit til at sikre, at der også vil være en fremtidig generation af cirkusglade børn. Jeg siger også tak til Simon Spies-fonden, som har sponseret årets talentpris og lovet at gentage sponseringen de næste år samt til vores andre sponsorer, herunder Cirkushusets Museumsforening, Danske Cirkusvenner og maleren Viggo Salting, uden hvis støtte prisuddelingen ikke ville have været mulig. Også en stor tak til Hvidovre kommune og Cirkusmuseet for igen i år at stå for alt det praktiske i forbindelse med prisuddelingen her i dag.”

Afslutningsvis udbragte han et trefoldigt leve for de danske cirkus.               

Jeg glæder mig over, at du, som alle vist kan se, er i lykkelige omstændigheder og dermed gør dit til at sikre, at der også vil være en fremtidig generation af cirkusglade børn, sagde Den Danske Cirkuspris' formand Ole Simonsen med et smil i øjet til kulturminister Joy Mogensen. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Tre tidligere hædersprismodtageren. Benny Berdino fik hædersprisen i 2016, Søren Østergaard i 2017 og Martin Arli i 2018. Foto Rud Kofoed /Ajour Press. Klik her for at se Ruds omtale af prisoverrækkelsen med mange flere fotos. Dele af reportagen er gengivet ovenfor.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. august 2019

Cirkuselefanterne - møde mellem minister og cirkusfolk. Mogens Jensen, som blandt andet er minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde og dermed ansvarlig for bl.a. dyrevelfærdslovgivningen, holdt mandag 5. august møde med Benny Berdino fra Cirkus Arena og Isabella Enoch Sosman fra Cirkus Trapez. Mødet forløb i god stemning, og parterne var enige om at gøre en indsats for at finde en meget hurtig løsning. Ministeren har torsdag 8. august et møde om sagen med de andre partiers miljø- og fødevareordførere.

Til syvende og sidst handler det om penge. Staten har tilbudt at købet de 4 cirkuselefanter for i alt 7 mio. kr., hvilket de to cirkus synes er for lidt. Det vil vise sig, om der kan opnås enighed mellem politikere og cirkus om, hvad beløbet skal være. Knuthenborg Safaripark vil gerne overtage elefanterne, men som park med zoo-status må de ikke betale for dem. De regner med at finde sponsorer, der vil betale udgifterne til et elefantanlæg, men selvsagt kun hvis de er sikre på, at elefanterne rent faktisk kommer til Knuthenborg.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. august 2019

La Soiree har verdenspremiere på nyt show i Aalborg. Jørgen Nissen fra Skråen skriver:

La Soiree har skabt helt nye standarder for moderne Cabaret og Cirkus for voksne.

Eneste shows i Europa!

Det prisbelønnede, spektakulære, uimodståelige og vandvittig morsomme show La Soirée har igen i år sagt ja til at komme til Aalborg med Verdenspremieren på deres helt nye show.

Australske La Soiree og showets producer og instruktør Brett Haylock vandt i 2015 prisen som Verdens Bedste Show. Bret Haylock er garant for topkvalitets underholdning uden sidestykke igen i år..

Han lover igen i år at sammensætte et stjernehold af de allerbedste nye artister, komikere og sangere fra hele verden, til at stå klar på den lille runde cabaret scene midt i det smukke og stemningsfyldte spejltelt.

Vanen tro kender vi først det nye shows fulde program et par dage før Verdenspremieren.

Men allerede nu ligger det fast, at programmet rummer en lang række helt nye fantastiske internationale topnavne direkte fra bl.a. Australien, Canada, USA og Rusland:

For første gang i Danmark direkte fra Las Vegas DAREDEVIL CHICKEN CLUB der leverer rå, slapstic comedy.

Skråen oplevede dem ved et show sidste år i London, og siden har de stået allerøverst på vores ønskeseddel. Deres ægteskabelige unoder med bl.a. jonglering af bananstumper gav i bogstavelig forstand mavekrampe af grin - det er sjovt, det er vanvittigt og det er ikke for børn.

Daredevil Chicken Club. Pressefoto fra Skråen

Sidste års hovednavn i Zirkus Nemo canadiske CABARET DECADANCE, har også stået øverst på vores ønskeseddel med deres helt unikke, frække og vildt sjove dukkeshow, hvor dukkeførerne er lige så iøjnefaldende og forførende som de fantastiske menneskestore dukker. 

Cabaret Decadance. Pressefoto fra Skråen

Russisk/tyske JEWELS GOOD er en livlig blanding af usædvanlige stunts som slugning af et stort sværd, komedie, magi og en dejlig karismatisk personlighed. Glæd dig til en frisk tilgang til performancekunst af "dronningen af uventede præsentationer".

Amerikanske WILL UNDERWOOD kombinerer skødesløs lethed med kontrolleret kaos når han sidder højt over det hele. Han ophæver tyngdekraften når han falder, klatrer og drejer på en enkelt lodret stang.

Australske BEN LEWIS får med utrolig styrke og smidighed alle, ikke mindst det kvindelige publikum, til at tabe underkæben med hans flirtende erotiske opvisning i luftbånd højt over publikum.

Ligeledes australske CARLA LIPPIS er en strålende sanger og entertainer. Sammen med hendes mand guitaristen Geoff Crowther byder hun på rå late night rock'n'roll som et møde mellem Iggy Pop og Nancy Sinatra.

Der er forestillinger i Spejlteltet Paradiso ved Nordkraft i Aalborg 14. - 24. august. Se nærmere i Cirkuskalenderen.

Facaden på spejlteltet Paradiso. Pressefoto fra Skråen

 klovn.gif (1460 bytes)

4. august 2019

Lørdag den 3. august så en gruppe danske cirkusvenner Laura og Luis Torres Schumanns flotte hesteshow på Ditlevsdal Bisonfarm i Morud på Fyn. Her ses nogle af cirkusvennerne sammen med Laura, Luis og parrets 2 børn samt næstyderst th. Daniel Hamre, som medvirkende i showet.

Familien Schumann Torres: Laura, Luis, Natalia og Adriana, fotograferet efter showet på Ditlevsdal Bisonfarm. Klik her for at se fotos fra deres show.

Før besøget på Ditlevsdal så nogle af cirkusvennerne Cirkus Flik-Flaks forestilling i Odense. Det var en seksstjernet fornøjelse at opleve de dygtige og entusiastiske børn i en herlig og vel sammensat forestilling, akkompagneret af Danmarks ubetinget både største og bedste cirkusorkester.

Ret skal være ret: det var ikke blevet til 6 stjerner, hvis det havde været et cirkus med professionelle artister. Men børnenes smittende begejstring for at optræde og det forhold, at der hos Flik-Flak ikke kun skal være plads til stjernerne, men også til lille Peter, der ikke kan se meget, gjorde det til en herlig oplevelse. Nedenfor fotos fra finalen i forestillingen, som i år hed Verden rundt med Flik-Flak.

Finalen i årets Cirkus Flik-Flak-forestilling. Klik her for at se fotos fra forestillingen.

klovn.gif (1460 bytes)

2. august 2019

Wallmans sæson 2019/2020. Wallmans skriver:

NY SÆSON, NYT SHOW, NY FEST: CARNIVAL – BYENS STØRSTE DINNERPARTY!

Gør dig klar! Det går ikke stille for sig, når byens største dinnerparty fra start til slut byder på en overflod af latter, spænding og overraskelser. Skal du fejre noget særligt, eller trænger du blot til en aften fuld af magi, fest og farver? Velkommen til Wallmans Dinnerparty!

DU ER IKKE BARE TILSKUER – DU ER EN DEL AF OPLEVELSEN

Du og dit selskab nyder en lækker 4-retters menu, men pas på, du ikke får en artist i suppen! Der udspiller sig et sandt fyrværkeri af et show rundt om dig og fra alle ender og kanter af Cirkussalen. Her er du ikke bare tilskuer – i Wallmans sidder du midt i oplevelsen, og inden du har set dig om, er du selv en del af showet.

Vi har sørget for flere pauser i løbet af aftenen, hvor I nyder maden, de kølige drikkevarer og hinandens selskab. Du kan dog aldrig vide dig sikker! Inden du ved af det, kunne der nemlig komme en tryllekunstner forbi…

CRAZY HUMOR I SÆRKLASSE

Vi har lyttet til vores gæster, så nu skruer vi ekstra meget op for humoren – også den rigtig crazy slags. Glæd dig til den helt unikke performer Abigail Collins, der har optrådt på bl.a. West End og National Theatre i London, og er hyldet af alle de største britiske medier. Hun har en personlighed, der fylder hele rummet, og som karakteren Peggy Sued har hun sat gang i lattermusklerne hos mange tusinde publikummer.

BLIV FEJRET SOM ALDRIG FØR

Et elsket højdepunkt i Wallmans er aftenens fejringsnummer, hvor vi giver lidt ekstra opmærksomhed og spotlight til de gæster, der fejrer noget særligt. Som den crazy og elskelige karakter Peggy Sued sætter Abigail Collins alle sejl til, når hun ifølge med sine humørfyldte saxofonister overdynger æresgæsterne med charme, champagne og utøjlet humor.

DO YOU WANNA ROCK?

Der bliver ekstra varmt i salen, når en fantastisk amerikansk-canadisk cirkusduo imponerer på to svingende sway poles langt oppe under cirkuskuplen. Det er et prisvindende nummer, som får hele salen til at holde vejret i intens spænding.

Vi river dig med på en hæsblæsende og sensationel rejse med artister på live-instrumenter og nogle af de mest talentfulde sangere og dansere i branchen! Slå dig løs og giv den gas, når vi skruer helt op for et funky Bruno Mars-medley og for Eurythmics’ allerstørste hits.

Tiden går stærkt i byens bedste selskab, men vi slutter af med et kæmpe brag, der får taget til at løfte sig! Nu skal der trampes med og festes igennem, når den samlede artistgruppe går amok i sang, dans og artisteri til de eksplosive toner fra rocklegenderne over dem alle: Queen! We will rock you!

Showet CARNIVAL spiller torsdag – lørdag fra 23. august 2019 til og med midten af juni 2020. Priserne varierer alt efter hvilken dag, periode, kategori og menu, du vælger.

Wallmans Creative Director Johan Espeland fortæller, at den amerikansk-canadiske cirkusduo hedder Duo Pile ou Face. De to artister Philippe Renaud og Shannon Maguire har arbejdet sammen siden 2014. Philippe fik en bronzemedalje bronze ved Cirque de Demain festivalen i 2009, og Shanon har bl.a. modtaget publikumsprisen ved cirkusfestivalen i Latina i 2012. De er meget alsidige og kan udføre adskillige numre. Hos Wallmans vil du ud over i entreen i svajmast opleve dem i Cyr Wheel (se foto) og adagio/hånd til hånd akrobatik/dans. Entreen i svajmast er vist nok lidt i stil med den legendariske Fattinis berømte komiske entre med lygtepælen, som gæster i Cirkusbygningen jublede over både i Schumann-årene og i Benneweis-årene.

Duo Pile ou Face. Foto: Pablo Wünsch Blanco

Danske og svenske cirkusvenner har modtaget et helt specielt tilbud om at se showet fredag den 30. august til en pris, der ligger lang under den sædvanlige. Nysgerrig: så send en e-mail til ole@danskecirkusvenner.dk

2. august 2019

10 års jubilæumsshow på Cirkusfabrikken. Fredag d. 9. august kl. 17 optræder ca. 50 børne- og ungdomsartister med et stort 1½ times show i cirkusteltet. Disse kommer hovedsagelig fra Skive Kommune. Men bliver krydret med voksne internationale artister. Der er fri entre. Adressen er Cirkusfabrikken, Skivevej 88, Lindum, 7870 Skive.

Kl. 19:00 er der grillbuffet med masser af lækkert tilbehør. Du kan bestille mad på sl@raffenland.dk Prisen er kr.100,- for voksne, og for børn 50,-, og selvfølgelig er der hyggelig livemusik til maden.

I 2009 kom cirkusteltet, som stammer fra Cirkus Charlie, op på Cirkusfabrikken, og der blev afholdt "Cirkusfestival", "European Cirkuscamp" og som noget helt nyt startede "Cirkusferie". Disse projekter har gennem de sidste ti år udviklet sig til at tiltrække gæster fra hele verden. I 2019 fra 17 nationer, med over 2.000 overnatninger i de 6 sommermåneder.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. august 2019

Cirkuselefanterne - update. Som nævnt på nyhedssiden 26. juli har en dyrlæge slået alarm, fordi elefanterne Djungla, Lara og Jenny udviser tydelige tegn på mistrivsel efter at have tilbragt mange måneder indendørs i en stald i Cirkus Arenas vinterkvarter i Årslev.

Elefanternes tidligere træner Billy Smart advarer om, at elefanterne under den langvarige isolation er ved at blive livsfarlige og særdeles aggressive.

- Alle tre elefanter er som udgangspunkt søde og gode elefanter. Men når man holder dem i isolation på denne helt uacceptable måde, så stiger deres irritation, og så kan de pludseligt gå amok. Ikke mindst Jungla, som er lederen i flokken, kan blive yderst farlig, siger den 74-årige domptør Billy Smart til Ekstra Bladet. Han blev overfaldet af Jungla i Cirkus Arenas stald i 2012, da en dyrlæge skulle udtage blodprøve på den nervøse elefant, og fik alvorlige kvæstelser og måtte stoppe som træner. Senere overtog Rudy Althoff, der i dag arbejder i det tyske Cirkus Charlie Knie, jobbet som træner.

Fødevareminister Mogens Jensen vil nu indkalde de relevante parter i sagen til et møde, se nærmere nedenfor.

Mange har undret sig over at elefanterne er anbragt i karantæne.

Det er der en god grund til, indtil de kan komme til Knuthenborg Safaripark, forklarer Knuthenborgs chefzoolog Rasmus Nielsen TV2 Øst, som skriver at Knuthenborg vil sikre, at det er sunde og raske dyr, de modtager, bl.a. for at undgå, at nye dyr bringer sygdomme til parkens øvrige dyr. For elefanter er det især risikoen for tuberkulose, man er opmærksom på.

Derfor gennemgik de tre Arena-elefanter et helbredstjek før jul, og i januar i år gennemgik Cirkus Trapez' Ramboline et tilsvarende tjek.

- For at kunne bibeholde tilbuddet om at tage imod elefanterne, er vi nødt til at have en garanti for, at de fortsat er tuberkulosefri. Derfor har vi opfordret til, at elefanterne ikke flyttes fra deres matrikel, siger Rasmus Nielsen til TV2 Øst, som fortsætter:


Hvis elefanterne kommer i kontakt med andre dyr eller fremmede mennesker, er der risiko for, at de smittes med for eksempel tuberkulose.

- Tage man dem ud af karantæne, vil man skulle igennem hele processen én gang til, forklarer Rasmus Nielsen

Et fyldestgørende helbredstjek af elefanter er en meget omkostningsfuld og omstændig affære, forklarer han. Men først og fremmest er det ikke risikofrit for elefanterne.

- Det kræver, at man sederer dem, altså at man semi-bedøver dem. Det indebærer også en risiko. Hver gang du bedøver et dyr, risikerer du, at der går noget galt, og at dyret dør. Derfor skal man bestræbe sig på at sedere dyr så få gange som overhovedet muligt, siger chefzoolog Rasmus Nielsen.


Fødevareminister Mogens Jensen forklarer, at forbuddet endnu ikke er vedtaget, og at Cirkus Arena og Cirkus Trapez derfor er i deres gode ret til at lade elefanterne optræde.

- Staten har tilbudt at købe de fire cirkuselefanter. Købstilbuddet står fortsat ved magt, men det er dog op til dyrenes ejere, om de ønsker at sælge, skriver han i et svar til DR Nyheder.

- Regeringen vil fortsætte arbejdet for at indføre et forbud mod elefanter, søløver og zebraer i cirkus. Når forbuddet er indført, vil det ikke længere være lovligt at indføre nye vilde dyr i cirkus, understreger ministeren.

De to største oppositionspartier, Venstre og Dansk Folkeparti, kræver hurtig handling fra den nye fødevareminister, Mogens Jensen. Der er tale om en nødsituation, fordi elefanterne mistrives. Og så må man bare skære igennem fra regeringens side og få det ordnet, mener Søren Espersen fra Dansk Folkeparti. Han bakkes op af Venstres dyrevelfærdsordfører, Erling Bonnesen:

- På baggrund af, at dyrlægerne siger, som de gør, skal det være nu. Bolden ligger på ministerens bord, synes han.

Fødevareminister Mogens Jensen vil som nævnt indkalde de relevante parter i sagen til et møde.

- Jo hurtigere, vi løser sagen, des bedre. Jeg indkalder nu cirkusdirektørerne til et møde, hvor vi kan drøfte handlemulighederne. Derefter vil jeg indkalde ordførerne til et møde hurtigst muligt – og gerne i næste uge, udtaler Mogens Jensen i et svar til TV2 ØST.

Mogens Jensen forventer, at loven om et forbud mod elefanter i cirkus og en overgangsperiode kan vedtages i Folketinget til efteråret.

Det tilbud fra staten, som Mogens Jensen nævner, er på 7 mio. kr., dvs. 1,75 mio. kr. for hver elefant. Ministeren mener at det er maksimum for, hvad Staten kan betale uden af komme i strid med EU-reglerne om statsstøtte.  Benny Berdino fra Cirkus Arena ønsker dog yderligere kompensation på 20 mio. kr. for den millioninvestering, han har foretaget i sit elefantanlæg. Det er der, tvisten ligger. Han har selv beregnet udgiften til elefantanlægger til knap 40 mio. kr. og mener derfor han har givet sig ved kun at forlange 20 mio. kr. Investeringerne i elefantanlægget blev foretaget i tillid til de regler, som Folketinget vedtog i juni 2009 på grundlag af en rapport fra 2008 fra Justitsministeriets arbejdsgruppe om hold af dyr i cirkus. Reglerne og den senere bekendtgørelse om hold af dyr i cirkus gjorde det lovligt at lade elefanter optræde, men stillede bl.a. en række krav til staldfaciliteterne.

I en tid, hvor flere og flere lande forbyder elefantoptræden i cirkus, er det ikke helt enkelt at værdiansætte en cirkuselefant.

Da Diana Benneweis i 1995 solgte sine tre elefanter, var bedste bud 250.000 D-mark pr. stk.. Det svarer til ca. 950.000 kr. Diana lagde dog mere vægt på at sikre dyrene en god fremtid end på at få flest mulige penge, og solgte dem derfor til en tysk safaripark for 150.000 D-mark (570.000 danske kroner) pr. stk. Diana blev chokeret, da safariparken straks efter overdrog elefanterne til et italiensk cirkus og anlagde sag, der endte forlig, der gav hende ca. halvdelen af forskellen mellem bedste bud og det hun havde solgt for til safariparken. ”Men jeg ville meget hellere have nøjedes med de 150.000 D-mark og sikret elefanterne en god tilværelse i en safaripark,” siger Diana Benneweis.

Hvis der ikke meget snart kommer en løsning, overvejer Cirkus Arena af hensyn til dyrenes tarv at sætte dem på plakaten igen. Det siger Benny Berdino til BT og TV2 ØST og fortæller, at han kan kontakte nogle af deres tidligere kunder i udlandet, som meget gerne vil have deres elefantnummer i manegen.

Eksterne kilder: TV 2 Øst, Ritzau, DR, BT, Ekstra Bladet m.fl. medier
.

Klik her for at se Rud Kofoeds seneste omtale.

 klovn.gif (1460 bytes)

31. august 2019

Cirkusrejse til cirkusfestivalen 2020 i Budapest. Traditionen tro arrangerer Briano’s Cirkusrejser en tur til festivalen i Budapest. Der bliver afrejse 9. januar om aftenen og hjemrejse 12. januar om aftenen. Prisen for hotel + bedste pladser i cirkus til såvel A-forestillingen, B-forestillingen og det ungarske show er 2.700 kr. i enkeltværelse og 3.700 kr. for 2 personer i delt dobbeltværelse. Hertil kommer fly, som deltagerne selv skal booke. Vil du vide mere, så så ring til Briano på tlf. 22 59 50 46, bedst efter kl.17.00 Eller send en mail til brianbehrendt@ymail.com

 klovn.gif (1460 bytes)

28. juli 2019

Fakta om vilde dyr i cirkus.

Indtil 1962 var der ikke regler om, hvilke dyr der måtte fremvises i cirkus.

På baggrund af et par enkeltstående uheldige episoder vedtog Folketinget i maj 1962 at vilde dyr ikke måtte anvendes ved forestillinger i cirkus. Justitsministeren kunne meddele undtagelser fra forbuddet. Reglerne trådt i kraft 1. januar 1963. Du kan læse om forløbet i Kurt Møller Madsens bog Cirkus fra 1964.

I praksis blev der i de følgende år nærmest rutinemæssigt givet dispensation til fremvisning af elefanter og søløver og til og med 1980 også chimpanser.

I marts 2007 nedsatte Justitsministeriet en arbejdsgruppe vedrørende hold af dyr i cirkus. Arbejdsgruppen skulle bl.a. udarbejde forslag til regler om hold og fremvisning af dyr i cirkus mv, herunder hold og fremvisning af de vilde dyrearter, som det efter Justitsministeriets dispensationspraksis var tilladt at fremvise. Cirkusbranchen var repræsenteret af Klaus Jochumsen fra Cirkus Arena.

I sin rapport fra november 2008 anbefalede et flertal i arbejdsgruppen, at det skulle være tilladt at fremvise elefanter, søløver og zebraer, hvis en række betingelser var opfyldt. På baggrund af rapporten vedtog Folketinget i 2009 en ændring af dyreværnsloven, der gav Justitsministeren bemyndigelse til at fastsætte regler om hold og fremvisning af dyr i cirkus. Sådanne regler blev fastsat senere samme år. Ressortområdet blev senere overført til Fødevareministeren.

Herefter kunne cirkus uden tilladelse fremvise elefanter, søløver og zebraer, hvis en række betingelser om bl.a. staldforhold var opfyldt.

Den daværende regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgik 23. marts 2018 en aftale om at forbyde vilde dyr i cirkus. Konkret handlede det om elefanter, søløver og zebraer, idet alle andre vilde dyr allerede var forbudt. Forligspartierne lagde op til en vis overgangsordning for de 4 cirkuselefanter, der er i Danmark: 3 hos Cirkus Arena og 1 hos Cirkus Trapez.

Forbuddet var med i et forslag til ny dyrevelfærdslov, som den daværende fødevareminister Jakob-Ellemann Jensen fremsatte i februar 2018. Lovforslaget, som handlede om meget andet end vilde dyr i cirkus, nåede ikke at blive vedtaget før valget.

Det derfor fortsat tilladt et cirkus at fremvise elefanter, søløver og zebraer, hvis betingelser i bekendtgørelsen om hold og fremvisning af dyr i cirkus er opfyldt.

Der er fortsat et betydeligt politisk flertal for et forbud mod fremvisning af elefanter, søløver og zebraer. Så et forbud kommer, meget tænkeligt således at det gælder fra 1. januar 2020. Måske med en tidsbegrænset overgangsordning for de 4 elefanter, der allerede er i landet, hvis der da ikke forinden er indgået en aftale mellem på den ene side Cirkus Arena og Cirkus Trapez og på den anden side staten om de 4 elefanters skæbne. Såvel de to cirkus som Dyrenes Beskyttelse ser gerne, at elefanterne ender deres dage i Knuthenborg Safaripark, der også gerne vil modtage elefanterne.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. juli 2019

Piratcirkus på Fulton. Som led i arrangementet Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe præsenterede Danske Ungdoms og Børne Artisters Landsforening (DUBAL) Piratcirkus på den 3-mastede skonnert Fulton. Disse fotos er fra en forestilling på havnen i Fåborg 26. juli. Fotograf Mr. Sputnik(Per Krogh Petersen). Han fortæller, at det var sjovt at se, og det er altid en fornøjelse at se, hvad de unge kan. Der var rigtig mange mennesker på den lille plads ved Fulton.

Artisterne kom fra flere forskellige cirkusklubber i Danmark:

Cirkus Vista, Frederiksberg

Aalborg Cirkus Klub, Aalborg

Zirkus Zig Zag, Randers

Cirkus Liberty, Nybøbing M

Salling Cirkus Kids, Skive

Cirkus Olaiski, Kalundborg

Cirkus Højdeskræk, Viborg

Nafsi Acrobats, Kenya

Einar Trie fra Dubal fortæller, at de år indtil videre har lavet show på to store sejlskibe. Marilyn Anne (en gang i Struer) og Fulton (seks gange på ”Fyn Rundt”). I 2018 lavede de show på Marilyn Anne i Frederikshavn og Skive. Det bliver sikkert til flere show i år, når der er ”Limfjorden Rundt”

 klovn.gif (1460 bytes)

26. juli 2019

 

Klovne, tryllekunstnere og akrobater i farvestrålende dragter. Cirkus Flik-Flak i Odense kan i år byde velkommen til en forrygende forestillinger med 240 medvirkende børn og unge. Cirkusorkesteret spiller og manegen er fyldt med glade børn der stråler, alt imens de skråler "Verdens bedste cirkus, det kan I tro - mik-mak, tik-tak, lakridskonfekt og zig-zag, ja tak! Her er Cirkus Flik-Flak". Teltet er tæt pakket med et oplagt publikum forsynet med popcorn og candyfloss. Stemningen er i top, når Cirkus Flik-Flak spiller op på Herluf Trolles Vej 138 til årets cirkusforestilling. Fredag d. 2. august kl. 13.30. Lørdag d. 3. august kl. 13 og 15.30. Søndag d. 4. august kl. 13 og 15.30

 klovn.gif (1460 bytes)

26. juli 2019

Elefanter- once more. Fremtiden for de stakkels cirkuselefanter, som i mange måneder har stået i karantæne i henholdsvis Årslev og Mølby, er fortsat uvis. For tiden har de klart ringere forhold, end hvis de fortsat havde været med på turne, se omtalen her på siden 11. juli med bl.a. dette videoklip af en Arena-elefant, som går hvileløst rundt i sin stald.

Arena-elefanter i karantæne i deres stald, hvor de har opholdt sig de 8 måneder. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Arena-elefanternes faste dyrlæge gennem flere år Henrik Hagbard siger til Ekstra Bladet, at han følger sagen meget nøje.

- Det er tydeligt, at elefanterne ikke trives. Hvis deres forhold ikke ændres i løbet af forholdsvis kort tid, så nærmer vi os det punkt, hvor der er tale om direkte psykisk dyremishandling.

Uden udsigt til en snarlig afklaring og med kritikken fra dyrlægen in mente overvejer Benny Berdino iflg. TV2 Øst af hensyn til dyrenes tarv at sætte dem på plakaten igen. Dels ved at leje dem ud til udenlandske cirkus i vintersæsonen og dels ved at tage dem med på Cirkus Arenas turne i 2020. Det vil være bedre for elefanterne end den nuværende situation.

Man kan dog håbe, at den nye fødevareminister Mogens Jensen snarest finder en løsning på det problem, som det ikke lykkedes hans forgænger Jakob Elleman-Jensen at få løst. For politikernes enighed om, at det skal forbydes at vise elefanter i cirkus, havde vel ikke til hensigt at skabe dårligere forhold for de store dyr?

(Den daværende regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgik sidste forår en aftale om at forbyde elefanter, zebraer og søløver dyr i cirkusmanegen. Men en sådan aftale er ikke et forbud, kun en aftale om, at der skal komme et forbud! Selv om forbuddet ikke var trådt i kraft undlod Cirkus Arena og Cirkus Trapez at tage deres elefanter med på turne i 2019 og var indstillet på en løsning, hvor elefanterne skulle ende deres dage i Knuthenborg Safari Park mod en rimelig økonomisk kompensation til de to cirkus. Forbuddet skulle have været var en del af den dyrevelfærdslov, som det af andre årsager ikke lykkedes Jakob Elleman-Jensen at få vedtaget før valget. Også i det nyvalgte folketing er der stort flertal for, at der skal komme et forbud)

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juli 2019

Tyske Cirkus Krone 2019. Mange danske cirkusvenner besøgte Cirkus Krone, da de fra 16. til 23. juli gæstede Flensborg. Vi ved, at yderligere en gruppe danske og en gruppe svenske cirkusvenner vil besøge dem, når de fra 8. til 19. august besøger Kiel.

Blandt gæsterne til eftermiddagsforestillingen søndag var Danske Cirkusvenners formand Kim Thanning Olsen samt denne sides webmaster Lars Simonsen og han søn Sebastian

Cirkus Krone er Europas største cirkus og vist nok tillige verdens største turnerende teltcirkus.

Sidste år var der forlydender om, at du ville anskaffe et lidt mindre telt. Men i Flensborg brugte de stadig det gamle lidt aflange telt, der vist nok har plads til 3.500 tilskuere. Det er nu sjældent, der kommer så mange.

Forteltet var som altid indbydende med vogne, boder, VIP område, karrusel, udstilling, siddepladser og en souvenir vogn.

Deres nye forestilling er en tema-forestilling med titlen Mandana – Circuskunst neu geträumt. Historien handler om hesteprinsessen, som falder for løveprinsen og til sidst bliver gift med ham. Ganske som det skete for Cirkus Krones nuværende ejer Jana Mandana Lacey Krone og rovdyrdomptøren Martin Lacey Jr. Jana Mandana overtog Cirkus Krone, da hendes adoptivmor Christel Sembach-Krone døde i 2017.

Små input mellem artistnumrene binder det hele sammen.

Der kan være delte meninger om, hvorvidt det er en fordel med en form for handling i en cirkusforestilling. Det fungerer bedst, hvis artistnumrene er gode, og det er bestemt tilfældet i den 2½ time lange forestilling hos Cirkus Krone. Men forestillingen ville måske være lige så god, selv om man droppede handlingen.

Cirkus Krones mangeårige sprechstallmeister Nikolai Tovarich bød velkommen og takkede af, men præsenterede ikke de enkelte numre.

Flere numre fortjener at blive fremhævet.

Duo Stipka (Eliana og Daniel Stipka) red en elegant pas de deux, hvor Eliana ender med at stå på hovedet af Daniel. Parret fik en bronzeklovn i Monte Carlo i 2012. Foto: Ole Simonsen

Aleksandr Bautuev viste et godt og ikke for langt contortion-nummer. Han fik en bronzeklovn i Monte Carlo i 2017. Foto: Lise Kokholm / Cirkusfoto.dk

Jana Mandana og Hans-Ludwig Suppmeir red flot skoleridt.

Den colombianske trup Los Robles vist et imponerende nummer på tårnline. Der var både linedans, spring over andre, sjippende akrobater, og to mand på cykel med en kvindelig artist mellem sig på en barre, se foto. Og vi slap for det fingerede fald, hvor artisten i sidste øjeblik griber fat om linen, som mange tårnlineartister er forfaldne til. Nummeret sluttende med den berømte 7-mands pyramide. De må være oplagte kandidater til priser på de store cirkusfestivaller. Fotos: Lise Kokholm / Cirkusfoto.dk (cykel) og Ole Simonsen (pyramide)

Truppe Non Stop viste udklædt som gøglere en trampolin against wall-entre, dvs. trampolinspring mod en ”mur”. Det er vist nok den samme trup, som danskerne oplevede i Cirkus Arena i 2016.

Jana Mandana præsenterede flotte heste i frihedsdressur. På et tidspunkt var der 15 heste i manegen, og i alt omkring 30 heste i manegen i de forskellige entreer med heste. Fotos: Ole Simonsen

Duo Stauberti (Ditmar Stauberti og hans niece Nancy) viste deres imponerende perch-nummer, hvor Ditmar ender med at bære perchen, medens han kører på mono-cykel. Svenskerne oplevede dem sidste år i Cirkus Olympia. De fik en sølvklovn i Monte Carlo i januar 2018. Foto: Ole Simonsen

De gennemgående klovne i forestillingen var de russiske Trio Without Socks, som havde en række fine entreer med megen nytænkning. De fik deres internationale gennembrud ved cirkusfestivalen i Budapest i 2018, hvor de vandt sølv. Ved Monte Carlo festivalen i januar i år fik de bronze. Nogle mener, at klovne skal have røde næser og vil kalde Without Socks for komikere og ikke for klovne. Selv fandt jeg det befriende med lidt fornyelse og at vi ikke endnu en gang skulle se Fumagalli og Lille Bi, giv mig honning. Foto: Ole Simonsen

   

Forestillingens sidste nummer var Martin Lacey Jr. med massevis af flotte løver og et par tigre. Imponerende, ikke mindst på grund af dyrenes antal – der var vist 15. For sit nummer har han flere gange fået en guldklovn i Monte Carlo. Fotos: Ole Simonsen

En enkelt artist faldt ikke i min smag: den ungarske komiker Steve Eleky, som grinede mere af sine indfald end publikum gjorde. Retfærdigvis skal dog siges, at en dansk familie, som sad lige bag mig, skraldgrinede af ham. Smag og behag. Foto: Lise Kokholm / Cirkusfoto.dk

Som noget nyt var der i år et ”live” orkester i Cirkus Krone. Lidt utraditionelt placeret på en orkestertribune over publikumsindgangen. De spillede dog kun under enkelt numre, bl.a. klovneentreerne. Til hovedparten af forestillingen var musikken som tidligere år forudindspillet.

De danskere og svenskere, som besøger Cirkus Krone i Kiel eller andet steds i det tyske har noget at glæde sig til. Mange vil sikkert synes, at det er den bedste forestilling, de har set i år.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. juli 2019

DET SKER I PARIS - även sommartid - för de minsta vilka icke kommit iväg till sommarferie  -- en liten avant-garde teater: COMEDIE NATION presenterar en munter sketch,  45 minuter, den kallas  ABUDADABEL - ett fantasi-namn för en show av och med BALTHAZAR GAULIER och SUSANA ALCANTUD, vilka tumlar runt scen och salong, utförande allehanda lustiga och muntra aktiviteter - det är mest clowning, enkel och levande, vilket gör att de minsta barnen kan följa händelseförloppet, det hela är kryddat med en del magiska effekter och en god portion interaction med hela publiken.

Under scen-namnen BUMBEL och CROQUETA skapar dessa allround-artister mycket skratt/latter och hela publiken följer intresserat med.

I finalen försvinner  Croquetas högra arm i en slags box, som jag aldrig sett förut ... det visade sig att BUMBEL köpt den av en norsk trolleriartist -  vilken visade sig vara  FINN JON, internationellt känd och erkänd!!!

Iscensättning: Pablo Gomis /Cirque du Soleil.

Sevärt!!

   

Fotos stillet til rådighed af Balthazar Gaulier. Fotograf Majid Khalili

Abudadabel turnerar nu internationellt. De är tillbaka i Paris från den 11 september

Se mer: www.comedienation.fr/content/abudadabel

Plats : COMEDIE NATION, 77 rue de Montreuil, 75011  Paris ;  Metro :  Nation, sedan kort promenad / plan över kvarteret finns alltid i Metro-stationen.

DET SKER I PARIS !!!

...................................... reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. juli 2019

Nomineringer til årets cirkuspriser.

Siden sidste års prisuddeling i 22. august 2018 har medlemmer af prisjuryen set mere end 60 artister/artistnumre.

Juryen har nu besluttet, hvem af disse der skal nomineres til priserne for årets bedste nummer og årets talentpris.

Til prisen for årets bedste nummer er nomineret:

Andrejs Fjodorovs, Cirkus Arena

Duo Kvas, Zirkus Nemo

Alan Sulc, Cirkus Arli

ANDREJS FJODOROVS overrumplede enhver, da han som autodidakt duehvisker i 2008 dukkede op i det lille Cirkus Arli. En udenlandsk cirkusagent spottede sensationen. To år efter optrådte han ved den internationale cirkusfestival i Monte-Carlo, hvor han fik den fornemme ’Prix de l´Association Monegasque Des Amis du Cirque’. Nu havde verden set ham, og det internationale gennembrud var en realitet. Duenummeret har været ’en sensation’ lige siden på de største festivaller og i de store maneger. I år er Fjodorovs tilbage til Danmark. Duernes konge kan det umulige så overbevisende, at man får reinkarnationstanker! Han må have været due i sit tidligere liv. Foto: Rud Kofoed /Ajour Press

DUO KVAS er med deres fantastiske balance hoved til hoved i bogstaveligste forstand hovednummeret i Zirkus Nemo. Det er deres nakkehvirvler, man nærmest kan høre knase, når de to ukrainere Vladimir Kostenko og Anton Savchenko viser deres helt utrolige, akrobatiske styrke. Der sidder et mere end almindeligt godt hoved på Vladimir, for ikke bare kan det holde til, at Anton står på sit egen ovenpå det, men samtidig kan Vladimir gå i knæ og op igen. Den magtdemonstration er verdensklasse. Foto: Rud Kofoed /Ajour Press

ALAN SULC er 28 år, fra Tjekkiet og en af de bedste, mindst effektjagende tempojonglører, man kan komme i tanker om. I diskret småblomstret, hvid skjorte og sorte bukser med glimmerkant i sidesømmen springer han op på sit lille podie, mens han kæreste, Miss Veronica, står klar med en pose bolde. Det er det eneste, han bruger. Alan Sulcs stil er hel ren – og så sikker, at man tror, det er løgn. Han jonglerer med op til ni bolde – og de er alle i spil og farer rundt og op og ned i stramlinede mønstre. I 2004 vandt han som 14-årig en bronze-klovn i Monte Carlo. Kort efter dukkede Alan op i Cirkus Benneweis, inden han fortsatte ud i verden og markerede sig i den absolutte verdensklasse. At han nu er tilbage synes mirakuløst.

Til årets talentpris er nomineret:

Adrienn, Cirkus Baldoni

Kolev Sisters, Cirkus Arena

Brødrene Ikaros (Dessto og Abebe), Cirkus Mascot

ADRIENN med efternavnet Fehérgyamati kommer fra Ungarn og er en fryd for øjet i den gode, gammeldags cirkusdisciplin: trapez. Og det endda udført med talent, charme og elegance og på en måde, der gør hende til andet og mere end ”just another trapeze acrobat” når hun laver elegant akrobatik med indslag af contortion og højt over manegen bruger sin trapez som kolbøttestang. Foto: Rud Kofoed /Ajour Press

KOLEV SISTERS viser ung kvindemagt i internationalt gennembrud. At to unge søstre, den yngste er 19, skulle gå hen og blive et fantastisk topnummer er en af de drømme, der bliver til virkelighed i sæsonens Cirkus Arena-forestilling. Det skyldes ikke kun, at de ser godt ud, hvilket selvfølgelig ikke er nogen ulempe. Næ, kendsgerningen er, at kæden af mindst 250 år med stærke mænd i manegen her bliver brudt eftertrykkeligt af en gang girlpower, hvis lige næppe er set. Kolev Sisters’ hånd-til-hånd akrobatik er så smukt, kraftfuldt og vildt imponerende, at de udløser stående applaus aften efter aften fra det begejstrede publikum. Foto: Rud Kofoed /Ajour Press.

BRØDRENE IKAROS– de to etiopiske ”brødre” Abebe og Dessta - er årets gæsteartister i Cirkus Mascot. De indleder med et jonglørnummer med hatte, men det er i slutnummeret på den ikariske bænk, det foregår. Storebror Dessta jonglerer med sin charmerende lillebror Abebe i et rasende tempo – og her går det hele virkelig ’amok’. For han gør det med benene, liggende på ryggen, og med en sikkerhed og et talent, der spår godt for fremtiden og viser, at der ikke kun er europæiske og asiatiske artistskoler, der kan frembringe unge talenter. Foto: Daniel Deleuran

Prisoverrækkelsen finder sted torsdag den 8. august kl. 10 i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre under medvirken af kulturminister Joy Mogensen og Hvidovres borgmester Helle Adelborg.

Der uddeles 4 priser: Hædersprisen ”Den danske Cirkuspris”, Talentprisen, Årets bedste nummer og Indsatsprisen. Der foretages ikke nominering til hædersprisen og indsatsprisen.

 klovn.gif (1460 bytes)

18. juli 2019

Slut med søløver. I omtalen af Cirkusland 11. juli skrev vi, at det måske var sidste chance for at se optrædende søløver i Danmark. Nu har Cirkusland bekræftet, at vores gæt var rigtigt; når sæsonen slutter 11. august er det slut med at kunne opleve Cirkus Arenas søløver her i landet. Så fremover skal du i zoo for at se søløver. Her optræder de ikke og har i Københavns Zoo et noget mindre bassin at boltre sig i end søløverne i Cirkusland. Det kaldes dyrevelfærd. Gad vide, om søløverne er enige? Foto: Jacob Boas Leitisstein

 klovn.gif (1460 bytes)

18. juli 2019

Cirkus Mondolino 2019. Rud Kofoed skriver:

Midt i cirkus-krise-tider med lukning af flere skandinaviske maneger efter misforstået dyrevelfærd og elefant-forbud, konkurrence fra sommerlande og masser af andre ’børnelokkere’ brydes savsmuldspessimismen af en ukuelig optimisme – i hvert fald i Tisvildeleje og det store, tilstødende sommerland.

Denne gang er nyheden ikke lukning af endnu en cirkus, men tværtimod starten på en ny. Tirsdag den 16. juli 2019 var der urpremiere for fulde huse på den nye Cirkus Mondolino i Tisvildeleje, lige midt i den forkætrede uge 29, hvor det københavnske jetset sammen med andre in-grupperinger farter til ’Musik i Lejet’, mens nogle stadig satser på Skagens tennisbaner og gourmet-restauranter.

Det hele startede på god, gammeldagsvis med en opmærksomhedsvækkende artist- og dyreparade gennem byen. Bag den nye cirkus står to cirkusbegejstrede drenge, begge på 11, nemlig Christian Gerner Frost og Linus Svendsen. De er ikke kommet sovende til det, men tog tilløb allerede i 2017, hvor de inviterede til cirkus i baghaven i Tisvilde. Siden har ideerne udviklet sig, og fra i år præsenteres forestillingen i et rigtigt, tre-mastet cirkustelt.

Klik her for at se fotos og læse mere.

De to unge cirkusdirektører. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Bortset fra de medvirkende dyr, som kommer fra Dronningmølle Kameludlejning, er de optrædende børn lige som i de danske børne- og ungdomscirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. juli 2019

Et dødsfald: Calle Jernström, Cirkus Finlandia. Grundlæggeren af Finlands største og ældste cirkus, Carl-Gustaf ”Calle” Jernström, afgik ved døden natten til søndag efter nogen tids sygdom. Han startede Sirkus Finlandia 1976 og ville selv være fyldt 75 år i slutningen af juli. Han var kendt som et fint og nobelt menneske. Ledelsen af Cirkus Finlandia blev for flere år siden overdraget til Calle Jernströms søn, Carl "Calle" Jernström junior.

Cirkus Finlandia turnerer i hele Finland og har hvert år mere end 200 forestillinger i ca. 100 forskellige byer. Det årlige tilskuerantal er omkring 200,000. Det byder hvert år på en international forestilling af høj kvalitet.

Den danske klovn Bonbon og hans finskfødte hustru Tiina har haft flere sæsoner i Cirkus Finlandia, og Lasse "Bonbon" Nørager har i flere år op mod sæsonstart bistået dem med en række opgaver omkring iscenesættelse, lyd og lys.

Carl-Gustaf ”Calle” Jernström foran Cirkus Finlandia

 klovn.gif (1460 bytes)

13. juli 2019

Ud over landets 6 omkringrejsende cirkus - Arena, Arli, Baldoni, Barnly, Mascot og Trapez kan du som tidligere år rundt omkring i landet opleve nogle ganske små cirkus med nogle få medvirkende. Blandt disse er Cirkus Hjemve, som du frem til 31. juli kan opleve hver mandag til onsdag kl. 17.00 ved den gamle industrihavn på Havnevej i Ebeltoft. De medvirkende er Tonny Trifolikom og Max Bering.

På en række campingpladser kan du møde Cirkus Big med Benjamin Breith og hans team.

Se nærmere under "Andet" i Cirkuskalenderen.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. juli 2019

DET SKER I PARIS – även sommartid – THEATRE DE L'ATELIER presenterar en fantastisk, originell och sympatisk show: CIRCUS INCOGNITUS av och med JAMIE ADKINS, en US-canadisk multi-artist, vilken suveränt behärskar slak lina, med och utan jonglering, akrobatik med stege, en otrolig sekvens med mun-jonglering av 5 ping pong bollar och … en stol!

Vidare en obetalbar komik, mimik, gestik - allt perfekt och genomarbetat, framför allt minnes man komiken med - den röda stolen!

En god portion interaction är inlagd, JAMIE ADKINS spetsar med en gaffel i munnen - ett antal apelsiner vilka kastas mot honom - av publiken!

Hela denna show minner om BUSTER KEATON, och om STAN LAUREL /LAUREL AND HARDY/, säkert för dem som sett dessa komiker.

THEATRE DE L'ATELIER är en värdig ram omkring denna unika show, i väntan att densamma skall begynna, spelas medryckande glad-jazz-musik, teatern är dekorerad i traditionell stil i rött och guld vilket allt sätter publikum i god stämning.

JAMIE ADKINS show är inspirerad av den amerikanska vaudeville-varietén och av all slags visuell entertainment - man kan endast ropa BRAVO!

Se mer: www.jamieadkins.com & www.theatre-atelier.com/circus-incognitus-lo2774.html

Klicka här för att titta på videoklipp

Plats: Theatre de l'Atelier, Place Charles Dullin, 75018 Paris, Metro: Pigalle and 10 min. walk.

Spelas till AUG 11, 2019.  65 min. show.

DET SKER I PARIS!!!

...........................................  reported by  ZARRO ZARRO. 

 klovn.gif (1460 bytes)

11. juli 2019

Stakkels elefanter! I marts 2018 indgik et bredt flertal i Folketinget aftale om, at det skulle forbydes at fremvise elefanter i de danske cirkus. I løbet af efteråret 2018 opnåede man enighed om, at det bedste for landets 4 cirkuselefanter ville være, at de endte deres dage i Knuthenborg Safaripark. Kort før jul gennemgik elefanterne et helbredstjek, og siden har de stået i karantæne og ventet på en endelig aftale. De 3 Arena-elefanter i vinterkvarteret i Årslev og den enlige Trapez-elefant i vinterkvarteret i Mølby. Karantænen betyder, at elefanterne nu i mere end et halvt år har stået indelukket i deres stald. Klik her for at se et videoklip af en Arena-elefant, som går hvileløst rundt i sin stald. Turen rundt tager godt 20 sekunder. Du kan selv regne ud, hvor mange rundture det giver på en time! På et døgn! På 6 måneder! Både Dyrenes Beskyttelse og Cirkus Arena har rettet henvendelse til den nye fødevareminister Mogens Jensen og bedt ham tage initiativ til at få sagen løst. Indtil det er sket, står elefanterne under uværdige forhold. Formelt set kan et cirkus stadig fremvise elefanter. Den tidligere miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens forslag til Dyrevelfærdslov, som blandt andet forbød elefanter i cirkus, blev nemlig ikke vedtaget før valget.  Se også omtalen dateret 8. juli af Dyrenes Beskyttelses henvendelse til ministeren. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Videoklip taget med smartphone: Ole Simonsen

 

11. juli 2019

Cirkusland 2019. Temaparken Cirkusland i Cirkus Arenas vinterkvarter i Årslev ved Slagelse byder langt fra på så mange kørende forlystelser som Bakken, Bonbonland, Legoland, Tivoli og de forskellige sommerlande. Til gengæld byder den på levende underholdning, hvad mange savner i de fleste af de øvrige forlystelsesparker. Sommerens udgave af Cirkusland gør den derfor til et oplagt besøgssted for familier med mindre børn.

Og så er det endda billigt. Entreen er kun 129 kr. Når entreen er betalt, er alle aktiviteter og shows gratis. Parkering er også gratis, og det er tilladt at medbringe madkurv. Der er også en bistro med rimelige priser.

Sidste år tema var pirater. I år er det to temaer. Om formiddagen er temaet pirater, og om eftermiddagen eventyrlandet Esdelot.

Dagens første show er et pirat-søløveshow. Kalle Kanonkugle (Brian Behrendt) byder velkommen, og showet præsenteres af sørøvermutter Suzanne Berdino.

Sørøvermutter præsenterer forestillingen. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Det ca. 20 minutter lange show byder på fodjonglering (antipode) med Sylvana Biasini, sabelfægtning og sørøver akrobatik med alle de 8 medvirkende, et nummer i pole med Katja Kaiser samt søløverne Luna og Sally, præsenteret af Chang. Den store hansøløve Oscar er i brunst og derfor ikke med i forestillingen. Op mod sæsonstart er søløverne trænet af veteranen Addie Jepsen, det i sin tid var en af Europas bedste søløvedomptører.

   

Tv: Sylvana Biasini. Th: Katja Kaiser

Chang og søløverne. Det kommende forbud gør, at det måske er sidste chance for at se optrædende søløver i Danmark.

Børneshowet på scenen i det store legeland præsenteres af Brian Behrendt, der nu har skiftet artistnavn og kostume til Mr. Tik Tak. Sammen med klovnen Berty Balder viser han lidt trylleri og laver ballondyr.

Mr. Tik Tak og Berty

Dernæst præsentere Madam Betty (Suzanne Berdino) er sødt lille hundeshow, bistået af Bertys datter Delilah og en anden lille pige. Sidste nummer i showet er robotten Bumblebee, kendt fra filmen af samme navn. Først viser Berty ham som en lille dukke, så trylles han om til en 2½ meter høj robot, det beder børnene danse lige som ham. ”Indmaden” i robotten er artisten Paolo Kaiser. Efter showet kan børnene helt gratis blive fotograferet sammen med Bumblebee. (Forældre/bedsteforældre skal selv fotografere med deres smartphone eller kamera).

Bumblebee omgivet af Madam Betty, Mr. Tik Tak og Berty

Lidt senere er der en festlig eventyrparade med mange flotte eventyrfigurer. De flotte og farverige kostumer er vist nok lavet af Sylvana Biasini.

Kl. 13.30 er der en ca. 40 minutter lang forestilling i Cirkus Landino. Det er en cirkus eventyrteater forestilling, som indledes med, at Mr. Tik Tak er i manegen med tigerdyret Tiger Lilly (ikke hende fra Peter Pan-filmen). Forestillingen præsenteres af Madame Betty (Suzanne Berdino) og indledes med, at Cirkus Arenas mangeårige cheftræner Tim Delbosq viser et nummer med en dromedar, en knabstrupper-hest, en zebra og en pony og til sidst et par lamaer.

En Pippi Langstrømpe-hest (racen hedder Knabstrupper) og en zebra. Det kommende forbud gør, at det måske er sidste chance for at se en zebra i en dansk cirkusmanege.

Så kommer klovnen Berty i manegen med en fin lille entré, hvor han skal lave et maleri af et par tilskuere, som inviteres i manegen. Dernæst kommer Flora Lagkage og professor Tryl (Claude og Sylvana Biasini) i manegen med en entre, som kombinerer lynomklædning med trylleri.

Derpå forsøger Mr. Tik Tak sig som rovdyrdomptør med Tiger Lilly. Nummeret går over i Suzanne Berdinos entré med hendes 4 gråskimlede arabere.

Suzanne Berdino og hendes heste

Berty kommer så i manegen med sin ”struds”, der gerne vil have popcorn.

Berty og hans struds

Forestillingen afsluttes med rola-rola akrobaten Paolo Kaiser, som mange sikkert husker fra Cirkus Arena 2016. Han viser som hos Arena flotte og dristige spring fra det ene rola-rola podie til det andet, afsluttende med en baglæns kolbøtte fra det ene bræt til det andet. Sejt!

Paolo Kaiser i den baglæns kolbøtte fra bræt til bræt. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins fotos fra Cirkusland.

Alle de optrædende er iført farverige eventyrkostumer.

Cirkusland har åbent til og med 11. august, dagligt kl. 10-16. Kørselsvejledning: Kommer du af motorvejen, drejes af ved afkørsel 39. Kør af vej 225 mod Jyderup. I Sønderup drejes til venstre mod Årslev. Herefter følges skiltene. Til GPS'en: adressen er Årslevvej 6, 4200 Slagelse.

 klovn.gif (1460 bytes)

9. juli 2019

I det lille cirkusmuseum i Cirkusland i Årslev ved Slagelse har man i år udstillet 4 af cirkusdronningen Agnete Louise Enochs flotte kjoler fra hendes tid som sprechstallmeister i Cirkus Dannebrog. I dag arbejder Agnete Louise Enoch bl.a. med turneplanlægning for et Monster Truck Show, som gæster Danmark. Showet, som ejes af den tyske Aranis Klaas familie, gæstede også Danmark i 2017 og 2018. Fotos: Jacob Boas Leitisstein

   

 klovn.gif (1460 bytes)

8. juli 2019

Cirkuselefanter har brug for hjælp fra den nye regering. Dyrenes beskyttelse skriver:

Tilbage i marts 2018 blev den daværende regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti enige med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om en aftale, der skulle forbyde eksotiske dyr i danske cirkusser. Aftalen fik særlig opmærksomhed, da den ville betyde en tidlig pension for de fire danske cirkuselefanter; Ramboline, Lara, Djungla og Jenny.

Men her mere end et år senere er aftalen stadig ikke mundet ud i et konkret lovforslag, og da Lars Løkke Rasmussen udskrev folketingsvalg, lagde det endnu en dæmper på en i forvejen meget forsinket proces. Derfor har Dyrenes Beskyttelse nu skrevet til den netop udpegede Miljø- og Fødevareminister, Mogens Jensen (S), i håb om hjælp.

”Der er stadig ikke fundet en løsning for elefanterne, og det er en dyrevelfærdsmæssig uholdbar situation, fordi dyrene er taget af årets program og derfor står opstaldet i deres vinterstalde. Elefanter, især dem der har været vant til at optræde, har behov for at komme ud og blive aktiveret. Jeg beder om, at der må komme i gang i processen, og alle får lavet en løsning, som er god for dyrene. Alle parter må gå ind i denne hårdknude med ønske om at løse den,” siger Britta Riis, som er direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Cirkus Arena har deres tre elefanter stående i vinterstald ved Slagelse, imens Cirkus Trapez har deres enlige elefant Ramboline stående på deres vinterplads ved Sommersted.

”Det er en uholdbar løsning, for sådan nogle store, prægtige dyr skal ikke stå i et staldanlæg i månedsvis. De skal have daglig aktivering. Det er selvfølgelig ejerne af dyrenes ansvar for at sørge for dette, men vi har i Dyrenes Beskyttelse tilbudt at hjælpe med aktiveringsprogrammer for dyrene, så vi hjælper dem bedst muligt i overgangsperioden. Indtil videre er der igangsat aktivering for Ramboline,” siger Britta Riis.

Modsat de forbud, som er indført i mange andre lande, så har man i Danmark valgt, at der skal findes en værdig pensionsløsning for de danske cirkuselefanter, så de ikke bare bliver solgt til et udenlandsk cirkus, hvor de fortsat skal optræde. Men det har vist sig sværere end forventet at finde en løsning, der tilgodeser alle parter.

”Man har valgt den helt rigtige måde at gøre det på, så dyrenes tarv bliver holdt for øje. Derfor ærgrer det mig endnu mere, at processen er gået i hårdknude,” siger Britta Riis.

Først og fremmest skal der findes en aftale mellem de to cirkusser og regeringen, der overdrager elefanterne til regeringen. Derudover skal der fremsættes og vedtages et lovforslag om stop for hold af vilde dyr i cirkus.

Dernæst skal regeringen finde et sted, som kan give elefanterne de bedste forhold. Her har Knuthenborg Safaripark og Dyrenes Beskyttelse sammen præsenteret et projekt, som vil hjælpe de fire elefanter til et godt og værdigt otium, når en overdragelse er afklaret, og som parterne i dag er ved at finde finansiering til.

”Der er stadig den risiko, at forhandlingerne går i vasken, og der ikke bliver fundet en pensionsløsning for elefanterne, og så er cirkussernes eneste mulighed at sælge eller udleje elefanterne til udlandet,” siger Britta Riis og fortsætter, ”det er der vist ingen, der ønsker”.

Arenas 3 elefanter står som nævnt i vinterkvarteret i Årslev ved Slagelse, der i sommerperioden holder åbent som Cirkusland. Men elefanterne indgår ikke i forestillingerne i Cirkusland. De står blot i deres indendørs stald og savner utvivlsomt den aktivering, de daglige forestillinger gav dem, samt at komme ud i en fold, som de gjorde når de var på turne med Cirkus Arena. Så indtil nu har det kommende forbud bestemt ikke været til gavn for elefanterne!

En af de 3 Arena-elefanter. Foto. Jacob Boas Leitisstein

Elefanternes træner gennem flere år, Rudi Althoff, arbejder ikke længere for Cirkus Arena. Han er nu hos det tyske Cirkus Charles Knie, men arbejder ikke med dyr.

Arenas søløver, der også bliver ramt af det kommende tilbud, er med i sommerens forestillinger i Cirkusland. Det samme gælder en zebra.

Alla andre vilde dyr har været forbudt siden 1963.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. juli 2019

Mandag den 8. juli fylder skuespilleren og sceneinstruktøren Jan Hertz 70 år. Han satte flere gange forestillingerne i scene for Cirkus Benneweis. Interessen for og kærligheden til cirkus hænger stadig ved. Jan er nemlig medlem af bestyrelsen for Den Danske Cirkuspris og leder slagets gang, når årets priser uddeles 8. august under medvirken af kulturminister Joy Mogensen. Fotos: Rud Kofoed / Ajour Press, taget ved tidligere års prisuddelinger.

klovn.gif (1460 bytes)

7. juli 2019

Fodgænger-tunnellen under Holte Station er dekoreret med en række fotostater - lokale jernbane-historiske fotos. Ved døren på Vejlesøvej-siden ses Sonny Benneweis føre en af cirkus' elefanter ud af sin togvogn på Holte Station i 1958. Foto: fantastica-cirkus@borsch.dk

 klovn.gif (1460 bytes)

7. juli 2019

DET SKER I PARIS – LA SCALA, tidigare en hedervärd teater, vilken deklinerade, slutade som porno-bio och - stängdes, har nu efter en total renovering öppnats med en utmärkt program-sättning, nu presenterar LA SCALA ett new-circus program, " 5es HURLANTS", skapat av RAPHAELLE BOITEL i samarbete med TRISTAN BAUDOIN.

Programmet/casting: JULIETTA SALZ, aerial ring, SALVO CAPPELLO, strapater, ALEJANDRO ESCOBEDO, jonglering, LOIC LEVIEL, spänd och slak lina, CLARA HENRY, akrobatik.

Via en avancerad akrobatik vill  RAPHAELLE BOITEL visa gruppens gemenskap/faellesskab/ och mänskliga egenskaper. Kroppar i rörelse /bevægelse/ förväntas producera emotioner och ett BRAVO till cirkuskonsten.

En helt originell show, där varje person kan göra sin personliga tolkning.

Show 65 minuter.

   

Fotos stillet til rådighed af Dominique Racle Consultants. Fotograf : Sophian Ridel

Man gör dock klokt i att taga del av det tryckta programmet för att riktigt fatta helheten i budskapet, vilket - tror jag - är fallet när NEW CIRCUS blandar visuella stunts med budskap!!Väl värt att se!

Föreställningen spelar från 4 till 21 juli

Se mer: https://lascala-paris.com/

Plats: LA SCALA PARIS, 13 Boulevard de STRASBOURG,  75010  PARIS. Metro: Strasbourg Saint Denis.

......................................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. juli 2019

Den Danske Cirkuspris 2019. Årets prisuddeling sker torsdag 8. august kl. 10 i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre. Kulturminister Joy Mogensen har lovet, at hun lige som sine to forgængere vil være til stede og overrække hædersprisen Den Danske Cirkuspris. Navnet på prismodtageren offentliggøres først i forbindelse med prisoverrækkelsen. Alle er velkomne til at overvære overrækkelsen af hædersprisen og de øvrige priser.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2019

Cirkusshow i Lalandia Rødby. Igen i år byder Lalandia Rødby på artistoptræden i sommerferien. I år er de optrædende Ina Sopova og Kristaps Pavlovs-Lipinskis samt parrets 10 år gamle søn Aleksis. De kommer fra Letland, hvor Kristaps mor var direktør i den nu lukkede cirkusbygning i Riga. Parret optrådte i Cirkus Arli i 2006 og 2010.

Der var premiere på årets show fredag den 28. juni. Kristaps indledte med lidt komisk trylleri, der gik over i hans og Inas udmærkede lynomklædningsnummer, der også bød på lidt komik.

   

Selv efter at være bundet med reb kan Ina skifte kjole med (næsten) lynets hast

Derpå kom parrets søn på scenen i en sød entre på ethjulet cykel og med lidt akrobatik.

Aleksis på monobike

Dernæst var Ina og Kristap tilbage med komisk trylleri – tricket med bøjlerne på snoren, hvor de blev bistået af et af de mange børn, der så showet. Derefter overtog Ina scenen sammen med to gravhunde.

Ina Sopova og hendes gravhunde

Næste nummer var Kristaps veludførte cigarkassejonglering med en god portion humor i tricket med de mange kasser.

Kristap – klarer han mon også kasse nr. 22?

Forestillingen sluttede med yderligere et par flotte lynomklædningstricks.

Ved premieren varede cirkusshowet ca. 40 minutter. Men det bliver nok strammet op, så det tager 30-35 minutter.

Til og med 9. august kan showet opleves på torvet i Lalandia Rødby hver mandag, onsdag, fredag og søndag kl. 20. Gratis adgang for alle, dvs. ikke blot for gæster i Lalandia. De øvrige dage optræder Lalandias faste entertainer hr. Plys. Hans borgerlige navn er Niels Lærkegaard, og han startede som bademester i Lalandia i 1988. Efter at han i 1990 havde booket en ikke alt for succesrig tryllekunstner til at underholde, fandt han ud af, at det kunne han gøre bedre. Og det blev starten på hans karriere som entertainer, ballonklovn og tryllekunstner, både i Lalandia og andetsteds.

Hr. Plys, her fotograferet sammen med mit 8 år gamle barnebarn Pernille

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2019

I år det det Bubber, som præsenterer forestillingen i Cirkus Arena. Der er dog nogle få perioder, hvor han ikke kan være med, og der overtager Benny Berdino rollen som sprechstallmeister. Det var blandt andet tilfældet ved forestillingen i Nykøbing Sjælland den 1. juli, hvor Jacob Boas Leitisstein tog dette foto af Benny i hans gamle glansrolle. Benny afsluttede med at fortælle, at næste års forestilling bliver en "Cirkus ifølge Bubber 2".

Jacob Boas Leitisstein tog også dette foto af Alexander-truppen, der i midten af maj afløste Cheban-trupen i årets Arena-forestilling

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2019

Marvellous Moments i Hansapark. Den nordtyske forlystelsespark Hansapark, som ligger lidt nord for Lübeck, byder ud over de mange kørende forlystelser også på artistoptræden i deres varieteteater Fiesta del Mar. Årets show hedder Marvellous Moments. Inden det ca. 30 minutter lange show varmede et velspillende 5 mands band op. Til selve showet var musikken derimod forudindspillet. Første nummer var springbræt med truppen 4 Happy Boys, der først og fremmest brugte springbrættet som vippe og afsæt for høje spring. Flere af springene var med saltomortaler, men ingen sluttede med, at flyveren landede på skulderen af en af de øvrige.

4 Happy Boys. Alle fotos gengivet fra plakat i Hansapark. Det var ikke tilladt at fotografere under forestillingen

Næste nummer var Stepan Melnyk i strapater (aerial straps).

Stepan Melnyk kommer fra Ukraine og er udlært på cirkusskolen i Kiev (Kyiv Municipal Academy of Circus and Variety Arts)

Tredje og klart bedste nummer var Trio Liazeed. Det danske publikum oplevede dem på plænen i Tivoli i 1991 og 1998 samt på friluftscenen på Bakken i 2001. I 2008 var de hos Benneweis og i 2012 hos Dannebrog. I de to cirkus bestod truppen af papa Omar, datteren Zaida samt hendes kæreste Francisco. I 2012 kunne man dog fornemme, at Omar var på vej ud af nummeret. I Hansapark bestod truppen af Zaida og Francisco samt dennes søn Armando. Sidstnævnte oplevede danskerne i Cirkus Dannebrog i 2016, hvor han bl.a. hoppede på hovedet samt på en hånd op og ned af en trappe og var blandt de tre, som Den Danske Cirkuspris nominerede til prisen for årets bedste nummer. Disse imponerende tricks viste han også som led i Liazeeds 2019-nummer. Man røber ikke damers alder, men Zaida var vist nok 10 år gammel, da hun havde sin artistdebut i 1969 ...

Trio Liazeed

Fjerde og sidste nummer var et luftnummer med 3 Ferreiras.

3 Ferreiras

Det er en fremragende ide, at en forlystelsespark ud over mekaniske forlysteler også byder på artistunderholdning. Noget mange savner både på Bakken og i Tivoli.

 klovn.gif (1460 bytes)

1.juli 2019

Cirkus Flik-Flak på vulkaner i Island! De odenseanske børne- og ungdomscirkus skriver: Så er alle rekvisitter og udstyr pakket og sendt til Island. I de næste 14 dage besøger 34 børn, unge og voksne fra Cirkus Flik-Flak igen Island.

Der er gennem de sidste måneder blevet trænet og sammensat numre.  Så nu er vi klar med et fantastisk show bestående af akrobatik, et-hjulede cykler, jonglering, trapez, klovne mv.

På turen bliver der følgende forestillinger:
1. juli Mosfellsbaer
2. juli Vatnaskógur
3. juli Hveragerði
7. juli Vestmannaeyjar
8. juli Hvolsvöllur
10. juli Reykjavík

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden