nyhedder.gif (5725 bytes)

Nyheder fra den danske cirkusverden

Suppleret med nyt fra Norge, Sverige og Paris

Senest opdateret 27. November 2021

Opdateringerne dækker denne gang perioden 20. til 26. november. Næste opdatering lørdag 4. december. sidste nyt-siden kan du eventuelt finde nyheder, som er modtaget efter 27. november.

26. november 2021

TAG MED PÅ EN REJSE. DYNAMO Workspace for Circus and Performing arts fra Odense skriver:

Året er 1987. Den kolde krig er brandvarm og dommedagsuret står på fem minutter i midnat... om lidt udløser stormagterne et atom-ragnarok over jordkloden. Nogle gemmer sig i deres kældre eller løber paniske rundt i gaderne. Andre råber rend mig i røven! Hopper i gummiskoene og ifører sig deres sprødeste nylonjoggingsæt for at tilbringe den sidste nat på jorden i et neonfarvet cirkus-Valhalla-rulleskøjtedisko sammen med yuppier, BZére, poptøser, glam rockere og en hårdtpumpet, olieindsmurt Dolph Lundgren.

Så er scenen sat! Tag med til en afsporet, interaktiv rulleskøjtefest og genbesøg 80'ernes arkadehaller til ARCADE DELIGHT.

Lørdag d. 11. december slår DYNAMO Workspace dørene op for endnu en omgang ARCADE DELIGHT. Et syret cirkusunivers der, iført de skarpeste 80’er klæder, byder på performance af internationale Svalbard Company, koncerter, luftgeværskydning og biografkonceptet, Trash Cinema, som bl.a. viser kultklassikeren "Masters of the Universe" (He-Man) - og meget, meget mere...

ARCADE DELIGHT har små fire år på bagen, men 2021 bliver cirkuskonceptets absolut største og sidste brag. Så hvad end du er dedikeret Arcadianer eller nysgerrig novice, er det nu du har chancen for at party like there's no tomorrow.

Billetterne er sat til salg og de ryger hurtigt. Skynd dig at sikre dig adgang og køb din i dag! Link til billetbestilling.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. november 2021

Copenhagen Magic Cup. Magisk Cirkel Danmark har i samarbejde med Cafe Oasen, Vanløse inviteret en række tryllekunstnere til at deltage i konkurrencen om Copenhagen Magic Cup. Her er trylleri og magi for både store og små, voksne og børn, unge og ældre. Der har været show 23. september, 21. oktober og 25. november. Finaleshowet finder sted 16. december 2021. Ved showet 25. november optrådte den svensk tryllekunstner Anders Fox og de danske magikere Mortenn og Anders Lassen. Et flot arrangement med 3 dygtige og meget forskellige tryllere. Der var gratis adgang, men dog krav om forudgående billetreservation.

Den svenske magiker Anders Fox. Tv. ses aftenens vært.

Mortenn med 2 ænder (” 2 nn’er”) vandt aftenens konkurrence og gik dermed videre til finalen 16. december. Klik her hvis du vil reservere gratis billet til finalen.

Anders Lassen viste imponerende mentalmagi, hvor han kunne gætte og forudsige hvad to publikummer tænkte på

I pausen og efter showet var der close-up trylleri rundt ved bordene. Blandt de optrædende var Joachim Solberg

 klovn.gif (1460 bytes)

25. november 2021

Fem artister og tryllere hædret med Truxa-legat. Dansk Artist Forbund skriver:

Tryllere og artister er mestre i at tune sig ind på publikum og skabe magiske øjeblikke. Fem af dem er netop hædret med Truxas mindelegat.

Med behændighed og tricks sender fysiske scenekunstnere overraskelsens sus igennem tilskuerne og få den befriende latter til at rulle igennem salen.

Det er de kompentencer som Truxas mindelegat stiller skarpt på og igen i år bliver en række tryllere og artister hyldet for deres kompetencer

For at bakke op om artisterne, der er presset af Corona-krisen, er antallet af legater i år udvidet til fem.

Fonden har uddelt legater til disse bemærkelsesværdige artister og scenekunstnere:

Tryller Jesper Grønkjær - formidler magiske oplevelser for alle typer publikum, uanset om scenen er en familiefest på Fyn eller et munkekloster i Tibet.

Tryllekunstner Helle Lyngholm - inddrager handicappede i trylleriet og sætter publikum er i centrum. Helle Lyngholm arbejder under navnet Tryllestøv og er en af Danmarks få kvindelige tryllekunstnere. Hun er oprindeligt uddannet socialpædagog, men arbejder nu fuld tid med trylleri for personer med diverse handicap.

Gøgler og klovn Henrik Rasmussen - arbejder med at udbrede komik, gøgleri og engagere publikum helt uden ord. Som klovnen Tapé er Henrik suveræn til at engagere publikum helt uden ord.

Håndstandsartist Signe Anderskov modtager Truxa’s Mindelegat 2021 for sit arbejde med at perfektionere og formidle sit cirkusspeciale håndstand. Igennem optræden, uddannelse og praktisk forskning har hun nuanceret både teknik og udtryk, og sat et vigtigt fokus på de skabende processer for fysisk artister. Signe er både artist, producent og leder af nycirkuskompagniet Cirkaros.

Tryller Rasmus Ebild - bruger trylleriets sprog til at få den enkelte tilskuer til at føle sig set. Han optræder under kunstnernavnet Fup og Fidus

Tryllekunstneren og illusionisten Truxa optrådte første gang i 1939 og blev især kendt for sit tankelæsernummer, som han udførte sammen med sin partner, Gulli, men også bilkørsler med bind for øjnene og forudsigelser af avisoverskrifter vakte opsigt. Truxa, der i en menneskealder var Danmarks store, internationale tryllekunstner med flere end 100 TV-shows, valgte at testamentere sine penge til kollegerne, og derfor kan Truxas Fond udpege legatmodtagere.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. november 2021

Søren Østergaard & Smadremanden hos Michèle LIVE. Journalisten og tv-værten Michèle Bellaiche er til marts vært ved en række talkshows med Søren Østergaard. ”Det glæder vi os rigtig meget til, men desværre bliver vi også nødt til at tage Smadremanden med (han insisterede)…! Han får ovenikøbet lov til at svare på spørgsmål fra publikum. Hvis nogen altså tør spørge om noget... ,” skriver Søren Østergaard

Her kan du opleve talkshowet:

2. marts 2022 Aalborg Kongres & Kultur Center

3. marts 2022 Musikhuset Esbjerg

10. marts 2022 Musikhuset Aarhus

16. marts 2022 Ringsted Kongrescenter

17. marts 2022 MCH - Herning Kongrescenter

23. marts 2022 Tinghallen – Viborg

24. marts 2022 KulturCenter Skive

Michèle Bellaiche er modig nok til også at invitere smadremanden med til talkshowet., Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

 klovn.gif (1460 bytes)

24. november 2021

TV-udsendelse om La Norma. DR2 er ved at lægge sidste hånd på en dokumentarudsendelse om den nu 95-årige danskfødte trapezstjerne, som fik en stor karriere i USA. I adskillige år har hun som mange andre gamle artister boet i Sarasota i Florida. Her i landet er hun i dag mest kendt takket være Aase Thomassens bog La Norma – sorg, savn og succes. Aase Thomassen har i mange år arbejdet på at få lavet en dokumentarfilm om den gamle trapezstjerne, og hun fik interesseret DR i projektet. Aase Thomassen fortæller:

”Vi har flere gange været klar til at rejse til Florida, men det var ikke muligt at få indrejsetilladelse grundet Covid 19. Vi håbede at kunne fejre 95 års fødselsdag sammen med hende den 9. februar i år, men det var først i september, der viste sig en mulighed, men kun for dem, som havde et journalistvisum. Det var afgjort det vigtigste, og det betød, at en journalist og fotograf fra DR kunne rejse ind.”

Udsendelsen er endnu ikke programsat.

La Norma og Aase Thomassen. Foto fra 2019, hvor Aase Thomassen besøgte La Norma

 klovn.gif (1460 bytes)

22. november 2021

Marc Thierry. Interview (eller talk-show, som det vist hedder nu) på Centralhotellet i Odder, 18. november kl. 19. Interviewer: Steen Bille, KulturHub Odder.

Steen Bille og Marc Thierry

Jørgen Lorenzen skriver:

Marc Thierry er vokset op i sin mors (og morfars!) cirkus, og livet i cirkus Krone har præget ham, og i løbet af interviewet trængte han ind i cirkuslivet – og vel også livet udenfor!

Marc er aldrig blevet tvunget til cirkuslivet – ”ikke bevidst og direkte, men måske indirekte”. Han fik sit første trommesæt som 6-årig, og det blev hans skæbne. I dag er han fuldblods og fuldtids trommeslager. Om musikkens betydning for en cirkusforestilling siger han: ”Trommerne markerer og opbygger effekt. Musikken hjælper publikum til at forstå.”

Han understregede det stærke famliesammenhold, som præger cirkusslægterne. Og han påpegede, at cirkus er et hierarki og et dynasti, men at det i cirkus Krone har et socialt ansigt. Alle er nødvendige og indbyrdes afhængige: uden artister, intet cirkus. Og uden knyster og praktiske medarbejdere, intet cirkus. Altså et arbejdsfællesskab, hvor alle er afhængige af, at de andre passer deres arbejde. Og han nævnte det, som alle Krone-fans selv har oplevet: Krone er cirkus med hjerte. Hjerte for cirkuskunsten, hjerte for alle, der kommer på pladsen – både ansatte og tilskuere.

Marc understregede, at cirkus ikke kun er glamour men også hårdt arbejde – en forretning, der skal løbe rundt. Et arbejde, som er besværliggjort af de mange ansøgninger, der skal sendes i øst og i vest og i urimelig god tid, inden cirkus har planlagt at komme. Og vanskeliggjort af de – til tider – uforståelige og urimelige krav og regler, der lægges ned over cirkus.

På det gentagne spørgsmål: ”Er du blevet tvunget?” lyder svaret: ”Man kan kun være i cirkus, hvis man har lyst. Jeg er aldrig blevet tvunget.”

Ind imellem spørgsmålene til Marc citerede Steen Bille lyrik og prosa fra skønlitteraturen. Mange forfattere er - også – blevet fascineret af cirkus. Det sidste citat var en længere passage fra Johs. V. Jensens essay: Cirkus Rieger (1911). Hele essayet kan læses i Danske Cirkusvenners digitale nyhedsbrev Cirkusposten nr. 6/2021 samt på http://cirkus-dk.dk/artikler/cirkus_rieger.pdf.  

Til venstre med den hvide krave ses Marc Thierrys mor Irene. Til højre ses Jørgen Lorenzen, der som det kan ses tog noter under foredraget.

klovn.gif (1460 bytes)

21. november 2021

Cirkusweekend i Lund 20.-21. november. Knap 20 svenske og et par danske cirkusvenner deltog det svenske Cirkusakademis arrangement på museet Kulturen i Lund.

Indledningsvis holdt Cirkusakademiets direktør Janne Näsström foredrag om cirkus gennem tiderne i Sverige. Den første cirkusforestilling i Sverige fandt sted i Stockholm i 1787. Det var et engelsk cirkus, drevet af Peter og Rosalia Price. Der var 20 medvirkende, som viste kunster til hest, akrobatik og pantomime. Cirkus Bergman var det første cirkus, som havde en svensker som direktør. Deres første forestilling var i Landskrona i 1891. I 1930’erne vandt den såkaldte frisksportrörelse frem i Sverige. Styrketræning og akrobatik var vigtige indslag og førte til, at adskillige svenskere uden cirkusbaggrund blev akrobater og optrådte på cirkus og varieteer.

Janne Näsström fortalte om svensk cirkus gennem tiderne. Foto: Martin Lasson Berglund

Efter foredraget så gæsterne Kulturens fine særudstilling om cirkus. Den var omtalt her på siden 14. april og kan ses indtil udgangen af februar 2022. Nedenfor lidt fotos fra udstillingen.

   

Fotos: Ole Simonsen

Nogle af deltagerne spiste middag sammen om aftenen og for dem, der overnattede, var der om søndagen mulighed for at kigge i en stor samling avisudklip med omtale af cirkus i Sverige samt en stor programsamling. Foto: Martin Lasson Berglund

Martin Lasson Berglund, som stod for arrangementer, fortjener stor ros for sin indsats. Coronaen var sikkert skyld i, at deltagerantallet ikke var højere. Foto: Hans Lindgren

 klovn.gif (1460 bytes)

20. november 2021

Cirkus Baldoni. Klik her for at Jacob Boas Leitissteins mange gode foto fra juleforestillingen, som var omtalt her på siden den 19. november. Baldoni’s Julecirkus spiller på udvalgte dage frem til d. 19. december. Se nærmere i Cirkuskalenderen

Direktørparret Camilla Frimann & René M. Baldoni fortæller, at Cirkus Baldoni i 2022 fejrer 20 års fødselsdag, da de havde deres første sæson i 2002. ”Vores målsætning har altid været at præsentere det bedste show overhovedet for Jer, hvilket danner fundamentet for vores forestilling 2022, som bliver det stærkeste show nogensinde”.

Sæson 2022 starter i Hillerød 2. påskedag den 18. april og varer indtil den 7. september. Cirkus Baldoni besøger stort set de samme byer som i 2021 på Sjælland, Øerne og Bornholm.

klovn.gif (1460 bytes)

19. november 2021

Familieforestilling i Cirkus Flik-Flak. Det odenseanske børne- og ungdomscirkus skriver:

Familieforestillingen Wonder drink ! med Mantega lørdag d. 20. november kl. 14.00. Du kan opleve brasilianeren Mantega Isernhagen med sit spektakulære show ’Wonder Drink’, der blandt andet byder på jonglering, manipulation og fantastiske cirkustricks, som med garanti vil få tilskuerne til at le og gispe af spænding. Se ham kaste rundt med glas, isterninger og bliv forbløffet over de mange tricks. Efter forestilling er der mulighed for selv at prøve cirkusrekvisitterne i Cirkus Flik-Flak.

   

Billetpriser: Børn kr. 30,-. Voksne kr. 50,- 

Bestilling på www.cirkusflikflak.dk

Forestilling vises indendørs i Cirkus Flik-Flak lokaler på Herluf Trolles Vej 138, Odense SØ. Personer på 15 år eller derover skal vise coronapas.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. november 2021

Julecirkus i Plantorama. Som tidligere år har Plantorama lavet en aftale med Cirkus Mascot om optræden i Plantoramas centre i de 3 kommende weekender. Nogle steder oplever man klovnen Gulio og nisseakrobaten Tanya. Men i centrene i Sønderborg, Vejle, Tilst, Egå og Hørsholm vil kunderne kunne opleve en hel JuleCirkus-forestilling med bl.a. Marianne Deleurans dejlige vovser. Se nærmere i Cirkuskalenderen.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. november 2021

Baldoni’s Julecirkus 2021. Jacob Boas Leitisstein så en af forestillingerne i Fægtesalen ved Cirkusmuseet og skriver:

Julen venter lige rundt om hjørnet – og derfor er Baldoni’s Julecirkus igen at finde i haller, teatre og kulturhuse på Sjælland og Øerne. Traditionen tro var der premiere i Fægtesalen ved Cirkusmuseet i Hvidovre lørdag d. 13. november.

Forestillingen bestod af en blanding af gamle kendinge og nye ansigter – selvfølgelig præsenteret af Nisseline, Nissenova og Julemanden.

Nissenova, Julemanden og Nisseline. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

To flotte akrobatiske numre i forestillingen blev leveret af Duo Focus. Første syn med Duo Focus var i en klassisk partnerakrobatik på gulv. Her blev både vist håndstand, forskellige formationer og lidt dans. I duoens andet nummer blev der brugt spinning wheel. Igen et flot og kraftfuldt nummer.

   

Duo Focus med henholdsvis parterreakrobatik og i deres spinning wheel.

Hvis man er fast gæst hos Baldoni, kender man helt sikkert familien Janecek, der har været med i manegen de sidste mange år. De var selvfølgelig også med i årets juleforestilling, hvor de præsenterede to numre. Først viste Maria og Eddie deres akrobatik- og balancenummer i quadrant. Samme nummer som man kunne opleve i årets sommerforestilling hos Baldoni.

Marie og Eddie Janecek med deres quadrant-nummer

Som forestillingens sidste nummer kom Eddie i manegen sammen med de to sønner Kaya og Rudi. Her var der kolbøtter og rullefald i lange baner, da de indtog manegen med deres nye kaskadørnummer.

Eddie, Kaya og Rudi Janecek med deres kaskadørnummer

Endnu en kending fra Baldonis manege er Michail Mudrak – han kiggede også forbi. Først med et jonglørnummer, hvor basketbolde spillede hovedrollen. Herudover viste Michail også sit stærke håndstandsnummer, der sluttede med det imponerende trick med håndstand på klodser. 

Michail Mudrak

Som altid blev forestillingen bundet fint sammen af Nisseline, Nissenova og Julemanden. Nisseline og Nissenova viste en række små hyggelige numre mellem artisternes optræden – bl.a. en version af ”du må ikke spille her”. Julemanden havde i år taget sin 12 strenget guitar med og bidrog herigennem til julestemningen med at spille en række julesange.

Alt i alt en god, hyggelig og klassisk Baldoni-forestilling. Baldoni’s Julecirkus spiller på udvalgte dage helt frem til d. 19. december.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. november 2021

Galimatias. Jørgen Lorenzen så et comedy trylleshow på Svalegangen i Århus den 11. november kl. 20. Jørgen skriver:

Christian Langballe er en afholdt og velrenommeret lektor på Randers Statsskole. Han omtaler selv sit virke der som sit ”menneskearbejde”. Men hans mellemnavn Wilde afslører, at han har andre talenter og lyster end dem, der hører en sædvanlig lektor til. I hvert fald indgår han i en kreds af unge tryllekunstnere i Østjylland. Amatørtryllekunstnere kan man vel knap kalde dem, for deres formåen synes at være på niveau med de bedste i genren. Som tryllekunstner bruger Christian Langballe navnet Christian de Wilde.

Christian krydrer sine tricks med fortælling. Men det bliver aldrig stand up – snarere livsfilosofiske betragtninger over livets underlige og underfundige forløb. Hans eget liv væves ind i fortællingen, og mod slutningen talte han om sin egen midtlivskrise. Men den bar showet ikke præg af. Tværtimod!

Hans talestrøm, brandere, ordspil, sproglige fornyelser og i det hele taget leg med sproget og en frodig fantasi leder tanken hen på hurtigsnakkeren Johannes Møllehave. Eller måske endnu bedre: på Thierry, Trifolikom og Tribini – rekommandører, som hver for sig burde have haft en præmie for deres sproglige vid og kreativitet i det talte sprog.

Han er også musikalsk, og derfor indleder han med en selvkomponeret sang til guitarakkompagnement. Og han fortæller i indledningen: når man er bidt af tryllebakterien, ser man sig aldrig tilbage!

Christian Langballe indledte med sang til eget guitarakkompagnement. Alle foto: Wenche Strømsnes / BetterMeetings

Derefter går det fremad – over stok og sten. Han kan tricket med at få et rødt lommetørklæde til at forsvinde op i den blå luft. Og nu vil han føre publikum tilbage i tiden. Han har en magisk maskine. Han bruger ormehulsenergi i atomtransformationskassen (eller noget i den retning – fantasien fejlede ikke noget!). Det lykkedes ikke helt, og røg, gnister, mindre eksplosioner og lysudladninger førte os tilbage til virkeligheden og nutiden, for ormehulstrålingen mislykkedes.

Men det gjorde ikke noget, for der var alligevel magi i luften. Nu lånte han en hundredkroneseddel af en i salen. Den blev mishandlet og revet i stykker – og pengesedlen blev transmitteret over i et æg, som han slog i stykker. Og der lå den – i samme mishandlede stand, som da han for et øjeblik siden krøllede den og rev den itu. Og den var våd af at ligge i æggehviden. 

Og de mange tricks stod i kø. Man mærkede også, at han havde været på besøg i Peganis tryllebutik. Og korttricks var der naturligvis også – mange! Forbløffende for den undrende tilskuerskare. Fingerfærdighed, forførelseskunst og teknisk viden om, hvordan man gør det.  Ingen ved det, alle kan gætte, men en tryllekunstner afslører aldrig sine tricks, og tilhøreren ved ofte, at man ikke spørger om hemmelighederne bag de enkelte manipulationer. Det bliver internt i fagkredsene, hvordan og hvad man gør.

   

Og der stod han så til slut – efter en times varieret, spændende, fantasifyldt og berigende underholdning! Med en bowlerhat, der havde briller, så man tænkte på Motor Mille. Med et skæg, så han lignede Søren Huss fra Saybia og med mindelser om onkel Reje – i et univers, der ledte tanken hen på fru Drusses verden i Hans Scherfigs roman Idealister.

Med bowlerhat med briller

Og næste morgen var han igen den agtværdige lektor Christian Langballe på Randers Lærde Skole. Men han er stadigvæk Wild(e)!

**

Jørgen Lorenzen har selv en fortid som lektor på Randers Statsskole. Han tryllede nu ikke, selv om han sikkert tryllebandt mange af sine elever …

 klovn.gif (1460 bytes)

14. november 2021

Julecirkus i Sverige. Cirkus Elvira skriver:

Här kommer en glad JULCIRKUS hälsning !

Äntligen får vi Cirkus Elvira tillfälle att göra en ny traditionsenlig Julcirkus föreställning. Efter ett ofrivilligt uppehåll tar vi nu nya tag. Vi har samlat ihop en skicklig grupp artister från Sverige, Finland och Tyskland. Premiär 26 december! Totalt 10 st föreställningar fram t o m 2 januari på Konsertteatern i Sundsvall. Med 7 st cirkusartister och specialskriven musik bjuder på en riktig härlig Julkaramell för hela familjen.

Medverkande artister:

Clownen Daff-Daff (Thomas Jerbo)

Luftartisterna Miranda Hedman, Manda Rydman,

Pole: Matilda Wiklund

Magiker: Jonathan Seeing

Cyr Wheel/Icarian games: Aino Savolainen från Finland

Handstående/Icarian games: Imogen Huzel från Tyskland

Musik: Kertsin Blomquist

Biljetter: entresundsvall.se

Cirkus Elvira er grundlagt i 1984 af Ann og Thomas Jerbo. De er begge uddannet på ¨The Commedia School¨ i København. Ann er tillige uddannet på Nordiska Scenografi skolan i Skellefteå. Det er en ”fri teatergrupp med bas i Sundsvall”.

 klovn.gif (1460 bytes)

14. november 2021

Kim Kenneth som Pjerrot i Tivoli Friheden. I sæson 2022 er det Kim Kenneth, der har rollen som Pjerrot i Tivoli Friheden i Aarhus. Han afløser Hasse Hjorth, som har fungeret som Pjerrot siden 1991. Det danske publikum kender først og fremmest Kim Kenneth som tryllekunstner hos Dannebrog, Arena, Baldoni og Benneweis. Sidstnævnte sted var han også sprechstallmeister og satte i 2015 den allersidste Benneweis-forestilling i scene. Han har også sat forestillinger i scene for Baldoni og Cirkusland og uden for Danmarks grænser optrådt i cirkus og på varieteer. En engelsk anmelder gav ham navnet the Dane in the fast Lane.

Kim Kenneth med assistenter i Cirkusland sommeren 2021. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Men Kim har altid haft mod på også at prøve noget andet. Hvad de færreste ved er, at han i et godt stykke tid har arbejdet for Semler i et projekt omkring selvkørende busser og droner.

I sommeren i år optrådte Kim i Cirkusland. Men næste sommer får det jyske publikum fornøjelsen af ham. Ikke i hans traditionelle rolle som tryllekunstner, men som Pjerrot. En karakter, som han selvfølgelig giver sin helt egen twist.

Kim havde også rollen som Pjerrot i efterårsferien. Jørgen Lorenzen så en af forestillingerne i efterårsferien og skriver:

Til et rigtigt tivoli hører der to ting: rutsjebanen og Pjerrot. Bakken har det, Tivoli i København har det – og Friheden i Århus har det.

Besøget i Friheden fandt sted på en dag, hvor hele haven var pyntet til Halloween. Masser af mennesker, et utal af græskar – flere tusinde. Der var uhyggelige spøgelser, genfærd, ånder og skræmmende figurer, som gik rundt i haven, og der var røg og damp. Kort sagt: uhygge. Men børnene lod sig ikke skræmme. De vidste, at det var for sjov alt sammen – og lod sig rive med.

I Tivoli har der altid – også uden for Halloween-tiden - været gys. Spøgelsestoget eller Den blå vogn er der jo i hele sæsonen, og hvad er det andet end en slags halloween – med skeletter, spøgelser, gys og gru?

Denne dag var der teater. Børneteatret Filuren viste et skuespil i Hermans, og flere hundrede børn og voksne fulgte med i handlingen, som havde levende lig, hekse, uhyrer og mange skræmmende karakterer med i forestillingen. To ”almindelige” unge var havnet i dette univers, men de blev reddet ud igen og alt endte i fryd og gammen

Cirkus Dystopia gav forestillinger i Marselisborghallen med levende gespenster – vel en opdatering af Spøgelsestoget. Egentlig cirkus var det vist ikke, selv om der medvirkede artister: Miss Vera - antipodist. Bobo - diabolo. Samara - hula hop samt The Freak – slangemenneske. Jeg så ikke forestillingen.

Og så var der Pjerrot! Den første Pjerrot i Tivoli Friheden hed Leif Bach. Han fungerede til 1991, hvor Hasse Hjorth overtog. Hasse Hjorth, som også er kendt som tryllekunstneren Ricky med bugtalerdukken Nancy, har været Pjerrot indtil i dag. I 2022 overtages rollen af Kim Kenneth, der også var der, da jeg så Pjerrot-forestillingen i efterårsferien.

Kim Kenneth som Pjerrot. Foto: Jacob Boas Leistisstein

Men hvem er Pjerrot egentlig? Fra København kender vi ham i to udgaver. Den ene er Bakkens Pjerrot. Han er børnenes ven, taler som et vandfald, tryller og fortæller. Inde i byen er der en anden Pjerrot – på Pantomimeteatret. Han siger ikke et ord, men danser ballet. Og han er her den lidt enfoldige, men godmodige person.

Hvorfor denne forskel? Den har rod i historien. Engang måtte gøglerne og den talende Pjerrot ikke optræde inden for Københavns volde. De mere eller mindre stationære skuespiltrupper havde fået udvirket et forbud mod gøglerne – i et forsøg på at holde de omrejsende dem fra døren. Derfor holder de til på Bakken. Men de finder ud af at omgå forbuddet: de opfører pantomime og danser ballet, og da de ikke siger et ord, kan de ikke forhindres i at optræde inden for voldene – i Tivoli, hvor de nu viser skuespil uden ord, eller snarere ballet. Deraf forskellen på Pjerrot og Pjerrot, selv om deres dragt er den sammen

Mange vil sammenligne den hvide klovn i cirkus med Pjerrot, selv om der er forskelle. Den hvide klovn har en kalot på hovedet. Pjerrot har en stor Napoleonshat – en ”sovsekande”. Den hvide klovn har røde ører, Pjerrot har hvide ører. Pjerrots mund er stor, rød og fortegnet, den hvide klovns mund er smal. Pjerrots dragt er den samme hele tiden, en hvid kofte med kæmpe knapper. Den hvide klovns dragt er spraglet, kunstfærdig, farverig og findes i mange forskellige udformninger. Men et sted nede i historiens dyb har de samme oprindelse – men har fået hver sin funktion og opgave.

Men tilbage til Pjerrot denne lørdag eftermiddag. Der var fyldt helt op i Pjerrots have i Tivoli Friheden. Han kommer ind udefra – og efterlyser Pierette. Derfor spørger han: er der nogen, der har en kæreste? En del voksne og nogle børn markerer med hånden i vejret. Videre spørger han: er der nogen, der har en kone? Nogle mænd markerer. Og til slut spørger han: er der nogen, der har en kæreste og en kone? Hænderne bliver nede!

Og så går det slag i slag med megen snak, trylleri og drilleri. Børnene er opslugt, trænger helt frem til scenen og står i kø, når Pjerrot skal bruge en til at hjælpe sig. Han har et svævende bord, han har en tryllestav, som vil drille, han har en hund, lavet af stof, men lige så levende som hunden, børnene har derhjemme. Og han har en kasse med terninger, der skifter farve ustandseligt. Børnene lever med, for de mærker, at han er deres ven, en ven, som kan det utrolige og som kan følge dem i deres levende fantasi, som de voksnes verden endnu ikke har sat spørgsmålstegn ved.

Foto: Maja Bisheim Terp

En dejlig eftermiddag i Friheden. Og heldigvis var der mange besøgende – og godt gang i forlystelserne rundt om i haven. Et absolut pletskud, når børnefamilierne skal i skoven.

klovn.gif (1460 bytes)

14. november 2021

Både i 2020 og 2021 var det planen, at sangerinde Julie Berthelsen sammen med Bubber skulle have præsenteret forestillingen i Cirkus Arena. Men begge år måtte forestillingerne aflyses på grund af corona-restriktioner. Det er utvivlsomt også mange andre af Julie Berthelsens engagenter, der er blevet aflyst. Det betyder dog ikke, at Julie har ligget på den lade side: hun har blandt andet indtalt en række lydbøger, herunder Joan Dansbergs Bag Portieren, som foregår i et artist- og cirkusmiljø.

klovn.gif (1460 bytes)

10. november 2021

Cirkus og coronarestriktioner. Med virkning fra 12. november 2021 skal der vises coronapas, hvis personer over 15 år ønsker adgang til lokaliteter og arrangementer med over 200 tilskuere eller deltagere indendørs og 2.000 tilskuere eller deltagere udendørs. Det gælder, uanset om der er tale om siddende eller stående personer.

Det betyder, at der fx skal vises coronapas for alle over 15 år, der skal se Baldoni’s julecirkus. ”Dette er ikke en ny procedure for os, da situationen var den samme henover sommerens forestillinger. Så hos Baldoni´s julecirkus er vi 100% gearet til det,” skriver Cirkus Baldoni.

Også hos Wallmans er der fra 12. november krav om, at gæster skal fremvise coronapas ved ankomst til Cirkusbygningen.

Kravet om coronapas gælder også for museer, hvis der er flere end 200 personer til stede på samme tidspunkt. Noget der vist aldrig forekommer på relativt mindre museer som landets to cirkusmuseer. Museet i Rold er i øvrigt som altid vinterlukket.

 klovn.gif (1460 bytes)

9.november 2021

Et dødsfald: Karin Koch. Dyredressøren Karin Koch afgik ved døden 15. september efter længere tids sygdom. Hun blev 83 år. I mange år arbejdede hun sammen med Lilian Daniels og var blandt andet med til at dressere isbjørne i Sverige i 1956, da Lilian Daniels opholdt sig i Trolle Rhodins vinterkvarter i Malmø. Karin Koch tog sig også af søløverne og chimpanserne, som lidt ældre danskere husker fra tv-udsendelserne Cirkusklubben. Senere fik Karin Koch andre chimpanser. Hun og Lilian Daniels købte en gård i Østrig, hvor de kunne have deres dyr, da cirkuslivet sluttede. De seneste år boede Karin Koch i Errindlev på Lolland.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. november 2021

Zirkus Nemo Galla Ekstravaganza. Den 7. november slog Zirkus Nemo dørene op til en galla ekstravaganza i Royal Arena i København. Blandt tilskuerne var dronning Margrethe. Søren Østergaard præsenterede en række af sine egne karakterer, både live på scenen og på storskærm. Derudover medvirkede Anders Lund Madsen. Peter Frödin skulle også have været med, men havde meldt afbud på grund af influenza. De medvirkende artister var Captain Frodo og Duo Solys. Den Danske Cirkuspris kårede dem henholdsvis i 2016 og 2018 som årets bedste nummer.

I forbindelse med forestillingen fik publikum udleveret en flyer for Zirkus Nemos 2022-forestilling. Der kan man se, at Søren Østergaard får bistand af Tommy Kenter, som vist nok også skulle have været med, hvis det ikke havde været nødvendigt at aflyse 2021-forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. november 2021

Julegaveideer. Her er en oversigt over nogle bøger om cirkus og/eller artister, som måske er en gaveide eller fortjener plads på din egen ønskeseddel. Nogle af bøgerne er på tilbud.

Skønlitteratur

Arne Bjørk: Den stille klovn

En poetisk beretning om klovnens væsen. Fiktive, rørende, til tider barske små fortællinger som binder klovnens væsen, historien og forfatteren sammen i en tidløs enhed. Udgivet 2018. Hæftet. 91 sider. Kan købes i boghandlen samt over nettet hos fx Saxo eller Gucca. Pris typisk 149,95 kr.

Arne Bjørk: Emil der ville være en kanin

Historien om drengen Emil, som drømte om at blive en kanin. Og det man drømmer om kan gå i opfyldelse. Det er ganske vist. Udgivet 2020. Hæftet. 18 sider. Kan købes i boghandlen samt over nettet hos fx Saxo eller Gucca. Pris typisk 129,95 kr.

Joan Dansberg: Bag Portieren

“Bag portieren” er en historisk roman, som på baggrund af omfattende research er skrevet frit efter Irma Altenburgs erindringer om sit liv som artist og varietékunstner og er med til at give et indblik i et miljø, som de færreste kender til. Tidsperioden er 1894-1916. Udgivet 2021. Hæftet. 337 sider. Kan købes i boghandlen samt over nettet hos fx Saxo eller Gucca. Pris typisk 299,95 kr. Får også som e-bog og lydbog.

Biografier og erindringer

Helle Abildgaard og Viggo Salting: Kom Klovn – en cirkuskrønike.

Bogen er en velskrevet krønike med mange sjove anekdoter om parrets rejse med Cirkus Benneweis i ni sæsoner. Den er flot illustreret med en lang række af deres skønne tegninger og malerier fra cirkusmiljøet. Først og fremmest af klovne, som ikke mindst Viggo faldt for i et sådant omfang, at han i dag i malerverdenen er kendt som Klovnens Mester. Udgivet 2019. Hæftet. 80 sider. Pris 300 kr. Link til bestilling

Diana Benneweis: Alting har sin pris.

Diana Benneweis fortæller i sin selvbiografi fra 2002 “Alting har sin pris” om sit usædvanlige og begivenhedsrige liv som cirkusprinsesse og cirkusdirektør. Men “Alting har sin pris” er også fortællingen om den psykiske sygdom, der har spillet en stor rolle i hendes liv. Indbundet. 182 sider. Kan købes på Cirkusmuseet i Hvidovre for 125 kr.

Anders Enevig: Fakta om Elvira Madigan og Sixten Sparre

Der er mange myter om Elvira Madigan. De fleste af dem er noget romantisk sludder. Her er hvad der virkelig skete, dokumenteret og vist med affotografering af de originale papirer.

Spændende og historisk korrekt, masser af illustrationer. Udgivet 2005. Indbundet. 200 sider. NEDSAT: NU 99,00 kr. FØR: 199,00. Link til bestilling

Michael Frederiksen: Truxa - en biografi

Truxa trak store overskrifter i Skandinavien, ryddede forsider i 5 årtier og var en sand mester til PR (public relations). Indbundet med mange fotos. ”Bogen er en sober, sikker gennemgang af et spændende og spraglet artistliv. Rigt illustreret med fotos, plakater og avisannoncer. Der ligger et omfattende og grundigt researcharbejde bag,” skrev Jørgen Lorenzen i en anmeldelse. Udgivet 2020. Indbundet. 265 sider. Pris 199 kr. Link til bestilling

Klas Grönqvist: En dråbe faldt – Elvira Madigan

Den svenske cirkushistoriker Klas Grönqvist bog om Elvira Madigan. Fortæller ikke blot historien om Elvira Madigan og Sixten Sparre, men også om Elviras og Sixtens Sparres fortid. Bearbejdet og opdateret dansk oversættelse af svensk bog. Udgivet 2017. Indbundet. 156 sider. Illustreret. Pris 175 kr. Link til bestilling

Kathinka Lindhe: Sixten og Elvira - Historien om et mord

Den svenske forfatter Kathinka Lindhes bog Sixten Sparre – manden som mördade Elvira Madigan foreligger nu på dansk i en vist nok let forkortet udgave. Forfatterem er Sixten Sparres oldebarn. Udgivet 2021. Indbundet. 221 sider. Illustreret. Kan købes i boghandlen samt over nettet hos fx Saxo eller Gucca. Pris typisk 299,95 kr.

Anden faglitteratur

Anders Enevig: Danske Rejsende - cirkus- og gøglerslægter.

Den seneste, kraftigt udvidede udgave af stamtavler og slægtshistorie for 38 danske cirkusslægter. Udgivet 2011. Indbundet. 431 sider. Masser af fotos. NEDSAT NU: 298,00 FØR 399,00. Link til bestilling En række opdateringer til bogen findes her

Anders Enevig: Sigøjnere, Tatere og danske Rejsende

De Rejsende - med stort - er en mindre gruppe mennesker i samfundet, som oprindeligt ikke havde fast bosted. Det kan de godt have i dag, selv om de føler sig som rejsende. Anders Enevig fortæller med stor viden og indføling deres historie. Mange enestående fotos. Udgivet 2007. Indbundet. 270 sider.NEDSAT NU 99,00 FØR 199,00. Link til bestilling

Ole Simonsen og Finn Stendevad: Københavns Cirkusbygning

6 artikler om cirkus og artister: Om Cirkusbygningens historie fra Renz til Wallmans. Om artister, der fik deres danske debut i bygningen: Showcowboyen Jack Joyce, som senere i 10 år drev sit eget cirkus, og den danske skolerytter Anna Stennis, der blev et stort navn internationalt. Om et stort tysk cirkus’ forgæves forsøg på at besøge Danmark i 1930, herunder forsøg på at låne cirkusbevillinger af andre. Om Benneweis-elefanterne og om ‘Den Danske Cirkuspris’. Ole Simonsen, der er formand for ‘Den Danske Cirkuspris’ og tidligere artistisk og kunstnerisk rådgiver for Cirkus Benneweis, har redigeret bogen. Udgivet 2017. Indbundet. 253 sider. Illustreret. NEDSAT NU: 199,00 kr. FØR: 399,00. Link til bestilling

 klovn.gif (1460 bytes)

7. november 2021

Cirkusplakater til salg. Holder du er cirkusplakater, så besøg butikken på Cirkusmuseet i Hvidovre. De har en lang række skønne plakater til salg til særdeles rimelige priser: 50 kr. pr. plakat. Det er muligt at få tilsendt plakater. Det koster 35,- i ekspeditionsgebyr + porto. Nogle af plakaterne er originale, andre genoptryk. Se https://cirkusmuseet.dk/butik/plakat/

Blandt de plakater du kan købe er denne skønne Erik Stockmarr-plakat, som han lavede til Cirkus Benneweis i 1957.

 klovn.gif (1460 bytes)

7. november 2021

DET SKER I PARIS - nu efter en besvärlig situation, CIRQUE D'HIVER BOUGLIONE presenterar cirkus från oktober til mars 2022.

Vintersäsongens föreställning hade premiär den 17 oktober och spelar fram till den 6 mars 2022. En del av perioden är det bara föreställningar på lördagar och söndagar. Föreställningen har titeln DINGUE och ligger konstnärligt nära föreställningen som hade premiär i oktober 2020, men som efter ganska få föreställningar fick ställas in på grund av coronan. Även förra årets föreställning, som nämndes här på sidan 22 oktober 2020, hade titeln DINGUE = otroligt/tokigt/tosset /i dessa ords positiva betydelse!/

Om årets föreställning:

Det kan icke göras bättre, men är icke särskilt barn-vänligt, och praktiskt taget utan djur.

Programmet:

Adele Fame, luftakrobatik i remmar

Adele Fame i aerial straps. Alle fotos er stillet til rådighed af Cirque d'Hiver Bouglione

François Borie, tempo-jonglör

Den franske jonglør François Borie.

Artem Luybanevych och Antonio Vargas, luftakrobatik i hängande mast

Artem Luybanevych kommer fra Ukraine.

Geraldine Philadelphia, rockringe / hula hop/

Det danske publikum oplevede Geraldine Philadelphia i Zirkus Nemo i 2018. Foto Dominique Secher

Regina Bouglione, maxi/mini hästdressyr

Regina Bouglione. Foto Dominique Secher

Sergi Buka, skuggspel med cykel

Sergi Buka. Han kalder sig illusionist, hand shadow player, circus performer and magic lantern projectionist. Foto Dominique Secher

Skating Medini, rollers / rulleskøjter

Søskendeparret Dylan og Asia Medini viser et tempofyldt nummer på rulleskøjter  

Zore Espana, CYR hjul

Zore Espana. Hun var tidligere med i trapezduoen Les Farfardais. Foto Dominique Secher

Fratelli Caveagna, hand – akrobatik (main à main)

Andrea Caveagna Huesca og Davide Caveagna kommer fra Italien

Navas, dödshjulet.

Navas Brothers (Ray and Rony Navas) fik i 2013 en sølvklovn i Monte Carlo for deres flotte nummer. Det danske publikum oplevede dem i Cirkus Arena i 2013, hvor de ud over i dødshjul også sammen med 2 andre artister optrådte på tårnline. Foto Dominique Secher.

Clown TOTTI leder publiken genom programmet, originellt, muntert, med trumpet-musik.

Hovedstjernen i årets forestilling er klovnen Totti Alexis, som danskerne oplevede i Cirkus Dannebrog i 2011 samt i Jimmy Enochs vinterforestillinger i Odenses Rosengårdscenter i 2014 og 2015. Svenskerne oplevede ham i Cirkus Maximum i 2012 og finnerne i Cirkus Finlandia i 2013 og 2014. Sit talent som klovn har han ikke fra fremmede: han er 5. generation af en kendt spansk artistfamilie og søn af klovnen Toni Alexis, som danskerne oplevede hos Benneweis i 2002, hvor papa Toni i øvrigt også havde den dengang 19-årige Totti med i sin trup.

Pierre NOUVEAU, maestro  med fin  orkester, varav en kvinnlig violinist - originellt.

Pierre Nouveau og hans store cirkusorkester

BOUGLIONE DANCERS kryddar och backar upp programmet, 6 kvinnliga, 2 manliga dansare - Bravo !!

Ringmaster MICHEL PALMER, elegant och flott, leder programmet.

Michel Palmer er forestillingens elegante sprechstallmeister eller Monsieur Loyal som det hedder på fransk.

DET SKER I PARIS !!!

Plats: Cirkus-byggnaden 110 rue AMELOT, 75011 PARIS.

Metro: Filles du calvaire/Oberkampf.

Se mer: See more: www.cirquedhiver.com/en/

Klicka här för att läsa historien om det berömda Cirque d’Hiver, som först slog upp sina dörrar i 1852.

.................................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. november 2021

Baldoni’s Julecirkus 2021. Der er premiere i Fægtesalen ved Cirkusmuseet lørdag den 13. november, hvor de også spiller 14. november. Herefter og frem til 19. december kan du opleve forestillingen i en række haller på Sjælland og Lolland-Falster.

Som sidste år er det en artistforestilling, hvor de optrædende bærer deres egne kostumer. Men selvfølgelig møder du også nisserne Nisseline og Nissenova (Cindy Binau og hendes lillesøster Debbie) og julemanden.

Nisseline (Cindy Binau) og Nissenova (Debbie Binau) sammen med julemanden. Foto fra 2020, taget af Jacob Boas Leitisstein

De optrædende artister er familien Janacek, (bordnummer og quadrant), Michail Mudrak, (jonglering og håndstand) og et par fra Polen, Duo Focus (hand to hand, og spinning wheel).

Den alsidige familie Janacek er gamle kendinge i Cirkus Baldoni, hvor de første gang optrådt i 2010.

Maria og Eddie Janacek med deres nummer i quadrant, som du i år også kunne opleve i Baldonis teltforestilling.

Michail Mudrak er den mandlige halvdel af Duo Hands to Violin, som var hos Baldoni i 2016. Han var også med i Baldonis 2020-forestilling.

Michail Mudrak med håndstand. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Duo Focus (Agnieszka Pajewska og Grzegorz Pajewski) har mig bekendt ikke tidligere optrådt i Danmark. Klik her for at læse mere om dem og se videoklip fra deres numre.

Duo Focus i deres spinning wheel

klovn.gif (1460 bytes)

5. november 2021

Familien Arli står bag H.C. Andersen Julemarked på Nytorv i København. Mød julemanden og selveste H.C. Andersen, som selvfølgelig stiller op til foto og måske en selfie. Masser af sjove og spændende julegaveideer i de mange julepyntede hytter - gløgg, kakao, glühwein, originale tyske pølser fra trækulsgrill, brændte mandler, lækre specialiteter fra hele verden, vikinger med mjød. Fra 12. november til og med 21. december er der åbent søndag til torsdag kl.11 – 19 og fredag + lørdag kl.11 – 20. Se mere på www.julemarked.co

klovn.gif (1460 bytes)

4. november 2021

Ændret dato for foredrag om Barly. Danske Cirkusvenner og Cirkusmuseet i Hvidovre havde glædet sig til onsdag den 10. november, hvor sangeren, musikeren og skuespilleren Allan Mortensen skulle fortælle om Ølund Barly, som han havde et tæt forhold til og betragtede som sin onkel. Desværre har det vist sig nødvendigt at udskyde foredraget. Ny dato bliver onsdag 12. januar.

klovn.gif (1460 bytes)

3. november 2021

Kolding Julecirkus. Sidste år havde Cirkus Trapez planlagt at vise julecirkus i et telt ved Slotssøen i Kolding. Men coronaen betød, at planerne måtte opgives.

I håb om at der ser bedre ud i år, satser de på at vise julecirkus i et opvarmet telt ved Slotssøen i Kolding fra 10. december til 2. januar. Inden da har de juleforestillinger i nogle jyske haller.

Den viste plakat er fra 2020

klovn.gif (1460 bytes)

3. november 2021

Sixten og Elvira - Historien om et mord. Den svenske forfatter Kathinka Lindhes bog Sixten Sparre – manden som mördade Elvira Madigan foreligger nu på dansk i en vist nok let forkortet udgave. Den danske titel er Sixten og Elvira - Historien om et mord. Oversat af Anette Dina Sørensen. Hardcover m. smudsomslag. 221 sider. Mange illustrrationer. Gads forlag. Den svenske udgave af bogen var omtalt her på siden 21. august 2021.

klovn.gif (1460 bytes)

2. november 2021

DET SKER I PARIS - man besöker konserter, teater och cirkus, enligt gammal tradition sedan MOLIERE's tid, nu THEATER GYMNASE MARIE BELL, en gammal traditionsrik teater med ett imponerande rikt program presenterar AUGUSTIN, clown och trolleriartist.

Denna show riktar sig till de mindre barnen - och deras föräldrar !

Augustin bär en färgrik kostym och med sitt sympatiska uppträdande vinner han publikens sympati och intresse - en förutsättning för succé !

Efter en clown sekvens med allehanda lustigheter, vilka egentligen roar/morer/barnen lika mycket som trolleri trick, fick vi se en BUBBLE SHOW, där jättestora/kaempestore bubblor producerades ur en tallrik med vatten, sedan följde MAGIC STUNTS, alla klara och tydliga för att dessa mindre barn skulle kunna följa med i handlingen !!

Färgförvandlande sidendukar, det mjuka/blöde/ rep som blir styvt, guldfiskar uppenbarar sig i ett glas vatten, en brun liten söt kanin kommer upp ur en box, till barnens förtjusning, STOR ÖVERRASKNING - en PANDA-björn kommer in, en partner i PANDA-kostym, vilken dansar och sjunger/synger/ med barnen - till slut sker en foto-seans med alla - stor succé !!

Augustin med Pandaen. Foto : Jean Blanc

Detta var en GRANDE FINALE !!!

Alla upplever en god eftermiddag, vilken säkert inspirerar till lekar/lege/ - länge efter denna  AUGUSTIN - show !!!

DET SKER I PARIS !!!

Plats: THEATRE GYMNASE MARIE BELL, 38 Boulevard de Bonne Nouvelle, 75010 Paris.

Metro: Bonne Nouvelle.

Mere information : http://theatredugymnase.paris/les-aventures-daugustin-le-clown-magicien/

En negativ detalj för handikappade: föreställningen visas i teaterns lilla sal i källaren. Man kommer dit via en smal trappa, mycket besvärlig även för icke handikappade, omöjlig för handikappade, det meddelas dock i teaterns info.

...................................... reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. oktober 2021

Hillerød Horse Show. Hvis du kigger forbi Hillerød Horse i Show i Royal Stage i Hillerød den 13. november kl. 13:30 og 14, kan du opleve cirkusartisten Victor Høegh Abrahamsen og hans to miniatureheste Frost og Lexus. Victor vil lave 2 forskellige shows: Et klassisk cirkusnummer med begge miniatureheste med seletøj og fjer samt et lidt mere moderne, hvor du virkelig vil kunne se, hvor stort et samarbejde det kræver at lave sådan et nummer.

Victor Høegh Abrahamsen

Victor fortæller: Jeg er 20 år gammel og er professionel cirkusartist. Jeg glæder mig helt vildt til at komme til Hillerød Horse show. Siden jeg var helt lille, har jeg altid været fascineret af cirkus, specielt frihedsdressur og samarbejde med hestene. Drømmen om at stå i rampelyset i flotte kostumer, med musik i baggrunden, er umiddelbart ikke enhver forundt.

Jeg sad på en hest for første gang, da jeg var 9 år gammel. Ingen havde troet at min ridekarriere ville blive så kort, men en rygskade efter et styrt som 12-årig, satte en stopper for ridning.

Efter nogle år udenfor hesteverdenen, kom jeg i kontakt med Katja Schumann og Luffe Bøegh, som i dag driver Cirkusgården i Løkken. Her blev jeg introduceret og undervist i frihedsdressur og trick træning med heste, derefter købte jeg min belgierhoppe for at gå mine egne veje, da typiske cirkusheste er arabere og spanske heste. Hoppen viste sig at være en af Danmarks bedste hopper, så det var naturligt at hun skulle indgå i avlen.

Jeg havde stadig en stor interesse for træning af heste, derfor købte jeg i 2019 miniature-knabstrupperen Frost. Han er en selvsikker herre, med sin helt egen vilje og det helt rigtige ”drive” og han blev starten på min interesse for miniatureheste. I dag har jeg 3 miniatureheste, Frost, Mathias (som er en mini shetlandsk blanding) og Lexus (som er en amerikansk miniaturehest). Til mine shows på Hillerød Horse show, medbringer jeg Frost og Lexus. Jeg vil lave 2 forskellige shows, et klassisk cirkusnummer med dem begge to med seletøj og fjer samt et lidt mere nymoderne nummer, kun med Frost, hvor du virkelig vil kunne se, hvor stort et samarbejde det kræver at lave sådan et nummer. Efter mine shows, står jeg til rådighed for at svare på spørgsmål. Udover mine shows, vil jeg også holde foredrag omkring min vej til at blive cirkusartist og min tilgang til træning af heste.

klovn.gif (1460 bytes)

28.oktober 2021

Et dødsfald: stærkmanden George Olesen. Stærkmand George Olesen er død 60 år gammel. Han faldt lørdag eftermiddag om i sin gårdsplads i Roost med hjertestop. Hustruen gennem 24 år, Jeanne, forsøgte forgæves at give hjertemassage. I 90'erne var han verdens stærkeste mand og har satte utallige rekorder. Intet mindre end 199 Guinness-rekorder blev det til. I 2007 var han ude for en trafikulykke, der dog ikke satte en stopper for karrieren - på trods af, han i 2009 blev invalidepensionist.

Zarro Zarro husker at have set ham på Bellahøj Kræmmermarked og skriver:

Jag har det bästa minne av hans show, den var utförd med elegans och kraft, han lyfte öl-fat/öl-tunnor med EN hand samt de klassiska stark-man-effekterna med rep, kedjor och spikbräda.

Intressepunkterna var talrika, , omgivningarna var folkliga, festliga och sympatiska, allt var äkta /liksom cirkus/ - stämningen var god - och jag menar att en del av publiken, speciellt den manliga delen, fick inspiration till .......att träna sina muskler !!

Se Internet, där finns text och en mängd fotos!!!

R.I.P.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. oktober 2021

Cirkus i Sverige. Corona-restriktioner har betydet, at ingen af de tre svenske cirkus kom på turne i 2020 og 2021. Men om alt vel kommer både Cirkus Brazil Jack, Cirkus Olympia og Cirkus Rhodin på landevejene i 2022.

Der er tillige planer om lade Cirkus Scott genopstå med forestillinger på Gärdet i Stockholm i foråret 2022. Cirkus Scott har ikke turneret siden 2015. Ejeren Robert Bronett prøvede dog et par år lykken i Stockholm med et show, kaldet MagicXmas.

   

Cirkus Scotts aflange telt på Mölleplatsen i Malmö i 2015. Den ene halvdel af teltet rummede en cirkuspark med mulighed for at prøve ponyridning, jonglering, trylleri, kørsel på et-hjulede cykler og trapez. Den anden halvdel af teltet rummede manege og siddepladser. Iflg. Robert Bronett var der plads til 2.000 tilskuere. Da jeg så forestillingen, var der dog næppe over 200 i teltet.

klovn.gif (1460 bytes)

26. oktober 2021

Ny inspiration til klovneacts. Dansk Artist Forbund skriver:

Har du lyst til at videreudvikle dit klovneact? Eller vil du undersøge, hvordan din klovnefigur kan ændre udtryk? Der stadig ledige pladser på DAFs næste klovne-kursus: Ny inspiration til klovne-acts 15. + 16. november 2021. På kurset kan du få inspiration eller afprøve nye ideer. Workshoppen er specifikt designet for klovne, der allerede har en rutine eller et act, som de ønsker at arbejde videre med og udvikle.

Klik her for at læse mere.

 klovn.gif (1460 bytes)

26. oktober 2021

Er der en hospitalsklovn gemt i dig? Dansk Artist Forbund skriver:

Foreningen Danske Hospitalsklovne søger snart nye lærlinge til hospitalsklovne-uddannelsen. Allerede nu kan du tilmelde dig informationsmøder flere steder i landet. Hospitalsklovnens arbejde kræver humor og komisk talent og en udtalt evne til indlevelse og opmærksomhed. Foreningen Danske Hospitalsklovne har siden 2004 uddannet klovne til dette særlige arbejde.

Klik her for at læse mere om informationsmøderne, der afholdes i Svendborg, Hjørring, Hasseris, Toftlund og København.

klovn.gif (1460 bytes)

26. oktober 2021

Cirkus Arnardo. Det norske Cirkus Arnardo, der startede sæsonen 17. juli i Lilledal og siden har besøgt Arendal, Porsgrunn, Sandvika, Drammen og Larvik, slutter sæson 2021 med et besøg i Kristiansand i dagene 28. til 31. oktober.

Cirkus Arnardo bruger i år Kevin Probsts telt, som har en diameter på 26 meter og dermed et lidt mindre end Arnardos sædvanligt telt. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo.

klovn.gif (1460 bytes)

26. oktober 2021

Et dødsfald: Bo Rönnberg. Den svenske cirkusdirektør Bo Rönnberg afgik ved døden 15. juni efter længere tids sygdom. Han blev 78 år. Han arbejdede oprindelig i reklamebranchen. I 1982 havde Volvo 150-års jubilæum, og Bo Rönnberg hjalp dem med at arrangere en cirkusforestilling med bistand af det danske Cirkus M. Schumann, som gæstede Sverige. Det gav Bo Rönnberg ideen med at sælge cirkusforestillinger til virksomheder.

I 1984 sendte Bo Rönnberg for egen regning et cirkus på turne under navnet Cirkus Skogman. Navnet valgte han, fordi han havde ansat den populære svenske sanger og skuespiller Thore Skogman som sprechstallmeister. Telt og udstyr lejede Bo Rönnberg af danske Cirkus Arena, som også leverede størstedelen af artisterne og simpelthen stoppede turneen i Danmark i de uger, Cirkus Skogman var på turne.

Samme model blev brugt i 1985 og 1986. Sidstnævnte år skiftede man dog navn til Cirkus Skratt. Fra 1987-1993 samarbejdede Bo Rönnberg med Cirkus Dannebrog, der lige som Arena sendte sit telt, udstyr og artister til Sverige, hvor det turnerede under navnet Cirkus Skratt. I 1994 gik entreprisen tilbage til Cirkus Arena. Nu var det dog ikke længere Arena som under Skratt-navnet turnerede i Sverige, men et helt selvstændigt cirkus, hvor Cirkus Arena leverede telt, udstyr og artister. Næsten alle forestillinger var solgte forestillinger.

Tiderne ændrede sig, og finanskrise mv. gjorde det sværere at sælge forestillinger til virksomheder mv.. Samarbejdet med Cirkus Arena stoppede efter sæson 2014. I 2015 samarbejdede Bo Rönnberg med Manuella Scholl og Peer Jackson fra Cirkus Madigan. Cirkus Skratts sidste sæson var 2016. (Kilde: Cirkulära Notiser nr. 5/2021 mv.)

I 2014 fejrede Cirkus Skratt sit 30 års jubilæum. Men allerede da var det begyndt at gå ned af bakke for Cirkus Skratt, og programmet var lidt tyndt.

klovn.gif (1460 bytes)

26. oktober 2021

Cirkusland i Cirkus Arenas vinterkvarter i Årslev ved Slagelse var åbent i efterårsferien. Som sædvanligt var der ud over de kørende forlystelser flere shows. De var iscenesat af Kim Kenneth, som dog på grund af andet arbejde ikke selv var i Cirkusland i efterårsferien.

Peter Nørgaard, som sommeren igennem har turneret med Cirkus Baldoni, lavede et 20 minutters bugtaler show. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Peter Nørgaard var tillige konferencier ved forestillingerne i Cirkus Landino. De optrædende var her klovnen Christian Folco og familien Navratil. Jan med antipode, sønnen Jimmy som jonglør og oppustelig stærk mand og Jan og fru Vilma med cowboy act.

Klovnen Christian Folco

   

Tv: Jimmy Navratil jonglerede med fodbolde og som vist på billedet tennisketsjere. Th: Hans far Jan Navratil jonglerede med fødderne.

Jan Navratil og fru Vilma havde et cowboy-nummer med pisk og som her knivkastning.

Lidt usædvanligt var der ikke dyr med i forestillingen i Cirkus Landino. Men i et andet show viste Laura Berdino lidt om træning af cirkusdyr. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins fotos fra Cirkusland i efterårsferien.

klovn.gif (1460 bytes)

25. oktober 2021

Cirkus Big i Broen i Esbjerg. Finn Stendevad så en af efterårsforestillingerne og skriver:

Fuldt hus, mange måtte stå op. Det overordnede tema var mobning og drilleri. Forestillingen fandt sted i en tom butik. Mr. Big bød velkommen, mens Knud drillede på trommerne. Senere lavede de lille koncert på guitar og trommer, Big jonglerede med hatte, ligesom de legede med taburetter på forskellige måder. De knækkede sten på Bigs mave med forhammer, derefter sluttede de med Bigs diabolo nummer. Varede med alle klovnerier ca. 45 minutter.

   

Fotos: Finn Stendevad

klovn.gif (1460 bytes)

25. oktober 2021

DET SKER I PARIS - teater LA SCALA, en gammal traditionsrik teater, vilken var i ruiner - har hel-renoverats och bjuder nu publiken: teater, dans, koncerter, även just NU: ny-cirkus LA MACHINE DE CIRQUE, 6 manliga akrobater, QUEBEC, CANADA.

De uppträder dels par terre, dels i en circa 4 meter hög ställning, vilken inte liknar - vad du vill - den minner om den danske tecknaren och humoristen ROBERT STORM PETERSEN /1882-1949/ som excellerade i dylika lustiga maskiner.

Allt kombinerat med akrobatik och komik: springbräda/schleuderbrett/, kinesisk mast /trapez. 

Jonglering i trupp med koreografi.

Dock : varför inte ha eleganta kostymer ?? och icke vanliga och trista vardagskläder !  Grande finale med schleuderbrett och en komisk sketch -  BRAVO !!! 

Väl sevärt för alla, utom de minsta barnen.

Klicka här för mer information och biljettbokning

DET SKER I PARIS !!!

Plats: LA SCALA, 13 BOULEVARD DE STRASBOURG, 75010 PARIS.

Metro: Strasbourg Saint Denis.

..................................  reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

22. oktober 2021

Michael Deutsch. Fredag den 22. oktober fylder tryllekunstneren Michael Deutsch 60 år. Michael Deutsch har tryllet siden sine helt unge år, og har i løbet af sin karriere som tryllekunstner og illusionist opnået stor international anerkendelse og vundet flere prestigefyldte priser. I dag er han en af de førende illusionister, der med elegance, fingerfærdighed og ikke mindst masser af humor tager publikum med ind i en verden, hvor alt kan ske. Mange kan sikkert huske ham fra DR’s Talent 2010, hvor han optrådte sammen med Joachim Solberg. De to har også siden optrådt sammen. Michael Deutsch har også optrådt ved en lang række firmaevents. Ud over sin karriere som illusionist arrangerer Michael Deutsch Bellahøj Kræmmermarked og Roskilde Heste- og Kræmmermarked, lige som han står bag julemarkedet på Højbro Plads.

Michael Deutsch. Foto: Lise Kokholm

klovn.gif (1460 bytes)

22. oktober 2021

Halloween cirkus i Odense. Søndag d. 31. oktober kl. 14.00 har Cirkus Flik-Flak har igen i år fornøjelsen at byde velkommen til en fantastisk Halloween cirkusforestilling for børn i alle aldre.

Forestillingen byder på svævende skeletter, fantastiske tryllehekse og masser af akrobattrolde. En ny og spændende forestilling, hvor forestillingens tema er Halloween med inspirationen hentet fra cirkusverdenen. Artisterne fra Cirkus Kæphøj, Cirkus Vista og Cirkus Flik-Flak, vil bl.a. tryller, jonglerer, optræder som ethjulede cykelartister og det hele krydres med musik og gags.

Forestilling vises indendørs i Cirkus Flik-Flak lokaler på Herluf Trolles Vej 138. Billetpriser: Billetter: Børn kr. 40,-. Voksne kr. 50,-. Bestilling på www.cirkusflikflak.dk

klovn.gif (1460 bytes)

22. oktober 2021

Cirkus Arena. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Kolding Storcenter 20.oktober kl. 13 og skriver:

Alle busser og busskure i Kolding reklamerer for cirkus Arena i Kolding Storcenter. Godt! Og mange familier med børn valfarter til begivenheden. Men desværre har storcentret ikke sørget for et gradin, så alle kan komme tæt på eller se noget fra en tribune. Med det resultat, at børn i hundredvis enten ikke kunne se ordentligt eller slet ikke se noget. Ærgerligt, for torvet er stort nok til, at der kunne opbygges tilskuerpladser, så alle kunne være med.

Forestillingen blev præsenteret af Bettina Arli. Og forestillingen startede med 6 ponyer, fremført af Karsten Berdino.

Karsten Berdino med ponyer. Alle fotos: Sara Pawelec

Næste nummer var jongløren Mister Tom. Han jonglerede ved at kaste boldene ned mod en plade – det, der hedder bouncing. I denne forestilling var han dog plaget af en del kiks. Men det er vist sådan, at når en jonglør har tabt en bold, brydes rytmen og koncentrationen, og det ene kiks efterfølges let af flere. Et uheld kommer sjældent alene, siger ordsproget.

Mr.Tom

Og så kom klovnen Martin Arli. Han skulle holde balloner, som Bettina skulle skyde i stykker. Det lykkedes, efter at Martin havde knaldet adskillige balloner – med diverse undskyldninger og uheld – og megen munter snak. Klovnen skal jo forklare, hvorfor ballonen også denne gang gik i stykker – og forsvare sig, når skarpskytten Bettina bebrejder ham hans klodsethed. Og den ballon, som Bettina endelig fik ram på, var – selvfølgelig – fyldt med vand. Stor jubel!

Bettina og Martin Arli

Luftnummeret i forestillingen blev udført af Miss Jenny. Hun er af cirkusslægten van Gool, og hendes faster hed Linda og udførte i sin tid et flot nummer i svingtrapez.  Jenny udførte akrobatik i trapezen, så det mindede en hel del om et nummer i vertikalsejl. Men til sidst fløj hun – og viste, hvad en sådan trapez egentlig er skabt til.

Jenny van Gool

Sidste nummer var tempojongløren Rudy Janecek. Han er en fremragende og alsidig jonglør, som kan studeres på YouTube. Her viste han kun en del af sit repertoire, men tilstrækkeligt til, at man følte, at man var i selskab med en mester i faget.

Rudy Janecek

Forestillingen sluttede – lidt uventet – uden at artisterne blev kaldt ind til endnu et bifald.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. oktober 2021

Bonbon & co. på Cirkusmuseet. Der var stor begejstring for de forestillinger med klovnen Bonbon og hans familie, som Cirkusmuseet viste i efterårsferien. Egentlig skulle far Lasse, mor Tiina og børnene Julia og Joakim have optrådt på museet i efterårsferien 2020, men det måtte aflyses på grund af coronaen. De blev så booket til vinterferien 2021, men der var museet også lukket på grund af corona. Men alle gode gange 3: det lykkedes så her i efterårsferien med en forestilling, som både ind indholdsmæssigt og artistmæssigt var af høj standard. Og dejligt, at vi for en gangs skyld kunne opleve den danske verdensklovn i hans fædreland.

Joakim og en assisent gjorde managen klar med en tæppe, og dernæst præsenterede han og Julia den berømte klovn Bonbon. Det varede dog lidt før han kom ind, men så var det til gengæld som 5 x Bonbon, se foto.

5 x Bonbon

Bonbons næste entre var den med den ”tunge” kuffert.

Fra Bonbons mimiske entre med kufferten

Dernæst viste Julia og Joakim det fine kaskadørnummer, som Freddi Steckel har hjulpet dem med at lave. Et særlig twist er, at bordet skal bruges til at nå et reb, der hænger ned fra loftet. Et herligt nummer. Freddi (som var blandt tilskuerne) kan være stolt af sine elever. (Det er han også!).

   

Julia og Joakim

Dernæst kom Bonbon i manegen med sin skildpadde. Den kan ikke hoppe gennem en ring, men til gengæld kan man spille på den.

Hov, der er jo ild i tommelfingeren …

Han blev afløst at Julia og Joakim med en fin jonglørentre.

Julia og Joakim

Forestillingen sluttede med Bonbons og Tiinas signaturnummer: badmintonentreen, som altid gør stor lykke. Lasse siger i øvrigt, at han ikke er særlig god til at spille badminton …

Der var helt fyldt til forestillingen i Fægtesalen

klovn.gif (1460 bytes)

18. oktober 2021

Cirkus Trapez. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Forum, Bramdrupdam, 17. oktober kl.15 og skriver:

På sin efterårsturne var Trapez nået til Kolding. Og programmet var anderledes end i sommerens forestilling. David Sosman, som var sprechstallmeister, jonglør og meget mere i sommerperioden, var rejst på engagement i Spanien. Derfor var det Isabella Enoch Sosman, der præsenterede. Hun var iført en smuk dragt i farverne mørkerød og blå, og disse to farver var gennemgående også i de øvrige artisters kostumer. Det er en god ide at lade farver være med til at knytte forestillingen sammen til en helhed. Til denne efterårsturne var engageret en alsidig artistfamilie, ægteparret Veselka Metodieva og Nedyalko Vaskov og deres datter Yana.

Duo Metodieva (Veselka Metodieva og Nedyalko Vaskov). Alle fotos: Sara Pawelec

Men det var to unge, danske artister, der påkaldte sig størst opmærksomhed. Lasse Hasager er et talent i stærk udvikling. Vi har set ham som diabolo-jonglør, men i denne forestilling var han tillige tempojonglør – på et forbløffende niveau. Han mestrede op til 7 bolde i luften, og han kunne jonglere, mens en bold hvilede på hans nakke, mens andre var i spil omkring ham. Og hans attitude har udviklet sig – så han har den professionelle artists udstråling: stolt, men aldrig arrogant. Selvbevidst, men aldrig pralende.

Forestillingens klovne var Nynne Hulsig Samuelsen og Lasse Hasager, som brugte klovnenavnet Chino

Det med stortalent kan også siges om Trapez´ husartist Nynne Hulsig Samuelsen. Hun er luftartist og har overtaget Isabella Enoch Sosmans trapez. Denne eftermiddag satte hun ikke trapezen i sving, men ”nøjedes” med stillestående akrobatik i trapezen. Også her mærkede man, at hun – på trods af sin unge alder – har erhvervet sig fuldblodsartistens kendetegn: det ser legende let og ubesværet ud, skønt det er hylende svært.

Nynne og ynde i trapez

Og så var der en overraskelse – en debut? Katja Enochs søn Josef medvirkede i diabolonummeret sammen med Lasse Hasager, og sammen med en 11-årig springgymnast fra Skive udførte han et akrobatnummer. Ægteparret Nedyalko havde et godt adagio-nummer. Mor og datter slyngede om sig med hula hop-ringe. Datteren, Yana, var kautsjuk-akrobat. Hun bar briller, og det er vist første gang i cirkushistorien, at en artist bærer briller! (Red. anm.: jeg har nu enkelte gange før set artister med briller).

   

Yana. På det højre foto ses Isabella Enoch Sosman i baggrunden

Klovnen fremførte Bernhard Kaselowskis 4 geder. Sympatisk, da han gik rundt langs pisten og gav børn popkorn, som de så kunne give gederne, som fulgte efter. Til cirkus hører efter manges mening dyr – her ikke blot geder, men også en pony. Nummeret hedder stor og lille, dvs. en hest og en pony, men man havde sparet halgulvet for hesten.

Ægte cirkus! Publikumsvenligt og tro mod det klassiske cirkus – med dyr!  Levende, ærligt, vedkommende for både store og små. Og de mørkerøde og blå farver blev ved med at dukke op, da man på hjemturen ville erindre, hvad man havde oplevet.

klovn.gif (1460 bytes)

14. oktober 2021

En rund dag: Conny Hende Lidal. Den tidligere trapezartist Conny Hende, der fra 1991 til 1995 sammen med Jørgen Hansen drev Cirkus Scandinavia, fylder 90 år den 14. oktober. Før tiden som cirkusejer havde hun arbejdet som luftakrobat, blandt andet i det belgiske Wiener Cirkus. Hun optrådte også på markeder og i tivolier. Hun inspirerede blandt andet Irene Thierry til at starte i trapez og var Irenes store idol.

klovn.gif (1460 bytes)

11. oktober 2021

DET SKER I PARIS - nu och alltid - NU en storartad nyhet för alla som älskar teater, dans, koncerter av all slags musik och - det som nog intresserar CIRKUS I DANMARK's läsare mest: NY CIRKUS.

Organisatörer av alla slags kulturella events: MELANIE och FREDERIC BIESSY har köpt en gammal, traditionsrik teaterlokal, vilken uppfördes 1873 och sedan hade en verksamhet fram till 1935, nämligen som en av Paris' ledande " café concert" och som presenterade revyer där alla de stora franska artisterna uppträdde.

1936 byggdes lokalerna om till biograf "art deco", 1977 ny ombyggnad till biograf som visade - porno-film.

Efter en kort period med försök till kyrklig verksamhet, stod lokalerna tomma tills de 2016 förvärvades av MELANIE och FREDERIC BIESSY, planerna var att skapa en teater med tonvikt: kreation.

Premiär 2018.

Avsevärda problem förknippade med den stora pandemien.

Hittills stor succé med alla initiativ, en blandning av alla konstarter, 900 platser i en modulerad lokal.

La Scala – teatersalen. © Studio ORJ

I anslutning till denna succé är en ny skapelse att vänta: LA SCALA PROVENCE, belägen i AVIGNON, södra Frankrike, ett centrum för teater, speciellt under den internationella teater-festivalen varje juli.

Man kan här avnjuta/nyde/ all slags teater, även musik och ny cirkus.

Detta äventyr är stöttat av talrika organisationer med intresse för kultur!!

DET SKER I PARIS !!!

.................................... reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. oktober 2021

Patrick Berdino 30 år. Tirsdag den 19. oktober fylder cirkusartisten Patrick Berdino, Slagelse, 30 år. Som Benny Berdinos ældste barnebarn var det oplagt, at han skulle have et liv i cirkus. I mange år var han da også med i Cirkus Arenas forestillinger. Dokumentarfilmen Cirkusdynastiet, som endte med at Patrick Berdino og hans cirkusprinsesse, Merrylu Casselly, gik fra hinanden, gjorde Patrick landskendt efter den blev vist i tv. Berømmelsen blev udbygget i 2015, hvor Patrick sammen med Jenna Bagge var med i Vild med dans. De klarede sig pænt, men nåede dog ikke finalen. I 2016 og 2018 var Patrick med til at præsentere forestillingerne i Cirkus Arena. Efter sidstnævnte sæson blev han enig med familien om, at det var klogt også i en periode at prøve livet uden for cirkus, og han har siden arbejdet bl.a. med køkkenmontering og som chauffør.

Patrick Berdino

klovn.gif (1460 bytes)

8. oktober 2021

Cirkus i efterårsferien. Du kan flere steder i landet se cirkus- eller artistforestillinger i efterårsferien.

Hovedstadsområdet

Cirkusmuseet i Hvidovre kan du 18. til 22. oktober kl. 11 opleve den prisbelønnede klovn Bonbon, der sammen med sin familie giver forestilling i Fægtesalen. Det lå ikke i kortene at lærersønnen Lasse Nørager-Nielsen alias klovnen Bonbon skulle vælge cirkuslivet, men som 16-årig fik han sin internationale debut som cirkusartist, da han blev ansat i det lille svensk Cirkus Regal. Han er i dag en af de mest berømte danske klovne i den internationale cirkusmanege. Bonbon er kendt for sine kreative og unikke numre, som når han forvandler sig fra klovnet badmintonspiller til stjernespiller eller når han optræder som den kluntede kanonkonge med stærkt begrænsede flyveegenskaber. Forestillingen koster 20 kr. for både børn og voksne.

5 x Bonbon. Pressefoto fra Cirkusmuseet

Efter forestillingen kan du selv gøre Bonbon kunsten efter, når Fægtesalen forvandles til en stor cirkussal, hvor du kan prøver kræfter med cirkusdiscipliner som jonglering, luftakrobatik, balancegang mm. Hvem ved om der gemmer sig en mester jonglør i lige netop jeres familie. Museets cirkusartist står klar til at hjælpe og guide. Cirkusleg foregår i fægtesalen kl. 12.30-14.30. Museet forbeholder sig ret til at henvise folk til at komme igen senere, hvis der er for mange mennesker i salen. Cirkusleg er gratis, når først entréen til museet er betalt.

På museet har du mulighed for at opleve bugtaler Peter Nørgaard fortælle om cirkushistorien samt blive imponeret over de mange smukke og farverige kostumer, som cirkusmuseets samling rummer. Desuden rummer udstillingen et væld af spændende artisthistorier, som både indeholder drama, hård træning og vovemod.

På 2. sal kan du forbyde dig i museets kreative værksted, hvor du kan lave din egen snurretop, som du kan pynte i ægtecirkusstil.

Cirkusmuseet har åbent mandag til fredag i uge 42 kl. 10-15.

Benny Schuman i Hvidovre C. Indkøbscentret Hvidovre C viser fredag 22. oktober kl. 15:00 & lørdag 23. oktober kl. 11:00 & søndag 24. oktober kl. 11:00 forestilinger med Benny Schuman.15 min før forestillingen vises videofilm på et stort lærred, hvor Benny Schumann fortæller om sit i Cirkus Schumann 1945-1967. Derefter optræder Benny med sin solo forestilling i ca. 40. min. og så er der cirkus workshop for børn. Gratis.

I Hvidovre C kan du opleve Benny Schumann, som her ses sammen med sin bugtalerdukke Hunni.

Region Sjælland

Cirkusland i Årslev ved Slagelse er åbent fra 16. til 24. oktober. I løbet af dagen oplever du Peter Nørgaards Børneshow med dragen Dennis, hunden Charlie og trylleri - alle lattermusklerne bliver rørt. Christian Folco underholder med sjov for store og små på den lille showscene i legeland. Kl. 14 er der forestilling i Cirkus Landino med Peter Nørgaard som sprechstallmeister.

Cirkusland ligger i Cirkus Arenas vinterkvarter i Årslev ved Slagelse. Kørselsvejledning: Kommer du af motorvejen, drejes af ved afkørsel 39. Kør af vej 225 mod Jyderup. I Sønderup drejes til venstre mod Årslev. Herefter følges skiltene. Alle aktiviteter og shows er gratis, når entréen til Cirkusland er betalt. Det er muligt at købe mad og drikke i parkens bistro. Cirkusland har åbent hver dag i efterårsferien fra kl. 10-16. Entre.

I Cirkusland er der både shows og kørende tivoli-forlystelser. Et af showene er med bugtaleren Peter Nørgaard, som sommeren igennem har optrådt i Cirkus Baldoni. Pressefoto fra Cirkusland.

Jylland

Cirkus Big i Broen Shopping i Esbjerg. Butikscentret viser fra mandag 18. oktober til lørdag 23. oktober 3 daglige forestillinger med Cirkus Big. De medvirkende er Mr. Big og klovnen Knud. Gratis.

I butikscentret Broen i Esbjerg møder du traditionen tro Mr. Big og klovnen Knud

Cirkus Arena i Kolding Storcenter. Fra mandag 18. oktober til og med søndag 24. oktober kan du opleve Cirkus Arena med gratis forestillinger på Store Torv hver dag klokken kl. 11, 13 & 15. Fri entré.

Traditionen tro er familien Arli blandt de optrædende i den forestilling, Cirkus Arena viser i Kolding Storcenter. Foto fra 2018, taget af Jørgen Lorenzen

 

Cirkus Mascot fortsætter deres sensommerturne til en række haller i Jylland. Entré.

Forestillingen præsenteres af Daniel Deleruan. De optrædende er Marianne Deleuran med hunde, gæs og gris, klovnen Gulio og hans familie, Lui Nereus med håndstand og som manden i lygten samt Miss Eva med glasbalance. Forestillingen var anmeldt her på siden den 8. september, hvor Jørgen Lorenzen kaldte den ”en god børneforestilling, hvor forældre og bedsteforældre kan glæde sig - over børnenes reaktioner og over god cirkusunderholdning.”

I Cirkus Mascot møder du blandt andre klovnen Gulio, her med sin kone Tatiana som en ”slaskedukke”. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Cirkus Trapez byder også på forestillinger i en række jyske haller. Entré.

Forestillingen præsenteres af Isabella Enoch Sosman. I forestillingen møder du Nedyalko og Veselka (Duo Metodieva) og deres nu 13 år gamle datter Yana. Hun er en dygtig artist som laver kautsjuk og hula hop sammen med sin mor Veselka. Nedyalko og Veselka laver adgio og Nedyalko tillige roterende kube. De har tidligere optrådt hos Baldoni, Krone og Lalandia. Nynne Hulsig Samuelsen fra Frederikshavn optræder i trapez eller roterende ring, de steder hvor de ikke kan hænge hendes trapez op. Hun er også med i tryllekasserne sammen med Yana. Lasse Hasager optræder med jonglering og comedy. Isabellas nevø Joseph Enoch optræder med diabolo samt sammen med Gabriel Pedersen med springakrobatik. Bernhard Kaselowsky er inde med gederne samt en pony og en hest som Mini/Maxi.

Blandt de medvirkende i Cirkus Trapez’ efterårsforestilling er Duo Metodieva (Nedyalko Vaskov og Veselka Metodieva). De har tidligere optrådt i Cirkus Baldoni og i Cirkus Krone. Billedet er fra Cirkus Krone 2016.

Cirkusmuseet i Rold har åbent mandag den 18. oktober, hvor Katja Schumann indtager manegen i Ridehuset. Her optræder hun med sine legesyge hunde, veltrænede geder og gåsen Kloge. Entré.

Katja med gåsen Kloge, som havde rollen som Nissemand i filmen Gooseboy. Foto: Jens Chr. Sørensen

Flying Superkids besøger en række jyske byer med deres flotte show. Entré.

Tivoli Friheden i Aarhus har åbent fra 9. til 24. oktober. Entré. Du kan hver dag kl. 16:30 opleve hyggelige forestillinger med Pjerrot på scenen i Pjerrots Have, hvor han underholder med magi og skøre fortællinger.

Fra 16. til 24. oktober byder Tivoli Friheden tillige på Cirkus Dystopia, som præsenteres således:

Oplev Danmarks største horrorforlystelse, når vi slår dørene op til 1.500 kvm. rendyrket rædsel i Cirkus DYSTOPIA! Her kan du komme med på en mørk rejse bag det blodige forhæng, hvor 25 skræmmende skuespillere er klar til at give dig dit livs gys.

Alt kan ske i Cirkus DYSTOPIA, hvor internationale cirkusartister fra Dark Thrills Entertainment vil optræde med cirkusnumre, der får hårene til at rejse sig. I cirkusset kan du bl.a. opleve de to spritnye haunts: Rædselskabinettet og Freakshow! De to haunts kan opleves hver for sig og har to forskellige skræmme-niveauer. Anbefalet minimumsalder 10 år for Freakshow og 12 år for Rædselskabinettet. Derudover er der også et aktivitetsområde, med 4 optrædener dagligt, samt skuespillere, der bevæger sig rundt blandt gæsterne.

Cirkus Dystpioa. Pressefoto fra Tivoli Friheden

Cirkus Dystopia er muligvis inspireret af det engelske Circus of Horrors, der har haft succes med at udklæde og maskere de optrædende artister som monstre.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. oktober 2021

Cirkusrejse til Cirkusfestivalen i Budapest. Fra 12. til 17. januar er der for 14. gang cirkusfestival i Budapest. Festivallen regnes næst efter den i Monte Carlo som en af de førende cirkusfestivaller og besøges af mange cirkusfolk og artistagenter på jagt efter gode numre.

Brianos Cirkusrejser arrangerer en tur til festivalen med afrejse fra København 13. januar og hjemkomst 17. januar. For nærmere info: skriv til brianbehrendt@ymail.com

Ved den forrige festival i 2020 havde Brianos Cirkusrejser 26 gæster med til Budapest. Her ses nogle af Brianos gæster.  I forreste række ses som nr. 2 og 3 fra venstre Danmarks yngste cirkusdirektør Christian Gerner Frost fra Cirkus Mondolino sammen med hans lidt ældre kollega Irene Thierry fra Cirkus Krone. Tv. for Christian hans far Gribskovborgmesteren Anders Gerner Frost, som også er kendt fra tv-programmerne Hammerslag og To ens – med Ingemann. Bagerst midt i billedet rejsearrangøren Brian. Tv. foran ham Danske Cirkusvenners formand Kim Thanning Olsen og til venstre for ham Den Danske Cirkuspris formand Ole Simonsen. I forreste række ses også René Mønster Baldoni og Camilla Frimann fra Cirkus Baldoni. Yderst th. den ”gamle” søløvedomptør Addie Jepsen. Foto: Lotte Ramsing

 klovn.gif (1460 bytes)

3. oktober 2021

DET SKER I PARIS .I fler och fler länder, under påtryckningar från olika aktivistiska organisationer, finns det förslag om att förbjuda utseende av vilda djur på cirkus, inklusive rovdjur, sjölejon och elefanter. Sådana förbud är t.ex. genomfört i de nordiska länderna. Även i Frankrike har ett sådant förbud föreslagits i ASSEMBLEE NATIONALE. Här är en kort sammanfattning av den senaste diskussionen:

Det föreslagna förbudet mot vilda djur i cirkusar av en del av den nya franska djurskyddslagstiftningen har för tillfället ”upphävts”. Förslag/utkast av diverse aktivist-organisationer blev grundligt granskade och - sedan upplösta i sina delar, detta eftersom ett antal punkter var ogrundade och rent emotionella.

Striden är dock långt ifrån över eftersom cirkussituationen ska granskas av en tvärpartikommitté men förseningen är en liten seger.

Alla vill ha bäst möjliga välfärd - även för djuren !

Lantbruket och livsmedels/födevare/industrien kritiseras, och CIRKUS som är ett svagt element i situationen utsätts för orättvisa och osanna anklagelser !

   

Skal numre som dette forbydes? Martin Lacey Jr. og hans løver og tigre i tyske Cirkus Krone 2019.

Ärendet blir behandlat igen, med ett antagligt beslut att ha domestikerade djur i CIRKUS, kamelen är öken/örken/fokets livskraft, och detta sedan tusentals/tusindvis av decennier: inte minst till transport, och de kan lätt promenera med barn paa ryggen i cirkus !!

Citat: HUNDARNA SKÄLLER/GÖR/ --- KARAVANEN PASSERAR !!

Respekt för avvikande synpunkter - men tack för en saklig och realistisk debatt.!!

DET SKER I PARIS !!!

---------------------------------  reported by ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

1. oktober 2021

Cirkus Mascot – nu også i efterårsferien. Både besøgsmæssigt og kvalitetsmæssigt har Cirkus Mascots sensommerturne været en succes. Cirkus Mascot startede 3. september, og turneen til jyske haller skulle efter planen stoppe 3.oktober. Daniel og Marianne Deleuran har nu besluttet også at spille i efterårsferien 16. til 24. oktober. De optrædende er de samme som på sensommerturneen. Se nærmere i Cirkuskalenderen.

Cirkus Mascots sensommerforestilling kan nu også opleves i efterårsferien

klovn.gif (1460 bytes)

1. oktober 2021

Cirkus Trapez efterårscirkus. De skriver: Cirkus Trapez drager i oktober ud i en række jyske haller med en helt ny forestilling for hele familien. Oplev blandt andet akrobatik med Duo Metodieva fra Bulgarien, Slangepigen Yana som er kendt fra Motor Mille på Cirkustur på Ramasjang, hvor hun skulle hjælpe Motor Mille med at lære hulahop i Cirkus Krone, noget i også vil se Yana gøre i vores forestilling. Fra Frederikshavn kommer I til at opleve 15 årige Nynne Hulsig Samuelsen i trapez. Lasse Hasager jonglerer både med diabloer og bolde højt over manegen. Oplev desuden cubeact, tryl og magi og selvfølgelige nogle dejlige dyr, Bernhard Kaselowsky præsentere sine dejlige geder og heste. Varighed: 1 time. Se nærmere i Cirkuskalenderen

klovn.gif (1460 bytes)

30. september 2021

Cirkus Bella Donna på Bellahøj Kræmmermarked. Bellahøj Kræmmermarked et det største i København, og efter corona-nedlukningen er det nu for første gang i næsten to år muligt at gennemføre markedet. Det sker i dagene 1. til 3. oktober. Blandt de mange ting, du kan opleve på markedet, er det lille Cirkus Bella Donna. Fredag kl 15 og 17. Cirkusworkshop kl. 16. Lørdag kl 13 og 16. Cirkusworkshop kl. 13:30 & 17. Søndag kl. 12 og 15. Cirkusworkshop kl. 12:30 & 15:30. Entré 25 kr. til kræmmermarkedet. Cirkus er gratis, når entreen til kræmmermarkedet er betalt.

Cirkusdirektøren Karsten Mathiasen, også kaldet Karsten Klovn, sammen med to af sine artister.

klovn.gif (1460 bytes)

30. september 2021

Søren Østergaard Æreshåndværker 2021. Manden bag Zirkus Nemo, skuespiller og zirkusdirektør Søren Østergaard, modtog 29. september Håndværkerforeningen Københavns fornemme ærespris. Dermed kommer Søren Østergaard i selskab med blandt andre skuespiller Ghita Nørby, forfatter Jussi Adler Olsen og instruktør Bille August. Æresprisen blev overrakt ved Håndværkerforeningens traditionsrige medaljeuddeling, under overværelse af H.M. Dronningen.

Håndværkerforeningen København har hvert år siden 1973 hædret en markant dansker med foreningens ærespris. Med prisen ønsker Håndværkerforeningen at hylde en markant dansk personlighed, hvis virke i ganske særlig grad har sat sig spor inden for dansk kultur, industri, videnskab, politik mv.

”Det er Søren Østergaards samlede karriere inden for dansk skuespilkunst, som vi gerne vil anerkende og udtrykke vores beundring for. Men vi kommer naturligvis ikke uden om, at nævne Zirkus Nemo, som med Søren Østergaard i spidsen har været eksponent for en fantastisk fornyelse af den danske cirkusgenre og underholdningsscene,” fortæller Håndværkerforeningens formand, oldermand og malermester Per Vangekjær.

Tidligere på måneden modtog Søren Østergaard ZULU Comedy Gallas ærespris. Dronningen har tidligere gjort Søren Østergaard til ridder af Dannebrog. I 2017 modtog han dansk cirkus- og artistverdens fornemste pris Den Danske Cirkuspris.

klovn.gif (1460 bytes)

29. september 2021

Cirkus Arnardo. Det norske Cirkus Arnardo, der startede sæsonen 17. juli i Lilledal og siden har besøgt Arendal, Porsgrunn og Sandvika, fortsætter turneen til Drammen, hvor de har forestillinger fra 30. september til 10. oktober. Blandt de medvirkende i den ca. 1 time lange forestilling er komikeren og multiartisten Victor Rossi. Klik her for at se videoklip fra hans entreer i Cirkus Arnardo.

Victor Rossi sammen med Arnardos mangeårige rekvisitør m.v. Frank. Foto: Thorbjørn Klæbo Flo.

klovn.gif (1460 bytes)

28. september 2021

Cirkus i Lund. Det lille svenske Cirkus Rhodin oplyser, at de medvirker ved Kulturnatten i Lund den 2. oktober, hvor du kan møde Simona Rhodin. Også cirkussets hunde og klovnen Dimo er med i forestillingen. Miniforestillingen finder sted i Auditoriet på Kulturen. Der er forestillinger

Kl 18.15-18.45

Kl 19.15-19.45

Kl 20.15-20.45

Kl 21.15-21.45

Billetter til de 4 minishows er gratis, men skal reserveres på Kulturens website www.kulturen.com

På Kulturnatten er der fra 18 til 22 fri entre til Kulturen, der pt. har en udstilling om cirkus.

Hverken Cirkus Rhodin eller de 2 andre svenske cirkus, Brazil Jack og Olympia, har været på turne i år. Simona Rhodin har optrådt i danske Cirkus Trapez’ Open Air Forestillinger.

 klovn.gif (1460 bytes)

27. september 2021

Cirkusfestival i Monte Carlo. Festivallen afholdes normalt i januar. Men coronaen betød, at man måtte opgive 2021-festivallen.

Arrangørerne har nu besluttet at gennemføre festivallen i dagene 22. til 30. januar 2022. Det bliver den 45. cirkusfestival i Monte Carlo, og den bliver kombineret med den 10. New generation festival. Nærmere detaljer er endnu ikke offentliggjort.

Som tidligere år arrangerer Brianos Cirkusrejser en tur til Monte Carlo. Send en mail til brianbehrendt@ymail.com for nærmere info.

klovn.gif (1460 bytes)

27. september 2021

Hvordan understøtter man cirkus- og tivolibranchen i Norden? Folketingsmedlemmet Anders Kronborg har stillet en række spørgsmål til de nordiske regeringer om støtte til cirkus- og tivolibranchen:

- Hvordan understøtter de nordiske lande cirkuskunsten og den del af kulturlivet, som i folkemunde defineres er indenfor ”Markedsgøgl og cirkusløjer”?

- Er de nordiske regeringer enige i, at cirkus mangler en kulturpolitisk anerkendelse i lighed med andre former for kunst og kultur, eller vil man begrunde hvordan denne anerkendelse effektueres og komme med gode eksempler herpå?

- Hvordan har hvert enkelt nordisk land lovgivet om cirkus, og etableret økonomiske muligheder for cirkus?

- Medgiver de nordiske regeringer, at cirkus- og tivolibranchen som helhed spiller en væsentlig rolle i forhold til en vigtig kultur i Norden?

- Tror de nordiske regeringer, at cirkuskunsten vil kunne overleve indenfor de nuværende rammer og økonomiske muligheder?

- Er der i de nordiske lande redningsplaner eller tiltag iværksat, som kan hjælpe cirkusbranchen?

Anders Kronborg har altid interesseret sig for cirkus og er medstifter af cirkus- og teatergruppen Fugl Føniks i sin hjemby Esbjerg. Han er medlem af Folketingets kulturudvalg.

Klik her for at læse nærmere.

klovn.gif (1460 bytes)

26. september 2021

Ib Antoni - manden der tegnede Danmark. Nogle af de allerbedste cirkusplakater er skabt af Ib Antoni. Tænk på en herlig Rivel-plakat til Cirkus Schumann og ”hestefanten” og klovnen i to dele til Benneweis. Desværre omkom Ib Antoni kun 44 år gammel ved pyromanbranden i Hotel Hafnia 1. september 1973.

I bogen Manden der tegnede Danmark, som udkommer 15. oktober, fortæller Sara Alfort om Ib Antoni, der i løbet af sit korte liv bl. a. tegnede for et af New Yorks største reklamebureauer på Madison Avenue som en af de såkaldte Mad Men og blev verdensberømt, fordi hans plakater var – og stadig er – med til at skabe den danske fædrelandsfortælling om det lille eventyrland.

klovn.gif (1460 bytes)

25. september 2021

DET SKER I PARIS - men även annorstädes - här kommer en översikt av HUND-NUMMER, ibland kombinerade med hästar, poneys eller aasnor/aesler.

De är alla sammansatta för att ge en vanlig publik, en munter stund, de tilltalar alla, vuxna som barn, de presenterar glädje och gamman, intet förargligt, intet som kan verka skrämmande för barn!

Här en lista vilken kan ses om man klickar YouTube, den är icke komplett, det finns ett stort antal nummer av denna typ!

ROSI HOCHEGGER, även med komiskt häst-nummer/JOSEFINE & DANIEL IGEN, även med getter/gede//PAT CLARRISSON med kvinnlig partner PIP and his hot dogs/SANDRO MONTEZ, även exoter & hästar /MARIANNE DELEURAN/REGINA BOUGLIONE, även med liten gris/grisebasse, andra mindre djur/dyr/ & hästar/ WOLFGANG LAUENBURGER samman med dotter ALEXA/OLD REGNAS comedy med kvinnlig partner & aasna/aesel/. FAMILJEN SAABEL, släde- husky hunde i vinterlignende dekor/ , MARQUIS POWELL hade alltid sitt hund - nummer med i sin egen cirkus/ , SUZANNE BERDINO även med liten gris och ankor.

Klicka www.YouTube + namn enligt ovan, och det önskade programmet visas.

Rosi Hochegger med tricket hvor hun pumper hunden op. Foto fra Cirkus Benneweis 2015

Josefine og Daniel Igen med deres hunde i Cirkus Baldoni 2013. Foto : Rud Kofoed / Ajour Press

Pat alias Patrick Harrison med kæresten Pip og hans Hot Dogs – et nummer han har overtaget fra sin far Pete Harrison. Foto fra Cirkusland 2020. Foto: Jacob Boas Leitisstein.

Sandro Montez med sine hunde i Monte Carlo 2020, hvor han fik junior-juryens præmie. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Marianne Deleuran og hendes hunde er et uundværligt indslag i forestillingerne i Cirkus Mascot. Foto fra 2016

Wolfgang Lauenburger i Cirkus Arena i 2015. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Old Regnas alias engelske Peter Freemann med sit komiske nummer i Cirkus Kenny 2006

Saabel-familiens hunde i Cirkus Trapez 2019. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Suzanne Berdino og hendes hunde. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Alla dessa ACTS är moderna, den uppträdande appellerar till hundens naturliga lust att leka /lege/ med att hoppa, springa under och över hinder, göra kullerbyttor, klättra över varandra, ---  och allt helt naturligt för hunden - och icke mera som man tidigare kunde se - klädda som människor, sittande vid bord, etc ...

Hundarna fodras - diskret - med en godbit efter utförd prestation - en sympatisk detalj !

En liknande typ av cirkusnummer är  där lantbruks-djur/ aus dem Bauernhof/ visar vad de kan, dessa kommer ofta ur tysk miljö- ocksaa mycket familje-vänliga och uppskattade /paaskönnede av publikum!

Inga farliga stunts, men stor cirkus - glädje !!!

DET SKER I PARIS - och överallt där det är CIRKUS !!!

MANEGE FREI !!!

-----------------------------------reported by ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

23. september 2021

Bag Portieren. Knap 40 personer kom ”bag portieren”, da forfatteren Joan Dansberg onsdag aften lukkede dem ind bag forhænget til ”forfatterens værksted”. Hun fortalte dem om forarbejdet og tilblivelsen af den historiske roman Bag Portieren om Irma Altenburg og hendes familie.

Omtale af den velskrevne bog har desværre ikke fundet vej til de store medier. De finder kun finder plads til omtale af en beskeden del af de bøger, der udkommer. Men bogen har fået stor ros af de bogbloggere mv., som har omtalt den, samt i forfatteren og foredragsholderen Jørgen Lorenzens omtale her på cirkus-dk. En oplagt julegave til alle, der holder af historiske romaner og/eller cirkus og/eller interesserer sig for forholdene i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Bogen fås både som papirbog, som lydbog og som e-bog. Den kan købes i boghandlen eller på forfatterens hjemmeside www.joandansberg.dk.

a

Joan Dansberg omgivet af Freddi Steckel og Jörgen Börsch. Bogen er bygget over Irma Altenburgs erindringer, som Jörgen Börsch år tilbage fik fra en harmonikaspillende dame, hvis navn han ikke fik noteret. Jörgen gav Irmas nevø Freddi Steckel en kopi af dagbogen, som han viste til Joan Dansberg. Hun fik lyst til at skrive om Irma og familiens liv og foretog en omfattende research for at sikre sig, at bogen var så historisk korrekt som muligt.

 klovn.gif (1460 bytes)

21. september 2021

Brianos sensommercirkus i Slagelse. Lørdag 18. september præsenterede ildsjælen Brian "Briano" Behrendt sensommercirkus på Frederikshøj friluftsteater i Slagelse. Op mod 1.000 gæster nød den flotte og underholdende forestilling.

Briano bød velkommen ved indgangen til friluftsteatret. Foto: Ole Simonsen

Da jeg for ca. 20 år siden første gang mødte Brian, arbejdede han på Lyngby Landbrugsskole. Brian havde tillige fritidsjob som staldmester for Benny Schumann, som den gang tit havde ponyer med i sine forestillinger. Ponyer, som i øvrigt var opstaldet hos Brian. Mødet med Benny Schumann gjorde Brian ekstra interesseret i cirkus- og showverdenen. I august 2004 arrangerede han en bustur for 22 cirkusinteresserede til Cirkus Barum i Flensborg, og siden har han under navnet ”Brianos cirkusrejser” hjulpet interesserede med rejser til udenlandske cirkus, herunder til cirkusfestivalerne i Budapest og Monte Carlo.

I de senere år har man kunnet opleve ham i Cirkusland i Slagelse, hvor han havde et tæt samarbejde med den tidligere parkchef Suzanne Berdino. I Cirkusland oplevede man ham som indianeren Talende Vandfald, piraten Kalle Kanonkugle, eventyrfiguren Mister Tik Tak samt Professor Briano.

Samarbejdet med Suzanne Berdino er fortsat, efter at Suzanne blev afløst som parkchef af sin bror og svigerinde og selv tog ud med forestillinger under navnet Cirkus Berdino.

2020 og 2021 har på grund af coronaen været vanskelige år for al levende underholdning, herunder også for artister.

Kulturministeriet har under Slots- og Kulturstyrelsen en række puljer med det formål at sparke kulturlivet i gang. Brian fik den ide at søge støtte fra en af disse puljer. Og det lykkedes: han fik midler til at arrangere en gratis sensommerforestilling i Slagelse med danske artister.

Forestillingen blev præsenteret 18. september på amfiteatret Frederikshøj i Slagelse og blev en kæmpe succes for Brian og hans team.

Frederikshøj friluftsteater. Foto taget af Jacob Boas Leitisstein ca. 10 minutter før forestillingen gik i gang, hvor mange tilskuere endnu ikke havde fundet deres pladser.

Før forestillingen var Slagelse Garden i manegen og viste at den hører til blandt landets bedste garder. Deres drumcorps var også med i selve forestillingen. Foto: Ole Simonsen. Klik her for at se videoklip med et af gardens numre.

Forestillingen varede knap 2½ time inkl. pause. Den blev indledt at Professor Briano, der med rumsterstang, pegepind og i Tribini-lignende outfit sang en nyskrevet velkomstsang til melodien fra den gamle Helge Kjærulff-Schmidt vise ”Vi er alle i samme båd” (”Adel og borger, præster og bønder…”). Han var ledsaget af alle de medvirkende samt dansere fra Dansegulvet i Slagelse. En festlig måde at indlede forestillingen på.

Professor Briano med høj hat og rumsterstang. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se et videoklip med indledningssangen.

Første artistnummer var 3 dresserede ænder i frihedsdressur, fremført med charme og humør af madame Betty alias Suzanne Berdino.

Ænder i frihedsdressur. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Hun blev afløst at dansk cirkusverdens grand old man Benny Schumann med balancenumre og komiske tryllenumre. Det er fantastisk at opleve, hvor godt den 76-årige Benny Schumann fanger børn og deres medbragte voksne blandt publikum. Der er ikke andre, som når ham til sokkeholderen! Benny Schumann sluttede entreen med sin bugtalerdukke Hunni.

Trods sine 76 år kan Benny Schumann stadig gå i spagat. Medens han balancerer en sko på panden. ”Der er derfor de kalder mig Schumann”. Schumann udtales jo som det engelske shoe man. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Derefter hyldede Briano dagens æresgæst, Agnete Louise Enoch fra det hedengangne Cirkus Dannebrog. Det er fra Dannebrog-forestillingerne Brian har fået ideen med at lade dygtige dansere være med i sin forestilling.

Hyldest og blomster til æresgæsten Agnete Louise Enoch. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Cirkus Kæphøj i Holbæk er et af Danmarks bedste børne- og ungdomscirkus. Fra dem kom den unge Frøken Ida, som viste sine færdigheder på line.

Linedanseren Frøken Ida kommer fra Holbæk. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Herefter havde Briano en kort trylleentre med en changerpose, assisteret af Madame Betty, som sluttede entreen med at trylle massevis af vinflasker frem.

Turen var nu kommer til Danmarks bedste bugtaler Preben Palsgård, som var ledsaget af gribben Galle, som blev forelsket i en pige fra publikum. Lige som Benny Schumann har Preben en fantastisk kontakt med sit publikum.

Preben Palsgård og Galle. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Preben og Galle blev afløst at Benny Schumann med hans elskede entre med den oppustelige rocksanger.

Rockende Benny Schumann. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Briano forklarede nu, hvordan cirkus var startet med heste i mangen, og præsenterede med stolthed Charmaine Berdino, der for et par år siden modtog talentprisen fra Den Danske Cirkuspris. Charmaine red først skoleridt, sprang så af hesten for at fremføre den til fods og sluttede entreen med en lille pony. Hun har en formidabel kontakt med sine heste – er vel sammen med Katja Schumann landet bedste ”hestehvisker”.

Charmaine Berdino. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Dernæst kom Slagelse Gardens 5 mand store drumcorps i manegen.

Nu var det tid til endnu et dyrenummer: Madame Betty sammen med den canadiske minigris Gullig. En helt igennem charmerende entre. Madame Betty (Suzanne Berdino) blev afløst at datteren Charmaine med et hula-hop nummer. Min sidemand ved forestillingen Jörgen Börsch insistere på, at det hedder hula hoop (hoop er det engelske ord for ring), men har endnu ikke haft held med sin kamp mod den danske betegnelse ...

Charmaine med hula ho(o)p. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Efter ca. 30 minutters pause var Briano klædt om og optrådt i resten af forestillingen som Mr. Tik Tak. Han indledte 2. afdeling med sangen med urdanserne, der dernæst indtog manegen som de dygtige showdansere fra Dansegulvet i Slagelse.

Mr. Tik Tak og showdanserne fra Dansegulvet med ursangen. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Dernæst vist Mr. Tik Tak sin egen entre med kæmpemæssige sæbebobler.

Kæmpemæssige sæbebobler. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Turen var nu kommet til Preben Palsgårds næste entre: en kort entre med hunden Poppe, som gik over i at han præsenterede rigtig levende hunde: 5 hunde af blandede racer fremført af Madame Betty på en måde som viste, at hundene også synes det var sjovt.

Suzanne Berdino og hendes hunde. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Preben Palsgård indtog nu manegen igen og fik en herre fra publikum til at agere bugtalerdukke. Entreen, hvor ”dukken” skal åbne munden hver gang bugtaleren trykker den i hånden, gør altid stor lykke.

Forestillingen sidste nummer var det, som i mange år var Benny Schumanns signaturnummer: tallerkenjonglering. Entreen sluttede med at Benny havde 11 tallerkener i spin på bord og pinde.

Benny Schumann og hans dansende tallerkener. Foto: Ole Simonsen

Nu var tiden kommer til The Grand Finale, hvor Brian præsenterede de medvirkende og takkede sponsorer og hjælpere som havde været med til at stable det flotte show på benene.

Fra finalen. Foto: Jacob Boas Leitisstein. Klik her for at se flere af Jacobs fotos fra forestillingen

Brian håber, at det også næste år bliver muligt at vise sensommercirkus på Frederikshøj i Slagelse.

   

Blandt de mange gæster til forestillingen var cirkusdronningen Agnete Louise Enoch, som på det øverste foto ses sammen med en anden cirkusdronning: Irene Thierry, og på det nederste foto sammen med Ulla Rønde Steckel, som har en fortid som cirkusdronning i Finland og senere har arbejdet for Cirkus Arena.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. september 2021

Rising Stars. Rising Stars var navnet på den 40 minutter lange forestilling, som Cirkusmuseet viste 19. september med 3 unge danske artister: Ylva Maia Havndrup, Jonathan "Gentleman Johnny" Bendtsen og Anna Emilie Pedersen.

Ylva Maia Havndrup, Jonathan Bendtsen og Anna Emilie Pedersen.

Ylva Maia Havndrup er uddannet på den nu nedlagte artistskole AMoC i København og var blandt de artister, der i 2017 indbragte AMoC talentprisen fra Den Danske Cirkuspris. I en del af sæson 2018/2019 optrådte hun hos Wallmans i Cirkusbygningen i København. Ylva kan du også møde på video i museets udstilling, hvor du kan blive klogere på hendes vej ind i artisteriet. Anna Emilie Lauge Pedersen er uddannet på artistskole Codarts i Holland. Hun arbejder til daglig på Musik- og Teaterhøjskolen i Aarhus. Jonathan Bendtsen har gået på Gøglerskolen i Aarhus og på artistskole Codarts i Holland. Han er med i nycirkuskompagniet Volantes. Jonathan begejstrede under artistnavnet Johnny i tv-programmet Talent i 2019, hvor han nåede finalen. Han var da også den af de 3 medvirkende i Rising Stars, som brændte mest igennem.

Han indledte forestillingen med en mimisk/komisk entre med en paraply og en hat. Dernæst fulgte Anna Emilie Pedersen, med en jonglørentre med 3 køller, indlagt lidt akrobatik.

Gentleman Johnny med har og paraply

Anna Emilie Pedersen

Næste nummer fra en flot diaboloentre med Gentleman Johnny alias Jonathan Bendtsen. Nummeret blev på opfindsom vis indledt med den entre med den tunge kuffert, som blandt andet klovnen Bonbon er kendt for. Kufferten indeholdt 3 diabloer, og han fik med elegance og talent først en, så to og til sidst alle tre diaboloer i luften. En entre, som også ville gøre sig godt i et klassisk cirkus eller hos Wallmans i Cirkusbygningen.

   

Gentleman Johnny med kuffert og diaboloer

Næste nummer var entre, hvor Gentleman Johnny – nu iført sort paryk – sammen med Anna Emilie Pedersen fik ”hjælp” af en æggeblomme, som ”kravlede” op af Annas venstre arm og så med en mellemstation i hendes mund kravlede ned af hendes højre arm. En sjov gadegøglerentre – hedder vist i dag street performer.

Æggeblomme på rejse

Nu var turen kommet til Ylva Maia, der dels viste lidt contortion og dels et fint nummer i trapez. Det er mit indtryk, at hun i dag koncentrerer sig om trapezen, der er knap så hård for ryg og krop som at optræde som slangemenneske. Helbredsmæssigt sikkert en klog beslutning.

   

Ylva Maia

Gentleman Johnny var nu på gulvet igen, denne gang med en fin entre i cyr wheel. Også et nummer, der kunne bruges i et klassisk cirkus, selv om han vist lige som de to andre optrædende mest satser på nycirkus.

Forestillingen var mulig takket være støtte fra puljer under Slots- og Kulturstyrelsen.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. september 2018

Den stille klovn i København.  I 2018 udgav skuespilleren Arne Bjørk, der også er kendt som den poetiske klovn Jody, bogen Den stille klovn. En poetisk beretning om klovnens væsen. Fiktive, rørende, til tider barske små fortællinger som binder klovnens væsen, historien og forfatteren sammen i en tidløs enhed. Arne Bjørk bearbejde senere bogen til en monolog, som han i efteråret 2021 havde stor succes med på Odense Teaters kælderscene. Den spillede dog kun kort tid på grund af coronaen og endda med loft over tilskuerantallet.Nu er det muligt at opleve forestillingen på Posthusteatret i København. Der er premiere 21. september kl. 20.00. Forestillingen vises efterfølgende den 22., 23. og 24. september kl. 20 og den 25. og 26. september kl. 16.00.
Link til billetbestilling

 klovn.gif (1460 bytes)

17. september 2021

Det historiske hjørne

Små, sjove cirkusfilm på STUMFILM.DK. Per Tofte Nielsen, også kendt som Tøffe, skriver:

Hold øje med små, sjove cirkusfilm på STUMFILM.DK

Fx filmen Tryllesækken fra 1907, hvor to klovne udfører akrobatiske numre på og med hinanden, indtil de pludselig kommer op at slås. En stor lærredssæk, som den ene finder frem og gemmer sig i, viser sig at have magiske egenskaber

Tryllesækken

Blandt de mange andre film du kan finde på stumfilm.dk er Løvejagten fra 1908. To jægere er på storvildtsjagt i junglen med en indfødt tjener som stifinder. De ser zebraer, en struds og en flodhest og fanger en lille abe, som de leger med. De slår lejr, men bliver vækket af en løve, der dræber et gedekid. Løven dræber også jægernes hest. Jægerne skyder løven, som står i vandkanten på en strand. De opdager endnu en løve og skyder også den. Løverne bliver flået og skindene vises frem. Jægerne ryger en cigaret og byder også deres sorte tjener. Filmen blev produceret af Nordisk Films Kompagni og instrueret af Viggo Larsen efter manuskript af Ole Olsen. Filmen blev en verdenssucces. Den blev solgt i i alt 259 kopier, hvilket var meget på den tid. Optagelserne skete i august 1907 på øen Elleore i Roskilde fjord. Undervejs nedlagde justitsminister Alberti forbud mod indspilningen, efter at en dyreværnsforening havde indgivet klage over dyremishandling. Det lykkedes dog at gennemføre optagelserne og smugle filmen til Sverige, hvorfra den blev distribueret. De to medvirkende løver blev indkøbt fra Hagenbecks dyrepark i Hamborg. De skulle egentlig have været aflivet på grund af deres høje alder. Desuden indkøbtes en gammel hest og en ged.

Løvejagten

Du kan også finde en række film med Fyrtårnet og Bivognen - Harald Martin Bergman Madsen (1890-1949, "Bivognen") og Carl Schenstrøm (1881-1942, "Fyrtårnet"). Fyrtårnet og Bivognen blev kaldt "Fyrtornet och Släpvagnen" i Sverige og "Telegrafstolpen og Tilhengern" i Norge. Parret havde stor succes som stumfilmskomikere i 1920’erne. Harald Madsen var plejesøn i Miehe-familien og forsøgte sig efter filmkarrieren som cirkusdirektør sammen med plejebroderen August Miehe. Deres Cirkus Miehe-Madsen havde stor succes i 1934, men lukkede året efter. I 1939 prøvede Harald Madsen lykken igen med Cirkus Bergman Madsen. Det gik pænt i 1939. I 1940 betød de tyske besættelse, at de stoppede efter kun 3 dage. Sidste sæson var 1941, hvor Harald Madsen efter en måned trak sig ud af samarbejdet.

 klovn.gif (1460 bytes)

17. september 2021

ÖPPET FÖDELSEDAGSBREV TILL ALLTID KULTURELLE FRISÖRMÄSTARE CHRISTER NILSSON aka TROLLERIMÄSTARE CHRISTER EL RICCO.

Käre CHRISTER - har den äran att gratulera Dig för Dina 90 säsonger - en stor lycka att fira sina 90 dylika, grosso modo med en rimlig hälsa !

Christer Nilsson fyller 90 år den 22 september. Han har webbplatsen https://magiarkivet.se/ med nyheter från den magiska världen

Bakom varje duktig man, finnes en stark och modig kvinna. Du har kunnat stödja Dig mot GERTRUD - alltid vakthavande.

De flesta kontakter mellan oss- var via pappers-brev / speciellt mellan ABIDJAN och NYKÖPING, 1975 - 1985, efterhand via mail, vid mina resor hade jag fördelen av att besöka …  Skogsvägen, NYKÖPING.

Vi träffades liksom skepp som mötas i natten, och trots olikheter i - allt - lyckades vi föra en kulturell och inspirerande konversation. Du visade tolerans och respekt för mina talrika licenciae poeticae i mina write-ups i TROLLKARLEN, i cirka 23 säsonger varest Du som redaktör utförde ett mästerligt och sannerligen unikt arbete.

Minnet förbliver !

Möjligtvis omedvetet fortsatte Du ...  VOLTAIRE's //fransk filosof 1694 - 1778// tankar: jag skall bekämpa dina idéer, men alltid kämpa för din rätt att uttrycka dem !!

Tolerans och respekt i en civiliserad konversation !!!

Ditt cirkus-intresse har gagnat oss alla.

Dina storverk: MAGIARKIVET/ EXPOS I NYKÖPING/ TROLLERI MUSEET ävenledes.

Du har en stor samling heders-betygelser, vilka man kan läsa om - annorstädes.

Via mitt café i Paris - sänder jag Dig en virtuell flaska champagne - att njuta samman med GERTRUD !!!

BARAKKA till er bägge !!!

Din vän och kollega Rolf R. WOLLERT, aka ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. september 2021

Et dødsfald: Gavin Stevens. Engelske Gavin Stevens, som danskerne oplevede med papegøjer og katte i Cirkus Dannebrog i 2002 og svenskerne med samme nummer i Cirkus Brazil Jack i 2004 er afgået ved døden. Han blev 61 år.

Gavin Stevens. Foto fra Cirkus Brazil Jack 2004

 klovn.gif (1460 bytes)

14. september 2021

Fotos og videoklip fra Cirkus Mascots sensommerturne. Fotografen Per ”Mr. Sputnik” Krogh Petersen besøgte Cirkus Mascot, da de fredag 10. september havde forestilling i Multisalen på Viby Efterskole. Klik her for at se hans fotos og videoklip fra forestillingen.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. september 2021

Cirkus Mascots sensommerturne

En god børneforestilling, hvor forældre og bedsteforældre kan glæde sig - over børnenes reaktioner og over god cirkusunderholdning. Og godt, at der nu atter kommer cirkus til byen – til de heldige haller, som får lov at lægge halgulv til løjerne

Jørgen Lorenzen var til landspremiere på efterårsturneen den 3. september kl. 17 i Arena Midt i Kjellerup. Jørgen skriver:

Der var 600 forventningsfulde børn og voksne til stede. På logepladserne var der tæpper og skamler, så børn i stort tal kunne komme helt tæt på manegen.

Juliya og Husik startede lige på – med et nummer, hvor de jonglerede med store trekanter. Og så bød Daniel Deleuran velkommen, inden Gulio kom ind for første gang. Det var heldigt nok, for der var netop ankommet en pakke til ham. Pakken var utæt, så der løb væske ud af den. Både Gulio og Daniel smagte på væsken – og tilbød publikum en tår. Da de så åbnede pakken, viste det sig, at den indeholdt en lille hund. Børnene reagerede: addr – eller sådan noget, råbte de.

Husik og hans søster Juliya. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Det fortsatte med hunde. Marianne Deleuran og hendes hunderevy. Mange hunde og mange tricks og kunster. Virkelig alsidigt og børnevenligt. Man forstod godt Mariannes bekymring, fordi hundene jo ikke har været i manegen i lang tid. Men det gjorde bestemt ikke nummeret dårligere, at hun af og til skulle vente lidt på, at de gjorde det, de blev bedt om. Man mærkede, at det er og skal være en leg, og at overraskelser pludselig kan blive en del af legen.

Marianne og hendes legesyge hunde

Et flot glasbalancenummer blev vist af Miss Eva. Balanceevnen og sværhedsgraden blev understreget, da hun lagde sig ned og rejste sig igen med balancepind i munden og glasset stående på den. Eller når hun med pinden griber glasset, som står oven på en ballon, der springer, så glasset må søge ned på pinden og blive stående der.

Miss Eva Vitzo

Gulio kommer ind igen. Nu vil han spille golf med imaginære golfkugler, som har den egenskab, at de vender tilbage på samme måde som en boomerang. Og når de lander i en papirpose, han fanger dem med, giver det et lille knald. Flere mænd fra publikum må ind for at hjælpe ham, og til slut indtræder katastrofen, da en af boldene rammer lystavlen, så alt lys går ud.

Heldigvis kan lyset hurtigt kaldes tilbage, så alle kan se Lui Nereus, som har et håndstandsnummer, hvor han bygger rekvisitten om til en menneskefigur, som bliver undermand i hans håndstandsbalancer.

Lui Nereus

Derefter kommer Husik ind, forklædt som et rumvæsen. Men hurtigt bliver det et robust diabolonummer.

Husik

Efter pausen kommer Gulio ind med en statue, som bliver til en levende slaskedukke, efterhånden som nummeret udvikler sig. Dukken begynder at blande sig og drille, og til sidst slår den hatten af Gulio. Dukken er den samme som Tatyana, som er gift med Gulio.

Gulio med sin dukke

Og nu bliver det atter dyrenes tur. Marianne har en tam gås, som kan kure på halen ned ad et bræt. Og stor jubel vækker grisen Sille, som kan lave mange ting – heftigt tilskyndet af Marianne. Et herligt børnenummer. Det, som de får læst op, når de voksne læser godnateventyr for dem, bliver pludselig virkeligt: dyr opfører sig, som om de havde menneskeforstand. Sille sætter flaget til tops, inden den tøffer ud.

Så skal flaget hejses!

Gulio giver ikke op. Nu vil han forsøge at gå på line. Det bliver kun til et forsøg, for linen ligger på gulvet. Han kalder to tilskuere ind, så de kan holde linen oppe i lufthøjde, men pludselig opdager han, at den kan bruges som sjippetov, og han har jo to hjælpere for hånden, som kan holde tovet. Men rollerne byttes om, så det bliver dem, der hopper over tovet.

Lui har brugt pausen til at drikke sig fuld – eller i hvert fald lader han som om. Han udfører nummeret: Manden i lygten. Op i lygten kommer han på trods af sin beduggede tilstand. Utroligt, at en 70-årig har bevaret smidighed og styrke og vitalitet til dette nummer. Børnene er ellevilde.

Manden i lygten. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leitissteins foto fra forestillingen.

Forestillingen slutter omtrent, som den begyndte: Gulio og Daniel. Daniel vil skyde balloner i stykker. Gulio skal holde dem over hovedet, men de springer i stykker en efter en, inden Daniel får gjort sig klar. Til slut lykkes det dog – og ballonen er fyldt med vand, som Gulio får ud over sig.

En god børneforestilling, hvor forældre og bedsteforældre kan glæde sig - over børnenes reaktioner og over god cirkusunderholdning. Og godt, at der nu atter kommer cirkus til byen – til de heldige haller, som får lov at lægge halgulv til løjerne.

Forestillingen kan frem til 3. oktober ses i en række jyske haller. Turneplan kan ses i Cirkuskalenderen.

klovn.gif (1460 bytes)

7. september 2021

International Natcabaret. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Hermans, Tivoli Friheden, Aarhus, 30. august. Han skriver:

Alt var udsolgt – et godt tegn på, at ikke blot Natcabareten, men hele cabaret/variete-genren trækker publikum.

Og aftenen var fornem. God mad i lækre omgivelser med stemningsfuld belysning. Gæsterne sad ved runde 10-mands borde, så man kunne konversere bordet rundt.

Stemningsbillede fra Hermans. Alle fotos stillet til rådighed af Aarhus Festuge

Og kl. 21 blev der åbnet for et show, som vist ikke kan fås bedre. Topartisten var den japanske ligevægts- og balanceartist Miyoka Shida Rigolo. Ved at lægge palmegrene oven på hinanden, så de balancerede i ligevægt, inden den næste – og lidt større – blev lagt på, skabte hun en skulptur, en mobile, som stod og svajede faretruende, inden hun i et nu lod hele kunstværket synke i grus. Der var åndeløs tavshed og spænding blandt tilskuerne – total stilhed og ro. Og da enkelte gav sig til at klappe midt i nummeret, afbrød hun bifaldet med en håndbevægelse. Her skulle ikke klappes.

Miyoka Shida Rigolo med det nummer, der i fagsproget hedder sanddorn balance

Disciplinen er østerlandsk – og rummer megen filosofi og livsvisdom. Livet er en balance, yin-yang, og det gælder om at vise og være i ligevægt, harmoni og ro. Alt er skønt i nuet, et kunstværk, men på en befaling falder alt sammen og bliver til pindebrænde. Et sindbillede på livet selv, og et nummer, der peger ud over artistens kunst og ind på tilværelsens bærende spørgsmål: er det ligevægt eller dynamik, vi skal stræbe efter? Her: ligevægt. Og vi bliver mindet om, at vi balancerer på grænsen af kaos og sammenbrud. Og at livet er skønt og storslået, når det lykkes – en balancegang. Og med tankegods fra østerlandsk filosofi: det gælder om at finde balancen, den indre og ydre, og at holde den.

Stærkt står også jongløren Victor Moiseev. Han sendte lysende røde bolde ud i mørket. Og de havde boomerang-egenskaber, så de søgte tilbage mod jonglørens hænder. Altså ikke op og ned, men rundt og rundt i cirkler, nærmest svævende som kloder i et univers. Han kunne have op til 6 bolde i spil på en og samme tid. En fornyelse af jonglørkunsten? I hvert et spektakulært supplement.

Victor Moiseev

Komikeren Mikhail Usov (han er komiker – ikke klovn!) var en gennemgående figur. Hans iderigdom var uudtømmelig. Hans mimik balancerede mellem det resignerede, distancerede, nærmest distræte – for i næste øjeblik at åbne sig i et smil og give ham et fiffigt glimt i øjet. Det mest påfaldende var et nummer, hvor han rundhåndet deler bobleplast ud til højre og venstre nede i salen. Og publikum bliver således medspillere i en aparte koncert. Originalt – anderledes.

Mikhail Usov

Og der var en kvindelig danser på stripperstang, Yaroslava.

Yaroslava

Der var et flot nummer i ”gardiner”, lange røde stofstykker, som hænger ned ovenfra. Nummeret gjorde sig især, fordi det er så højt til loftet, at artisten, Krisztina Vellai, fik mulighed for at udføre nogle drabelige pirouetter ned ad stoffet.

Der var to artister, Carlo Truzzi og Simona, som kunne den kunst at skabe skyggebilleder på en stor skærm. Skyggerne blev fremkaldt af deres håndstillinger, og de kunne frembringe alverdens dyr, hele den zoologiske have, og en lang række af kendte personer, fra Leonardo da Vinci til Einstein og fra Louis Armstrong til Joe Biden og Donald Trump. Endelig var der en komisk tryllekunstner, Ed Alonzo. Han tryllede stort og småt, noget var nyt, noget var klassisk, f.eks. det gamle udbrydernummer, hvor artisten bliver bastet og bundet – og skifter position med en fra publikum, som nu bliver sat bag tape og kæder. Og tilbage igen! Eneste anke den aften var det nummer, hvor han inviterer en kvindelig tilskuer op for at hjælpe. Hun ”kommer til” at knuse et spejl. Hun sendes ned – mens tryllekunstneren viser, at spejlet jo er uskadt. En lidt kedelig sortie for en publikummer. Pointen burde selvfølgelig være, at det er hende, der er heltinden – og ikke den, der slår ting i stykker.

Og der er levende musik, ægte pulserende og stemningsfremkaldende livemusik. I år har man fået den gode ide at gøre ophold i artistgalleriet og køre de 3 dygtige musikere Jesper Daus, Jesper Gruschy og Marc Thierry ind foran publikum og lade dem spille et flot stykke musik.

Alt i alt en forrygende aften. Og hvorfor kan det ikke fortsætte – ud over de 10 aftener i Aarhus Festuge? Tilstrømningen synes jo at være til mere. 

 klovn.gif (1460 bytes)

6. september 2021

Zirkus Nemo Galla – One Night Only! Den 7. november 2021 kl.19.30 slår Zirkus Nemo dørene op til en galla ekstravaganza i Royal Arena i København.

Søren Østergaard præsenterer et helt unikt show, hvor vi vil se højdepunkter fra de sidste 20 år, både live på scenen og på storskærm. Du vil møde store stjerner som bl.a. Søren Østergaard, Anders Lund Madsen, Peter Frödin, Bager Jørgen, Målermanden, Lesley Boye Møller, Smadremanden og Duo Solys i håndstand. Det hele bliver akkompagneret at Zirkus Nemos orkester under kyndig ledelse af kapelmester Øyvind Ougaard.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. september 2021

Forestilling med bugtaleren Preben Palsgård og gårdhunden Charlie. Cirkus Flik-Flak i Odense skriver: Cirkus Flik-Flak afholder familieforestilling med bugtaler Preben Palsgård og Gårdhunden Charlie søndag d. 26. september kl. 14.00 i Cirkusbygningen Herluf Trolles Vej 138. Efter forestilling er der mulighed for selv at prøve cirkusrekvisitterne i Cirkus Flik-Flak.

Charlie er en charmerende dansk/svensk gårdhund, som på forunderlig vis er i stand til at åbne munden lige som en gammeldags bugtalerdukke, mens Preben leverer stemmen. En opgave, som ofte kræver improvisationstalent og omstillingsparathed, for Charlie er helt sin egen.

Sammen leverer de den overbevisende illusion, at Charlie er en talende hund. - Og ikke bare en talende hund, men en talende CIRKUSHUND, som gerne fremviser en masse

sjove tricks.

Ud over Charlie medvirker en mængde sjove ”dyr” fra Preben Palsgårds stalde. Den smådumme gris, Jodle Knud, den lille søde og næsvise ”puddelhund” Poppe, et par

talende sko, der gerne vil synge og den ustyrlige Loppe Viggo, som næsten altid kommer på afveje.

Billetter købes på www.cirkusflikflak.dk Børn kr. 20,- voksne kr. 40,-

 klovn.gif (1460 bytes)

5. september 2021

Ærespris til Søren Østergaard. Søren Østergaard modtog 2. september ZULU Comedy Gallas ærespris. Det er tredje gang, at æresprisen uddeles til ZULU Comedy Galla. Første gang var i 2010, hvor Ulf Pilgaard modtog æresprisen og sidste gang var i 2015, hvor Casper Christensen kunne gå hjem med prisen. Det var Anders Lund Madsen, der efter en hyldesttale overrakte prisen til Søren Østergaard på scenen. Og netop de to har en lang historie bag sig. De startede nemlig Zirkus Nemo tilbage i 1999 og var faste partnere hen over tre sæsoner.

Dronningen har tidligere gjort Søren Østergaard til ridder af Dannebrog. I 2017 modtog han dansk cirkus- og artistverdens fornemste pris Den Danske Cirkuspris. Også her var han i fornemt selskab: prisen var tidligere kun tildelt Albert Schumann, Eli Benneweis og Benny Berdino.

I 2017 modtog Søren Østergaard Den Danske Cirkuspris. Her ses han sammen med daværende kulturminister Mette Bock med det synlige bevis på hædersprisen: et maleri af Viggo Salting. Foto: Jacob Boas Leitisstein

 klovn.gif (1460 bytes)

2. september 2021

Majestique. Jørgen Lorenzen så forestillingen i Spejlteltet Paradiso, Skråen ved Nordkraft, Aalborg, 29. aug. kl. 20 og skriver:

Der var dømt natklub – ægte natklubstemning – da 13 internationale artister havde sat hinanden stævne i Ålborg. Tilsammen lavede de et show med navn Majestique, som også i år havde fundet vej til Ålborg.

Natklubberne er fortrængt af diskotekerne. Men de ældste af os husker de gamle varieteer, som de fleste provinsbyer havde. Der var dans, levende musik – og artistoptræden i løbet af aftenen.

Majestique søger tilbage til rødderne – til dengang. Og der er så megen underholdningskraft i variete og cabaret, at det snart må komme til en renæssance. Nordkraft går i spidsen.

I den ene ende af scenen var der en elevatordør. Artisterne forsvandt ind i den - eller de dukkede op fra den og trådte ud for at vise deres færdigheder. Der var en perlerække af artistfagets discipliner. Der var tradition – men sandelig også fornyelser og et ryk i retning af det sensuelle, til tider også erotiske.

Der var f.eks. et lynomklædningsnummer Darededevil Chicken, hvor de to artister skifter dragt – som lyn og torden, uden at man kan forstå, hvordan det kan lade sig gøre. Men nummeret overrasker ikke blot i de forskellige klædedragter, men også med et bevidst ”uheld”, hvor den mandlige artist pludselig står splitternøgen. Han løber forvirret rundt, indtil han finder en sok, som han bruger til at dække sine ædle dele med.

Der er et nummer i reb, kaldet vertikalsejl, som en kvindelig artist, Katharine Arnold, bevæger sig op og ned ad, mens hun viser akrobatiske færdigheder. Nummeret vises i forskellige udgaver, men er næsten altid uundgåeligt i en cirkusforestilling. Her er overraskelsen, at himlens sluser pludselig åbner sig, så det regner på artisten. Nummeret får med et slag et sensuelt udtryk – og bliver helt anderledes. Før var det akrobatens færdigheder, det drejede sig om. Nu bliver det pludselig en gennemblødt kvinde, der står i centrum.

Og så er der Ursula Martinez. Hun vil nok ikke blive glad, hvis man kalder hende for stripper, og hun har da heller ikke stripperens til tider vulgære udtryk. Ursula er iført en grå spadseredragt, og hun finder rundt om på sin påklædning røde tørklæder, som hun tryller væk. Og alt imens forsvinder klædningsstykkerne et for et. Hun har et glimt i øjet, og nummeret er ikke vulgært, for trylleriet overdøver stripperiet.

Overraskende og anderledes er også et dukkenummer, hvor de to medvirkende selv er dukker. De kommer ind i mange forskellige forklædninger og opfører små tableauer, ofte med eventyragtige og spraglede figurer, som lever deres eget, farverige liv i en fantasiverden. Både dukker - og de to aktører, som skjuler sig bag masker og forklædning.

Dukkenummeret med canadiske Cabaret Decadanse, som mange sikkert husker fra Zirkus Nemo 2018. Året før var de med i natcaberetten ved Aarhus Festuge. Foto: Pia Kirstine Foto/Skråen

Og så var der en sværdsluger. Det er jo ret sælsomt at se på, og i anden afdeling kom hun ind igen og slugte et sværd, som der var lys i. Og ja, man kunne se lyset, som gav genskin i hendes maveskind.

Sværdslugeren bruger kunstnernavnet Lucky Hell. Foto: Pia Kirstine Foto/Skråen

Der var også en nyhed. En kombination af et luftnummer og det, der hedder par terre akrobatik. En mand og en kvinde arbejder sammen i en trapez, som hænger nogle meter over scenegulvet, men ikke højere, end at kvinden kan nå en trediemand, som står på gulvet. Nummeret veksler altså mellem luft og gulv, mellem trapez og scene, hvor der laves håndstand og forskellige former for løfteteknik.  En god kombination, som giver begge discipliner nye udtryksmuligheder.

Luftnummeret Trio Vertex byder på en nyskabelse ved at kombinere et luftnummer og et parterre nummer. De medvirkende artister er Isis, Nathan og Cornelius, som også alle optræder med andre numre i showet. Nathan og Isis kan opleves på rulleskøjterne og Cornelius på luft-trapez/reb nummeret. Foto: Pia Kirstine Foto/Skråen

Der er en flot fyr med hår som en vildmand, Cornelius Atkinson. Han laver øvelser i det, der i artistfaget kaldes for strapater – en videreudvikling af gymnastikdisciplinen: ringe. Det nye er, at han kan sno sig op ad og ned linerne, der hænger ned fra loftet. Det kan man jo ikke i gymnastiksalens ringe.

Der var rulleskøjtenummer, der var et nummer i det, der kaldes for ringtrapez, og der var en diabolospiller, Michael Betrian, som dog helt tydeligt var begrænset af, at han ikke havde et stort luftrum over sig, som han kunne kyle diaboloerne op i.

Rulleskøjteartisterne Nathan og Isis kom fra England. Foto: Pia Kirstine Foto/Skråen

Der var en kvindelig motorcyklist med et drabeligt udseende. Hun stoppede for motoren og lavede håndstand, stående på motorcyklen.

En gammel kending fra Cirkus Benneweis var håndstandsakrobaten Melanie Chy (Chy Mey Ling), som bruger en motorcykel som podium. Foto: Pia Kirstine Foto/Skråen

Til at kæde det hele sammen var der en dygtig sangerinde, den amerikanske Rocky Lanes. Musikken var på bånd, og for nogle ældre ville levende musik gøre fornøjelsen større. Men nok ikke for unge. Min sidemand mente, at netop den ret høje lydeffekt var med til at suge publikum ind i nummeret. Sådan kan man altså også opleve det.

Men mange stjerner til Nordkraft, som insisterer på at vise den ægte variete/cabaret. Og forhåbentlig får flere øjnene op for, at vi i høj grad mangler denne fornemme og suveræne genre i det danske underholdningsparnas.  

klovn.gif (1460 bytes)

1. september 2021

Cirkus Xanti. Fra Norge skriver Thorbjørn Klæbo Flo:

Cirkus Xanti er ute med sirkuslandsbyen og har vært i Sandvika i BI parken 28 -29 august og er i Oslo i Torshovparken for 13 gang 3 -5 september. Se www.cirkusxanti.no for artist program.

I Sandvika en varm sommer søndag så jeg den i Danmark kjente Norske Captain Frodos Magical Circus, E-Minor og Gangwifre fra Finland + In your Face fra Østerrike.

Captain Frodo optrådte i det lille 2-masters telt. Alle fotos: Thorbjørn Klæbo Flo

Var fult i forhold til corona regler i det røde 2 master telt for Captain Frodos show, stor stemning her. I det store teltet var de to sist nevnte forestillinger, mulig varmen var årsak til mindre tilskuere her.

Fra forestilling i det store telt

Cirkus Xanti er det Norsk ny-cirkus som har greid seg best og bygget opp teltpark med støtte, teltene bygges via Rune Berny Løkens teltuleie firma Maxi telt.

klovn.gif (1460 bytes)

1. september 2021

Svenske Cirkus Olympia har på grund af corona-restriktioner ikke været på turne i år. Men nu er de begyndt at vise korte forestillinger på plejehjem. De skriver: ”Vi får äntligen möta publik igen! En publik vi i vanliga fall inte alltid når ut till. Vi uppträder med cirkusnummer och våra hundar på äldreboenden runt om i landet. Henrika och Natascha kör turné i Halmstad & David Hammarberg i Gävle. Det är mycket uppskattat och vi är så glada för detta!”

David Hammarberg er i øvrigt med i cirkusshowet ”Circus On The Top” på Sundsvalls teater sammen med Cirkus Elvira og Sundsvalls stadscirkus. Det bliver en times cirkusshow ”THE SHOW HAS JUST BEGAN” med musik af Sundsvalls stolthed YOHIO. Forestillingerne vises 17., 18, og 19. september.

klovn.gif (1460 bytes)

31. august 2021

Et dødsfald: Jørgen Siegumfeldt. Journalisten og anmelderen Jørgen Siegumfeldt er afgået ved døden. Han blev 85 år. Han var oprindelig udenrigsjournalist, men skrev også om de to områder, der havde hans særlige interesse: cirkus og jazz og var i mange år anmelder, først hos Berlingske Tidende og senere hos Information, som han også havde været knyttet til i sine yngre dage.

 klovn.gif (1460 bytes)

31. august 2021

Gratis september-oplevelser i Odense. DYNAMO Workspace for circus and Performing arts i Odense skriver:

Velkommen tilbage til en ny sæson på DYNAMO. Vi har nøje udvalgt en lang række forestillinger til jer med kompagnier og artister inden for nycirkus, fysisk teater og dans, samt koncerter work in progress-visninger og meget mere

Her kan du læse mere om de events, vi har på plakaten i september måned:

Idyl, en hverdagsfabel af Compagnie KS (DK/FR)

Tirsdag 7. september kl. 19

Burlesk vildskab og ren naturalisme. Med jonglering, dagligstueinventar, musik og reb vækker de to artister parforholdets universelle trængsler til live. En work in progress-visning på en forestilling undervejs, med humor, ironi og finesse af en dansk-fransk artist duo.

Fra 8 år og op. Medvirkende: Sylvain Monzat og Katja Andersen.Instruktør: Christian Coumin

Lysdesign: Jérôme Cros

Gratis adgang – book din billet på forhånd her

Idyl – pressefoto fra Dynamo

OPEN STAGE

Fredag 10. september kl. 20

OPEN STAGE er et uformelt frirum, hvor scenekunstnere kan afprøve deres idéer for publikum.

De optrædende er fysiske kunstnere, som arbejder med cirkus, dans, teater, dukketeater, eller krydser flere kunstformer. Kom og se hvad der rør sig! OPEN STAGE præsenteres i samarbejde med The Circus Playground. Fra 10 år og op.

Gratis adgang – book din billet på forhånd her

PHOBETOR af Elise Bjerkelund Reine & Adalberto Fernandez Torres (DK/Puerto Rico)

Fredag 24. september kl. 19

I et mørkt og drømmeagtigt univers inviteres publikum til at åbne deres øjne for det ukendte, og revurdere deres syn på det normale. Med afsæt i den franske filosof René Descartes udsagn: ”Jeg tænker, derfor er jeg” og til musik af Lasse Munk, vil de to artister udforske en række cirkusdiscipliner som akrobatik, balance og contorsion (slangemenneske) og koreografi i en forvrængning af lyd og kroppe. Fra 12 år og op. Medvirkende: Elise Bjerkelund Reine & Adalberto Fernandez Torres. Lyddesign: Lasse Munk

Gratis adgang – book din billet på forhånd her

Phobetor - pressefoto fra Dynamo

 klovn.gif (1460 bytes)

30. august 2021

Cirkus Flik-Flak - gallaforestilling fredag den 27. august kl. 20. Jørgen Lorenzen så forestillingen og skriver:

Cirkus Flik-Flak har fortrinlige rammer for det børne- og ungdomsliv, som udfolder sig her – med cirkus som tema og indhold. I centrum af den nedlagte fabriksbygning er der et stort teaterrum med manege og gradin. Forrest i bygningen er der cafeteria- og køkkenfaciliteter. Bagude er der mange prøve- og garderoberum. Ideelle forhold.

Fra 27. – 29. august var der børnecirkusfestival. Der deltog 170 børn og unge fra cirkus O’laiski, cirkus Kæphøj, cirkus Tværs, Salling Circus Kids, cirkus Sceneskræk – og naturligvis også fra cirkus Flik-Flak.

Som start på festivalen blev der afholdt en gallaforestilling med professionelle artister. Forestillingen blev mulig, fordi Slots- og Kuturstyrelsen havde givet en bevilling. Forestillingen blev kædet sammen af sprechstallmeister Bjarne, som overtog mikrofonen efter Tommy Hardams velkomst.

Første artist var Jimmy Enoch. Og det kører for Jimmi – det kører rundt. Et utal af svære balanceacts og megen cykelakrobatik udfordrer centrifugalkraften og tyngdeloven. Men Jimmy mestrer sin cykel og leger sig gennem det svære repertoire. Han gør det med overskud, smil på læben, og han har et øre ude blandt publikum, hvis respons han reagerer på med en munter bemærkning eller endnu en tur manegen rundt.

Efter Jimmy kom jongløren Mads Jørgensen. Han startede sin karriere i Flik-Flak og er på vej til at blive en mester. Hans entre begyndte anderledes end man plejer at se: det var, som om der var lyn- og tordenvejr, og boldene var snebolde og små kloder, næsten elektriske i det lydmæssige uvejr. Men hurtigt blev nummeret et traditionelt, men alsidigt jonglørnummer, og publikum oplevede en kavalkade af jonglørens rekvisitter og rutiner. Der var 6 bolde i luften. 5 kegler røg samme vej, og han kunne kaste keglerne bag om ryggen og gribe dem med den anden hånd. Han mestrede også ringe, vist 6, da det kulminerede. Og han kunne sætte ringe i rotation med foden, hvis en var tabt og lå på gulvet.  Derefter viste han devilsticks, og han sluttede med 3 cigarkasser.

Mads Jørgensen. Alle fotos: Lise Kokholm

Og så kom turen til Sonja og Alfred. Sonia hedder Maros til efternavn. Alfred hedder von Kriegbaum. De er uddannet på AFUK, og de er fuldblods håndstands- og par terre-akrobater. Deres tilgang til de mange tricks og stillinger formede sig som en slags kamp – kønnenes kamp? - hvor de langsomt og kredsende nærmede sig hinanden, inden de forenedes i en akrobatisk symbiose. Og så fulgte en perlerække af håndstandsstillinger og balancer og svære løft, hvor den ene akrobat løfter den anden. Det, der vakte størst bifald – og sikkert med rette – er den øvelse, hvor kvinden står i spagat på undermandens spredte ben. Der er kun kontakt med fødderne, og det må jo være ufatteligt svært. Et af de øjeblikke i en god cirkusforestilling, hvor tilskueren tænker: det der, det er da umuligt!

Sonja og Alfred

Henning Nielsen var hentet op fra Sønderjylland. Han viste sit tempofyldte og alsidige show, hvor manipulationerne og forsvindingsnumrene stod i kø og blev ledt godt på vej af hans festlige og vittige kommentarer. Men to forbehold: for nogle virkede diktionen uklar og lyden druknede derfor i mikrofonen. Og han ankom til Flik-Flak i noget, der for mig lignede dagligtøj – men som han havde på under sin optræden: en stram, tætsiddende sort skjorte og et par sorte bukser, som bestemt ikke var for store til ham.

Henning Nielsen

Diabolospilleren Alexis Levillon er fremragende. Det går stærkt, op og ned og ud og ind, og til et af de sværeste tricks hører vel, at han lader rebet med diabolo-keglerne flyve frit rundt i verdensrummet, inden han atter griber håndtagene og fortsætter legen. Og pudsigt nok er der 3 dygtige diabolospillere i spil (!) netop nu. Lasse Hasager i cirkus Trapez, Michael Bertrian i Spejlteltet i Ålborg og Gulio junior i cirkus Mascot, som lægger ud i Kjellerup på fredag.

Alex Levillon

Slutnummeret var Jimmy Enoch, som viste sit glasbalancenummer. 20 lag med 4 glas i hvert lag balanceres, mens han kører rundt på ethjuleren. Stor rutine, sikker færdighed og en flot kombination af balance og bevægelse.

Jimmy Enoch med glasbalance

Publikum kvitterede med stor begejstring, da artisterne blev præsenteret og fremkaldt i finalen.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. august 2021

Jessica Caveagna instruktør for Cirkus O’laiski. Den italienske artist Jessica Caveagna er mest kendt som assistent for Kim Kenneth og for sit sabelbalancenummer. Kim og Jessica bor i dag i Store Fuglede, og Jessica har det sidste års tid gået på sprogskole for at lære dansk. Sprogskolen ligger i samme bygning som Kalundborgs børne- og ungdomscirkus Cirkus O’laiski. På den måde lærte Cirkus O’laiski og Jessica hinanden at kende. Klik her for at se et kort interview med Jessica. Imponerende hvor godt hun taler dansk.

Jessica og Kim optræder fortsat med deres numre. Sommeren over har de således været knyttet til Cirkusland i Slagelse. Foto: Jacob Boas Leitisstein

klovn.gif (1460 bytes)

27. august 2021

Cirkus Mascot tager på turné i det meste Jylland med årets nye cirkusforestilling ”DU MILDE MANEGE” som spilles indenfor i sportshaller. De skriver:

Cirkus i børnehøjde for hele familien! Levende underholdning med dygtige artister, dejlige dyr og den sjoveste klovn…

Da covid-19 situationen endnu ikke har gjort det muligt for os at tage på telt-turné igen, har vi besluttet at rykke alle forestillingerne ind i lokale idrætscentre mv. I år besøger vi kun 29 byer og spiller i alt 32 forestillinger fra 3. september til 3. oktober. Så der bliver rift om billetterne!

Se hvilke byer vi besøger i Cirkuskalenderen.

Det skrev pressen sidst vi var på turné
”Det er spektakulært og nært” **** - Birgitte Sonne, Nordjyske Stiftstidende
”Rotterne indtager manegen” **** - Per Schultz Knudsen, Randers Amtsavis
”Lad de små børn komme til Gulio” **** - Rud Kofoed, Ajour Press Intl.
”Cirkus i børne- og øjenhøjde” – Pia Søe, 1cetera.dk

Det dufter af savsmuld og popcorn, for det gør cirkus, og så betyder det ikke så meget, hvor man befinder sig, det væsentligste er; med hvem?

Hvis man har cirkusblod i årene, kan man slet ikke forestille sig andet, end en sommer i manegen, så selvfølgelig er endelig udsigt til cirkus i sensommersol! Cirkus Mascot skal på landevejen – og der er god grund til at juble, for deres turne bringer dem rundt i det meste af Jylland.

De kunne ikke trives med det i længden, cirkusfamilien, som den seneste tid har støvet numrene af til hidtil ukendt perfektion – savnet efter publikum, børn og deres voksne, blev for stort, og derfor har de stablet et stort nummer på benene. 14 fuldendte og fantastiske cirkusnumre - faktisk. I sportshaller rundt omkring i landet, som nemt kan rumme det sædvanlige antal publikummer og den tilhørende begejstring.

Forestillingen har premiere i Arena Midt Kjellerup d. 3. september og slutter i Salling Hallerne, Roslev, d. 3. oktober. En kort, intens og underholdende turné, hvor kun 18 af forestillingerne kommer i åbent salg. Resten etableres i samarbejde med lokale dagligvareforretninger, så man skal skynde sig at få fat i en billet. Cirkus er traditionen tro, og det er præcis samme magiske manege, man træder ind i. Du glemmer tid og sted, når først klovnen Gulio spiller med musklerne. Årets forestilling er akkurat lige så vov’et, som den plejer at være – pjattede pudler og hundekunster; se! Balancekunst, klovnerier, to grise og en gås, en ung fyr, der har flere bolde i luften end statsministeren og en cirkusdirektør med (rampe)lys i øjnene – endelig, det er tid til cirkus.

Et vov’et nummer – Marianne Deleuran og hendes legesyge hunde. Alle fotos er pressefotos fra Cirkus Mascot

I alt kommer der 8.640 billetter i salg og hver eneste af dem bliver til et lille magisk minde. Er du lattermild, har du savnet klovnen Gulio - og er det første gang I mødes, bliver det ikke den sidste. Sådan virker han på børn. Og voksne. Årets Cirkus Mascot forestilling er fabelagtig. Kom, lad os dele glæden og øjeblikket.

Gulio og sprechstallmeister og cirkusdirektør Daniel Deleuran

Forestillingen varer som vanligt 80 minutter plus pause. Lyden og lyset er det samme, popcornene smager som de skal, candyflossen smelter i munden, og du bliver overrasket, når du hører, at forestillingens ældste artist er fyldt 70. Han har fået en lys idé og balancerer på kanten af det mulige. Det er en del af magien; at de ikke kan lade være. Du kender det; genkendelsens glæde. Alt er, som det var engang – sådan cirkus…

Gi’ dig selv en hverdagspause – du milde manege, hvor vi trænger!

Et af forestillingens højdepunkter er komikeren og akrobaten, Lui Nereus, fra Ungarn. Lui er en frisk ung mand på 70+ og ikke spor bleg for at kravle helt op i toppen af en lygtepæl på sin egen komiske facon. Mange husker ham sikkert fra Mascots 2016-forestilling

 klovn.gif (1460 bytes)

25. august 2021

Det norske Cirkus Arnardo har besluttet at forlænge sæsonen med et gæstespil i Sandvika fra 10. til 26. september. Sandvika ligger tæt ved Oslo, som ikke længere har en cirkusplads.

Cirkus Arnardo i Porsgrunn. Facebookfoto fra Cirkus Arnardo

 klovn.gif (1460 bytes)

24. august 2021

Wallmans i Cirkusbygningen har som alle andre steder med levende underholdning været hårdt ramt af coronaen. Forestillingen, som havde premiere i september 2019, skulle have spillet frem til juni 2020, men måtte aflyses fra marts 2020. Forestillingerne blev med enkelt ændringer genoptaget i september 2020, men nu med begrænset tilskuerantal og uden natklub efter forestillingen. Det varede til 10. december, hvor corona restriktioner betød, at man helt måtte lukke ned. Wallmans havde håbet på at kunne genoptage forestillingerne i løbet af foråret, men det blev ikke muligt.

Fra 27. august kan du igen opleve Wallmans dinnershow. Creative Director Johan Espeland fortæller, at det i det store og hele er en genoptagelse af 2020-forestillingen. De har dog indlagt et nyt nummer som hedder Scandinavian Song Contest. De medvirkende artister i forestillingen er Duo Pile of Face med deres flotte numre i svajmast og Cyr Wheel, den svenske komiker og multi-artist David Eriksson samt drag queenen Megan Moore.

Duo Pile ou Face i Cyr Wheel. Pressefoto fra Wallmans. Fotograf John Resborn

Duo Pile ou Face i svajmast. Pressefoto fra Wallmans. Fotograf John Resborn

Der er i øvrigt sket en enkelt ændring i ledelsen af Wallmans i Cirkusbygningen: efter 9 år er Dorthe Fryd Ekelin stoppet som direktør og afløst af Christian Sunn. Han kommer med erfaring fra ledende stillinger i blandt andet rejsebranchen, hvor han har arbejdet for firmaer som Kilroy, TravelpoolEurope, American Express og FCM Travel Solutions m.fl. Senest har han med en partner drevet firmaet Ultima Event.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. august 2021

Bring kulturnyheder på DR og TV2. I nyhedsbrevet ARTISTinfo nr. 8/2021 skriver Artistforbundet:

Kulturen skal have en fast plads i nyhedsfladen hos DR og TV2.

Det mener musik- og teaterfolkene Sanne Graulund, Ole Rasmus Møller og Christiane Bjørg Nielsen, der står bag underskrift-indsamlingen 'Kulturnyheder som en del af nyhedsdækningen på DR og TV 2’.

Ligesom sporten, der har en fast plads i nyhederne, skal kulturen også dækkes dagligt i public service medierne, lyder opfordringen. De tre initiativtagere er inspireret af Sverige, hvor ‘Kulturnyheterna’ på SVT bringer nyt fra kulturlivet alle hverdage.

"Svenskerne har erkendt et medansvar for at formidle kulturen ud til forbrugeren. Med dette brev opfordrer vi Danmarks to public service-kanaler til at gøre det samme og inddrage kulturen i den daglige nyhedsdækning.

Vores samfund omsætter årligt for - og investerer mange milliarder kroner i - kunst & kultur. Vi ser det som en forudsætning for den mangfoldige kultur, at vi stiller skarpt på den, og at vi som samfund prioriterer at fortælle om den" lyder det bl.a.i det åbne brev bag underskriftindsamlingen.

Klik her for at læse mere.

 klovn.gif (1460 bytes)

24. august 2021

Nyt cirkuspædagogisk kursus. . I nyhedsbrevet ARTISTinfo nr. 8/2021 skriver Artistforbundet:

Dansk Cirkus Talent åbner for det første længerevarende cirkuspædagogiske kursus med afsæt i dansk og international viden.

Cirkuspædagogisk kursus – en stærk, sund og sikker praksis #1 er titlen på det nye kursus, der kan styrke cirkusundervisere på alle erfaringsniveauer og give professionelle artister mulighed for at udvikle en pædagogisk faglighed.

Kurset tager afsæt i deltagernes egen undervisningserfaring kombineret med praktiske opgaver og teoretiske input. Målgruppen er cirkusformidlere som f.eks. trænere, undervisere eller artister fra hele landet.

Det cirkuspædagogiske kursus er udviklet af Dansk Cirkus Talent i samarbejde med to internationale samarbejdspartnere Marjolein Wagter (NL) og Steven Desangere (B) med faglig sparring fra undervisere på AFUK Daghøjskole.

Kurset Cirkuspædagogisk kursus – en stærk, sund og sikker praksis #1 starter den 15/10 og forløber over 2 moduler med afslutning i maj 2022.

Klik her for at læse mere om kursusindhold, tilmelding og pris.

FAKTA om Dansk Cirkus Talent

- understøtter talentudviklingen af nycirkus artister i Danmark bl.a. ved at udvikle et praksisbaseret cirkuspædagogisk kursus og et nationalt fagligt netværk for alle danske cirkusformidlere (undervisere/trænere) på tværs af uddannelsesniveau og erfaring.

- tegnes af de fire partnere: AFUK Fonden, Foreningen Ørkenfortet, Cirkus Tværs og FGU Aarhus (tidligere Gøglerskolen).

- er støttet af Kulturministeriet, der i 2018 udpegede AFUK (København) og Cirkus Tværs (Aarhus) som talentmiljøer for cirkus

 klovn.gif (1460 bytes)

21. august 2021

Kathinka Lindhe: Sixten Sparre – manden som mördade Elvira Madigan. 298 sider. Ekström & Garay Forlag 2020. Illustreret

”Forgældet svensk løjtnant dræber cirkusprinsesse.” Sådan burde avisoverskrifterne måske have set ud, da Sixten Sparre i 1889 skød først Elvira Madigan og derefter sig selv. Som bekendt gik det anderledes. Aviserne beskrev det som et romantisk drama, hvor de elskende sluttede med i fællesskab at gå i døden.

Der er skrevet mange bøger om dramaet – de fleste romantiske. Det samme gjaldt også Bo Widerbergs film fra 1967.

I 2005 udgav Anders Enevig bogen Fakta om Elvira Madigan og Sixten Sparre. Og nu var romantikken væk: baseret på politi- og herredsfogedrapporter beskrev Enevig, hvad der virkelig skete.

I 2013 udgav svenske Klas Grönqvist en bog om Elvira Madigan. I 2017 kom den i en opdateret udgave på dansk. Som hos Enevig var romantikken væk, og i modsætning til tidligere forfattere gjorde Klas Grönqvist baseret på omfattende research en fortræffelig indsats for ikke alene at fortælle om dramaet, men også om Elvira Madigans liv før tragedien.

I 2014 udgav den svenske journalist og bibliotekar Kathinka Linde, som er oldebarn af Sixten Sparre og hans hustru Luitgard, bogen Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig, hvor hun beskrev Luitgard Sparres noget triste liv. I familien opfattede man tragedien som en flov affære, som man ikke talte om.

I 2020 udgav Kathinka Linde yderligere en bog, Vacker var han, utav börd: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan, hvor hun fortæller om sin oldefar Sixtens barndom, ungdom og tiden frem til tragedien.

Klas Grönqvist og Kathinka Lindhe er enige om, at der var tale om et mord, sandsynligvis endda længe planlagt mord, men har forskelige holdninger til Sixten Sparres psykiske habitus. Grönqvist mener, at Sixten led af bipolar sygdom (maniodepressiv pskykose), hvilket må betragtes som en ren hypotese.

For så vidt angår Elivira fæster Kathinka Lindhe i modsætning til Klas Grönqvist ikke lid til en avisartikel om et vers, som en enkelt iagttager fortæller fandtes i en lomme på den døde Elvira, og som Klas føler sig sikker på var skrevet af Elvira og fortæller noget om hende.

Kathinka Lindhes nye bog giver mange interessante oplysninger om Sixtens forældre og hans opvækst. Blandt andet kan man læse, at også Sixtens far havde svært ved at styre økonomien og lige som Sixten hurtigt fik brugt sin ægtefælles formue og hvad denne senere arvede.

En lidt forkortet udgave af bogen udkommer på dansk til oktober på Gads forlag under titlen:

Elvira og Sixten, Historien om et mord. I foromtalen af bogen hedder det:

Den 20. juli 1889 skød den svenske løjtnant Sixten Sparre først sin unge elskerinde Elvira Madigan, derefter sig selv på den danske ø Tåsinge.

Kærlighedsforholdet og den dramatiske afslutning er skildret i teaterstykker, romaner og på film som en romantisk historie om umulig kærlighed. Den dag i dag lægger nygifte brudebuketten på Elviras grav ved Landet Kirke på Tåsinge.

Men sandheden om tragedien er en anden. I 1889 var Sixten Sparre en dybt falleret adelsmand, som ikke kunne leve op til omverdenens forventninger. Elvira var også ramt af en social deroute efter mange år som international cirkusstjerne. Hun så ham som løftestang, mens han så hende som muligheden for at iscenesætte sit eget selvmord.

Hændelsen er gået over i historien, som om de to efter aftale gik i døden sammen. Men det var overlagt mord. Elvira Madigan vidste ikke, at hun skulle dø. Og hun vidste slet ikke, at det var en plan, Sixten havde haft i månedsvis.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. august 2021

Stort gratis Cirkusshow på Frederikshøj i Slagelse den 18. september 2021

Ildsjælen Brian Behrendt, tidligere kendt fra Cirkusland ved Slagelse, har skaffet midler fra Slots- og Kulturstyrelsen til et fantastisk show med danske cirkusartister og dyr. I en pressemeddelelse hedder det:

Cirkus i topklasse

Showet vil blive fyldt med nogle af Danmarks kendte cirkusartister. Sammen med sprechstallmeister Briano vil I bl.a. møde dansk cirkusverdens grand old mand, klovnen og multiartisten Benny Schumann. Han er opvokset i Cirkus Schumann og rejste som ung verden rundt med sit tallerkenjonglørnummer. I de sidste mange år har han rejst rundt i hele landet med sit multiartist show og blandt andet optrådt i Vestsjællands Centret.

   

Tre af Benny Schumanns elskede entreer. Foto fra forestilling september 2020 i Ridehuset ved Cirkusmuseet i Rold. Fotos: Jens Chr. Sørensen og Ole Simonsen

I et cirkusshow skal der selvfølgelig også være dyr, og det kan I opleve med den charmerende Charmaine Berdino med sine dejlige heste og andre numre. For sit nummer har Charmaine modtaget talentprisen fra Den Danske Cirkuspris. Bugtaleren Preben Palsgård optræder med sjove numre, og Suzanne Berdino vil optræde med sine skønne ænder, hunde og sin gris. Vi får også en gæstestjerne, der også elsker cirkus; Miss Ida fra Cirkus Kæphøj i Holbæk. Dansegulvets fantastiske dansere fra Slagelse. Og en af Danmarks bedste musikgarder, nemlig vores lokale Slagelse Garden.

Suzanne Berdino og Briano. Foto fra forestilling i Susannes Cirkus Berdino

Brian fortæller

Jeg er stolt over, at jeg har fået mulighederne sammen med artistvenner at lave dette gratis cirkusshow på Frederikshøj i Slagelse. Jeg har igennem mange år været cirkustosset og havde min manegedebut sammen med Benny Schumann. Senere har jeg en del år været i Cirkusland som indianeren Talende Vandfald, piraten Kalle Kanonkugle, eventyrfiguren Mister Tik Tak samt Professor Briano og andre figurer. I dag arbejder jeg sammen med Suzanne Berdino med forskellige shows. Jeg glæder mig helt vildt til vi skal lave showet på Frederikshøj.

Slagelse Garden kommer også forbi og giver et par numre. De vil stå for salg på pladsen efter en hård tid for dem efter Covid 19, så kom og støt dem.

For mig skal der være at cirkus har en god sammensætning, hvor man træder ind i en anden verden væk fra stress og jag i et par timer. Der skal være magi, klovneri, artister og dyr. 

Jeg elsker alle cirkus og rejser også ud i verden for at opleve cirkus i andre lande og til festivaller eks. Monaco og Budapest.

I kan opleve dette show på Frederikshøj Amfiteater lørdag den 18. september kl. 13. Der er åbent på pladsen fra kl. 12.

For at deltage, skal I bestille på billetto.dk (De tager et mindre billetgebyr). Husk at printe billetten ud og medbring den på dagen. Der er mange pladser, men det er først til mølle princippet.                          

Praktisk info

Det vil være en god ide at medbringe et tæppe eller pude at sidde på, da Frederikshøj er et amfi friluftteater. Pladserne foran scenen er forbeholdt kørestolsbrugere og børn, der sidder ned.  Der må ikke medbringes egne mad og drikkevarer, stole samt flasker.mv. I tilfælde af meget dårligt vejr flyttes arrangementet til Nordhallen, Nørrevangstorvet 8, 4200 Slagelse.  

Vi ser gerne, at publikum støtter salgsstederne på pladsen. De byder på et udvalg til rimelige priser, Candyfloss, popcorn og drikkevarer, der kan nydes både før og under forestillingen. Så støtter I os lokalt. Husk kontanter eller MobilePay, da salgsstederne ikke tager kort. Rygning og hunde på pladsen ikke tilladt.

   

De to plakater for showet er skabt af henholdsvis Mogens Simonsen og Christopher Trung. Brian er taknemmelig for deres hjælp. Christophers plakat kan ses i lystavlerne, når man kører ind i Slagelse og nærliggende byer

 klovn.gif (1460 bytes)

20. august 2021

MAJESTIQUE klar til Verdenspremiere i Aalborg. Skraaen i Aalborg skriver:

”Majestique er den mest underholdende, elegante og afvekslende voksen-cirkusforestilling jeg har oplevet... 5 kæmpe store stjerner” skrev anmelderne, da den canadisk / engelske cirkus cabaret Majestique sidste sommer havde verdenspremiere i det ikoniske spejltelt Paradiso ved Nordkraft Aalborg.

Publikums begejstring var overvældende for mixet af spænding, nostalgisk romantik og den berusende oplevelse af Majestique's verdensklasse artister, der vil underholde, begejstre og overraske.

Nu kommer de igen til Aalborg med deres nye forestilling, der har Verdenspremiere fredag d. 27. Aug. i Spejlteltet Paradiso ved Nordkraft

Velkommen til en fantastisk oplevelse med hele 10 fantastiske internationale acts med artister og performere:

URSULA MARTINEZ (UK)

Legendarisk "røde tørklæde" nummer.

Det er ikke hvad du gør, men hvordan du gør det!

MICHAEL BETRIAN

Verdensberømt for sine opfindsomme trick - og charme

Oplev - Disco Diablo

DAREDEDEVIL CHICKEN (US)

Hysterisk morsom duo fra Las Vegas

CABARET DECADANSE (CANADA)

Dukke teater for voksne - fantastisk, livlig, fræk og morsom.

ROCKY LANES (US)

Fantastisk sangerinde som vil bjergtage publikum.

CORNELIUS ATKINSON

En sand mester i luftakrobatik - styrke og yndefuld på een gang.

LUCKY HELL (AUSTRALIEN)

Glamourøs sværsluger i høje hæle.

NATHAN & ISIS (UK)

Rulleskøjteakrobatik tilsat lidt britisk charme.

KATHARINE ARNOLD

En cirkuslegende der har arbejdet med Cirque Du Soleil

MELANIE CHY

Håndstand som du aldrig har set det før - du taber kæben!

 klovn.gif (1460 bytes)

18. august 2021

Cirkusdage i Esbjerg. Handelsforeningen Esbjerg City bød 29. til 31.juli på cirkusdage med cirkusparade og korte forestillinger i Cirkus Trapez, cirkusworkshops med Kai Jørgensen fra Fugl Føniks, sminkeklovnen Victoria, mr. Big fra Cirkus Big, multiartisten Kasper Jensen, klovnen Don Carlos og Cirkus Skunk.

Finn Stendevad har sendt mig nedenstående fotos fra cirkusdagene i Esbjerg. Et fortræffeligt initiativ af byens handelsforening – noget andre handelsforeninger kan tage ved lære af.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. august 2021

Nyt fra Cirkusmuseet i Hvidovre.

RISING STARS

Søndag d. 19/9 kl. 12.30 kan du få en unik oplevelse, når vi byder på forestillingen Rising Stars med tre af de mest talentfulde unge professionelle cirkusartister, landet har at byde på.

Du kan således opleve slangemennesket og trapezartisten Ylva Maia Havndrup, jongløren og luftakrobaten Anna Emilie Pedersen samt multiartisten Jonathan Bendtsen i en forrygende forestilling.

De tre artister er uddannet indenfor genren nycirkus, men deres arbejde spænder bredt, og du kan have oplevet dem i alt fra gadeforestillinger til TV-shows, hvor Jonathan Bendtsen bl.a. har været i finalen i "Danmark har talent". Billetter til showet kan købes på https://www.place2book.com/da/sw2/sales/dn7ugf78bg Medlemmer af Danske Cirkusvenner skal vælge billetkategorien ”årskort”, da de har gratis adgang til museet.

MAGISK WORKSHOP

Det er først og fremmest sjovt at kunne noget, der virker magisk, men for at kunne levere det, kræver det træning i at kunne huske og i at kunne performe. Det vil du lære til magisk workshop med den prisvindende tryllekunstner Michael Frederiksen.

Trylle-Michael blev for alvor bidt af trylleriet i 1997. 5 år senere kvittede han sit job som sælger og har siden ernæret sig som tryllekunstner og foredragsholder. Han har udgivet flere bøger, blandt andet bogen om Truxa. I 2019 modtog han Truxas mindelegat. Foto. Cirkusmuseet.

Der vil være tre workshops, der finder sted søndag d. 12/9. De er for børn og unge i alderen 12-18 år, og det er gratis, men tilmelding er nødvendig. Læs mere om hvordan du tilmelder dig på https://cirkusmuseet.dk/nyheder/trylleworkshop-med-michael-frederiksen/

CIRKUSLEG I EFTERÅRET

Husk at du kan tage til Cirkusleg hver søndag, hvor hele familien kan prøve de forskellige cirkusdiscipliner. I vælger efter lyst, og har I brug for hjælp, skal I blot spørge vores artist.

Du kan tage til Cirkusleg kl. 10.15-11 og kl. 11.15-12. Billetter kan købes online på https://www.place2book.com/da/sw2/sales/event_list/EM8431 hvis du vil være helt sikker på at få plads, overskydende billetter sælges på museet.

Cirkusleg er aflyst d. 19/9, da vi viser forestillingen Rising Stars i stedet for.

 klovn.gif (1460 bytes)

15. august 2021

Det norske Cirkus Arnardo havde som nævnt her på siden 23. juli premiere i Lillesand 17. juli. Det var ved sæsonstart uvist, om det blev sæsonens eneste by. Besøgstallet var dog så godt, at de efter Lillesand fortsatte til Arendal, og fra 19. til 29. august er de i Porsgrunn. Så konceptet med at ligge længere tid i en by frem for at spille i mange endagsbyer, og med en forestilling, der kun varer en times tid, er måske ikke så tosset. De kan klare sig med ganske få teltarbejdere, rekvisitører og artister og har således langt lavere omkostninger end ved en sædvanlig turne. – Foto: Thorbjørn Klæbo Flo.

13. august 2021

I forbindelse med en forestilling 12. august i Cirkus Arli fik formanden for Den Danske Cirkuspris Ole Simonsen helt uventet for ham selv overrakt Cirkusdirektørforeningens Indsatspris af foreningens formand Martin Arli. Indsatsprisen uddeles normalt samtidig med de øvrige cirkuspriser, som imidlertid pga. coronaen hverken er uddelt i 2020 eller i år. Indsatsprisen består af et maleri af den fynske maler Viggo Salting, også kendt som klovnens mester. Viggo Salting ses tv. på billedet. Th. forfatteren og cirkushistorikeren Jørgen Lorenzen. - Ud over at være formand for Den Danske Cirkuspris er prismodtageren næstformand for Danske Cirkusvenner og mangeårig redaktør af www.cirkus-dk.dk

 klovn.gif (1460 bytes)

12. august 2021

Afstands- og arealkrav ophæves. Fra lørdag 14. august 2021 vil der ikke længere være afstandskrav ved arrangementer med siddende publikum eller arealkrav i kultur-, idræts- og foreningslivet.

Dermed vil der fra 14. august 2021 ikke længere gælde krav om, at der skal være mindst 2 m2 pr. tilskuer. Endvidere ophæves kravet om, at der skal være mindst 1 meter eller et tomt sæde mellem hver siddende tilskuer til indendørs kultur- og idrætsarrangementer med siddende publikum.

Det betyder, at Cirkus Arli og Cirkus Baldoni fra og med 14. august må sælge alle de pladser, de har i teltet. Indtil nu har de kun måtte sælge ca. 2/3 af pladserne. De har derfor flere gange i sæsonens løb måtte afvise tilskuere. Cirkus Arli startede sæsonen den 22. maj og spiller årets sidste forestilling 6. september. Cirkus Baldoni startede sæsonen den 6. maj og spiller årets sidste teltforestilling den 6. september. Derefter har de et par hal-forestillinger inden de fra 13. til 22. september gæster Færøerne.

Martin Arli og hans kolleger er glade for, at restriktionerne nu er ophævet. Men det havde været rart, om det var sket tidligere. Martin fortæller: “Siden vi lagde ud 22. maj har vi i vores lille telt måtte afvise nogle tusinde tilskuere, selv om der var tomme pladser. Da en tilskuer med billet og kiosksalg lægger et par hundrede kroner, kan du selv regne ud hvad vi har mistet. For omkostningen pr. forestilling er den samme, uanset hvor mange vi har i teltet.”

Hverken Circus Arena, Cirkus Krone eller Zirkus Nemo ar været på turne i år. Det same gælder Cirkus Mascot, som imidlertid under titlen DU MILDE MANEGE planlægger en indendørsturné fra 3. september til 3. oktober. Cirkus Trapez har kun haft korte open air forestillinger.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. august 2021

Børnecirkusfestival i Odense. Cirkus Flik-Flak inviterer i samarbejde med DUBAL til cirkusfestival i Odense fra d. 26. august til 29. august 2021. Cirkus Flik-Flak skriver:

På cirkusfestivalen mødes børn, unge og voksne fra cirkusklubber fra hele Danmark. Vi håber at vi sammen kan skabe en fantastisk cirkusfestival med masser af cirkusinspiration, forestillinger og workshops.

På festivallen vil der hele weekenden være mulighed for cirkustræning på tværs af cirkusklubberne.

Masser af forestillinger i cirkusbygningen udført af de deltagende børn og unge i løbet

af weekenden samt inspiration fra professionelle artister.

Festivalen bliver afholdt på arealerne omkring Cirkus Flik-Flak ́s lokaler på Herluf Trolles Vej 138 i Odense SØ.

Fredag d. 27. august kl. 20.00 vil der være et fantastisk festival show med mange prof. artister: cykelartist Jimmi Enoch, par akrobatik Alfred og Sonia, trylleri Henning Nielsen, diabolo Alexis Levillon, jonglør Mads Jørgensen. Billetpris: Voksne kr. 100,- børn kr. 60,-

   

I fredagsshowet kan du blandt andet opleve Jimmy Enoch og Henning Nielsen. Pressefotos fra Cirkus Flik-Flak

Lørdag den 28. august kl. 13.30-16.30 er der forestillinger og mulighed for publikum selv kan prøve forskellige cirkusdiscipliner. Gratis Entre.

Søndag 29. august kl. 10.00 udendørs forestilling med cirkuskompagniet Volantes. En forestilling med fart og tempo, med bl.a. teeterboard (springbræt) udført af 3 fantastiske unge artister. Billetpris: Voksne kr. 40,- børn kr. 20,-

Volantes. Foto: Karsten Piper. Pressefoto fra Cirkus Flik Flak

Så har du lyst til at få en fantastisk cirkusoplevelser, så bestil gå ind på www.cirkusflikflak.dk og book billet til Danmarks sjoveste Børnecirkusfestival.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. august 2021

Cirkus Jul. I store dagbladsannoncer reklameres der for tiden for Cirkus Jul. Det er imidlertid ikke et cirkus, men en børneteaterforestilling, der ikke har mere at gøre med cirkus end Piccadilly Circus!

Den produceres lige som børneteaterforestillingen Cirkus Summarum af Muskelsvindfonden, internetboghandlen Saxo og Aarhus Teater. Forestillingen støttes også af TV2 og Politiken, som sikkert hjælper med gratis omtale/markedsføring. Der er også støtte fra Aarhusbibliotekerne (Aarhus Kommune) og julelysfirmaet Sirius.

Cirkus Jul spilles i det samme telt, som bruges af Cirkus Summarum. Først på cirkuspladsen ved Bellahøj i København (16. til 28. november) og senere på Tangkrogen i Aarhus (9. til 20. december).

Men som sagt: forestillingen har absolut intet at gøre med cirkus. Hvis du vil se rigtigt julecirkus, skal du i stedet besøge Baldoni’s Julecirkus.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. august 2021

Kick-Ass Cabaret. Jørgen Lorenzen så forestillingen på Odense Havn den 7. august kl. 21. Den markerede afslutningen på Dynamo Circus Festival, som fandt sted 4. – 7. august. Jørgen skriver:

Om eftermiddagen var der leben og små tableauer på en åben plads i nærheden – ved Dynamos cirkusbygning. Der var en scene, der var gadegøgl, boder og dundermusik. Stemningen pegede i retning af hippiekultur, hip-hop, freak, Archaos – og godt, gammeldags gøgl. 

Forestillingen om aftenen blev afviklet i et smukt, hvidt telt med 4 master. Teltet kom fra Tyskland. Der var højt til kuplen og et stejlt, 7-rækkers gradin. Teltet var vel 34 meter i diameter. Måske lidt mere.

Alle fotos: Lise Kokholm

Til gallaforestillingen var teltet fyldt – ca. 5-700 tilskuere. Stemningen var positiv og indforstået. Artisterne var på hjemmebane! Og forestillingen? Helt klart nytænkende og anderledes. Men selv om man savnede en egentlig jonglør og en rigtig klovn, var der ingen tvivl: vi var i cirkus!

Selv om Jørgen Lorenzen savnede en egentlig jonglør, mødte publikum dog svenske Petter Wadsted, der blandt andet lavede et balancenummer

Der er mange, der også savner dyrene, men sådan er det altså i nycirkus. Dyr er bandlyst. Men man mærkede en vilje til at være anderledes og nytænkende – sprænge rammer og ville mere end selve det at præsentere en artistisk færdighed.

Men er det nyt? Det ”gamle” cirkus har jo også langt hen ad vejen sat forestillingen ind i et tema og skabt en forestilling, hvor artistdisciplinerne bindes sammen af en ide eller et mønster. Tænk på titlerne Fest i Sct. Petersborg, Classic & New Wave, Supergirls, Dynamic Youth, Amazing Afrika og Jagten på den tabte tåre. I forestillingen her er der ikke en overordnet rød tråd, men de enkelte numre er sat ind i en ramme, som leder tanken hen på teater. To eksempler skal nævnes – det ene vellykket, det andet problematisk. Det vellykkede: det er spændende – og nyt – at en kvindelig luftartist kommer vaklende ind, klædt som en gammel, affældig kælling. Men pludselig smider hun sin oldingedragt og skifter ham og stråler i sit farverige kostume – og stiger til vejrs og er herefter en ægte luftartist i solotrapez.

Luftakrobaten

Det andet eksempel: to dygtige parterre akrobater – en af hvert køn – starter deres nummer med en sketch fra et toiletbesøg. Det er morsomt – men hænger slet ikke sammen med det følgende, hvor de viser en lang række svære tricks, hvor manden balancerer med kvinden og hun udfører balance på ham. De kommer som perler på en snor, f.eks. kan hun stå i enhåndstand på hans hoved. Nummeret slutter med, at hun ligger stille – livløs, død, sovende? Hvorfor ligger hun, må man spørge. Men det er måske pointen, at publikum skal udfordres og selv tolke på det, der sker?

Artist i vertikal sejl

Der er et nummer med romerske ringe og rebtricks, der er glasbalance kombineret med sabelslugning.

Sabelslugere - vildt og hårrejsende. Til sidst svinger manden hende rundt, mens hun har en sabel nede i halsen. Og som her står på hænder.

Der er en kvindelig kontortionist, som sminker sig med tæerne og ryger cigaret, der holdes med fødderne. Og hun kan sno sig om sin egen akse.

Contortionisten

Der er et finurligt nummer med sæbebobler, der trylles om til glaskugler – og omvendt. Slutnummeret er et stort luftnummer med 6 akrobater, der svinger rundt med hinanden. De ene artist står på en bro og kaster rundt med sine partnere, som han griber og fanger med sine hænder. Nummeret begynder med, at alle artisterne ligger på faldpuderne, som om de sover eller drømmer. De vågner – langsomt - en efter en, og nummeret udvikler sig til heftig bevægelse og kraftfulde sving med snart den ene, snart den anden af dem, der i nummerets begyndelse lå som i dvale.

Fra finalen

Der var næsten levende musik – en ung gut der stod ved en mixerpult bag artisterne. Han var i den grad var med til at styre stemningen,

Desværre var artisterne anonyme. Men bifaldet til slut var ikke til at tage fejl af. Der var glæde og begejstring på begge sider af pisten. Og det var cirkus – ægte cirkus. Anderledes, men ægte.

Måske nycirkus kan sammenlignes med en teenager, der gør oprør mod forældrene (= det ”gamle” cirkus) for senere i livet at finde ud af, at de gamle faktisk er gode nok. Man kunne fornemme oprørstrangen, men der var ingen vilde udskejelser. Der var ene og alene et vellykket forsøg på at forny og bygge videre. Og der er det ved cirkus, at den artistiske ydelse altid skal stå i centrum. Således også her. Artisterne kunne deres fag – beherskede de klassiske discipliner – men gav dem et twist.

Tilbage står så at forstå sandheden i den formulering, som tilskrives cirkuskenderen Jørgen Siegumfeldt. Han siger: cirkus er det budskabsløse budskab.  Eller sagt lidt anderledes, vist formuleret af klovnen og skuespilleren Arne ”Jody” Bjørk: cirkus er uden mening, men på samme tid sprængfyldt af mening. Disse formuleringer er jo et paradoks, nærmest absurde – en gåde. Et budskab kan jo ikke være uden budskab, og noget, der er meningsløst, kan jo ikke på samme tid stråle af mening. Det er den gåde, nycirkus forsøger at løse. Ved at gå nye veje, ved at udfordre og måske (men ikke i forestillingen her!) også ved at provokere tager nycirkus paradokset op.

Og et er sikkert: cirkus bliver man aldrig færdig med. Det er det samme og det samme – grunddisciplinerne og legen med kroppen og naturkræfterne er uændrede op gennem tiden - men alligevel er det helt nyt fra generation til generation. Nycirkus tager udfordringen op – og forsøger at løse gåden og svare på, hvorfor cirkus er meningsfuldt.  Og hvis nycirkus kan kalde nye tilskuere til, er det jo fint. Denne aften mærkede man hos de medvirkende artister, at det er gået dem som så mange artister forud - i mange generationer: cirkus går i blodet, og når det først er kommet der, kan man aldrig igen blive fri for det. Det bliver en bacille.

Og gudskelov for det!

Fotografen Lise Kokholm så også forestillingen og skriver:

Sjældent har jeg været så godt underholdt. Teltet var et 4 masters telt lånt fra tysk festival og godkendt, så måtte stilles op her i Danmark. Og det var styr på at alle fik tjekket om de havde coronapas i orden. Et hav af frivillige stillede op og bakkede op, så alt kørte fantastisk.

Gry Lambertsen og Rune Vadstrøm Andersen har igen skabt 4 dage fyldt med anderledes og fantastisk god underholdning. Alle forestillinger har været næsten udsolgt. Imponerende når man tænker på, at mange fra publikum ikke ud fra overskrifter har kunnet forestille sig, hvad de gik ind til.

Fra pladsen

Jeg tager hatten af - for der var intet i de 8 forskellige forestillinger jeg så, der ikke var fantastiske og flot udført. Og stemningen var enestående. Fredag aften var jeg inde og se den finske forestilling for 2. gang og nu sammen med mine 2 fætre med påhæng og et hold af deres bekendte. De grinede og morede sig og det er ikke sidste gang, de vil tage afsted selv om de ikke kendte til denne kunstform.

Udover forestillingerne blev der også vist cirkusfilm, og det var seminar. Her var bl.a. Mikkel Knudsen fra Cirkusmuseet i Hvidovre kommet over for at deltage. Også Søren Stockmar fra det århusianske børnecirkus Tværs var der. Skønt fremmøde!

Nedenfor lidt flere af Lise Kokholms fotos fra Dynamos festival.

   

klovn.gif (1460 bytes)

6. august 2021

Monte Carlo festival i tysk TV. Den tyske kanal NDR viser søndag 8. august kl. 20:15 et ca. 2 timer langt et sammendrag fra 44. Internationale Cirkusfestival i Monte Carlo, som fandt sted i januar 2020.

klovn.gif (1460 bytes)

6. august 2021

Cirkus Flik-Flaks sommerforestilling. For 34. gang bød Odense børne-og ungdomscirkus cirkus Cirkus Flik-Flak velkommen til en fantastisk cirkusforestilling. De i alt 6 forestillinger blev vist i dagene 30. juli til 1. august. Alle forestillinger var udsolgt, og selvom teltet kun måtte være under halvt fuldt pga. corona restriktioner, oplevede man en fantastisk energi fra både publikum og de børn, der stod i manegen.

Ingen andre cirkus så mange medvirkende! Foto: Sydfyn Foto/ Lise Kokholm

De altid 4 hjælpende drenge. Foto: Sydfyn Foto/ Lise Kokholm

Superheltene – billedet blev også brugt på forsiden af programmet. Foto: Sydfyn Foto/ Lise Kokholm

Tommy Hardam med åretes to sprechstallmeistere. Foto: Sydfyn Foto/ Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

6. august 2021

Udsalg i museumsbutikken i Rold. Nordjyske Museer skriver:

Vi rydder op og finder sjove varer i gemmerne. Derfor er der sommerudsalg med op til 50 pct. rabat på en lang række varer på såvel Cirkusmuseet i Rold som på museerne i Hadsund. Kig forbi – der er åbnet tirsdag-søndag kl. 12-16 frem til udgangen af september.

klovn.gif (1460 bytes)

5. august 2021

Gratis nycirkus i Landskrona. Fra 12-15 augusti gästas Slottsparken i Landskrona av Cirkus I Love You med föreställningar och prova-på-cirkus för barn och unga. Cirkus I Love You är samtida cirkus med livemusik och föreställningen ”Circus I Love You” har blivit mycket omtalad och älskad av publik i hela Europa. Nu är de tillbaka med den nya energifyllda och mäktiga upplevelsen ”Utopia”. Akrobatik på internationell nivå, som roar, berör och får publiken att häpna. Passar alla åldrar! Biljetter till Cirkus I Love You är kostnadsfria och kan bokas på https://ilandskrona.se/besoka/evenemang/cirkus-i-love-you

Utifrån en gemensam vision beslutade sig Sade Kamppila och Julien Auger våren 2016 för att starta Circus I love you. Efter ett längre residens i Stockholm mötte Circus I love you för första gången publiken Januari 2018. Sommaren 2018 var första turnén, som rörde sig från Frankrike till Sverige via Litauen. I 2019 turnérade kompaniet i Nederländerna, Belgien och Frankrike. Fram till idag har föreställningen setts av ca 30 000 personer på 86 föreställningar i 18 städer.

klovn.gif (1460 bytes)

4. august 2021

Gøglerkorset til Benny Berdino. I forbindelse med Bennys 75 års fødselsdag den 3. august modtog han Danmarks Tivoli Forenings hædersmedalje Gøglerkorset. På billedet ses Benny sammen med Philip Rasmussen, som er næstformand for Tivoliforeningen, og foreningens formand Kjeld Christensen. Den eneste cirkusmand, som tidligere har fået Gøglerkorset, er Eli Benneweis. Blandt andre modtagere kan nævnes prins Henrik, kronprins Frederik og gøglerpræsten A. Bork Hansen.

Gøglerkorset er udformet af guldsmedene Helga og Bent Exner. Initiativtagerne var teltholderforeningens tidligere og daværende formand Otto Krüger og Valdemar Jessen. Det uddeles af Danmarks Tivoli Forening. Danmarks Tivoli Forening blev stiftet i 1920 som "Foreningen for Danske Markedsrejsende" af folk, der rejste til markeder med forevisninger, honningkager mm. Da de store karrusel- og gyngeejere, og snart også cirkusdirektørerne, kom til i midten af 1930'erne skiftede foreningen navn til "Danmarks Teltholderforening". I 1985 skiftede foreningen navn til Danmarks Tivoli Forening efter en generel vurdering af kendskabet til begrebet "teltholder".

På billedet ses Benny Berdino sammen med en af dagens mange gratulanter, Irene Thierry fra Cirkus Krone. Benny og Irene har kendt hinanden lige fra de var børn.

Benny Berdinos gamle ven Dario Campeotto sang for fødselsdagsbarnet. Først Bent Fabricius-Bjerres ”En enkelt melodi til dig” og siden ”Det er sjovt som tiden pludselig spæner” – en sang som Rasmus Krogsgaard for et par år siden skrev til Dario, da han fyldte 80. Af hensyn til KODA og Gramex må du nøjes med ovenstående foto i stedet for videoklip med sangene.

       

Kim Kenneth og Jessica Caveagna havde et sjovt indslag med den oversavede dame, hvor de fik bistand af såvel det socialdemokratiske folketingsmedlem Anders Kronborg som at Arenas tidligere pressechef Christian Warrer. Klik her for at se videoklip med resten af nummeret.

Kim Kenneth, Benny Berdino, Jessica Caveagna og Dario Campeotto

Bag enhver succesrig mand står en kvinde. For Benny Berdinos vedkommende Hanne, som her ses sammen med tivoliforeningens formand Kjeld Christensen

klovn.gif (1460 bytes)

4. august 2021

Nyt fra Fugl Føniks. Esbjergs børne- og ungdomscirkus Fugl Føniks skriver:

Så vinker vi farvel til al coronaræset og satser på at den nye sæson bliver normal og fyldt med fantastiske oplevelsesmuligheder.

Vi starter med et fantastisk CIRKUSSHOW som ingen bør snyde sig for! Vi får besøg af VERDENSMESTEREN i diabolo Alexis Levillon fra Frankrig!

Lørdag den 21. august klokken 19.00 vil Alexis lave show på Fugl Føniks i salen, og sammen med ham kommer hans makker Victor De Bouvère, også franskmand. Fra Belgien kommer den poetiske paraplykunstner Elise Vanpraet som både danser med kinesiske paraplyer og laver jonglering. Fra Chile kommer vores egen luftakrobattræner Christobal Donoso Yanes, med numre i svævende silke og trapez - senere et ildshow på pladsen foran teateret.

Måske kommer der endnu flere overraskelser!

Billetter koster 150 kroner og skal bestilles via vores hjemmeside www.fuglføniks.dk

 klovn.gif (1460 bytes)

2. august 2021

DET SKER I PARIS - evigt och alltid ... här kommer en liten solskens-historia: rolig, trevlig, sympatisk - utan social misär !!

EIFFEL TORNET torde bäst av allt och alla - representera PARIS !!!

Jag var i Paris' METRO, när en liten dam, fint klädd, cirka 50, och tydligen i gott humör kommer in med en slags skoter/löbehjul/ vilken hon fastgör vid central masten , hon talar franska, gör ett sympatiskt intryck - och tager fram 3 bollar/bolde/ som hon jonglerar med, ganska habilt och precist, hon behärskade denna stunt, trots att Metro-vagnen skakade och vibrerade, det hela tog - kanske - ett par minuter.

Passagerarna /PAX/ var ytterligt överraskade/forbavsede/ - liksom publiken till den danske gycklaren PROFESSOR LABRI, vilken gärna utlovade " et tilstand af den höjeste forbavselse" !!

Hon fick en del mynt i sin kollekt, passagerarna fann henne sympatisk och...... lustig !

Jag menar att hun var en f.d. artist, eller en dam vilken hade lärt sig litet jonglering i annat  sammanhang/ en del jonglering finns i gymnastik-lärarnas utbildning/ uddannelse- i en del fall.

Jag hade aldrig sett  en jonglör i en Metro-vagn, däremot marionnettister; musikerna spelar i Metro-korridorerna, i regel har de licens/.

DAVID SOSMAN ENOCH /av traditionsrik dansk-fransk cirkusfamilj/, jonglerar 3 bollar: KASKADEN -- omöjligt att fotografera i Metro-vagnen, detta foto är för att illustrera den lilla damen's show!!

Damen lyste av glädje, utövande denna form av BUSKING - det var positivt - it made my day !!

DET SKER I PARIS - mycket och alltid/meget og altid !!!         

--------------------------------------- reported by  ZARRO ZARRO.

klovn.gif (1460 bytes)

30. juli 2021

En cirkuskonge fylder 75          

Tirsdag den 3. august fylder Benny Berdino, Cirkus Arena, 75 år. Hjembyen er Årslev ved Slagelse. Coronaen har både sidste år og i år betydet, at Benny har tilbragt størstedelen af tiden i Årslev, hvor Cirkus Arena vinterkvarter, som også rummer Cirkusland. Normalt tilbringer den travle cirkusdirektør ellers en stor del af året på turne med sit cirkus eller på jagt verden rundt efter gode artister.

Benny Berdino er søn af Arne "Berdino" Olsen og fru Lydia. Arne Berdino grundlagde Cirkus Arena i 1955 efter en del år som markedsrejsende. I sine første leveår kunne Cirkus Arena markedsføre sig som Danmarks mindste cirkus. Personalet bestod af direktøren, sønnen Benny, datteren Jytte samt kraftatleten Abdullah. Senere kom klovnen Larno til. Da Arne Berdino døde i 1976, var Cirkus Arena blevet en pæn mellemstor forretning. Men den nye direktør Benny Berdino ville ikke bare drive en mellemstor forretning. Hans drøm var at få Nordens største cirkus og at være med i superligaen blandt cirkusejere i Europa. Den drøm er det for længst lykkedes ham at realisere med god bistand af ægtefællen Hanne, der stammer fra en gammel artistfamilie.

Selv om Benny Berdino i dag står som ejer af Nordens største cirkus, har han også oplevet andet end succes. Cirkusbranchen har altid været en branche, hvor det går op og ned. Men hver gang, der har set sort ud, er det lykkedes for Benny Berdino at finde løsninger, så Cirkus Arena kunne fortsætte.

I 2020 havde han set frem til at fejre Cirkus Arena 65 års jubilæum. Det umuliggjorde coronaen, og markeringen blev derfor udskudt til 2021. Men også i år spændte coronaen ben. De restriktioner, der gjaldt, gjorde det simpelthen umuligt at gennemføre en økonomisk forsvarlig turne med et storcirkus som Arena. ”Men I 2022 fejrer vi jubilæet med et brag af en forestilling,” lover den altid optimistiske Benny Berdino.

Ud over den danske teltturne har Cirkus Arena og Benny Berdino i mere end 30 år hvert efterår gæstet Grønland. Men også her spændte coronaen ben i 2020. Cirkus Arena har også besøgt Norge, Holland, Island, Shetlandsøerne og Færøerne.

Udbygningen af vinterkvarteret i Årslev ved Slagelse til en temabaseret oplevelsespark, Cirkusland, havde en træg start, men har de senere år udviklet sig til en fornuftig forretning, der nu har Bennys søn og svigerdatter Jackie og Laura Berdino som daglige ledere. Familien Berdino har planer om at udbygge Cirkusland til et ferie- og eventsted med ferieboliger til 600 overnattende gæster, et 8.000 m2 vandland og koncert-og eventsted med plads til op til 3.000 gæster.

Benny Berdino er kendt som en udadvendt person med store armbevægelser. Efter en dobbelt bypass-operation for et nogle år siden, blev han dog tvunget til at geare lidt ned og har overladt en stadig større dele af det driftsmæssige ansvar til sin søn og svigerdatter Jackie og Laura, der også står som medejere af cirkusimperiet.

Som nævnt står Benny Berdino i dag som ejer af Nordens største cirkus. I 2008 gjorde dronningen ham til Ridder af Dannebrog, en ære som inden for cirkusverdenen tidligere kun var tilfaldet Albert Schumann. I 2016 modtog han Den Danske Cirkuspris og kom også her i fornemt selskab: prisen var tidligere kun givet til Albert Schumann og Eli Benneweis.

På direktørens runde dag inviteres familie, venner & forretningsforbindelser til åbent hus i Cirkusland fra kl. 12 til 17.

klovn.gif (1460 bytes)

30. juli 2021

Udfasning af restriktioner indført som led i håndteringen af covid-19. Af den aftale om udfasning af restriktioner, som Regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance samt Alternativet indgik den 10. juni, fremgår af kravet om fremvisning af coronapas pr. 1. august ophæves for bl.a. spillesteder, teatre og biografer med færre end 500 pladser. Det betyder, at man fra på søndag ikke længere skal vise coronapas i Cirkus Arli og Cirkus Baldoni. Kravet ophæves også for forlystelsesparker og på museer. Det betyder, at du fra søndag heller ikke behøver at vise coronapas i Cirkusland eller på cirkusmuseerne i Hvidovre og Rold.

Kravet om, at der i cirkus, biografer og teatre skal være 2 m2 pr. tilskuer, gælder frem til 1. september, også selv om det tilsvarende krav til restaurationer blev ophævet 15. juli. Så frem til udgangen af august er der både i Cirkus Arli og Cirkus Baldoni loft over hvor mange billetter de må sælge. Cirkus-, teater og revybranchen har svært ved at forstå denne forskelsbehandling.

klovn.gif (1460 bytes)

26. juli 2021

Sirkus Jesper 2021. Lasse ”Bonbon” Nørager har sendt mig nedenstående fotos fra årets forestilling i Sirkus Jesper i Kristiansand Dyrepark i Norge. Lasse er kreativ producent og står for forestillingens artistregi.

Forestillingen er som tidligere år en temaforestilling bygger over persongalleriet fra Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by. Men med professionelle artister blandt de optrædende. Og i år med nye numre – kun Bonbon og Tiinas badmintonnummer har fået lov til at bestå fra forrige produktion.

   

Lasse og Tiinas børn Julia og Joakim viser deres helt eget bordnummer, som Freddi Steckel har hjulpet dem med træningen til.

Sammen med Freddi og finske Nelma Pietela laver Joakim og Julia et ethjulet-cykelnummer, med indbyggede overraskelser...

Trio Csaszar fra Ungarn laver Schleuderbret nummer. De har i mange år været hos tyske Circus Roncalli og forskellige af Bernhard Pauls varieteer.

Cirkus Jespers fine elefant Mimo (ikke en levende elefant) er også med. Ses her sammen med tante Sofie.

Cirkusdirektør Jesper sammen med løven - en helt ny animatronisk løve, som Lasse og hans familie har brugt Corona-vinteren på at fremstille i deres hjem i Slangerup.

Captain Frodo er også med i forestillingen, her med hans tennisketsjer-nummer i en lidt mere familievenlig version end vi kender fra Zirkus Nemo.

Sirkus Jesper slutter sæsonen 15.august.

Ud over Sirkus Jesper har du i Norge siden 17. juli kunnet opleve Cirkus Arnardo i Lillesand med ca. 1 time lange forestillinger. Efter Lillesand fortsætter de til Arendal, hvor de spiller fra 5. til 15. august.

klovn.gif (1460 bytes)

23. juli 2021

Cirkus Arnardo sommershow 2021. Coronaen betød, at Cirkus Arnardo ikke kom på turne i 2021. Men én sæson uden Cirkus Arnardo er nok for cirkusdirektør Are Arnardo. Derfor inviterer han i år til tre uger med sommercirkus i hjembyen Lillesand, hvor der var premiere 17. juli.

Thorbjørn Klæbo Flo så forestillingen 18. juli og skriver:

Omsider etter corona utbrudd like før sesongstart 2020 og corona fast Cirkus Arnardo i Arendal/Lillesand i 2020.

Fra 17 juli til 1 august 2021 med 23 sommerforestillinger i Lillesand ved klatretårnet oppe ved E18.

En drøy times show med gode artister og dyr i klassisk form. Et mindre telt brukes kommer via Kevin Probst på 26 m. Her er det smittevern restriksjoner, god avstand og håndsprit.

Cirkus Arnardo bruger i år Kevin Probsts telt, som har en diameter på 26 meter og dermed et lidt mindre end Arnardos sædvanligt telt. Alle fotos: Thorbjørn Klæbo Flo.

Programmet består av komiker/klovn Victor Rossi, årets debutant Shannon Folco Arnardo (4 generasjon Arnardo) med fotsjonglering, Kevin Probst med 8 esler i fin dressur. Paola og Are Arnardo med magi, Victor Rossi og Frank i samspill, Kevin Probst – solo hest, Luigi Folco Arnardo – diabolo, Victor Rossi og Frank, Tünde Szabo – strapat, Victor Rossi komisk jonglør, grande finale.

Shannon Folco Arnardo er 18 år og debuterer med et eget nummer der hun sjonglerer med tepper både med hender og føtter samtidig.

Kevin Probst og hans 8 esler

Are Arnardo og hans makker og livsledsager Paola med et magi- og illusjonsnummer. Are har brakt illusjons- og tryllekunsttradisjonen fra bestefar Arne tilbake i manesjen. Cirkuskongen Arne Arnardo var Norges mest berømte tryllekunstner gjennom tidene.

Victor Rosi og Frank. Frank er norsk, jobbet svært mange år hos Arnardo som telt arbeider, billetør og rekvisitør. Han er god venn med Fumagalli bla. og vært med i repriser som klovn sammen med han hos Arnardo. Her er han i samspill med Victor Rossi mer som rekvisitør, lettere komisk.

Kevin Probst med hest

21 år gamle Arne Otto Luigi Folco Arnardo med diabolos.

Tünde Szabo i strapater                

Victor Rossi som jonglør

Fra venstre: Shannon Folco Arnardo, Tünde Szabo, Luigi Folco Arnardo, Victor Rossi og Kevin Probst

Med mulig forsterkning av programmet om det åpner mere opp pga corona restriksjoner. Da blir det og turne i syd Norge, Arendal og Sandvika er nevnt mulig Stavanger. Hvor lenge de kjører en for tiden uvisst. Håper det beste for cirkus slik situasjonen er nå og at publikum kommer tilbake til cirkus også i Norge.

Cirkus Agora er avventende fortsatt og kommer sannsynlig ikke ut før 2022 med normal sesong.

klovn.gif (1460 bytes)

21. juli 2021

I Cirkus Trapez Open Air forestillinger sker der hen over sommeren lidt ændringer blandt de optrædende. Således er den hollandske diabolojonglør Michael Betrian rejst videre til andre engagementer og erstattet af danske Lasse Hasager. Foto: Jens Chr. Sørensen.

I Madsbyparken, hvor det er tag på teltet, har Nynne Hulsig Samuelsen optrådt i trapez. Foto: Jens Chr. Sørensen.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. juli 2021

Et dødsfald: Gerd Simoneit. Den tidligere cirkusdirektør og rovdyrdomptør Gert Simoneit afgik ved døden natten til den 20. juli. Han blev 90 år. Han startede sin cirkuskarriere i 1946 og kom senere til det tyske Cirkus Barum, som den gang var ejet af Eli Benneweis. Han arbejde også i en periode i Danmark for Cirkus Benneweis og Cirkus Belli, som den gang var ejet af Eli Benneweis.

I 1956 blev han gift med artisten Inge Bielewski, som han havde mødt i Cirkus Benneweis. I 1970 købte de noget af materielet fra Cirkus Barum, som var stoppet i 1968, og grundlagde deres egen Circus Safari. Året efter spurgte de Eli Benneweis, om de måtte bruge Barum-navnet på deres cirkus, hvad Eli gav dem lov til. I de følgende mange år var Cirkus Barum et af Tysklands største og bedste cirkus. Inge Bielewski døde i 1974. Året efter blev Gerd Simoneit gift med den engelske skuespillerinde Rosalind Early.

Gerd Simoneit var en fremragende rovdyrdomptør, som altid behandlede sine dyr med både kærlighed og respekt. Jeg spurgte ham engang, hvorfor hans tigre ikke, som det den gang var almindeligt hos andre domptører, sprang gennem en ring med ild. Han kiggede forbløffet på mig og sagde: ”Jamen tigre er jo bange for ild” – ingen af hans dyr skulle lave noget de var bange for. I 1975 modtog han en sølvklovn ved cirkusfestivalen i Monte Carlo. Med udgangen af 2002 trak han sig tilbage fra manegen. Cirkus Barum indstillede driften efter sæson 2008.

Gerd Simoniet fotograferet sammen med Nelly Jane Benneweis i 2007

 klovn.gif (1460 bytes)

20. juli 2021

Så er der mulighed for Fynboer at komme i cirkus. Cirkus Flik-Flak skriver:

For 34. gang kan Odense Børnecirkus Cirkus Flik-Flak byde velkommen til en fantastisk cirkusforestilling med fantastiske artister i et fantastisk cirkustelt !

Igennem de sidste måneder har vi spændt ventet på udmeldinger vedr. sommeraktiviteter for børn og unge pga. Covid19.

Der er grønt lys fra Sundhedsmyndighederne og vi har fået de retningslinjer som vi skal følge.

Dette betyder at vi i år har plads til lidt færre artister nemlig, 140 medvirkende børn og unge i forestillingen.

Når dette er sagt er vi meget glade for at vi også I år kan give de deltagende børn og unge en uforglemmelig oplevelse i Cirkus Flik-Flak.

Børnecirkus handler om at sprede glæde. Først blandt artisterne, instruktører og andre hjælpere – dernæst for publikum i cirkusteltet.

Glæd jer til at møde årets artister i farvestrålende kostumer. Lyt til cirkus musikkens stemningsfyldte toner. Lad jeg imponere af artisternes kunstneriske formåen i rampelysets skær.

Danmarks største børne- og ungdomscirkus Cirkus Flik-Flak, er atter klar i manegen.

Der er artister på ethjulede cykler, diablo- og djævlestokmestre, ballerinaer i trapez, jonglører med kegler og bolde, festlige klovne i store bukser og sko, akrobater i tårnhøje kropspyramider og meget, meget mere.

Nogle artister står i manegen for første gang og kæmper med roterende sommerfugle i maveregionen, andre blæser det hele et stykke, for de er allerede publikums vante efter adskillige optrædener på turneer rundt i Danmark eller i udlandet.

Sammen med det velspillende cirkusorkester lever alle artisterne en dejlig blanding af spænding, glæde, humor og opløftet stemning under teltdugen.

Da vi stadig er underlagt restrektioner, betyder det max. 150 gæster i teltet og Adgangskontrol med Corona-Pas for alle over 15 år.

Men vi kan love jer alle at stemningen er i top, når Cirkus Flik-Flak spiller op på Herluf Trolles Vej 138 til årets cirkusforestilling:

Fredag d. 30. juli kl. 10.00 og 13.30

Lørdag d. 31. juli kl. 10.00 og 13.30

Søndag d. 1. august kl. 10.00 og 13.30

Billetter kr. 120,- kan købes på www.cirkusflikflak.dk

Flik-Flak artister og orkester foran teltet

 klovn.gif (1460 bytes)

19. juli 2021

Troldmanden fra Samsø. Siden 1982 har Jens Salomonsen optrådt over det meste af landet. På biblioteker, skoler, institutioner, markedspladser, campingpladser, festivaller samt til div. fester, konfirmationer, bryllupper m.m. Under navne som Cirkus Fyr og Flamme eller Troldmanden fra Samsø.

I adskillige år har han en god uges tid i juli vist forestillinger i sit lille telt på Stejlepladsen ved havnen i Rørvig, hvor Holger Hagelberg mødte ham og var imponeret over, at han ene mand stod for det hele. Holger har sendt mig nedenstående fotos.

Cirkusteltet

Jens Salomonsen ved indgangen til sit telt

Inde i teltet

Jens Salomonsen med en af de optrædende

 klovn.gif (1460 bytes)

18. juli 2021

DET SKER I PARIS - efter en horribel lockdown synes det mig NU - som om jag kan säga HEJ OCH HALLÖJSAN till mina skandinaviska läsare/ followers !!!

RESTRIKTIONERNA har lättat, min write up om CIRKUS GONTELLI blev publicerat 12 juli 2021.

CIRQUE D’HIVER BOUGLIONE har, om något, premiär på årets vintershow den 23 oktober.

CIRQUE ALEXIS GRUSS hoppas spela i Boulogne-skoven/parken i Paris från 18 september till 6 mars under namnet LES FOLLIES GRUSS.

Vidare: följande show har anmält sin ankomst till Paris, vid juletiden: CIRQUE ARLETTE GRUSS från 3 till 12 december.

TEATER LA SCALA har en modern/ contemporary/ CIRKUS, oktober, OPERA MAGIQUE spelar/THEATRE COMEDIE SAINT MICHEL/ opera och trolleri.

L'OFFICIEL DES SPECTACLES = info om ALLA evenemang i Paris utkommer per september 1.

Realistiskt sett verkar det positivt, men överraskningar kan förekomma.

Jag följer utvecklingen noggrant!

DET SKER I PARIS !!!

-----------------------------------------------------ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

16. juli 2021

Temperaturen på dansk cirkus

Interview med Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli

I størstedelen af juli ligger Cirkus Arli i de nordsjællandske badebyer med flere spilledage i hver by. Derfor har Martin Arli i en ellers travl hverdag fundet tid til en snak om situationen for de danske cirkus.

Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Martin, hvilke problemer har coronaen givet jer?

Den 6. marts 2020 blev jeg med 2 timers varsel kaldt til møde i Kulturministeriet vedrørende corona. 5 dage senere lukkede statsminister Mette Frederiksen Danmark ned. Alle stod i en situation, som vi aldrig havde prøvet før. Ingen anede hvor længe ville der gå, før det hele var overstået.

Det stod hurtigt klart, at der var tale om en global katastrofe, og at cirkussæsonen, som typisk starter i marts, var blevet udskudt på ubestemt tid.

Det er ingen hemmelighed, at cirkus hver eneste år efter en lang vinters pause trænger til at komme på landevejen og få indtægter igen. Det blev i medierne omtalt at diverse hjælpepakker ville hjælpe betrængte, men usikkerheden om, hvordan fremtiden kom til at se ud, var stor, herunder hvem var berettiget til sådan hjælp. Der kom heldigvis hjælp til faste udgifter. I maj 2020 kom så meddelelsen om at cirkus kunne komme ud, dog med store begrænsninger og restriktioner og loft over antallet af tilskuere. I Cirkus Arli var der ingen tvivl: Vi ville ud og spille vores 50. jubilæumsforestilling. Også Cirkus Baldoni tog på turne. Andre af vores kolleger vurderede, at det ikke kunne hænge sammen med deres udgifter og budgetter, og valgte derfor at blive hjemme.

I december 2020 kom som bekendt en endnu større nedlukning, som skulle komme til at vare længere end den første nedlukning. Næste genåbning i maj i år blev sværere end første gang. Nu var der krav om coronapas og at publikum skulle være testet negative for at deltage i kulturlivet. Der var krav om brug af mundbind, når man bevægede sig rundt i cirkus, samt et nyt tiltag med lokale nedlukninger enten i kommuner eller i sogne, hvis smittetallene oversteg en vis procentdel.

Heldigvis viste de daglige smittetal, at det nu gik den rigtige vej. Flere og flere blev vaccineret, og der er løbende åbnet op for mere og mere.

Fra starten skulle cirkus, teatre og biografer følge samme regler som gjaldt på restauranter med afstand mellem gæster og en gæst pr. 2 m2.

Trods restriktionerne valgte vi og Cirkus Baldoni igen i år at tage på turne og leve med besværet og med, at vi som i 2020 kun måtte sælge en begrænset del af pladserne i teltet. Andre cirkus vurderede, at udgifterne ville være større end indtægterne og valgte at blive hjemme.

Pr. 1. juli ophævede man pladsbegrænsningerne i restaurationslivet. Der var med stor undren at cirkus og det øvrige kulturliv ikke fik tilsvarende lempelser. Fodbolden tillod pludselig, at man kunne lukke 25.000 tilskuere ind i Parken. Der har været absurde tilfælde fra revyverdenen med, at de måtte lade et ubegrænset antal gæster spise før forestillingen og så smide halvdelen ud, når de skulle se revyen! Hvorfor skal cirkus, revy, biografer og teatre stilles ringere end restaurationer? Det giver absolut ingen mening, hverken politisk eller set fra sundhedsmæssigt synspunkt. Og økonomisk set rammes vi af kun at måtte sælge et begrænset antal billetter. I mange byer har vi haft fuldt hus, dvs. solgt det antal billetter vi må, og har måttet afvise skuffede familier, der havde lovet børnene en tur i cirkus.

Coronaen er forhåbentlig snart et overstået problem. Er det branchens eneste problem?

Nej, gid det var så vel. Vi oplever på flere og flere punkter en stigende bureaukratisering, som gør livet mere og mere surt for os.

Kan du nævne et par eksempler?

I Danmark er man glad for det kommunale selvstyre. Men det betyder, at vi har 98 kommuner, der har hvert sit regelsæt og hver sin holdning til cirkusbesøg.

Det danske samfund er indrettet på virksomheder, som bor det samme sted år efter år. Men sådan er et cirkus ikke. Vi flytter næsten hver dag og besøger hver år mange forskellige pladser i mange forskellige kommuner. År tilbage ringede man til ”fru Petersen” i en kommune og spurgte, om vi den og den dag kunne få lov til at ligge på en bestemt plads. Så kiggede ”fru Petersen” i kalenderen, og vi fik med det samme et ja eller et nej.

I dag skal man indsende en digital ansøgning med massevis af bilag for hver eneste plads, vi vil besøge. Det tager vel en times tid at gøre en sådan ansøgning klar. Hvis vi besøger flere pladser i samme kommune, skal der indsendes en separat ansøgning for hver enkelt plads. I en del kommuner sendes ansøgningerne gennem portalen virk.dk Andre kommuner har deres eget system, og i nogle kommuner ved de ikke rigtig, hvordan de vil have ansøgningerne. Mange kommuner giver heldigvis en tilbagemelding på en ansøgning i løbet af nogle få dage. Men andre steder kan det tage meget lang tid, og der virker som om systemet slet ikke tager hensyn til omkringrejsende virksomheder.

Da man for nogle år siden indførte et krav om certificering af cirkustelte – og det kostede os op mod 100.000 kr. at få vores lille telt certificeret – var tanken blandt andet, at man dermed over for kommunerne kunne dokumentere at teltet var sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Alligevel er der kommuner, som vælger at byggesagsbehandle en ansøgning om brug af en plads.

Før i tiden var det også sådan, at vi overalt følte at kommunerne påskønnede vores besøg, og at vi bragte oplevelser ud til borgerne i nærområderne. Det fik de fleste kommuner til at stille pladserne gratis til rådighed. Mange steder sørgede de også for at græsset var slået, så vi problemfrit kunne stille telt mv. op. I dag er der flere og flere kommuner, som kræver pladsleje, også selv om deres udgifter ved opkrævning og bogføring sikkert overstiger indtægten. Og vi kan ikke altid regne med, at en plads er klargjort så den kan bruges uden at vi først skal slå græs m.v.

Det ville være en stor hjælp for branchen, hvis kommunerne brugte nogenlunde samme ansøgningssystem og gav os et nogenlunde hurtigt svar. Og det er svært at forstå, hvorfor vi ved flere spillesteder i en kommune ved samtlige ansøgninger skal indsende præcis det samme bilagsmateriale.

Det vil også være en stor hjælp for branchen, hvis kommunerne generelt stiller pladserne gratis til rådighed.

Cirkusregnskaber viser, at vi bestemt ikke er en branche, hvor man skovler pengene ind. De seneste år har da også betydet, at gamle hæderkronede cirkus som Benneweis og Dannebrog har kastet håndklædet i ringen. De sidste 2 år med corona-restriktioner har bestemt ikke gjort situationen bedre. Med lidt held får vi dækket de direkte omkostninger, men det er svært også at få penge til nødvendig udskiftning af materiale. Hverken telt eller vogne holder jo evigt.

Flere cirkus har fortalt om problemer med arbejdstilladelse til artisterne?

Artister som kommer fra Danmark eller andre EU eller EØS lande behøver ikke arbejdstilladelse. Anderleder for artister fra 3. lande. Vi måtte eksempelvis sidste år med kort varsel opgive at få en fremragende russisk artist til landet og erstatte hende med et nummer fra et EU-land. I det hele taget har danske cirkus de seneste år oplevet større og større problemer med at opnå arbejdstilladelse til artister som kommer fra 3. lande. Derfor havde cirkusdirektørforeningen for nylig et møde med SIRI (Styrelsen for international rekruttering og integration), som er myndighed for arbejdstilladelser i Danmark. Vores utilfredshed gik ikke mindst på, at vi har oplevet uacceptable lange sagsbehandlingstider. Et cirkus kan bestemt ikke være sikker på, at en ansøgning indsendt i god tid før jul er behandlet, når man skal have premiere i marts!

Derudover er der kommet nye krav om, at hver enkelt artist med et CV skal kunne dokumenterer, at vedkomne har erfaring. I mange trupper er der unge artister under oplæring. En slags mesterlære. Det er også på den måde mange danske artister, herunder både jeg selv, min kone og vores søn, fik vores artistuddannelse. Men SIRI vil fremover ikke give en trups unge artister under oplæring arbejdstilladelse, hvilket i praksis betyder at danskere ikke får mulighed for at se en række af de fremragende artisttruppe fra 3. lande, som publikum i andre lande kan glæde sig over.

Yderligere kræver SIRI nu, at gagen til artister fra 3.lande skal udbetales via en dansk bankkonto. I mange 3. lande er der slet ikke kutyme for, at man overhovedet har en bankkonto, og danske banker er ikke interesserede i at oprette konti for artister, som kun er i landet i 4-5 måneder. SIRI’s krav kan ikke være skattebegrundet, da artister, der optræder her i landet i mindre end 6 måneder, skal beskattes i deres hjemland og ikke i Danmark. Så kravet virker som rent bureokrati. International praksis i branchen er, at artisthonorar udbetales kontant til truppens leder, og at cirkus hverken ved eller blander sig i hvordan pengene fordeles mellem truppens enkelte medlemmer.

Et yderligere problem er, at SIRI slet ikke vil se på en ansøgning, før de har modtaget biometri (fingeraftryk og ansigtsfoto) fra ansøger. Mange steder skal artister rejse langt for at finde et sted hvor de kan få optaget biometri. Det koster penge ud over det gebyr, som i forvejen skal betales til SIRI, og ofte har artisten et job der gør det svært bare at rejse et sted hen, hvor de kan få optaget det digitale fingeraftryk. Det vil være en stor hjælp, hvis SIRI’s sagsbehandling kunne begynde også før de modtog biometri, og den eventuelle arbejdstilladelse i stedet kunne gøres betinget af, at de modtog tilfredsstillende biometri.

Kan cirkus i Danmark overleve?

For mit og Bettinas vedkommende havde vi nok økonomisk set været bedre stillet, hvis vi havde valgt et traditionel lønmodtagerjob. Men så længe der er nogen, der lige som os og vores kolleger brænder for cirkus og kan leve med den usikre fremtid, tror jeg at danskerne også fremover kan opleve cirkus, hvis vi eller bliver budt nogenlunde rimelige arbejdsvilkår.

Men hvis den ofte meningsløse bureaukratisering fortsætter, og vi mødes med flere og flere krav og restriktioner, kan man gøre livet så surt for cirkusfolket, at cirkus bliver noget, man kun kan høre om på et museum.

Bortset fra corona-støtte har danske cirkus aldrig fået statsstøtte, sådan som størstedelen af kulturlivet ellers gør. Bør I have statsstøtte?

For mig at se er målet rimelige arbejdsvilkår og ikke nødvendigvis statsstøtte. Men det ville da være skønt, hvis vi blev fritaget for moms eller fik nedsat moms. Danmark er det eneste land i EU, hvor kulturaktiviteter er belastet med 25 % moms.

Det ville også være godt, hvis vi kunne få støtte til konkrete arrangementer, således som de såkaldte nycirkus får, eller hvis kommunerne, således som der sker enkelte steder i landet, i større omfang køber forestillinger til fx ældre medborgere.

Martin Arli, her fotograferet sammen med sønnen Alexander. Foto: Ole Simonsen

Fakta:

Normalt har vi i Danmark syv cirkus: det store Cirkus Arena, de mellemstore Cirkus Baldoni og Cirkus Trapez og de små Cirkus Arli, Cirkus Krone og Cirkus Mascot. Hertil kommer Søren Østergaards Zirkus Nemo.

På grund af Covid-19 restriktionerne har Cirkus Arena, Cirkus Krone og Zirkus Nemo opgivet at komme på turne i 2021. Også Cirkus Mascot har valgt at holde pause i år, men overvejer dog en 20 dages turne i september.
Cirkus Trapez præsenterer Cirkus Open Air - et lille kompatibelt udendørs cirkusshow.

Cirkus Baldoni startede sæsonen 6. maj og Cirkus Arli den 22. maj.

 klovn.gif (1460 bytes)

13. juli 2021

Cirkusgården i Løkken 2021. Jens Chr. Sørensen har besøgt Katja Schumanns cirkusgård i Løkken og sendt mig en række fotos, se nedenfor.

Jens Chr. fortæller, at første afdeling af årets show handler om træning af dyrene, medens anden afdeling er en forestilling. Bortset fra, at Katja Schumann og hende ven Luffe Bøgh som ekstranummer tager sig en lille dans, er alle numrene dyrenumre. Victor Høeg Abrahamsen, som i tidligere sæsoner optrådte med diabolo og trylleri, er blevet en rimelig dreven hestedressør. Ud over at arbejde på Cirkusgården har han en periode arbejdet for Cirkus Mascot, der som bekendt ikke er på turne i år. Han arbejder også med ponyer. Den sidste optrædende er en pige, som rider et par heste.

Katja Schumann og en af hendes heste

Luffe Bøgh rider skoleridt

Victor med en af ponyerne

Katja med 4 flotte heste

Luffe med hund                                  

Victor med gæs

 klovn.gif (1460 bytes)

12. juli 2021

DET SKER I PARIS - CIRQUE GONTELLI spelar igen - i sitt nyligen renoverade SMALL BIG TOP, vilket ger publiken bekväma sitt-platser, med olika storlekar/störrelser/ - detta eftersom CIRQUE GONTELLI riktar sig till främst de mindre barnen, som ju alltid är följda av föräldrar eller andra ledsagare till detta kulturella event.

Line up vid einlass. Alle fotos: Noufou Ouedraogo

Det unika vid denna mindre cirkus är precis att programmen /de har ett antal olika/forskellige/ är skapade för barn - 2 till  7 somrar -de har föga konkurrans med detta concept.

Programmet är super barnvänligt, det betyder glada barn i en glad och trygg omgivning med intet som kan göra dem förskräckta.

Vid premiären fick vi njuta av /nyde/:

En trevlig introduktion av SERGE GONTELLI, sekunderad av hustru FABIOLA, en flott lasso-akt av deras yngste son CLINTON,  en förrykande spinning plates akt, sonen  CHRISTIAN, en vacker och rytmisk hula - hoop av dottern MARY, innan det blev tid för mellanakt med traditionell försäljning av sötsaker och lustiga leksaker !

Serge Gontelli presenterar.

Clinton redan mästare i lasso swinging

Christian komik med snurrande tallrikar 

Sedan följde MARY med sin  SOAP BUBBLE ACT: där ett antal barn blev omgivna av STORA bubblor - originellt och sällan/sjelden/sett.

Mary giant bubbles

Efter en bejublad clown-akt, blev det  GRANDE FINALE med hela truppen, i vackra/smukke/ kostymer.

Gontelli clowns

Grande finale

Fin entertainment för barn, och faktiskt för de vuxna/voksne/ med, eftersom de ser sina barn lyckliga och glada !!!

Zarro Zarro       

DET SKER I PARIS !!!

------------------------------------------ reported by  ZARRO ZARRO.

 klovn.gif (1460 bytes)

10. juli 2021

Opsving i dansk nycirkus. Dansk Artist Forbund skriver:

Den moderne cirkuskunst giver unikke scenekunstoplevelser og rammer et bredt publikum. Sådan lyder vurderingen fra artister og formidlere som Kitt Johnsson og Gry Lambertsen, der hver især er erfarne kræfter inden for fysisk scenekunst.

“De fleste, der ser en nycirkus-forestilling, bliver blæst bagover. Det, nycirkus kan, er, at det er folkeligt og elitært på samme tid. Artisterne kan så mange vilde tricks med deres krop, men samtidig er det både for unge og gamle, der er ingen grænser.”

Det fortæller Gry Lambertsen, kunstnerisk leder på DYNAMO der står for nycirkusfestival, gæsteforestillinger og kunstnersamtaler i Odense.

Artist og initiativtager til nycirkusfestivalen C!CAF Kitt Johnson fremhæver også væksten i nycirkus-scenerne. Hun arbejder for at styrke hele feltet og ser de kommende branchedage på Waves Festival, DYNAMO og C!CAF som tegn på vækst i branchen.

“Glimt er blevet lille storbyteater, AFUK er begyndt at undersøge, hvordan man kan gøre en af deres haller til en scene for nycirkus. Så der er mange tiltag i gang, og samspillet af de forskellige aktører i branchen kan løfte nycirkus op til nye højder," siger Kitt Johnson.

Klik her for at læse en artikel om nycirkus på nyhedsbrevet Iscene

klovn.gif (1460 bytes)

9. juli 2021

Norges største cirkus, Cirkus Arnardo åbner sæsonen 17. juli i Lillesand, hvor de frem til 1. august viser ca. 1 time lange sommerforestillinger uden pause. De slår teltet op ved Over Klatre- og Utsiktstårn. De skriver: «Et hav av lyspunkter i årets sirkusshow 2021! Et ekte cirkus show med kvalitet, romantik, spennende og overraskende!!! La deg bli målløs!!!»

Forestillingens klovn, som kan ses på billedet, og som hellere vil kalde sig komiker, er Victor Rossi. Han er 8. generation af den kendte fransk-italiensk cirkusartistfamilie. Han er søn af Hector Rossi fra klovneduoen Les Rossyan. Kevin Probst fremviser sine 8 flotte æsler. Desuden møder publikum direktørparret Are og Paola Arnardo med illusioner og deres 19-årige søn Arne Otto Luigi Folco Arnardo med diabolo.

Det er endnu ikke besluttet, om sæsonen fortsætter efter de 2 uger i Lillesand. Det afhænger blandt andet af, hvordan pandemien udvikler sig. Lillesand ligger i det sydlige Norge, ikke langt fra Kristiansand, hvor Sirkus Jesper spiller i dyreparken.

 klovn.gif (1460 bytes)

8. juli 2021

Cirkusmuseet i Rold – forestillinger med Kasper Jensen. Jørgen Lorenzen så forestillingerne tirsdag den 6. juli kl. 13 og 15 og skriver:

Cirkusmuseet i Rold havde inviteret Kasper Jensen til at give 2 forestillinger. Der var ca. 100 tilskuere til den første, lidt færre til den anden. Men coronaen har sikkert sat en øvre grænse for, hvor mange der måtte være forsamlet i ridehuset.

Kl. 13 var der en herlig opvisning med papegøjen Tanja. Kasper Jensen var i et kostume, der ledte tanken hen på en engelsk adelsmand (bowlerhat), en naver, Papageno fra Tryllefløjten eller en tyroler. Ubestemmelig, men spændende – og viser, hvor meget et godt kostume kan bidrage til en god oplevelse.

Kasper Jensen uden for Miehernes gamle ridehus. Smartphonefoto taget af Jørgen Lorenzen

Papegøjen Tanja var iført sin fjerpragt og overgik langt sin syngende kollega fra Amerika – den papegøje, der er med i Folk og røvere i Kardemomme by. Tanja kunne tale: hej og goddag! Og den kunne sige som en kylling og en kat – men denne eftermiddag nægtede den dog at sige vov som en hund. Den kunne sige som klukkende vand og den kunne fløjte skalaer. Og naturligvis sluttede den med: vi ses! Undervejs balancerede den med utallige rekvisitter, og den var ækvilibrist, både på ruller og kugler. Den kunne gå på slap line. Den kunne tælle mønter og putte dem i en pung. Den kunne spise med kniv og gaffel og putte farvede kugler op i de rette glas. Den var også akrobat – kravlede, dansede, lå på ryggen og stod på hovedet, eller nærmest: stod på næbbet – og tog sig en lille lur i Kaspers hat.

Kasper fortalte levende om dyret – hvordan man skulle omgås den, træne den og leve sammen med den. Han kunne dog ikke anbefale, at man fik en papegøje som husdyr, fordi det er et stort arbejde at passe den og leve sammen med den. Den er til stede alle døgnets 24 timer, og hvis den ikke får opmærksomhed, larmer den! Efter forestillingen var der lejlighed til, at børn kunne komme helt tæt på og få lov at holde den på armen.

Kasper med Tanja. Smartphonefoto taget af Jørgen Lorenzen

Kl. 15 viste Kasper sit enmands-show. Han indledte med devilsticks, derefter jonglerede han med bolde og sluttede med en kaskade med 5 bolde. Efter den heftige bevægelse fulgte et stillestående nummer. Han kom ind med den ”tunge” og ubevægelige kuffert, der ikke lader sig rokke, før et barn fra publikum kommer ind og afslører nummeret. Så fulgte en fin glasbalance med glas og skeer, som han balancerede på en pind, som han holdt med munden. Han blev i køkkenregi, da han balancerede en peberkværn på pinden. Pinden blev rejst til lodret – peberkværnen blev stående lodret på pinden. Og forestillingen gik videre i det muntre køkken – nu med gryder, som kunne bruges både til balance og til at jonglere med. Derefter jonglerede Kasper med ringe – op til 6, inden han sluttede med diabolo-jonglering.

Forestillingen blev afviklet i et dejligt tempo – aldrig forceret, men med god tid til at dvæle ved de enkelte tricks. De 45 min. fløj af sted, og det var fin underholdning både for ung og gammel.

Kasper Jensen med devilstickjonglering. Foto fra Wallmans dinnershow 2014/15, hvor Kasper var blandt de optrædende

Kasper Jensen med peberkværnen. Foto fra 2016 fra optræden på Bakken. De sidste 10 sæsoner har man flere gange i løbet sæsonen kunnet opleve ham som gadeartist rundt omkring på Bakken.

Du kan læse mere om Kasper og se fotos og videoer fra hans forestillinger på https://nycirkus.dk/author/admin/ Du kan også opleve ham på Cirkusmuseet i Hvidovre søndag den 8. august kl.12:30.

 klovn.gif (1460 bytes)

5. juli 2021

Det store finske Cirkus Finlandia håber at kunne starte sæsonen 7. august i Karjaa (Karis). Blandt de optrædende er Vlad Olander og hans katte, Oleg Izossimov (håndstand), Maria Cordwell Ignatova & Ignat Ignatov (heste), klovnene Trio Without Socks, The Flying Wulber, Pat & Pip Harrison med deres hot dogs, Lajos Nereus (tallerkenjonglør), Elite Showgirls og Angelika Varga (pisk). Sebastian er sprechstallmeister, og artisterne akkompagneres af Finlandias 7 mand store big band.

Vlad Olanders kattenummer er nok markedets bedste. Han har optrådt i flere skandinaviske cirkus, senest i Cirkus Arli i 2018. Finnerne oplevede ham i Cirkus Finlandia i 2012 og 2020. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Oleg Izossimov optrådte på Plænen i Tivoli i 1996 og hos Cirkus Arena i 2019. Han var også hos Cirkus Finlandia i 2020. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Årets klovne er de russiske Trio Without Socks. De fik deres internationale gennembrud ved cirkusfestivalen i Budapest i 2018, hvor de vandt sølv. Ved Monte Carlo festivalen i januar 2019 fik de bronze og turnerede efterfølgende med det store tyske Cirkus Krone. De har ikke tidligere optrådt i Norden.

Flying Wulber under den dobbelte passage, hvor to flyvere i luften på samme tid. Først flyver den ene og lader sig gribe af fangeren. Samtidig med tilbagespringet til den svingende trapez flyver den anden og lader sig gribe af fangeren. Dernæst svinger den svingede trapez tilbage, og flyver nummer to hænger ved siden af flyver nummer et på vej tilbage til broen. Truppen var hos Cirkus Arena i 2019. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

Pat Harrison og hans hot dogs. Et nummer han år tilbage overtog fra sin fra Pete Harrison. Pat Harrison er et kendt navn i skandinaviske cirkus. I 2020 optrådte han sammen med kæresten Pip i Arena Cirkusland. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Ungarske Angelika Varga var sidste år en del af ensemblet i norske Sirkus Jesper, hvor Lajos Nereus med stor succes lavede sit tallerkenjonglørnummer i rollen som barbermester Sørensensen. Billedet af Angie og Lajos er fra Angies optræden ved Newcomer festivallen i Budapest i 2020.

 klovn.gif (1460 bytes)

4. juli 2021

Cirkusrejser i efteråret:

Rejse med fly til Cirkus Knie i Geneve

Coronaen har i lang tid sat en stopper for de cirkusrejser, Brian ”Briano” Behrendt hjælper interesserede med at arrangere. Men efter at have hørt, at det store schweiziske Cirkus Knie satser på en sæson fra slutningen af juli til ind i december, arrangere Briano, hvis der er den fornødne interesse, en tur i dagene 27. til 29. august, hvor Cirkus Knie ligger i Geneve. Forestillingen byder som altid hos Cirkus Knie på en række internationale topartister, se nærmere på https://www.knie.ch/circus/tournee-2021/show

Ring til Briano på 22 59 50 46 hvis du vil vide mere. Eller send en mail til brianbehrendt@ymail.com

Rejse med minibus til to cirkus i Nordtyskland

Også Martin Lasson Berglund satser på at genoptage de cirkusrejser til Tyskland, han har arrangeret med minibus. Danske deltagere er velkomne – opsamling i Kastrup. Martin skriver:

Cirkusresa 11-12 september med försiktighetsåtgärder!

Jag gör ett försök och erbjuder en ny härlig cirkusresa den 11-12 september. I Tyskland är det få cirkusar som startat och många hoppas på 2022. Men det finns en chans för oss att se den storslagna Circus William och den lilla charmiga Zirkus Frank.

Circus William är en av få storcirkusar som har ett massuppbåd av djur, hästar, kameler, zebror, antiloper, vita lejon och bengaliska tigrar. I sommar reser också Fatime (känd från svenska Cirkus Olympia, Brazil Jack och danska Baldoni) med sina huskatter. Hennes make Peytchev Plamen Metodiev, känd som trampolinkomikern Mr, Jumping, är också med Circus William.

Arkivfotos fra Circus William           

Zirkus Frank är en liten men väldigt charmig cirkus med vackert tält och en engagerad cirkusfamilj som gör det mesta själva men dem gör det med finess vilket utmärker dem. Dessutom är det en mycket musikalisk familj som gärna visar upp sina färdigheter. Självklart besöker vi en butik under resan där ni kan göra prisvärda inköp av diverse drycker och godsaker.

Facebookbillede fra Zirkus Frank

Min förhoppning är att vi kan se båda cirkusföretagen men allt kan hända i dessa tider och därför reserverar jag mig för eventuella ändringar.

I resan ingår resa i minibuss med upphämtning/avlämning på bestämd adress, färjebiljett t/r, broavgift, diesel och ev. vägavgifter, övernattning på hotell med frukost. Prisen brukar ligga mellan 2400-3000 sek med allt inräknat, resa, hotell, färja, bro, biljetter.

Cirkusbiljetter kan jag ej köpa i förväg eftersom dem inte säljs online men jag ska försöka boka dessa och ev baka in det i priset på resan. Återkommer om detta när jag vet mer.

Avresa tidig lördag morgon från Lund/Malmö/Kastrup Lufthavn Clarion hotell (tidigare Hilton)  åter i Sverige söndag kväll.

För att följa med måste ni vara friska, ha pass eller nationelltidkort samt EU-Covidbevis (på dansk EU-Coronapas) på papper eller digitalt (ett bevis på att du fått vaccin mot covid-19, mer info här https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/ ), ni behöver ha med er ett par munskydd då en del hotell, affärer, färjan, och även cirkusar kan kräva att man bär munskydd i allmänna utrymmen.

Det KAN också bli så att jag tar beslut om att munskydd ska bäras när vi reser i minibussen men det beror lite på hur situationen i Sverige/Tyskland ser ut just då. Oavsett beslut så är det viktigt att alla respekterar detta.

Anmälan och betalning senast ska ske senast 1/9. OM resan ställs in i sista minuten pga pandemin så betalas alla pengar tillbaka.

Välkomna ombord på Cirkusexpressen!

Cirkushälsningar

Martin LB

E-mail: antilop80@hotmail.com    

 klovn.gif (1460 bytes)

4. juli 2021

En gammel bekendt har netop givet Benny Schumann denne lille træfigur af hans berømte morfar Charlie Rivel (1896-1983). Figuren er udført i 1978 af billedskæreren Holger Chr. Pedersen. Klik her for at læse mere om kunstneren. - Charlie Rivel var en af verdens mest berømte, populære og anerkendte klovne. Han havde sin helt egen stil. Hans varemærke var en rød bluse, som var alt for stor til ham. I Danmark optrådte han blandt andet hos Schumann i Cirkusbygningen samt i 1965 i Cirkus Moreno.

klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2021

Lempede restriktioner – men ikke for cirkus. For serveringssteder, hvor gæster i det væsentlige sidder ned, er arealkravene og afstandsanbefalinger ophævet fra den 1. juli. Forsamlingsforbuddet indenfor er hævet til 250 personer. Men ingen af lempelserne hjælper cirkus, biografer, teatre og revyer, idet der fortsat skal være 2 m2 pr. tilskuer. Denne forskelsbehandling er svær at forstå. For revyer med forudgående spisning giver reglerne det komiske resultat, at man kan have fuldt hus til spisningen, hvis ca. halvdelen af gæsterne går inden revyen begynder!

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juli 2021

Sommerforestillinger på Cirkusmuseet.

Cirkusmuseet i Hvidovre byder sommeren over på en række forestillinger. Det første fandt sted 27. juni og var med tryllekunstneren Steen Pegani.

Steen Pegani optræder i Fægtesalen. Nummeret, som Pegani viser på det nederste foto, er et gammelt nummer fra 1900-tallet, som han har taget op. Det har gennem årene heddet mange forskellige ting (The Selbit Blocks, Magic Bricks, Bewildering Blocks, Matematiska Gåtan eller Cube-Libre). Den (spanske) version som Pegani viser, kaldes blot CUBES. Fotos: Ole Simonsen

Her er en oversigt over de kommende arrangementer:

Torsdag 8. juli kl. 12:30: Tryllekunstneren Michael Frederiksen. Humor og magi på plat højt niveau.

Michael Frederiksen. Foto fra arrangement for Danske Cirkusvenner i 2016

Torsdag 15. juli kl. 12:30 Cirkus Panik. En cirkuseksplosion i manegen med gøgl, gags og artisteri fra øverste hylde.

Fra forestilling i Cirkus Panik. Foto: Per Krogh Petersen

Torsdag 22. juli kl. 12:30: Jon G. Lør. Danmarks nok morsomste gøgler med et jongleringstalent udover det sædvanlige.

Komikeren og jongløren Jon G Lør

Torsdag 29. juli kl. 12;30: Bugtaleren Sine med sin dukke frække Rikke. Kendt fra TV. Startede sin karriere som 4-årig i selskab med sin far, den tidligere Pjerrot fra Bakken Kurt Flemming.

Sine optrådte også i Fægtesalen i forbindelse med den internationale cirkusdag i 2016

Søndag 8. august kl. 12:30: Kasper Jensen, Kendt fra bl.a. Talent og med et tempo og energi, der vil gøre de fleste forpustet. Både sidste år og i år har man også kunnet møde Kasper forskellige steder på Bakken. Bor du i Jylland, kan du 6. juli kl. 13 og 15 opleve ham på Cirkusmuseet i Rold.

Kasper Jensen, Pressefoto

Til alle arrangementer skal der købes billet på Cirkusmuseets hjemmeside www.cirkusmuseum.dk Billetprisen er 20 kr. + entre til museet.

 klovn.gif (1460 bytes)

29. juni 2021

DYNAMO CIRCUS FESTIVAL´21 finder sted i dagene 4. til 7.august. DYNAMO, Workspace for Circus and Performing arts, som har hjemsted i Odense, skriver:  

Dynamo Circus Festival er en scenekunst-festival der hylder de fælles oplevelser – fri for smagsdommeri og vilkårlige avantgardisters tyranni. Et livsbekræftende favntag med det almenmenneskelige: Empatien, frygten, forløsningen, glæden, euforien, spændingen og kontrol-tabet. Sammen går vi i cirkus

Fjerde udgave af den internationale nycirkus-festival pakket med nycirkus, musik, fest, fællesskab og uforudsigelige oplevelser er en tour de force i vildskab, poesi, humor og magi. Mellem forladte siloer og industri på Odense Havn, kulturliv og bleg beton præsenterer DYNAMO igen i august en intens festival der viser nycirkus-genren frem fra sine bedste sider.

En nycirkus-festival skal underholde, og den skal udfordre! Derfor er årets program udgjort af forbløffende nycirkus-forestillinger fra ind- og udland, overstimulerende livemusik der tvinger dansefeberen ud i fødderne, åben scene og et filmprogram præsenteret i samarbejde med Odense International Film Festival.

DYNAMO Circus Festival: fire dage med nycirkus, musik, talks, film, workshops og kulturel kollektivisme.

DYNAMO Circus Festival er støttet af Nordic Council of Ministers, Odense Kommune, William Demant Fonden, Finlands Kulturinstitut i Danmark og Statens Kunstfond, og programmet er blevet til med støtte fra the Creative Europe programme of the European Union.

PRÆSENTATION AF FESTIVALENS FORESTILLINGER:

WALD af Right Way Down. Cirkus med skoven vendt på hovedet. Organisk håndstand af et kollektiv på seks kunstnere i en forestilling om skoven og naturens cykliske væsen.

Kaaos Kaamos 2.0. Work in progress og et glædeligt gensyn med kompagniet, der fyrede op under DYNAMO Circus Festival 2018. Del af Circus Seminars.

højTALER. Work in progress visning af Villads Bugge Bang som del af Circus Seminars.

THE GOOD PLACE. Le Peep Show des Marcel’s - THE GOOD PLACE er et helt skørt, farverigt, festligt og plastic fantastic univers.

MAD IN FINLAND. Længe ventet Danmarks-premiere. En stor, vanvittig og uforglemmelig cirkusoplevelse.

OTUS. Med cirkus, fysisk teater, bevægelse, og klovn af Company Oliveira & Bachtler

KISELDALEN. Forestilling for hele familien og især for børn i grænselandet mellem drøm og virkelighed. Af Kompani Giraff.

UN CIRQUE PLUS JUSTE. Mindeværdig cirkusforestilling, der kryber helt ind i sjælen. Af Circo Aereo v. Jani Nuutinens

Klik her for at læse nærmere.

 klovn.gif (1460 bytes)

28. juni 2021

PASSAGE Festival er en levende gadeteaterfestival, der udvikler og udvider sig konstant, ikke mindst i relation til dét der foregår omkring os. Byrum, publikum og kunstnere er ligevægtige omdrejningspunkter i gadeteater i det offentlige rum.

I 2021 udforsker PASSAGE Festival Helsingørs kosmopolitiske hjerte i Europa. Mere end 50 europæiske performere, digtere, kunstnere præsenterer deres værker i Helsingør ledsaget af næsten lige så mange særligt inviterede unge fra 10 europæiske lande.

PASSAGE Festival har et stort program med internationale kunstnere. 78 Tours af franske La Meute tager publikum med på en hypnotisk og rituel rejse når de udforsker det legendariske dødshjul. De tre frygtløse kunstnere har været en stor succes på mange europæiske festivals. Det samme har Follow Me af de belgiske cirkuskamelæoner Be Flat, der forvandler Helsingør til en scene og inviterer publikum med rundt blandt facadernes scenografi og trafikkens lydlandskab.

Festivallen foregår i dagene 26.-31. juli. Blandt de cirkusrelaterede indslag kan nævnes:

David Skunk præsenterer Circus Skunk! På ægte gøglervis indtager han scenen med duften af ægte cirkus og lommen fuld af herlige løjer!

Udover at være klovn af særlig kvalitet er David, den mexicansk amerikanske comic artist også en herlig linedanser, en morsom jonglør, et forbløffende one-man orkester – og så kan han trylle, så børn taber kæben og voksne må le.

Showet er sammensat af klovneri, artisteri, gøgl, trylleri, dramatik, humor og hans enestående one-man-big-band.

Gennem showet involverer Mr. Skunk sit publikum på hjertelig, morsom vis.

Forestillingen kan ses mandag 26. juli kl.13:00 i Espergærde Centret, Espergærde og

fredag 30. juli kl. 10:30 i Nøjsomhed, Helsingør og kl. 13:00 i Klosterhaven, Sct Mariæ Kirke, Helsingør

TIME TO LOOP med italienske Duo Kaos (IT)

Mellem cykelhjul og akrobatik skaber Duo Kaos en historie om bevægelse, transformation og poesi. Opbygning og ødelæggelse er en del af den samme mekanisme, og begge artister forsøger på deres egen måde at gøre kaos til harmoni. Et synkroniseret spil i konstant balance, der påvirker alt omkring dem. Gennem forestillingen begynder de med lethed og romantik at forstå, at den ene ikke kan erstatte den anden, og sammen er de i stand til at skabe det perfekte Loop.

Forestillingen kan ses mandag 26. juli kl. 17 i Kulturhuset i Nordvest, Helsingør og

tirsdag 27. juli kl. 14 på P-Plads v. Hornbæk Bibliotek, Hornbæk og kl.18 i Kulturhus Syd, Vapnagård, Helsingør

Duo Kaos. Pressefoto fra Passage

78 TOURS med franske La Meute. Tag med på en rejse 78 gange rundt med dødshjulet

I det traditionelle cirkus er det legendariske og enorme dødshjul både sjældent og sagnomspundet. To cirkusakrobater og en musiker tager udfordringen op og udforsker hjulets hypnotiserende, rituelle dimension. 

Tag med på en fælles rejse med trioen, i en frygtløs forestilling, der sender os gennem alt fra barndom, risiko, frygt og døden til polyfonisk sang, rock, blomster, en cowboyhat og selve galaksen.

Forestillingen kan ses onsdag 28. juli kl. 17:30 i Kulturhavnen, pladsen foran Kulturværftet, Helsingør og torsdag 29. juli kl. 17:30 i Kulturhavnen, pladsen foran Kulturværftet, Helsingør

78 Tours. Pressefoto fra Passage. Fotograf: Pierre Soissons

FOLLOW ME med belgiske Be Flat. Bind snørebåndene og følg med på akrobatisk rejse gennem Helsingør. To cirkus-kamæleoner inviterer dig med til at genopdage Helsingør på en helt unik måde, når de fortolker vores fælles offentlige rum i vandreforestillingen Follow Me. Byens gader forvandles til en scene, husenes facader bliver scenografien, brostenene til dansegulv og trafikken bliver til lydlandskabet. Be Flat kombinerer akrobatik med urban sports, og genskriver forestillingen Follow Me til hvert nye sted, hvor omgivelserne bliver den afgørende medspiller.

Forestillingen kan ses onsdag 29. juli kl. 15:00 i Baggården hos Spar Nord, Sct. Olai Gade 39, Helsingør, fredag 30. juli kl. 15:00 i Baggården hos Spar Nord, Sct. Olai Gade 39, Helsingør og

lørdag 31. juli kl. 15:00 i Baggården hos Spar Nord, Sct. Olai Gade 39, Helsingør 

Pressefoto fra Passage. Fotograf: Yngwie Scheerlinck

 klovn.gif (1460 bytes)

27. juni 2021

Fonden efter Nelly Jane Benneweis har aflagt årsberetning for 2020. Årets overskud var 109.182 kr. mod 104.942 i 2019. Fonden egenkapital er 4.421.822 kr. Fonden har stillet selvskyldnerkaution for datterselskabet Neja ApS' engagement med Nykredit. Gæld

pr. 31. december 2020 udgør ca. 4,9 mio. kr.

Fondens overskud kan efter bestyrelsens bestemmelse og under iagttagelse af fondens fundats anvendes til bidrag og støtte til:

·         Træningsophold, studierejser, m.v. for artister med tilknytning til Danmark, herunder til cirkusfestivals, ophold i cirkus i udlandet m.v.

·         Støtte til personer med tilknytning til cirkuslivet i øvrigt og

·         Støtte til personer med tilknytning til balletten, herunder Ballettens venner.

Fondens bidrag og støtte kan ydes ved en pris benævnt Nelly Jane Benneweis Prisen. Prisen kan uddeles, når der efter fondens bestyrelses opfattelse er én eller flere egnede kandidater, og der i fonden er passende midler til rådighed til uddeling hertil.

Lige som tidligere år har der ikke været prisuddelinger. Fonden er stiftet i 2012 af boet efter Nelly Jane Benneweis, som døde i 2009. Fonden administreres af advokat Michael Rasmussen, Stockholmsgade 37, 2100 København Ø.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2021

Cirkus i Norden 2021. Corona-restriktioner betyder fortsat, at lang færre cirkus er på turne end normalt. Her er en kort oversigt:

Danmark: Som de eneste er Cirkus Arli og Cirkus Baldoni på teltturne. Cirkus Trapez viser korte Open Air forestillinger. Der er også korte forestillinger i Cirkusland i Slagelse. Katja Schumann viser forestillinger på Cirkusgården i Løkken.

Finland: Indtil nu er det store Cirkus Finlandia ikke startet turne. Det mellemstore Cirkus Tähti har vist nok turneret siden 1. juni. De optrædende er

Devid Adam, Ungarn, stolebalance

Sebastian Foray, aerial straps

Silvia Orlando Ross, Ungarn, hula hop

Samir og Frida, Finland, illusioner. Samir Abdelmeguid, som ejer cirkus, er tillige sprechstallmeister.

Di lello´s, Holland, klovne

Yris Cardinali, Portugal, luftnummer

Enzo Cardinali, Portugal, jonglør

Norge: Der er forestillinger i det stationære Sirkus Jesper i Kristiansand Dyrepark. Uvist om det senere på sæsonen bliver muligt for de to norske cirkus, Agora og Arnardo, at komme på turne.

Sverige: Ingen af de 3 svenske cirkus, Brazil Jack, Olympia og Rhodin, er på turne. Uvist om det senere på sæsonen bliver muligt at gennemføre en kortere turne.

Også andre steder i verden er cirkus påvirket af corona. I Tyskland er ingen af de store cirkus på turne, hvorimod nogle mindre og mellemstore cirkus prøver lykken. Du kan finde en oversigt på http://www.circus-gastspiele.de/

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2021

Magisk Søndag - trylleshow med Steen Pegani. Søndag 27. juni kl. 12.30 kan du på Cirkusmuseet i Hvidovre opleve Steen Pegani med hans helt nye trylleshow, der bl.a. kredser om glæden ved at finde og dyrke en passion. Med udgangspunkt i sit første tryllesæt tryller Pegani med mystiske kasser, farvestrålende tørklæder, kort, reb, ringe og balloner mens magiens historie folder sig ud for øjnene af publikum.

Pegani glæder sig efter en lang pause rigtig meget til at komme ud og trylle, og Cirkusmuseet glæder sig til at fylde Fægtesalen med forventningsfulde børn og voksne til en søndag med masser af tryl og magi.

Showet varer ca. 30 min. og er for alle aldre. Entré 20 kr. + billet til museet. Billetter kan købes her.

Steen Pegani. Foto: Lise Kokholm

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2021

Cirkusforestillinger i Rold. På Cirkusmuseet i Rold kan du tirsdag 6. juli overvære hele to forestillinger.

Kl. 13 optræder Kasper Jensen med sin talende papegøje Tanja. Den er et af de klogeste dyr på planeten, og den både taler, danser og fløjter. Der er tale om en helt utrolig fugl med et spektakulært show, hvor den udfører en lang række raffinerede tricks med alt lige fra småting til egentlige cirkustricks.

Kl. 15 viser Kasper Jensen sit gøglershow med vilde cirkustricks, klovnede krumspring og gakkede gangarter. Kort sagt: Der er masser af morskab for børn og voksne. En bred vifte af mime, jonglering, akrobatik og multiartisteri i verdensklasse, som kan nydes af absolut alle.

En billet til et af de 2 shows giver gratis adgang til udstillingerne på Cirkusmuseet denne tirsdag. Klik her for link til billetbestilling.

Kasper Jensen. Pressefoto fra Nordjyske Museer

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juni 2021

Nu er det cirkustid igen i Holbæk. I dag har Holbæks børne- og ungdomscirkus Cirkus Kæphøj besøg af Cirkus Arli, som har sat deres telt op lige ved side af Kæphøjs telt.

 klovn.gif (1460 bytes)

25. juli 2021

Dynamo Open stage. Fotografen Lise Kokholm så forestillingen 18. juni kl. 20 og har sendt mig nedenstående fotos. OPEN STAGE er et uformelt frirum, hvor scenekunstnere kan afprøve deres idéer for publikum. De optrædende er kunstnere, udvalgt via et open call, som arbejder med cirkus, dans, teater, dukketeater, eller krydser flere kunstformer. Jongløren på billedet er David Sosman. – Dynamo byder i øvrigt til august på en nycirkusfestival i hjembyen Odense. Klik på https://dynamoworkspace.dk/festival/ for at se nærmere.

       

 klovn.gif (1460 bytes)

23. juni 2021

Sommerpostkort fra Cirkus Flik-Flak. Det fynske børne- og ungdomscirkus skriver:

Cirkus Flik-Flak byder på GRATIS cirkussjov for børn

Sted: Gråbrødre Plads, Odense

Onsdag d.30. juni kl. 10 - 16

Fredag d. 2. juli kl. 10 - 16

Lørdag d. 3. juli kl. 10 – 16

Kunne du tænke dig at udfordre dig selv eller blot lege cirkusartist?

Vil du prøve at køre på et hjul, have mange bolde i luften, gå på tynde liner, snurre diaboloen og meget mere? Så kan du komme og være med.

Det bliver ikke sommerens eneste aktivitet hos Flik-Flak. De viser nemlig forestillinger for hele familien i dagene 30. juli til 1. august. Se nærmere i Cirkuskalenderen

 klovn.gif (1460 bytes)

22. juni 2021

Majestique tilbage til Aalborg. Efter verdenspremieren for et udsolgt publikum i Aalborg sidste sommer vender Majestique nu tilbage til Skråen og Spejlteltet Paradiso på Teglgårds Plads ved Nordkraft denne sommer!

Mere end nogensinde før mærker vi sulten efter ren og skær spænding, nostalgisk romantik og et ønske om en berusende oplevelse for at undslippe verdens realiteter, selvom det kun er et par timer. Sulten bliver stillet af Majestique's verdensklasse artister, der vil underholde, begejstre og overraske med forbløffende, farlig og komisk cabaret og nycirkus for voksne.

Du kan bl.a. opleve legendariske Ursula Martinez med hendes komiske magi. Hun er blandt andet kendt for nummeret Hanky Panky, hvor et lille rødt tørklæde trylles, væk medens hun smider den ene stump tøj efter den anden. Jeg ved dog ikke om hun stadig viser dette nummer. Daredevil Chicken vender tilbage med deres ufattelige sjove rå slapsticks og Michael Betrian, som du i for tiden kan opleve i Cirkus Trapez Open Air Show, er en af verdens førende diabolo-kunstner.

Daredevil Chicken. Pressefoto fra Skråen fra 2019, hvor de to artister var med i det show, La Soiree viste i Aalborg.

Michael Betrian

Det er kun en lille forsmag fra denne vaskeægte internationale produktion, direkte fra Australien / London / Canada. Det er natklubatmosfære for fuld udblæsning, sjovt, elegant voksencirkus inspireret af den gamle variete.

Det er her og nu, det er live, det er fabelagtigt! Spilleperiode: 25. august til 5. september. Se nærmere i Cirkuskalenderen

”En flot aften. Ægte natclubstemning og fuld skrue – både på scenen og hos publikum,” skrev en begejstret Jørgen Lorenzen om sidste års forestilling.

 klovn.gif (1460 bytes)

20. juni 2021

Aarhus Festuge blev pga. coronaen aflyst sidste år. Men om alt vel gennemføres den i år i dagene 27. august til 5. september. Et af festugens højdepunkter er natcabaretten hos Hermans i Tivoli Friheden. I år har den titlen We Are The Wonders og byder på komikere, magikere, akrobater og internationale artister. For dem der ønsker det byder Restaurant Terrassen byder på en velkomstdrink og en tre-retters menu inden showets start. Som det ser ud nu kan du i forestillingen møde:

ED ALONZO

Amerikaneren siges at være en af de bedste komiske magikere, der findes. I hans shows går tingene ofte lidt galt på den sjoveste og mest groteske måde, inden det til sidst lykkes på mirakuløs vis. Han har medvirket i over 100 tv-shows – og blandt andet optrådt med Britney Spears som sin assistent. 

Ed Alonzo. Pressefoto fra Aarhus Festuge

MIYOKA SHIDA RIGOLO  

Balance er i fokus, når den japanske artist under dyb koncentration får den ene palmegren efter den anden til at balancere ovenpå hinanden, så det til sidst kommer til at fremstå som et større kunstværk. Oplev et nummer, som udtrykker en oase af sindsro, ligevægt og skrøbelighed. 

Sandornbalance med Miyoka Shida Rigolo.  Pressefoto fra Aarhus Festuge

MIKHAIL USOV 

Den ukrainske klovn og komiker Mikhail Usov har de seneste ni år optrådt i verdensberømte Cirque du Solleil. Han får publikum til både at le og blive rørt gennem sine numre. Mikhail Usov er klovn med hjertet, og han har vundet adskillige internationale cirkuspriser. Han optrådte ved klovnefestivalen på Bakken i 2005.

Mikhail Usov. Pressefoto fra Aarhus Festuge

VICTOR MOISEEV 

Den fortryllende ukrainer får jonglørkunsten op på et nyt og højere niveau med sin horisontale jonglering, hvor store bolde kommer flyvende fra alle sider. På mesterlig vis griber Victor boldene og jonglerer, så de nærmest svæver i luften. 

Victor Moiseev. Pressefoto fra Aarhus Festuge

DMITRIY og ANASTASIA

Den ukrainske/russiske duo giver passionen vinger, når de nærmest flyver rundt i salen, imens de udfører akrobatiske numre af højeste sværhedsgrad. Deres nummer er flyvende akrobatik, æstetik og sensualitet på højeste niveau, som har medvirket til, at de har vundet den præstigefyldte Guldklovn ved cirkusfestivalen i Monte Carlo.

Dmitriy og Anastasia. Pressefoto fra Aarhus Festuge

HANS DAVIS

Belgisk ”skyggeograf” med en evne til at lave flere hundrede figurer – alt fra dyr til politikere og andre personligheder – som håndskygger. Publikum kan på storskærm følge hans forbløffende evner.

Hans Davis. Pressefoto fra Aarhus Festuge

MILA og YAROSLAVA

De to ukrainske artister optræder med deres fantastiske pole-nummer, som er en kombination af styrke, smidighed, akrobatik og skønhed, som tilsammen går op i en højere æstetisk enhed. Det er moderne artisteri af høj kaliber.  

Mila og Yaroslava. Pressefoto fra Aarhus Festuge

HERMANS NATCABARET-TRIO

Under Natcabareten spiller Marc Thierrys trio, som udover Marc selv består af Jesper Daus og Jesper Gruschy.

Se nærmere i Cirkuskalenderen om spilletider og billetbestilling.

 klovn.gif (1460 bytes)

19. juni 2021

Ny overenskomst til hospitalsklovnene. Dansk Artist Forbund skriver:

Efter et godt forhandlingsforløb har Dansk Artist Forbund og Danske Hospitalsklovne aftalt en ny og forbedret overenskomst for de kommende tre år. Den nye aftale giver forbedrede arbejdsvilkår til hospitalsklovnene som arbejdsgiverbetalt pension og fast lønregulering. Nye fordele som seniorordning og barns anden sygedag er også med i aftalen. Aftalen er en videreudvikling af den første overenskomst på området, der blev indgået i 2019.

Danske Hospitalsklovne arbejder for at styrke indlagte børns livsglæde og livsmod, så de bedre kan stå sygdomsforløbet igennem. Alle hospitalsklovne er lønnede og har gennemført foreningens egen skræddersyede hospitalsklovneuddannelse, som er internationalt anerkendt og tager 1½ år at gennemføre. Der er i dag 61 uddannede klovne hos Danske Hospitalsklovne.

Pressefoto fra Dansk Artist Forbund

klovn.gif (1460 bytes)

18. juni 2021

Flying Superkids kommer til København til august. Som så mange andre shows har Flying Superkids ligget underdrejet siden coronaen ramte Danmark sidste forår. Men i august 2021 kan publikum igen opleve gymnastik i verdensklasse, fortryllende akrobatik og skøn underholdning for hele familien, når Flying Superkids kommer til København med årets nye show! De optræder i København fra søndag 1. august til og med søndag 8. august. De skriver:

Årets show bliver endnu vildere end normalt. Vi har brugt hele corona-pausen på at udvikle et nyt show til 2021 og øve os på vores vildeste tricks. Resultatet er et gennemført, underholdende og hæsblæsende show, og vi kan ikke vente med at vise jer det! Det bliver et brag af en fest!

 klovn.gif (1460 bytes)

17. juni 2021

På Frederiksgade i Aarhus midtby finder du den hyggelige restaurant Brasserie Belli.

Ejeren er Trine Belli, og hun har rødder tilbage til den gamle cirkusfamilie. I sine helt unge dage var hun luftakrobat i Cirkus Krone. Hendes far Leo Belli var også luftartist og betragter den mangeårige ejer af Cirkus Belli Meta Belli (1888 – 1953) som sin bedstemor, også selv om hun ikke var det rent biologisk. Meta Belli opførte sig som bedstemor for flere medlemmer af Belli familien – det kendes også fra andre cirkusfamilier. Meta Belli var gift med Giovanni Belli, som døde i 1929. Meta overtog så det hensygnende cirkus, som hun med bistand først af Willy Borchardt og senere Fredy Wachmann fik drevet frem til at blive landets største. Da Meta døde i 1953, blev cirkus solgt til investorer uden tilknytning til familien. I 1955 videresolgte investorerne Cirkus Belli til Eli Benneweis. Cirkus Bellis sidste sæson på de danske veje var i 1957.

Der findes mange plakater og billeder fra cirkustiden på Brasserie Belli. Og maden og betjeningen er fremragende. Så stedet kan anbefales, hvis du leder efter et godt spisested i Aarhus.

Trine Belli fotograferet sammen med Danske Cirkusvenners formand Kim Thanning Olsen

Den viste plakat er fra 1954

 klovn.gif (1460 bytes)

13. juni 2021

Cirkus Trapez Open Air. På grund af corona-restriktionerne har Cirkus Trapez opgivet at gennemføre en traditionel turne med telt. I stedet viser de ca. 1 time lange forestillinger ”open air”, dvs. med brug af rundsejl, men uden top på teltet, se foto. Det betyder, at de kan klare sig uden teltarbejdere og ikke skal have de mange tunge lastbiler med, som transportere telt og master rundt. Indtil nu har de valgt at køre hjem til Mølby om aftenen, så de har heller ikke beboelsesvogne med rundt. På hverdage er forestillingerne som regel solgt til plejehjem m.v.. I weekenderne er der ”åbne” forestillinger, som man kan købe billet til.

Publikum sidder dels på stole rundt om manegen og dels på 2 mindre gradinner. Billetpriserne er rimelige: 110 kr. for en stoleplads og 90 kr. for en plads på gradinnet.

Forestillingen starter med at en stor kasse trilles ind lige foran bagtæppet. Bernhard Kaselowsky og en rekvisitør viser, at kassen er tom. Den viser sig dog senere at indeholde såvel forestillingens sprechstallmeister David Sosman som cirkusprinsesserne Nynne Hulsig Samuelsen og Simone Rhodin.

Dernæst kommer der walisiske geder i manegen, præsenteret af Nynne med bistand af Bernhard Kaselowsky.

Næste nummer er en humoristisk præsenteret jonglørentre med David Sosman, som med charme og elegance jonglerer først med bolde, så med en kniv og et par økser og til sidst med en bold, en bowlingkugle og et æble, som han spiser af under jongleringen. Han viser også hvordan han kan tage sin jakke af, medens han jonglerer.

   

En version af illusionsnummeret substitution trunk tryller David om til Simone Rhodin fra det lille svenske Cirkus Rhodin, som for tiden ligger underdrejer på grund af de svenske coronarestriktioner. Hun viser et udmærket nummer i en aerial ring sat på stang. Entreen slutter med at hun kravler ned i en kasse og trylles væk.

Nu er David Sosman tilbage. Han spiller først på flasker. Derefter jonglerer og balancere han med Malibu-flasker og balancerer med glas på en pind i munden.

Næste nummer er den unge hollandske diabolojonglør Michael Betrian i et elegant og tempofyldt nummer, hvor han jonglerer med op til 4 diaboloer. Senere på sæsonen kan du opleve ham som led i Majestique's forestilling i spejlteltet Paradiso ved Nordkraft i Aalborg. Synd for ham, at der ikke uddeles cirkuspriser i år. Han ville have været et godt bud på en nominering til talentprisen eller prisen for årets bedste nummer.

   

Michael blev afløst af Simone Rhodin med et spektakulært hula hop-nummer.

Derefter præsenterede David sin 8 år gamle fætter Joseph, der laver nogle gevaldige saltomortaler og andre spring. I nogle spring med bistand af Nynne.

Derefter var David tilbage med sin bouncing-jonglør entre.

Sidste nummer i forestillingen var hestenummeret Stor og Lille, fremført af Bernhard Kaselowsky.

Ingen tvivl om, at de ca. 75 personer, der som mig så formiddagsforestillingen søndag 13. juni i Vamdrup, følte at de fik en god cirkusoplevelse.

 klovn.gif (1460 bytes)

12. juni 2021

Cirkus Mascot har som tidligere nævnt opgivet sin Danmarksturne og sommeråbning i vinterkvarteret i Roslev på grund af Covid-19 restriktioner og myndighedernes usædvanlig usmidige og langsommelige behandling af ansøgningen om arbejdstilladelse til deres mangeårige klovn Gulio og dennes familie. De satser dog nu på en kort turne i september. Daniel Deleuran skriver på en facebookside, hvor cirkus søger artister og artister søger job:

”We are looking for an artist family from EU with MINIMUM 3 different acts to join our “20-day-tour” in September 2021. Please note that we do NOT need the following acts: clown, hula-hoop, aerial acts, silks, diabolo or juggling! Send us an e-mail with your videos and information to daniel@cirkus-mascot.dk. We are looking forward to hear from you.”

 klovn.gif (1460 bytes)

12. juni 2021

Jacob Boas Leitisstein fra Cirkusportalen besøgte Cirkus Arli på Frederiksberg. Klik her for at se hans fotos fra forestillingen.

klovn.gif (1460 bytes)

11. juni 2021

Slut med mundbind i cirkus. Hidtil har myndighederne krævet, at alle over 12 år skal bære mundbind eller visir, når de bevæger sig rundt i teltet. Når du sad på din plads, var du dog velkommen til at tage mundbind/visir af. Med virkning fra mandag 14. juni er kravet om mundbind droppet på alle områder undtagen for stående passager i den kollektive transport. Så fra på mandag behøver du ikke have mundbind på i cirkus. Derimod er det frem til 1. august fortsat et krav, at alle over 15 år fremviser coronapas samt ID.

klovn.gif (1460 bytes)

11. juni 2021

Cirkus Berdino er ikke et traditionelt turnerende teltcirkus, men betegnelsen for en række forestillinger, som Suzanne Berdino de seneste par år har produceret for plejecentre mv. Om de nuværende forestillinger skriver hun:

I forestillingen tager vi jer med tilbage i tiden, på markedspladsen med gøglerier af den bedste slags, fra dengang farfar var ung. Oplev den syngene Professor Briano, der elsker magi og sæbebobler, Danmarks klogeste kælegris Gullig, indiske løbeænder i fri dressur, og sidst men ikke mindst glade hunde med fornøjelige tricks. Det hele kædes sammen af Cirkusdirektør Madame Betty. Denne forestilling henvender sig til ældrecentre med en varighed på ca. 30 minutter eller efter aftale, evt. med flere gæsteartister. For at komme i rette cirkusstemning kan popcorn til alle deltagere også tilkøbes. Ønsker du yderligere information eller priser, er du velkommen til at kontakte os, på telefon 40 33 12 13 eller sende en mail på Suzanneberdino@gmail.com

Om en af forestillingerne skriver et ældrecenter i Brøndby Kommune: ”Torsdag eftermiddag blev 45 beboere blæst godt igennem, mens de kiggede på Cirkus Berdino. Cirkus Berdino havde tryllenummer, sæbebobleshow, en gris der kunne rydde op og bowle samt hunde der kunne lave tricks. Der var smil på læberne, glimt i øjnene og grin og latter, når showet udfoldede sig undervejs. Alle blev siddende i de godt 45 minutter showet varede trods den iskolde vind, kun opvarmet af den varme kakao (tak til køkkenet J) og de varme smil og grin.”

Masser af sæbebobler med Madame Betty alias Suzanne Berdino og Professor Briano alias Brian Behrendt. Begge kendt og elsket fra bl.a. Cirkusland, hvor de dog ikke er i år.

 klovn.gif (1460 bytes)

11. juni 2021

Boganmeldelse: Joan Dansberg: Bag portieren. Forlaget Lunden 2021. 337 sider, paperback. Til salg hos www.joandansberg.dk eller landets boghandlere. Vejledende pris: 299,95 kr. Udgivelsesdato 15. juni 2021. Fås også som E-bog og i nær fremtid tillige som lydbog. Anmeldt af Jørgen Lorenzen

Nu udkommer der atter en skønlitterær bog om cirkus. Den sidste generation har ellers været fattig på den type litteratur. Faktisk er der vist kun to udgivelser i nutiden. Den ene: Henning Mortensen: Klovnens rejse (2013), som handler om en klovn, der sidder på plejehjem og tænker tilbage på sit liv. Og man kan diskutere, om det egentlig er en ægte cirkusbog. Den anden: Arne Bjørk: Den stille klovn (2018), som er en eventyrfortælling om den evige klovns rejse op gennem tiden.

I tiden omkring 2. verdenskrig kom der en lind strøm af cirkusfortællinger – ofte romantiske, idealiserende skildringer af cirkuslivet og ofte skrevet for ungdommen. Forfatteren Henry Dahl var den mest kendte cirkusforfatter dengang. Mest kendt er hans bog Savsmuld og piskesmæld (1949).

Men nu får genren et nyt bidrag. Og det er ikke et idealiseret skønmaleri af artistens liv og livet i cirkus. Men det er et ærligt, sandt billede af et liv, som ikke bare er succes, glans, glimmer og stjernestøv, men også et liv i kamp, modgang, slid og nederlag. Begge dele. Men det er først og sidst et liv, som artisten ikke vil bytte ud med noget andet liv.  Og et liv, som giver alle, der holder af cirkus, så mange gode oplevelser – både at se cirkus og at læse om det.

Joan Dansberg skriver sin roman med afsæt i Irma Altenburgs erindringer. Og sådan er det jo med al skønlitteratur: den udspringer af noget virkeligt og noget oplevet. Der er en kærne, som man bygger videre på. Og det giver sikkert mange læsere, når man lader handlingen foregå i et episk, til dels fiktivt forløb – flere end hvis man udgiver dagbogen/erindringerne, som de blev nedskrevet, altså som sagprosa. Joan Dansberg har lavet en grundig research, som holder handlingen fast i noget, der faktisk er foregået. Personerne er virkelige, ligeså steder og navne. De er fastholdt i et kronologisk forløb. Og det vigtigste: bogen giver læseren en god indlevelse i et miljø og et kulturlandskab, som er historisk – et virkeligt levet liv. Og det giver en god baggrund for at erindre Irma, Arnold, Louis og Frederik (Gugele) Schmidt, som har en fremtrædende plads i dansk cirkushistorie – og som har nulevende efterkommere, der er cirkusartister.

Cirkusfamiliens spændende, men brydsomme liv skildres, så det bliver autentisk. Og de mennesker, der har levet i miljøet eller er kommet tæt på det, nikker genkendende og anerkendende. Det er en kamp for at overleve – en kamp man aldrig giver op overfor. Man kan simpelthen ikke give op, fordi dette liv er ens liv – helt ind i sjælen og helt ud i hver eneste fiber. Derfor slutter bogen da også med en replik, der lyder næsten som en fanfare: ”Vi skal have egen cirkus.” Og det skal de, selv om papa lige er død. Måske netop derfor! Og på trods af, at alle omkringstående ryster på hovedet.  

Læseren får indblik i sejre og nederlag, i opgangstider og i nedgangsperioder. Undervejs møder man det særprægede og karakteristiske, som var – og som er? – knyttet til artistens liv: et liv med ubrydeligt sammenhold og en aldrig svigtende stolthed, men også et liv med de begrænsninger, som loyaliteten over for familien giver. Undervejs i bogen møder man det alt sammen – lige ned til de mindste detaljer. En artist melder f.eks. aldrig afbud. Der er regler, der skal overholdes og efterleves. Man optræder f.eks. ikke i grønt i manegen, man samler ikke en tabt mønt op, man diskuterer aldrig politik, penge og religion i cirkus, og man holder aldrig fri. Og papa styrer alt og alle med patriarkalsk egenrådighed, hvis da ikke kvinderne står sammen og tager det sidste stik. Og man gifter sig ikke, før papa er spurgt og har nikket godkendende.  Og i modgangstider må børnene forsørge deres forældre, og opdragelsesmetoderne er ofte ret så håndfaste.  Og dengang som nu havde og har cirkus haft svært ved at arbejde sammen med de andre cirkus, selv om det ville være til fælles bedste, at de gjorde det. Man kører ind i hinandens ruter, man generer hinanden og taler ikke altid lige venligt om konkurrenten. Samarbejde var dengang som nu noget, man taler om men aldrig praktiserer for alvor.

Joan Dansberg giver en autentisk skildring af et liv, som er historie – cirkushistorie. En fortælling, som fastholder et miljø og en livsform, som vel nok ændrer sig med tiden, men som aldrig giver slip på sine rødder. Hendes bog er et godt sted at begynde, inden man begiver sig hen til cirkusforestillingen og hilser på de mennesker, som bor inden for stakittet. Og et godt sted at vende hjem til, når man har forladt cirkuspladsen. Og det giver forståelse og sympati, når man nysgerrigt læser om de slægter, der gik forud, og som nutiden skylder så meget. Irma, Arnold, Louis og Frederik Schmidt har fået endnu et bidrag til fastholdelse af deres rige liv. Vi andre følger med, nu ikke som tilskuere, men som læsere. 

Og en enkelt detalje. Anmelderen har været vågen! Det passer ikke, at Dronninglund ligger ved Randers. Det gør Dronningborg derimod! Men i Dronninglund Storskov var i gamle dage et vinterkvarter, hvor flere hundrede rejsende holdt til, når de ikke var på farten.

Men godt, at bogen er skrevet og Irmas erindringer dermed kommer ud til læserne. Vi venter spændt på næste bog, der viderefører hendes liv – og som jo nærmer sig nutiden.

klovn.gif (1460 bytes)

8. juni 2021

Siden påske har Cirkusland i Årslev ved Slagelse haft åbent i weekender samt på helligdage. I begyndelsen kun med kørende forlystelser, men siden 22. maj også med en række shows. Alle fotos: Jacob Boas Leitisstein

Et trylleshow med Kim Kenneth og hans assistenter byder blandt andet på Kims helt egen version af det nummer, som i tryllebranchen er kendt som substitution trunk.

Laura Berdino viser, hvordan man træner heste

På den lille scene i legelandet møder du Kim Kenneth og klovnen Jimmy Folco

Der er børneshow, her med Gurli Gris. Kim Kenneth er konferencier. Andre dage kan børneshows være med fx Peter Pedal eller Paw Patrol.

I Cirkus Landino møder du blandt andre Jessica Caveagna med sabelbalance hen over en flammeomspændt stige.

Rudy Althoff præsenterer 6 flotte araberheste

Fra finalen i Cirkus Landino. Klik her for at se flere af Jacob Boas Leistissteins fotos fra Cirkusland.

klovn.gif (1460 bytes)

4. juni 2021

Dynamo Open stage. Der er ikke meget cirkus eller artistoptræden på Fyn i år. Men fredag 18. juni kl. 20 kan du ganske gratis opleve Dynamo Open Stage hos Dynamo på adressen Finlandkaj 6, 5000 Odense C

OPEN STAGE er et uformelt frirum, hvor scenekunstnere kan afprøve deres idéer for publikum. De optrædende er fysiske kunstnere, udvalgt via et open call i foråret, som arbejder med cirkus, dans, teater, dukketeater, eller krydser flere kunstformer. Blandt de optrædende er jongløren David Sosman, som viser sit nye nummer. Et nummer, som han første gang skulle have vist sidste år ved Bellis-Weihnachtsvariete i Roggwill i Schweiz. Men det forhindrede coronaen. Så nu et det fynske publikum det første, som oplever David som den jonglerende bartender.

David Sosman som jonglerende bartender

Gratis adgang - book din billet på forhånd på dynamoworkspace.dk/program/open-stage/

 klovn.gif (1460 bytes)

3. juni 2021

Michaël Betrian til Cirkus Trapez Open Air. Til en række af sommerens forestillinger har Cirkus Trapez engageret det unge hollandske diabolo-talent Michaël Betrian. Danskerne oplevede ham i 2014, hvor han var med i Cirkus Dannebrogs forestilling Dynamic Youth og i allerhøjeste grad levede op til forestillingens titel. I forrygende tempo havde han op til 4 diaboloer i luften på en gang. I 2014 havde han i øvrigt en bronzeklovn fra årets Monte Carlo New Generation-festival med i bagagen.

   

Michaël Betrian. Klik her for at se en række fotos fra gæsteoptræden i 2016 i det svenske Cirkus Brazil Jack

klovn.gif (1460 bytes)

3. juni 2021

Circus Days and Nights. Flere danske aviser har bragt anmeldelse af cirkusoperaen Circus Days and Nights, som mod betaling kan streames. Også selv om de samme danske aviser ikke har omtalt nogle af årets danske cirkusproduktioner. Den svenske cirkusven Martin Lasson Berglund har sendt mig følgende omtale af forestillingen:

Circus Days and Nights är en nyskriven opera som spelas på Malmö Opera 29 maj till 13 juni. Genom livesändning kunde man köpa biljetter och se föreställningen hemma i soffan på bokad föreställningsdag. Denna Cirkusopera var konst och inte cirkus enligt mig! Är inte cirkus konst? Jo så klart men ni som har sett operan förstår kanske vad jag menar. Tack vare textmaskin så kan man följa med i händelseförloppet vilket annars vore omöjligt. I korthet handlar det om cirkuslivet och artister samt att cirkus flyttar från stad till stad. Cirkus Cirkör är med och sätter upp denna opera men jag är inte imponerad.

Artisteriet är ok men inte så mycket mer om man jämför med de artister som jag sett på cirkus. Musiken har komponerats av Philip Glass i samarbete med Cirkus Cirkörs cirkusdirektör Thilde Björfors och jag har svårt att förstå musikvalet då det känns som om de spelar samma dystra melodi i två timmar! Även om det ska vara opera så kunde musiken varit uppiggande och glad eftersom cirkus är och ska vara glädje, men inte här och det är väl det som är själva konsten i den här operan.

Kul med en cirkusopera men jag hade hoppats på mer glädje och härliga cirkustoner.

Klik her for at se en videoteaser for forestillingen.

Du kan læse forestillingens synopsis (handling) på www.malmoopera.se/circus-days-and-nights-synopsis . Måske nyttigt hvis du har lyst til at livestreame forestillingen – det kan du frem til 13. juni gøre på www.malmoopera.se/circus-days-and-nights-streaming

 klovn.gif (1460 bytes)

3. juni 2021

Ramboline på springtur. Den tidligere cirkuselefant Ramboline var kendt for en gang imellem at tage en springtur, hvor den uden større dramatik slap ud af sin fold og gik sig en tur og tog for sig af retterne fra grene fra træer og buske. Indtil den blev hentet af sin ejer Bernhard Kaselowsky eller en staldkarl og ganske fredsommelige gik tilbage til cirkus.

Ramboline den gang hun var cirkusartist. Foto. Rud Kofoed / Ajour Press

Som bekendt kom Ramboline og de 3 andre danske cirkuselefanter sidste år til Knuthenborg Safari Park, hvor eksperter havde bygget et specialdesignet elefantanlæg, som skulle give elefanterne formemme vilkår og sikre, at de blev på den rigtige side af indhegningen.

Men eksperternes teoretiske viden har åbenbart være større end deres praktiske viden. For tirsdag stak Ramboline af fra sin indhegning i Knuthenborg Safaripark. Det lykkedes dyrepasserne at lokke elefanten tilbage i indhegningen med hø som lokkemiddel.

- Ramboline er en meget snu elefant. Der er sket en menneskelig fejl, og det er selvfølgelig beklageligt. Men der er fuldstændig styr på sikkerheden, siger parkens ejer Christoffer Knuth til TV2 Øst. Under hele seancen stod personale klar til om nødvendigt at bedøve Ramboline - eller i værste fald aflive elefanten.

Knuthenborg har ansat højtuddannede folk med stor teoretisk viden til at tage sig af elefanterne. En kort periode efter flytningen havde man også ansat en erfaren elefantmand, Rudy Althoff, som har æren for, at det uden større problemer lykkedes at sætte Ramboline sammen med de 3 Arena-elefanter. Samarbejdet varede dog ikke længe, og Knuthenborgs egne folk har siden arbejdet på at vænne elefanterne fra at have den tætte kontakt med mennesker, som de har haft stort set lige fra fødslen. Måske har Ramboline savnet denne kontakt og sin tidligere ejer Bernhard Kaselowsky.

Rambolines springtur skete samme dag, som Knuthenborg åbnede sin nye tigerskov. DR kom til at oplyse, at en af beboerne var en pensioneret dansk cirkustiger. Det ville være en zoologisk sensation, da rovdyr har været forbudt i Danmark siden 1963, og tigeren dermed ville være næsten 60 år gammel! I naturen bliver en tiger 12-20 år. I zoologiske haver op til 26 år. Den tidligere cirkustiger stammer da heller ikke fra en dansk cirkus, men kommer fra Spanien. Den er vist nok 17 år gammel.

DR havde for resten 1. juni i udsendelsen Horisont et indslag om Scholl-familiens lille tyske Cirkus Busch og de problemer, coronanedlukning har givet dem. Mærkværdigt at DR ofrer tid på den slags, men ikke omtaler tilsvarende problemer i den danske cirkusbranche! Klik her for at se indslaget – du skal et stykke ind i udsendelsen.

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juni 2021

Ingen cirkuspriser i år. Bestyrelsen for Den Danske Cirkuspris har efter nøje overvejelser besluttet at droppe årets prisuddeling. De skriver:

Efter den corona-relaterede pause i 2020 havde vi glædet os til i år at genoptage prisuddelingen. Men da Covid-19 restriktioner har betydet, at 5 ud af de 7 danske cirkus har opgivet at turnere i år, har vi valgt at holde pause igen i år. Vi tror og håber at se alle cirkus på landevejene igen i foråret 2021. Vi håber at kunne vende tilbage i august 2022 med et brag af en prisuddeling: uddeling af hædersprisen, prisen til årets bedste nummer, talentprisen og indsatsprisen.

Indtil da kan vi varmt anbefale et besøg i de to cirkus, der er på turne: Cirkus Arli og Cirkus Baldoni. Eller er besøg i Cirkusland i Årslev ved Slagelse, som byder på korte cirkusforestillinger og andre shows. Eller et besøg til en af de korte Open Air-forestillinger, som Cirkus Trapez laver i Jylland. I skoleferien kan du tillige opleve forestillinger på Katja Schumanns Cirkusgård i Løkken.

Fra prisuddelingen i 2019. Foto: Rud Kofoed / Ajour Press

 klovn.gif (1460 bytes)

2. juni 2021

Sirkus Jesper 2021 – temaforestillinger i Kristiansand Dyrepark. Også i år regner Kristiansand Dyrepark med sommeren igennem at kunne vise forestillinger i deres stationære cirkus, Sirkus Jesper. Lasse Nørager, også kendt som klovnen Bonbon, skriver:

Premieren er 19. juni og med forestillinger til og med 15. august.

Vi håber ikke at Corona vil skabe yderligere vanskeligheder denne sæson, med lokale nedlukninger eller hvad man nu ellers kan forestille sig.

For at kunne holde de gældende afstandskrav sælger vi foreløbig kun 50% af pladserne i teltet. Vi har derfor igen i år lagt dobbeltforestillinger det meste af sæsonen. Forsalget går meget bedre end de tidligere år, så vi håber at vi er ved at få et godt rygte i befolkningen. Med det begrænsede antal pladser har vi faktisk allerede udsolgt til over halvdelen af alle vores forestillinger. Vi må håbe at restriktionerne måske løsner lidt op i løbet af sommeren så vi kan få endnu flere gæster...

Programmæssigt er årets forestilling en helt ny produktion. Kun vores eget badmintonnummer får lov til at bestå fra forrige produktion, ellers er alle numre nye, selvom mange af karaktererne går igen, inklusive naturligvis forhenværende røver og nu cirkusdirektør Jesper. Politimester Bastian fra Kardemomme by er også med. Jesper og Politimesteren skal sammen lave et udbrydernummer (i form af illusionen Substitution trunk). Jeg har pudset min kanon af, som ellers har samlet støv et par år.

Bonbon og hans kanon. Arkivfoto fra 2004

Julia og Joakim skal have premiere på et helt eget bordnummer, som Freddi Steckel har hjulpet dem med træningen til. Desuden skal de sammen med Freddi og Finske Nelma Pietela lave et ethjulet-cykelnummer, med indbyggede overraskelser...

Trio Csaszar fra Ungarn laver Schleuderbret nummer. De har været i mange år hos Circus Roncalli og de forskellige Bernhard Pauls varieteer.

Trio Csazar

Vores fine elefant Mimo (ikke en levende elefant) skal være med og får nu ledsagelse af en helt ny animatronisk løve, som vi har brugt Corona-vinteren på at fremstille hjemme i Slangerup.

Og sidst, men ikke mindst, har vi fornøjelsen af at have Captain Frodo med i forestillingen, både med hans bøttebalance og med tennisketsjer-nummeret i en lidt mere familievenlig version end vi måske kender det fra Zirkus Nemo, dog uden at miste Frodos vanvittige og morsomme facon.

Captain Frodos og hans bøtter. Foto fra Cirkus Barnly 2018

Teltet er oppe, og vi går nu og finpudser detaljer og indretter til den nye produktion.

Glæder os til at komme i gang efter endnu et meget mærkeligt år for os alle....

 klovn.gif (1460 bytes)

Link til ældre nyheder fra 2021

Link til nyheder fra 2020

Link til nyheder fra 2019

Link til nyheder fra 2018

Link til nyheder fra 2017

Link til nyheder fra 2016

Link til nyheder fra 2015

Link til nyheder fra 2014

Link til nyheder fra 2013

Link til nyheder fra 2012

Link til nyheder fra 2011

Link til nyheder fra 2010

Link til nyheder fra 2009

Link til nyheder fra 2008

Link til nyheder fra 2007

Link til nyheder fra 2006

Link til nyheder fra 2005

Link til nyheder fra 2004

Link til nyheder fra 2003

Link til nyheder fra 2002

Link til nyheder fra 2001

Link til nyheder fra 2000

 

Tilbage til forsiden